Ухвала
від 22.07.2024 по справі 308/5469/24
УЖГОРОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 308/5469/24

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

22 липня 2024 року м. Ужгород

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області в складі головуючого судді Бедьо В.І., за участю секретаря судового засідання Молдован Д.С. , розглянувши у судовому засіданні клопотання адвоката Ладики Н.І., який діє в інтересах позивача ОСОБА_1 про призначення амбулаторної судово - психіатричної експертизи у цивільній справі про визнання недійсними договорів купівлі-продажу нерухомого майна за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача приватний нотаріус Ужгородського міського нотаріального округу Дурневич Наталія Михайлівна,-

В С Т А Н О В И В:

26 березня 2024 року до Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області надійшла позовна заява від ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача приватний нотаріус Ужгородського міського нотаріального округу Дурневич Наталія Михайлівна.

18 квітня 2024 року адвокат Ладика Н.І. представник позивача ОСОБА_1 , подав письмову заяву, в якій просив вирішити його клопотання про призначення амбулаторної судово - психіатричної експертизи у справі, проведення якої доручити комунальному некомерційному підприємству «Обласний заклад з надання психіатричної допомоги м. Берегова» ЗОР ( зареєстроване місцезнаходження: Україна, Закарпатська обл., м. Берегове, вул. Мужайська, буд. 41, код ЄДРПОУ: 01992251), на вирішення експертизи поставити наступне запитання:

- чи була ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 , за своїм психічним станом здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними на момент укладення нею договорів купівлі-продажу нерухомого майна та купівлі-продажу земельної ділянки, посвідчених 30 серпня 2023 року приватним нотаріусом Ужгородського міського нотаріального округу Дурневич Н.М. за реєстровими номерами 910 та 911?

Сторони в судове засідання не з`явилися.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши надані суду докази, суд приходить до наступного висновку.

Відповідно до ст.1Закону України«Про судовуекспертизу» судова експертиза - це дослідження на основі спеціальних знань у галузі науки, техніки, мистецтва, ремесла тощо об`єктів, явищ і процесів з метою надання висновку з питань, що є або будуть предметом судового розгляду.

Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 13 Закону України « Про судову експертизу», експерт має право подавати клопотання про надання додаткових матеріалів, якщо експертиза призначена судом або органом досудового розслідування або ознайомлюватися з матеріалами справи, що стосуються предмета судової експертизи.

Відповідно до ст. 3 вказаного Закону, судово-експертна діяльність здійснюється на принципах законності, незалежності, об`єктивності і повноти дослідження. Згідно з абз. 5 ст. 4 цього ж Закону, незалежність судового експерта та правильність його висновку забезпечуються в тому числі створенням необхідних умов для діяльності судового експерта.

Згідно з ч. 1 ст. 104 ЦПК України, про призначення експертизи суд постановляє ухвалу, в якій зазначає підстави проведення експертизи, питання, з яких експерт має надати суду висновок, особу (осіб), якій доручено проведення експертизи, перелік матеріалів, що надаються для дослідження, та інші дані, які мають значення для проведення експертизи.

Згідно ст. 105 ЦПК України призначення експертизи судом є обов`язковим у разі заявлення клопотання про призначення експертизи обома сторонами. Призначення експертизи судом є обов`язковим також за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити:2) психічний стан особи.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 103 ЦПК України суд призначає експертизу у справі для з`ясування обставин, що мають значення для справи, де необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо.

Під час проведення експертиз (експертних досліджень) з метою виконання певного експертного завдання експертами застосовуються відповідні методи дослідження, методики проведення судових експертиз, а також нормативно-правові акти та нормативні документи (міжнародні, національні та галузеві стандарти, технічні умови, правила, норми, положення, інструкції, рекомендації, переліки, настановчі документи Держспоживстандарту України), а також чинні республіканські стандарти колишньої УРСР та державні класифікатори, галузеві стандарти та технічні умови колишнього СРСР, науково-технічна, довідкова література, програмні продукти тощо.

Експертизи у цивільних справах призначаються для з`ясування обставин, що мають значення для справи і потребують спеціальних знань у галузі науки, мистецтва, техніки, ремесла тощо, при цьому суд призначає експертизу за заявою осіб, які беруть участь у справі.

Отже, суд не має права призначити експертизу за власною ініціативою (за винятком справ окремого провадження), але cуд зобов`язаний забезпечити (організувати) дійсно змагальний процес, тобто створити особам, які беруть участь у справі, всі умови для реалізації ними своїх процесуальних прав і виконання покладених на них процесуальних обов`язків. Зокрема, суд повинен роз`яснити сторонам їх право заявити клопотання про призначення експертизи для з`ясування обставин, що мають значення для справи і потребують спеціальних знань.

Для вирішення питань, що потребують спеціальних знань у галузі судової медицини або судової психіатрії призначаються судово медична та судово психіатрична експертизи.

Здійснюватися такі види експертиз можуть виключно державними спеціалізованими установами - науково-дослідними установами судових експертиз, судово-медичними та судово-психіатричними установами Міністерства охорони здоров`я України. Організаційне керівництво судово-медичною і судово-психіатричною службами здійснює Міністерство охорони здоров`я України.

Особи, які беруть участь у справі, мають право пропонувати суду питання, щодо яких слід провести експертизу. Остаточно кількість і зміст питань, за якими має бути проведена експертиза, визначається судом.

Суд вважає за необхідне на вирішення експертів поставити питання виклавши їх в наступній редакції: чи була ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 , за своїм психічним станом здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними на момент укладення нею договорів купівлі-продажу нерухомого майна та купівлі-продажу земельної ділянки, посвідчених 30 серпня 2023 року приватним нотаріусом Ужгородського міського нотаріального округу Дурневич Н.М. за реєстровими номерами 910 та 911?

Відповідно до ч. 3 ст. 103 ЦПК України при призначенні експертизи судом експертна установа обирається сторонами за взаємною згодою, а якщо такої згоди не досягнуто, експертну установу визначає суд. Суд з урахуванням обставин справи має право визначити експертну установу самостійно.

Суд вважає, що для вирішення питання про психічний стан ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_2 , з урахуванням обставин по справі, потрібні спеціальні знання в області медицини, тому у справі потрібно призначити амбулаторну судово-психіатричну експертизу.

Суд вважає за доцільне проведення експертизи доручити комунальному некомерційному підприємству «Обласний заклад з надання психіатричної допомоги м. Берегова» ЗОР ( зареєстроване місцезнаходження: Україна, Закарпатська обл.., м. Берегове, вул. Мужайська, буд. 41, код ЄДРПОУ: 01992251).

Керуючись ст. ст. 259, 260, 261 ЦПК України суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання представника позивача ОСОБА_3 про призначення амбулаторної судово-психіатричної експертизи задовольнити.

Призначити по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 ,третя особа,яка незаявляє самостійних вимогщодо предметаспору,на сторонівідповідача приватнийнотаріус Ужгородськогоміського нотаріальногоокругу ДурневичНаталія Михайлівна,про визнаннянедійсними договорівкупівлі-продажунерухомого майна,амбулаторну судово-психіатричну експертизу, проведення якої доручити експертам комунального некомерційного підприємства «Обласний заклад з надання психіатричної допомоги м. Берегова» ЗОР ( зареєстроване місцезнаходження: Україна, Закарпатська обл., м. Берегове, вул. Мужайська, буд. 41, код ЄДРПОУ: 01992251).

На вирішення експертів поставити наступне питання:

- чи була ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 , за своїм психічним станом здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними на момент укладення нею договорів купівлі-продажу нерухомого майна та купівлі-продажу земельної ділянки, посвідчених 30 серпня 2023 року приватним нотаріусом Ужгородського міського нотаріального округу Дурневич Н.М. за реєстровими номерами 910 та 911?

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст. ст. 384, 385 КК України.

Оплату за проведення експертизи покласти на позивача ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 .

Надати в розпорядження експертів матеріали цивільної справи № 308/5469/24.

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

Ухвала може бути оскаржена до Черкаського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя Ужгородського міськрайонного суду

Закарпатської області В.І.Бедьо

СудУжгородський міськрайонний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення22.07.2024
Оприлюднено25.07.2024
Номер документу120553967
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них купівлі-продажу

Судовий реєстр по справі —308/5469/24

Ухвала від 06.08.2024

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Бедьо В. І.

Ухвала від 31.07.2024

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Бедьо В. І.

Ухвала від 22.07.2024

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Бедьо В. І.

Ухвала від 04.06.2024

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Бедьо В. І.

Ухвала від 28.03.2024

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Бедьо В. І.

Ухвала від 28.03.2024

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Бедьо В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні