Ухвала
від 25.07.2024 по справі 524/3718/24
АВТОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРЕМЕНЧУКА

Справа № 524/3718/24

Провадження № 1-кс/524/2300/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 липня 2024 року слідчий суддя Автозаводського районного суду міста Кременчука ОСОБА_1 , за участі секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши клопотання слідчого СВ Кременчуцького районного управління поліції ГУНП в Полтавській області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей та документів у кримінальному провадженні №12024170500000371 від 13.02.2024 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України,

ВСТАНОВИВ:

Слідчий СВ Кременчуцького районного управління поліції ГУНП в Полтавській області ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді із клопотанням про тимчасовий доступ до речей та документів у кримінальному провадженню №12024170500000371 від 13.02.2024 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України. Клопотання погоджене з прокурором Кременчуцької окружної прокуратури Полтавської області ОСОБА_4 .

Слідчий клопотання обґрунтовував тим, що Слідчим відділом Кременчуцького районного управління поліції ГУНП в Полтавській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12024170500000371 від 13 лютого 2024 року за фактом розтрати службовими особами КП " ІНФОРМАЦІЯ_1 ТЕЛЕРАДІОКОМПАНІЯ" бюджетних коштів в умовах військового стану та привласнення бюджетних коштів під час нарахування та виплати заробітної плати.

Відповідно до заяви ОСОБА_5 про вчинення кримінального правопорушення, остання зазначила перелік договорів, які на її думку, укладені з метою неправомірного привласнення та розтрати бюджетних коштів.

29.03.2024 остання була допитана в якості свідка, відповідно пояснила, що службовими особами комунального підприємства ІНФОРМАЦІЯ_1 (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) та міським головою ІНФОРМАЦІЯ_2 , вчинено дії, які, ймовірно, можуть містити ознаки кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 191 КК України Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем та ч.1 ст.364 Зловживання владою або службовим становищем Кримінального кодексу України, про що свідчить наступне.

Крім того, заявником повідомлено про ознаки фіктивних закупівель КП ІНФОРМАЦІЯ_1 у ФОП ОСОБА_6 .

Так, 19.07.2018 року КП ІНФОРМАЦІЯ_1 уклало договір із ФОП ОСОБА_6 за предметом закупівлі Інформаційні послуги у соцмедіа. Протягом 2018-2023 років КП ІНФОРМАЦІЯ_1 уклало 8 аналогічних договорів із ФОП ОСОБА_6 та сплатило за вищевказаний період, згідно з актами, розміщеними на Єдиному порталі публічних коштів ІНФОРМАЦІЯ_3 , 742 тис. 125 грн. Ця сума може бути орієнтовною сумою збитків місцевому бюджету Кременчука.

При цьому КП ІНФОРМАЦІЯ_1 не повідомляє, які саме послуги у соцмедіа надавала ФОП Кузьміна, також КП ІНФОРМАЦІЯ_1 не надало офіційну інформацію про наявність акаунтів підприємства в соцмережах. Отже, є підстави стверджувати, що КП ІНФОРМАЦІЯ_1 сплачувало кошти за фіктивні послуги.

10 листопада 2023 року ОСОБА_5 звернулася до КП ІНФОРМАЦІЯ_1 із депутатським зверненням з вимогою надати інформацію про офіційні канали та соцмережі (сторінки, групи) комунального підприємства ІНФОРМАЦІЯ_1 , а саме - назви та посилання на усі сторінки КП КТРК на усіх інтернет-майданчиках у соцмережах (фейсбук, інстаграм, ютуб, тікток, твіттер, телеграм тощо), де відбувається комунікація з громадою, публікуються новини, повідомлення, офіційні відео засідань виконавчого комітету чи сесії ІНФОРМАЦІЯ_4 або інші офіційні заходи, а також де публікуються інформаційні продукти/проєкти комунального підприємтва. Станом на 11 січня 2024 року таку інформацію депутат не отримала, хоча підприємство повідомило про отримання її звернення.

Також заявником повідомлено про ознаки фіктивних закупівель КП ІНФОРМАЦІЯ_1 у ФОП ОСОБА_7 , ФОП ОСОБА_8 і ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Після початку повномасштабного вторгнення КП ІНФОРМАЦІЯ_1 укладено договори на закупівлю телевізійних продуктів (телепередач і концепцій телепередач), при тому, що має укомплектований штат співробітників кількістю близько 50 осіб та не випускала ніяких власних телепродуктів, крім щоденного випуску новин. Також КП ІНФОРМАЦІЯ_1 почала транслювати Єдиний марафон. Відповідно, потреби у закупівлі нового телепродукту не було. Мені не вдалося і жодного разу побачити в ефірі тематичні телепрограми, які були придбані КП ІНФОРМАЦІЯ_1 за бюджетні гроші в інших приватних виробників - ФОП ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_6 .

Наприклад, відповідно до умов договору №1 від 3.06.2022 та №2 від 4.08.2022 між КП ІНФОРМАЦІЯ_1 і ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_6 , замовник мав отримати по 6 передач тривалістю 40 хвилин в рамках кожного договору. 01.02.2023 року ОСОБА_5 направила на КП КТРК депутатське звернення з вимогою надати ефірні довідки про телепередачі, що були придбані в рамках вищевказаних договорів. А саме - вказати дату і час виходу, тривалість, інформацію про ведучих та експертів та інші характеристики. КП ІНФОРМАЦІЯ_1 на даний запит інформацію не надало.

Так, 12.07.2024 на підставі ухвали слідчого судді Автозаводського районного суду м. Кременчук від 02.07.2024 про тимчасовий доступ до речей та документів, було отримано частину документів, щодо укладених угод між КП " ІНФОРМАЦІЯ_1 " та ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_5 , відповідно до яких надано:

-Договір №1 від 03.06.2022., звіт про даний договір, рахунок на оплату №102 від 07.06.2022, акт здачі приймання робіт №93 від 07.06.2022, виписка по рахунку КП « ІНФОРМАЦІЯ_5 .

-Договір №2 від 04.08.2022., звіт про даний договір., рахунок на оплату №132 від 04.08.2022., акт здачі приймання робіт №139 від 04.08.2022., виписка по рахунку КП « ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Предметом даних договорів являється виготовлення телевізійної інформаційної продукції (цикл програм «Година з психологом»).

Відповідно результатом роботи передбачено створення телевізійної інформаційної продукції (циклу програм «Година з психологом») в електронному вигляді або на носії. Про те згідно проведеного тимчасового доступу з боку КП " ІНФОРМАЦІЯ_1 ", не було надано телевізійної інформаційної продукції (циклу програм «Година з психологом») в електронному вигляді або на носії, що викликає обґрунтовані сумніви та підстави вважати наявність ознак фіктивності під час укладення вказаного договору між КП " ІНФОРМАЦІЯ_1 " та ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_5 ,.

Окрім того проаналізувавши діяльність ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_5 , встановлено, що останнє зареєстроване з 2005 року, основним видом діяльності являється діяльність у сфері радіомовлення, відповідно за весь час господарської діяльності являється учасником у 21 закупівлях, які укладені з різними суб`єктами господарювання серед яких є й КП " ІНФОРМАЦІЯ_1 " про те існують достатні підстави вважати, що діяльність ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_5 може мати ознаки фіктивності та було залучено до злочинної схеми з метою заволодіння бюджетними коштами.

На даний час, в ході досудового розслідування виникла необхідність у отриманні документів, які можуть підтвердити, або спростувати вказані факти, а саме:

Договори між КП ІНФОРМАЦІЯ_5 та ТОВ ТРК « ІНФОРМАЦІЯ_7 »

-Договір №1 від 03.06.2022

-Договір №2 від 04.08.2022

додаткових угод до них, платіжних документів, щодо виконання договірних зобов`язань, виписки з рахунків про сплату коштів за платіжними дорученнями, документи, що підтверджують отримання послуг - акти наданих послуг, акти приймання передачі, інформаційні продукти, програми, проєкти в електронному вигляді створені (надані) на виконання вказаних договорів).

09.05.2024 на адресу ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) направлено запит, щодо надання належним чином завірених копій фінансово-господарських документів, а саме договорів , угод контрактів із додатками, податкових накладних, видаткових накладних, рахунків-фактур, актів прийому-передачі, актів виконаних робіт з додатками та специфікаціям, актів звірки, товарно-транспортних накладних, реєстрів бухгалтерського та податкового обліків, платіжних доручень, банківських документів щодо проведених розрахунків, документів кореспонденції, інших первинних, бухгалтерських документів, які в повному обсязі підтверджують фінансово-господарські взаємовідносини між ТОВ ТРК « ІНФОРМАЦІЯ_5 » та КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за період 2022-2023 роки.

15.05.2024 від ТОВ ТРК « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) надійшов лист відповідь про те, що запитувані документи остання може надати відповідно за ухвалою слідчого судді про тимчасовий доступ до речей та документів.

Враховуючи дані факти, у органу досудового розслідування не має можливості отримати доступ до вказаних документів, окрім як за ухвалою слідчого судді про тимчасовий доступ до речей та документів.

Вказані документи перебувають у розпорядженні ТОВ ТРК « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), за адресою АДРЕСА_1

Слідчий клопотання підтримав, просив задовольнити.

Представник ТОВ ТРК « ІНФОРМАЦІЯ_5 » у судове засідання не викликався, оскільки відповідно ч.2 ст.163 КПК України слідчим доведено,що наявністьдостатніх підставвважати,що існуєреальна загрозазміни абознищення документів.

Дослідивши додані до клопотання матеріали, які обґрунтовують доводи клопотання, приходжу до наступного:

Внесене слідчим (дізнавачем) клопотання відповідає вимогам ст. 160 КПК України, матеріали клопотання містять достатні дані про здійснення слідчим (дізнавачем) досудового розслідування раніше зазначеного кримінального правопорушення, а також про те, що речі та документи, про тимчасовий доступ до яких просить слідчий, можуть знаходитися у володінні ТОВ ТРК « ІНФОРМАЦІЯ_5 » і вони мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у цьому кримінальному провадженні.

Згідно з положеннями ч. 1 ст. 162 КПК України речі та документи, про тимчасовий доступ до яких просить слідчий (дізнавач) містять охоронювану законом таємницю, проте, відомості які в них містяться можуть бути використані як докази, сприяти розкриттю кримінального правопорушення та встановленню осіб які його скоїли, іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів неможливо.

Доступ до документів в яких міститься вказана інформації, має суттєве значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Таким чином, у судовому засіданні встановлено усі, передбачені ст. 132, частинами 5-7 ст. 163 КПК України, підстави для задоволення внесеного слідчим (дізнавачем) клопотання.

На підставі викладеного, відповідно до ст. 132, 160, 163-165, 372 КПК України, слідчий суддя

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого СВ Кременчуцького районного управління поліції ГУНП в Полтавській області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей та документів у кримінальному провадженні за №12024170500000371 від 13.02.2024 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України, задовольнити.

Надати дозвіл слідчому слідчого відділу Кременчуцького РУП ГУНП у Полтавській області ОСОБА_3 на тимчасовий доступ до оригіналів документів фінансово-господарських документів, а саме договорів, між КП ІНФОРМАЦІЯ_5 та ТОВ ТРК « ІНФОРМАЦІЯ_7 »:

-Договір №1 від 03.06.2022

-Договір №2 від 04.08.2022

додаткових угод до них, платіжних документів, щодо виконання договірних зобов`язань, виписки з рахунків про сплату коштів за платіжними дорученнями, документи, що підтверджують отримання послуг - акти наданих послуг, акти приймання передачі, інформаційні продукти, програми, проєкти в електронному вигляді створені (надані) на виконання вказаних договорів), інших первинних бухгалтерських документів, листування між суб`єктами господарювання, які в повному обсязі підтверджують фінансово-господарські взаємовідносини між ТОВ ТРК « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 )та КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) за період 2022-2023 роки, з можливістю вилучення належним чином завірених копій, які перебувають у розпорядженні ТОВ ТРК « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), за адресою АДРЕСА_1

Строк дії ухвали визначити до 25 серпня 2024 року (включно).

Роз`яснити, що відповідно до ч. 1 ст. 166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала набирає законної сили з моменту оголошення та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

СудАвтозаводський районний суд м.Кременчука
Дата ухвалення рішення25.07.2024
Оприлюднено29.07.2024
Номер документу120601064
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —524/3718/24

Ухвала від 27.09.2024

Кримінальне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Алексашина Н. С.

Ухвала від 25.09.2024

Кримінальне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Алексашина Н. С.

Ухвала від 06.09.2024

Кримінальне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Андрієць Д. Д.

Ухвала від 02.08.2024

Кримінальне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Нестеренко С. Г.

Ухвала від 25.07.2024

Кримінальне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Нестеренко С. Г.

Ухвала від 25.07.2024

Кримінальне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Нестеренко С. Г.

Ухвала від 25.07.2024

Кримінальне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Нестеренко С. Г.

Ухвала від 25.07.2024

Кримінальне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Нестеренко С. Г.

Ухвала від 02.07.2024

Кримінальне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Нестеренко С. Г.

Ухвала від 03.06.2024

Кримінальне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Предоляк О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні