Ухвала
від 25.09.2024 по справі 524/3718/24
АВТОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРЕМЕНЧУКА

Справа № 524/3718/24

Провадження №1-кс/524/2732/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25.09.2024 м.Кременчук

Слідчий суддя Автозаводського районного суду міста Кременчука Полтавської області ОСОБА_1 ,

за участю: секретаря ОСОБА_2 ,

розглянувши клопотання слідчого СВ Кременчуцького РУП ГУНП в Полтавській області - ОСОБА_3 , погоджене прокурором Полтавської окружної прокуратури ОСОБА_4 , про надання тимчасового доступу до речей і документів,-

В С Т А Н О В И В :

10.09.2024 року слідчий СВ Кременчуцького РУП ГУНП в Полтавській області - ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням про надання тимчасового доступу до документів, що містять банківську таємницю та перебувають у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », з можливістю отримання та вилучення завірених копій у паперовому та електронному вигляді, а саме:

- відомості про нарахування коштів на карткові рахунки співробітників комунального підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ЄДРПОУ НОМЕР_1 , через систему «Клієнт-банку» за період з 01.01.2019 по 05.09.2024 роки;

- інформації чиїм електронним цифровим підписом, електронним ключем створена, засвідчена (підписана) та подана окремо електронна відомість через систему «Клієнт-Банку» про нарахування коштів на карткові рахунки співробітників комунального підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ЄДРПОУ НОМЕР_1 , за період з 01.01.2019 по 05.09.2024 роки;

- відомості про рух грошових коштів з повною розшифровкою всіх кредитових і дебетових перерахувань, призначень платежів, зазначенням контрагентів, їх код ЄДРПОУ, номерів, розрахункових рахунків, МФО банків, із зазначенням дати, часу, місця виконання операцій (IP- адреси) по рахунках НОМЕР_2 , НОМЕР_3 за 2019-2024 роки;

- документів, які слугували підставою відкриття банківських рахунків НОМЕР_2 , НОМЕР_3 , перелік розпорядників, завірені копії паспортів або інший документ, що посвідчує осіб, які вказані в переліку розпорядників та документ, виданий відповідним контролюючим органом, що засвідчує реєстрацію осіб в Державному реєстрі фізичних осіб платників податків, документи, що підтверджують повноваження розпорядників, опитувальник, анкета-заява про акцепт публічної пропозиції до ДКБО, заява-договір на відкриття рахунку);

- документи, що відображають доступ до онлайн банкінгу по рахунках НОМЕР_2 , НОМЕР_3 , зазначенням відомостей кому надано доступ до рахунку, часу, дати, місяця, IP-адрес, входу у додаток онлайн банкінгу, за період часу з 01.01.2019 по 05.09.2024 роки.

Клопотання обґрунтоване тим, що Кременчуцьким РУП ГУНП в Полтавській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №12024170500000371 від 13 лютого 2024 року за фактом розтрати службовими особами КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » бюджетних коштів під час нарахування та виплати заробітної плати.

Досудовим розслідуванням встановлено, що відповідно до статуту КП КТРК та колективного договору посада директора КП КТР прирівнюється до посади заступника міського голови.

Згідно Єдиного державного реєстру декларацій про доходи встановлено, що річна зарплата за 2023 рік керівника КП ОСОБА_5 є найвищою серед усіх керівників КП Кременчука і поступається лише річній зарплаті міського голови ОСОБА_6 . Річна зарплата керівника КП ІНФОРМАЦІЯ_3 та головного бухгалтера ОСОБА_7 демонструє значний ріст впродовж останніх років.

На думку слідчого це може свідчити привласнення коштів, адже підстав для збільшення зарплати не було: обсяги інформаційного продукту від КП КТРК протягом останніх років зменшилися (після початку повномастасшабного вторгнення припинено друк газети).

Дані, що вказані в деклараціях про суми річної зарплати не співвідноситься умовами трудового договору. Відповідно до умов Трудового колективного договору КП КТРК, заробітна плата директора складається з окладу, щомісячної надбавки за вислугу років, у сумі 3% за кожен календарний рік стажу роботи, доплати до 100% за інтенсивність праці та щомісячної премії до 200% відповідних спеціалістів апарату ІНФОРМАЦІЯ_4 (як засновників).

Також у клопотанні слідчого зазначено про те, що С.Перепелятником здійснюється нарахування необґрунтованих премій та виплат співробітникам КП КТРК.

Слідчий вважає, що є достатні підстави вважати, що вказані службові особи не мали жодних підстав на підвищення заробітних плат, тому неправомірно нараховані кошти працівникам КП ІНФОРМАЦІЯ_3 завдають збитків місцевому бюджету.

Слідчий зазначає, що є підстави підозрювати про можливе привласнення коштів службовими особами КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » шляхом незаконного підвищення заробітних плат керівника ОСОБА_8 , головного бухгалтера Алли Калити, незаконних нарахувань премій заступнику директора ОСОБА_9 , співробітникам ОСОБА_10 , ОСОБА_11 та інших співробітників КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 ».

02.08.2024 року ухвалою слідчого судді було надано тимчасовий доступ до низки документів КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 », зокрема, статуту КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 », колективних договорів, штатного розпису працівників КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 », посадових інструкцій, наказів про призначення/звільнення директора, головного бухгалтера та їх заступників, табелів обліку робочого часу, наказів про нарахування премій та надбавок, інформації про особові рахунки тощо.

Слідчий стверджує, що вказана ухвала виконана частково, надано статут, колективний договір, посадові інструкції, накази про призначення/звільнення.

Інші документи не надані, внаслідок чого неможливо повноцінно проаналізувати діяльність КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » щодо нарахування працівникам заробітних плат, премій, надбавок, доплат, які є об`єктом досудового розслідування.

Згідно відповіді ГУДПС у Полтавській області встановлено, що КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ЄДРПОУ НОМЕР_1 має відкриті в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » рахунки, а саме НОМЕР_2 , НОМЕР_3 . З метою встановлення всіх обставин щодо нарахування заробітних плат, премій, надбавок та інших виплат співробітникам КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » за 2019-2024 роки виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу до документів та інформації, що перебуває у розпорядженні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Представник АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », у володінні якого перебувають вищевказані документи, в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи був повідомлений завчасно. Відповідно до ч.4 ст.163 КПК України неприбуття за судовим викликом особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, без поважних причин або неповідомлення нею про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду клопотання.

Слідчий ОСОБА_3 у судове засідання не з`явився, надавши суду заяву, в якій прохає розгляд заяви провести без його участі, клопотання підтримує та прохає задовольнити.

Дослідивши подане клопотання, копії матеріалів, якими слідчий обґрунтовує свої доводи, слідчий суддя виходить з наступного.

Статтею 159 КПК України передбачено, що тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку здійснюється шляхом зняття копії інформації, що міститься в таких електронних інформаційних системах або їх частинах, мобільних терміналах систем зв`язку, без їх вилучення.

Згідно п.5 ч.1 ст.162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать відомості, які можуть становити банківську таємницю.

Відповідно до ч.5 ст.163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з якими подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Згідно ч.6 ст. 163 КПК України слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених ч.5 ст. 163 КПК України, доведе можливість використання, як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншим способом довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

З матеріалів доданих до клопотання убачається, що, дійсно, 13 лютого 2024 року розпочато кримінальне провадження за №12024170500000371 за ознаками злочину передбаченого ч.4 ст.191 КК України за повідомленням ОСОБА_12 про те, що з боку службових осіб КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » за попередньою змовою з групою суб`єктів господарювання ФОП ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ТОВ ТРК « ІНФОРМАЦІЯ_5 » вчиняються дії щодо привласнення та розтрати бюджетних коштів в умовах воєнного стану, шляхом укладення договорів, що мають ознаки фіктивності. А також за повідомленням про те, що службовими особами КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » здійснюється привласнення та розтрата бюджетних коштів під час нарахування та виплати заробітної плати та необґрунтованих премій, надбавок, заохочень.

Подане клопотання слідчого стосується перевірки правомірності нарахування заробітної плати співробітникам КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та доступу у зв`язку з цим до банківської таємниці.

В обґрунтування поданого клопотання слідчим додано заяву-повідомлення від 12.02.2024 року та протокол допиту свідка ОСОБА_12 (фізичної особи-підприємця, депутата ІНФОРМАЦІЯ_6 VIII скликання) від 29.03.2024 року, у яких відсутні повідомлення та відомості щодо нарахування заробітної плати співробітникам КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 ». Натомість, викладені у вказаних документах відомості стосуються проведення закупівель товарів та послуг.

Відомості про зловживання службовим становищем під час нарахування заробітної плати співробітникам КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » викладені у заяві-повідомленні ОСОБА_12 про вчинення кримінального правопорушення від 25.04.2024 року. Однак, вказане повідомлення ґрунтується на власному аналізі заявницею декларацій працівників КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 », які розміщені у відкритому доступі в Єдиному державному реєстрі декларацій про доходи.

Текст клопотання слідчого фактично повністю відтворює текст заяви-повідомлення ОСОБА_12 про вчинення кримінального правопорушення.

Власний аналіз та перевірка слідчим повідомлених обставин відсутні. Відсутні дані про дослідження та перевірку слідчим декларацій перелічених співробітників, порівняльний аналіз декларацій, про залучення для цієї мети спеціаліста, який володіє спеціальними знаннями, тощо.

З доданого протоколу свідка ОСОБА_8 , який працює директором КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 », та свідка ОСОБА_10 , яка є заступником директора, убачається, що веденням бухгалтерського обліку на підприємстві займається бухгалтер ОСОБА_16 .

Однак, відомості щодо допиту головного бухгалтера про розмір та підстави нарахування працівникам КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » заробітних плат відсутні.

Слідчий у клопотанні посилається на те, що 02.08.2024 року ухвалою слідчого судді було надано тимчасовий доступ до низки документів КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 », але вказана ухвала виконана частково.

Однак, протокол доступу до речей і документів за вказаною ухвалою слідчого судді до матеріалів клопотання не додано. Вказане позбавляє можливості пересвідчитись, що реалізація такого доступу взагалі мала місце і що ухвала слідчого судді не була виконана в повному обсязі. Натомість, додано протокол тимчасового доступу до речей і документів за іншою ухвалою слідчого судді (від 02.07.2024 року), за якою заступником директора КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » надано прокурору низку договорів, і яка не стосується питань нарахування заробітної плати.

За таких обставин слідчим всупереч п.6 ч.2 ст.160 КПК України не доведено неможливість іншим способом довести обставини, які передбачається довести за допомогою документів, які є охоронюваною законом таємницею відповідно до положень п.7 ч.2 ст.162 КПК України.

При цьому, всупереч вимогам п.1 ч.2 ст.160 КПК України обставини кримінального правопорушення не викладені. Подане клопотання ґрунтується виключно на заяві про вчинення кримінального правопорушення, яка, як вже зазначалося, ґрунтується на власному аналізі заявницею декларацій працівників КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 », які розміщені у відкритому доступі в Єдиному державному реєстрі декларацій про доходи.

Слідчим не наведено жодних об`єктивних даних, які б давали підстави вважати, що мало місце вчинення кримінального правопорушення.

За таких обставин твердження про вчинення кримінального правопорушення має характер припущень і має на меті не здійснення досудового розслідування, а проведення перевірки достовірності зроблених припущень заходами забезпечення кримінального провадження. Подібний підхід суперечить завданням кримінального провадження.

Крім того, слідчим не обґрунтовано клопотання про доступ до банківської таємниці саме за період з 01.01.2019 року до 05.09.2024 року, в той час, як у повідомленні про вчинення кримінального правопорушення йдеться про неправомірне нарахування коштів в рахунок заробітної плати працівникам КП « ІНФОРМАЦІЯ_7 » за 2022-2023 роки.

Враховуючи викладене, в задоволенні клопотання про тимчасовий доступ до речей та документів слід відмовити.

Керуючись ст.ст.159-164, 166, 167, 372 КПК України, -

УХВАЛИВ:

В задоволенні клопотання слідчого СВ Кременчуцького РУП ГУНП в Полтавській області - ОСОБА_3 , погодженого прокурором Кременчуцької окружної прокуратури ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до документів, що містять банківську таємницю, відмовити.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає і набирає законної сили з моменту її проголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудАвтозаводський районний суд м.Кременчука
Дата ухвалення рішення25.09.2024
Оприлюднено30.09.2024
Номер документу121860472
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —524/3718/24

Ухвала від 27.09.2024

Кримінальне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Алексашина Н. С.

Ухвала від 25.09.2024

Кримінальне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Алексашина Н. С.

Ухвала від 06.09.2024

Кримінальне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Андрієць Д. Д.

Ухвала від 02.08.2024

Кримінальне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Нестеренко С. Г.

Ухвала від 25.07.2024

Кримінальне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Нестеренко С. Г.

Ухвала від 25.07.2024

Кримінальне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Нестеренко С. Г.

Ухвала від 25.07.2024

Кримінальне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Нестеренко С. Г.

Ухвала від 25.07.2024

Кримінальне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Нестеренко С. Г.

Ухвала від 02.07.2024

Кримінальне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Нестеренко С. Г.

Ухвала від 03.06.2024

Кримінальне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Предоляк О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні