Ухвала
від 23.07.2024 по справі 925/764/21
ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

вул. Шолуденка, буд. 1, літера А, м. Київ, 04116 (044) 230-06-58 inbox@anec.court.gov.ua

УХВАЛА

про відкладення розгляду справи

"23" липня 2024 р. Справа№ 925/764/21

Північний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Кравчука Г.А.

суддів: Тарасенко К.В.

Коробенка Г.П.

при секретарі судового засідання Нагулко А.Л.

за участю представників сторін: згідно протоколу судового засідання від 23.07.2024

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Обслуговуючого кооперативу "Черкасиелектроремонт"

на рішення Господарського суду Черкаської області від 20.03.2023 (повний текст складено 24.03.2023)

у справі №925/764/21 (суддя Зарічанська З.В.)

за позовом Заступника керівника Черкаської окружної прокуратури

в інтересах держави, уповноваженим органом якої виступає Черкаське управління захисних масивів Дніпровських водосховищ,

до відповідача-1: Свидівоцької сільської ради,

відповідача-2: Обслуговуючого кооперативу "Черкасиелектроремонт",

за участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача:

1. Державної екологічної інспекції Центрального округу,

2. Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області,

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідачів - 3: Будищенської сільської ради,

про визнання незаконним та скасування рішення, визнання недійсним договору та усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою,

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Північного апеляційного господарського суду перебуває апеляційна скарга Обслуговуючого кооперативу "Черкасиелектроремонт" на рішення Господарського суду Черкаської області від 20.03.2023 у справі №925/764/21, розгляд якої було призначено на 23.07.2024.

09.04.2024 через відділ забезпечення автоматизованого розподілу, контролю та моніторингу виконання документів Північного апеляційного господарського суду від представника відповідача-2 адвоката Геращенка М.В. надійшло клопотання про призначення судової земельно-технічної експертизи, проведення якої доручити Київському науково-дослідному інституту судових експертиз Міністерства юстиції України.

29.05.2024 через відділ забезпечення автоматизованого розподілу, контролю та моніторингу виконання документів Північного апеляційного господарського суду від Черкаської окружної прокуратури надійшло клопотання про заміну сторони у справі, а саме відповідача-1 - Свидівоцьку сільську раду на її правонаступника - Будищенську сільську раду, виключивши її з числа третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідачів.

Вказане клопотання обґрунтовано тим, що відповідно до рішення Будищенської сільської ради від 16.11.2020 №1- 6/VIII, з урахуванням розпорядження Кабінету Міністрів України "Про затвердження перспективного плану формування територій громад Черкаської області" від 06.05.2020 №541-р, розпочато процедуру реорганізації Свидівоцької сільської ради шляхом приєднання до Будищенської сільської ради.

Станом на 28.05.2024, згідно даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, Свидівоцька сільська рада, як юридична особа - припинена.

У судове засідання апеляційної інстанції 23.07.2024 з`явились прокурор і представник відповідача-2 та не заперечували щодо задоволення вказаного клопотання про заміну сторони її правонаступником. Позивач та треті особи явку своїх представників у судове засідання не забезпечили, про дату, час та місце судового засідання були повідомлені належним чином.

Дослідивши клопотання Черкаської окружної прокуратури, суд дійшов висновку про його задоволення та заміну відповідача-1 у справі його правонаступником з огляду на таке.

Розпорядженням Кабінету Міністрів України "Про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад Черкаської області" №728-р від 12.06.2020 (з урахуванням змін, внесених розпорядженням Кабінету Міністрів України №996-р від 12.08.2020) визначено адміністративні центри та затверджено території територіальних громад Черкаської області, в тому числі і Будищенської Черкаського району із центром в с. Будище, до складу території якої ввійшли території Будищенської та Свидівоцької територіальних громад.

Частиною 2 ст. 8 Закону України "Про добровільне об`єднання територіальних громад" встановлено, що повноваження сільських, селищних, міських рад, сільських, селищних, міських голів, обраних територіальними громадами, що об`єдналися, завершуються в день набуття повноважень сільською, селищною, міською радою, обраною об`єднаною територіальною громадою.

За змістом положень ч. 4 ст. 8 Закону України "Про добровільне об`єднання територіальних громад" з дня набуття повноважень сільською, селищною, міською радою, обраною об`єднаною територіальною громадою, у порядку, визначеному цим Законом, здійснюється реорганізація відповідних юридичних осіб - сільських, селищних, міських рад, обраних територіальними громадами, що об`єдналися, та розміщених поза адміністративним центром об`єднаної територіальної громади, шляхом їх приєднання до юридичної особи - сільської, селищної, міської ради, розміщеної в адміністративному центрі об`єднаної територіальної громади. Після завершення реорганізації відповідні юридичні особи - сільські, селищні, міські ради припиняються у порядку, визначеному цим Законом. Юридична особа - сільська, селищна, міська рада, розміщена в адміністративному центрі об`єднаної територіальної громади, є правонаступником прав та обов`язків всіх юридичних осіб - сільських, селищних, міських рад, обраних територіальними громадами, що об`єдналися, з дня набуття повноважень сільською, селищною, міською радою, обраною об`єднаною територіальною громадою.

Отже, на даний час, в силу положень ч.ч. 2, 4 ст. 8 Закону України "Про добровільне об`єднання територіальних громад", Будищенська сільська рада є представником Будищенської та Свидівоцької територіальних громад.

Згідно зі ст. 52 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу.

Усі дії, вчинені в судовому процесі до вступу у справу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку правонаступник замінив. Про заміну або про відмову в заміні учасника справи його правонаступником суд постановляє ухвалу.

Ураховуючи приписи зазначених статей, процесуальне правонаступництво - це перехід процесуальних прав та обов`язків від однієї особи до іншої. Виникнення процесуального правонаступництва безпосередньо пов`язане із переходом матеріальних прав між такими особами. Заміна сторони правонаступником відбувається, як правило, у випадках зміни суб`єкта права або обов`язку у правовідношенні, коли новий суб`єкт права (позивач, відповідач або третя особа) повністю або частково приймає на себе права чи обов`язки попередника.

Для настання процесуального правонаступництва необхідно встановити факт переходу до особи матеріальних прав попередника. У кожному конкретному випадку для вирішення питання про можливість правонаступництва господарському суду необхідно досліджувати відповідні фактичні обставини, передбачені нормами матеріального права.

Підставою для процесуального правонаступництва є правонаступництво у матеріальному правовідношенні, яке настало після відкриття провадження у справі. Відтак особливості здійснення процесуального правонаступництва визначаються особливостями норм матеріального права, що регулюють перехід прав та обов`язків у матеріальних правовідносинах від особи до її правонаступника, або в інших випадках зміни сторони у правовідносинах, з яких виник спір.

Відповідно до ч. 1 ст. 104 Цивільного кодексу України юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників.

Ураховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку про необхідність замінити відповідача-1 - Свидівоцьку сільську раду на її правонаступника - Будищенську сільську раду, виключивши її з числа третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідачів.

Відповідно до ч. 1 ст. 216 ГПК України, суд відкладає розгляд справи у випадках, встановлених частиною другою статті 202 цього Кодексу.

Відповідно до п. 2 ч. 2 ст. 202 ГПК України, суд відкладає розгляд справи в судовому засіданні в межах встановленого цим Кодексом строку з таких підстав: перша неявка в судове засідання учасника справи, якого повідомлено про дату, час і місце судового засідання, якщо він повідомив про причини неявки, які судом визнано поважними.

Відповідно до ч. 11 ст. 270 ГПК України, суд апеляційної інстанції відкладає розгляд справи в разі неявки у судове засідання учасника справи, стосовно якого немає відомостей щодо його повідомлення про дату, час і місце судового засідання, або за його клопотанням, коли повідомлені ним причини неявки будуть визнані судом поважними.

З огляду на заміну відповідача-1 його правонаступником, з метою всебічного, повного та об`єктивного розгляду справи, колегія суддів вважає за необхідне відкласти розгляд справи.

Керуючись ст.ст. 52, 216, 234, 235, 270, 281 ГПК України, Північний апеляційний господарський суд,

УХВАЛИВ:

1. Задовольнити клопотання Черкаської окружної прокуратури про заміну сторони у справі № 925/764/21.

2. Замінити відповідача-1 у справі № 925/764/21 - Свидівоцьку сільську раду на її правонаступника - Будищенську сільську раду (19620, Черкаська область, с. Будище, вул. 30-річчя Перемоги, 42, код ЄДРПОУ 26323723), виключивши її з числа третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідачів.

3. Розгляд апеляційної скарги Обслуговуючого кооперативу "Черкасиелектроремонт" на рішення Господарського суду Черкаської області від 20.03.2023 у справі №925/764/21 відкласти на 17 вересня 2024 року о 13 год 45 хв, який відбудеться у приміщенні Північного апеляційного господарського суду за адресою: м. Київ, вул. Шолуденка, 1-А, зал судових засідань № 8, 2-й поверх.

4. Особа, яка братиме участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду: представник Обслуговуючого кооперативу "Черкасиелектроремонт" адвокат Геращенко Максим Васильович (логін - ІНФОРМАЦІЯ_1 ).

5. Запропонувати відповідачу-1 Будищенській сільській раді надати відзив на апеляційну скаргу та письмові пояснення щодо клопотання Обслуговуючого кооперативу "Черкасиелектроремонт" про призначення судової земельно-технічної експертизи.

6. Довести до відома учасників апеляційного провадження, що їх участь у судовому засіданні не є обов`язковою та не з`явлення їх представників в судове засідання не є перешкодою розгляду апеляційної скарги по суті.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддями та може бути оскаржена до Верховного Суду в порядку та строк, передбачений ст.ст. 286-291 Господарського процесуального кодексу України.

Головуючий суддя Г.А. Кравчук

Судді К.В. Тарасенко

Г.П. Коробенко

СудПівнічний апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення23.07.2024
Оприлюднено29.07.2024
Номер документу120598161
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин про визнання незаконним акта, що порушує право власності на земельну ділянку

Судовий реєстр по справі —925/764/21

Ухвала від 23.07.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Кравчук Г.А.

Ухвала від 16.07.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Кравчук Г.А.

Ухвала від 17.07.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Кравчук Г.А.

Ухвала від 10.06.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Кравчук Г.А.

Ухвала від 16.04.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Кравчук Г.А.

Ухвала від 18.01.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Кравчук Г.А.

Ухвала від 21.11.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Кравчук Г.А.

Ухвала від 18.10.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Кравчук Г.А.

Ухвала від 27.09.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Кравчук Г.А.

Ухвала від 26.09.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Кравчук Г.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні