Постанова
від 04.10.2010 по справі 21/173-10
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕ ЛЯЦІЙНИЙ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04.10.2010 року Справа № 21/173-10

Дніпропетровський апеляц ійний господарський суд у ск ладі колегії суддів:

головуючого судді Біле цької Л.М.- доповідача

суддів: Виноградник О.М ., Герасименко І.М.

при секретарі судового зас ідання: Ковзиков В.Ю.

від позивача: представн ик у судове засідання не з"яви вся, про час та місце судового засідання повідомлений нале жним чином

від відповідача: Пащенко Н.Ю., довіреність № 294-Ф/10 від 3 1.07.10, представник;

розглянувши апеляційну ск аргу Фізичної особи-підпр иємця ОСОБА_2, м. Нікополь, Д ніпропетровська область

на рішення господарськ ого суду Дніпропетровсько ї області від 03.08.10р.

у справі № 21/173-10

за позовом: Фізичн ої особи-підприємця ОСОБ А_2, . Нікополь, Дніпропетров ська область

до: Товариства з обмежен ою відповідальністю "Українс ький промисловий банк", . Київ, в особі філії Товариства з об меженою відповідальністю "Ук раїнський промисловий банк", м. Дніпропетровськ

про визнання кредитног о договору недійсним

ВСТАНОВИВ:

ФОП ОСОБА_2 зв ернулась до господарського с уду з позовом до

ТОВ “"Український промисло вий банк", м. Київ, в особі філії Товариства з обмеженою відп овідальністю "Український пр омисловий банк" про визнання недійсним кредитного догово ру № 12/КВ-07 зі змінами та доповн еннями від 01.03.07р. на відкриття н евідновлювальної кредитної лінії в іноземній валюті в ро змірі 54 500,00 доларів США.

Рішенням господарського суду Дніпропетровської обла сті від 03.08.2010 р. у справі № 21/173-10 (суд дя Назаренко Н.Г.) в позові від мовлено.

Рішення мотивоване тим, що у кладений між позивачем та ві дповідачем кредитний догові р з надання кредиту в іноземн ій валюті - доларах США не су перечить вимогам чинного зак онодавства України. З урахув анням встановлених обставин , ФОП ОСОБА_2 в позові відм овлено.

Не погодившись з рішенням г осподарського суду, позивач - ФОП ОСОБА_2, звернулась з а пеляційною скаргою до Дніпро петровського апеляційного г осподарського суду, в якій по силаючись те, що було порушен о право на доступ до правосуд дя, оскільки справу розгляну то за моєї відсутності. Також , судом першої інстанції пору шено норми матеріального та процесуального права. Скаржн ик вважає, що збільшення суми щомісячного платежу на 4256,45 гр н. від погодженого при підпис анні договору рівня, є істотн ою зміною обставин, адже відс утня можливість їх сплачуват и. До того ж, якби скаржник пер едбачив настільки істотні зм іни фактичних обставин при в иконанні зазначеного догово ру - то взагалі б не укладала його, або укладала на інших ум овах, адже позбавилась при ви конанні цього договору того, на що розраховувала при його підписанні, враховуючи змен шення рівня доходів та збіль шення, у зв' язку з цим, розмір у видатків. Просить скасуват и зазначене рішення та прийн яти нове рішення, яким кредит ний договір № 12/КВ-07 від 22.02.07р. роз ірвати.

Ухвалою Дніпропетровськог о апеляційного господарсько го суду від 30.08.10р. апеляційну ск аргу призначено до розгляду.

Вивчивши матеріали справи , колегія суддів дійшла висно вку, що апеляційна скарга не п ідлягає задоволенню виходяч и з наступного.

Як видно із матеріалів спр ави, між Фізичною особою-підп риємцем ОСОБА_2 (далі - Пози чальник, Позивач) і Товариств ом з обмеженою відповідальні стю „Український промислови й банк” в особі Дніпропетров ської філії (далі - Банк, Відпо відач) 22.02.07р. було укладено кред итний договір №12/КВ-07 зі змінам и та доповненнями від 01.03.07р. (дал і - Договір) на відкриття невід новлювальної кредитної ліні ї в іноземній валюті в розмір і 54 500,00 доларів США (а.с.14-21).

Відповідно до п.1.1. Договору (зі змінами від 01.03.07р.) Банк відк риває Позичальнику відновлю вальну відкличну кредитну лі нію та в її межах надає кредит ні кошти (надалі - Кредит) на н аступних умовах:

- ліміт кредитування - 54 000доларів США

- строк кредитної лін ії - з 22.02.2007р. по 21.02.2012р. вкл ючно

- мета використання ко штів - на придбання вироб ничої нерухомості

- процентна ставка - 13,0% річних

- комісія за підготовк у та оформлення Договору - 150,00г рн.

- комісія за відкриття кредитної лінії у розмірі 1,0% в ід ліміту кредитування

- комісія за зміну сутт євих умов кредитного договор у за ініціативою Позичальник а у розмірі 50,00грн.

Зазначений вище договір підписаний уповноваженими о собами сторін та скріплений їх печатками.

Позичальник, в свою чергу , зобов' язалося повернути Б анку одержаний кредит та сво єчасно сплачувати нарахован і відсотки по кредиту (п. 6.1.1. Дог овору).

Надання Банком Позивачу кр едиту на суму 54 000доларів США. п ідтверджується матеріалами справи.

Згідно зі ст. 345 ГК України кр едитні операції полягають у розміщенні банками від свого імені, на власних умовах та на власний ризик залучених кош тів юридичних осіб (позичаль ників) та громадян. Кредитним и визнаються банківські опер ації, визначені як такі закон ом про банки і банківську дія льність. Кредитні відносини здійснюються на підставі кре дитного договору, що укладає ться між кредитором і позича льником у письмовій формі. У к редитному договорі передбач аються мета, сума і строк кред иту, умови і порядок його вида чі та погашення, види забезпе чення зобов'язань позичальни ка, відсоткові ставки, порядо к плати за кредит, обов'язки, п рава і відповідальність стор ін щодо видачі та погашення к редиту.

У відповідності до пункт у 1) частини 2 статті 47 Закону Ук раїни від 7 грудня 2000 року №2121 - III “ Про банки і банківську діяль ність” банки мають право зді йснювати операції з валютни ми цінностями.

Згідно ж частини 3 статті 533 ЦК України на теріторії Укр аїни допускається використа ння іноземної валюти, а також платіжних документів при зд ійсненні розрахунків за зобо в'язаннями, в порядку та на умо вах, встановлених законом. Та к, відповідно до пункту 1.5 глав и 1 Положення про порядок вида чі Національним банком Украї ни індивідуальних ліцензій н а використання іноземної вал юти на території України як з асобу платежу, затвердженого постановою Правління Націон ального банку України від 14.10.20 04 року №483, зареєстрованого в Мі ністерстві юстиції України 0 9.11.2004р. за №1489/10028 використання іно земної валюти як засобу плат ежу без ліцензії дозволяєтьс я, якщо ініціатором або отрим увачем за валютною операцією є уповноважений банк (ця норм а стосується лише тих операц ій уповноваженого банку, на з дійснення яких Національний банк видав йому банківську л іцензію та письмовий дозвіл на здійснення операції з вал ютними цінностями).

Таким чином твердження П озивача, що валютою виконанн я грошових зобов'язань на тер іторії України є тільки грив ня є неправомірним.

Господарським судом пра вомірно встановлено, що упов новажені банки на підставі б анківської ліцензії та письм ового дозволу на здійснення операцій з валютними цінност ями мають право здійснювати операції з надання кредитів в іноземній валюті.

Зобов'язанням є правовідно шення, в якому одна сторона (бо ржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кред итора) певну дію (передати май но, виконати роботу, надати по слугу, сплатити гроші тощо) аб о утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку, як то передбачено с т. 509 ЦК України.

Таким чином, виконання зобо в' язання за кредитним догов ором є саме оплата позичальн иком процентів та комісій за користування кредитними кош тами.

Господарський суд правомі рно дійшов висновку, щодо тог о, що позивач не скористався с воїм правом на участь предст авника у судових засіданнях, про що свідчать повідомленн я про вручення поштового від правлення (а.с 25-26, 36-37).

Колегія суддів вважає, що господарським судом повно, в себічно та об' єктивно розгл януто всі обставини справи ї м надана належна правова оці нка, рішення господарського суду відповідає вимогам зако ну і підлягає залишенню без з мін.

Керуючись ст.ст.101, 103-105 Г ПК України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Рішення господарського суду Дніпропетровської обла сті від 03.08.10р. у справі № 21/173-10 - залишити бе з змін, а апеляційну скаргу Фі зичної особи-підприємця ОС ОБА_2, м. Нікополь - без задов олення.

Постанова може бути оскар жена до Вищого господарськог о суду України.

Головуючий судд я Л.М. Білецька

Суддя О.М. Виноградник

Суддя І.М. Герасименко

СудДніпропетровський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення04.10.2010
Оприлюднено06.11.2010
Номер документу12046985
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —21/173-10

Ухвала від 16.06.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Назаренко Наталія Григорівна

Ухвала від 07.10.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Пелипенко Н.М.

Ухвала від 24.09.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Пелипенко Н.М.

Ухвала від 03.09.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Пелипенко Н.М.

Ухвала від 02.11.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Пелипенко Н.М.

Рішення від 11.10.2010

Господарське

Господарський суд Київської області

Ярема В.А.

Постанова від 04.10.2010

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Білецька Людмила Миколаївна

Рішення від 04.08.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Назаренко Наталія Григорівна

Ухвала від 29.07.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Назаренко Наталія Григорівна

Ухвала від 07.06.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Назаренко Наталія Григорівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні