Рішення
від 01.08.2024 по справі 360/541/24
ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

РІШЕННЯ

Іменем України

01 серпня 2024 рокум. ДніпроСправа № 360/541/24

Суддя Луганського окружного адміністративного суду Чернявська Т.І., розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи (у письмовому провадженні) справу за позовом адвоката Галкіна Вячеслава Леонідовича в інтересах ОСОБА_1 до Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача - Комунальне некомерційне підприємство «Міська клінічна лікарня № 4» Дніпровської міської ради, про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити певні дії,

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Луганського окружного адміністративного суду перебуває справа за позовом адвоката Галкіна Вячеслава Леонідовича (далі представник позивача) в інтересах ОСОБА_1 (далі позивач) до Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці (далі відповідач), третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача - Комунальне некомерційне підприємство «Міська клінічна лікарня № 4» Дніпровської міської ради (далі третя особа, КНП «Міська клінічна лікарня № 4»), в якому представник позивача просить:

- визнати протиправною бездіяльність Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці щодо нескладення інформаційної довідки про умови праці на ОСОБА_1 при підозрі у нього хронічного професійного захворювання (отруєння) за професіями: гірничий робітник підземний, електрослюсар підземний;

- зобов`язати Східне міжрегіональне управління Державної служби України з питань праці відповідно до пункту 84 Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 квітня 2019 року за № 337, скласти інформаційну довідку про умови праці на ОСОБА_1 при підозрі у нього хронічного професійного захворювання (отруєння) за професіями: гірничий робітник підземний, електрослюсар підземний.

В обґрунтування позовних вимог представник позивача зазначив, що позивач багато років відпрацював у шкідливих підземних умовах. Наразі є непрацюючим, оскільки виробничі потужності шахти, а саме Відокремленого підрозділу шахта «Гірська» Державного підприємства «Первомайськвугілля», залишилися на непідконтрольній території, підприємство зупинило свою роботу, трудові договори з працівниками призупинено.

Останнім часом стан здоров`я позивача почав різко погіршуватися, а тому він звернувся за медичною допомогою, в результаті чого у нього виявлені захворювання, які дали підстави вважати про наявність хронічного професійного захворювання.

У зв`язку з цим до відповідача надійшов запит Комунального некомерційного підприємства «Міська клінічна лікарня № 4» Дніпровської міської ради від 28 лютого 2024 року № 440 (вх. від 15 березня 2024 року № 2294/СХ/1- 24) на складання санітарно-гігієнічної характеристики (інформаційної довідки) умов праці ОСОБА_1 , яким відповідача просили скласти інформаційну довідку про умови праці (санітарно-гігієнічну характеристику умов праці) за професіями гірничий робітник підземний, електрослюсар підземний.

Разом з цим, вказана довідка у встановлені законодавством строки так і не була надана.

Як на підставу невидачі інформаційної довідки про умови праці, відповідач посилається не те, що ним направлений припис роботодавцю директору Відокремленого підрозділу шахта «Гірська» Державного підприємства «Первомайськвугілля» для надання необхідних документів за встановленою формою згідно з додатком 15 Порядку. Документи про умови праці ОСОБА_1 за встановленою формою до відповідача не надходили, у зв`язку з чим не має можливості складення санітарно-гігієнічної характеристики (інформаційної довідки) умов праці стосовно ОСОБА_1 . Згідно з інформацією з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань Відокремлений підрозділ шахта «Гірська» Державного підприємства «Первомайськвугілля» (ідентифікаційний код ВП 26402894) зареєстровано як відокремлений підрозділ юридичної особи 28 серпня 2008 року, адреса місцезнаходження: вул. Івана Данькова, буд. 21, м. Гірське, Попаснянський район, Луганська область, 93292. Наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22 грудня 2022 року № 309 (із змінами) затверджено Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією. До вказаного Переліку територій, тимчасово окупованих Російською Федерацією, віднесено у тому числі Гірську міську територіальну громаду, на території якої знаходяться Державне підприємство «Первомайськвугілля» та Відокремлений підрозділ «Шахта «Гірська» Державного підприємства «Первомайськвугілля».

Також відповідач зазначає, що з метою забезпечення своєчасного складання санітарно-гігієнічної характеристики (інформаційної довідки) умов праці ОСОБА_1 при підозрі у нього хронічного професійного захворювання (отруєння) при роботі у Відокремленому підрозділі «Шахта «Гірська» Державного підприємства «Первомайськвугілля» Міжрегіональним управлінням вживаються заходи щодо отримання інформації, необхідної для складання санітарно-гігієнічної характеристики (інформаційної довідки) умов праці ОСОБА_1 : направлений лист до Державної служби України з питань праці з клопотанням щодо звернення до Міністерства енергетики України як центрального органу виконавчої влади, до сфери управління якого належить Державне підприємство «Первомайськвугілля», з пропозицією надати дані гігієнічної характеристики умов праці на аналогічних робочих місцях або типових санітарно-гігієнічних характеристик умов праці за результатами наукових досліджень в аналогічних професійних групах.

Таким чином, резюмує представник позивача, відповідач у встановлені строки інформаційної довідки не склав та фактично її видачу поставив в залежність від дій Міністерства енергетики України, на яке законом не покладено обов`язку видачі відповідних документів.

З посиланням на положення статей 19, 46 Конституції України, Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 квітня 2019 року за № 337 (далі - Порядок № 337), представник позивача вважає бездіяльність відповідача щодо нескладення спірної довідки протиправною та просить позовні вимоги задовольнити.

Східне міжрегіональне управління Державної служби України з питань праці позов не визнало, про що 18 червня 2024 року через підсистему (модуль) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи «Електронний суд» за вхідним реєстраційним № 5000/2024 подало відзив на позовну заяву від 14 червня 2024 року № 08-12/97.

Заперечуючи проти позовних вимог, відповідач зазначив, що до нього надійшов запит КНП «Міська клінічна лікарня № 4» від 28 лютого 2024 року № 440 (вх. від 15 березня 2024 року № 2294/СХ/1-24) на складання санітарно-гігієнічної характеристики (інформаційної довідки) умов праці ОСОБА_1 .

Відповідно до пункту 74 Порядку № 337 відповідачем направлено припис роботодавцю - директору Відокремленого підрозділу шахта «Гірська» Державного підприємства «Первомайськвугілля» - для надання необхідних документів за встановленою формою згідно з додатком 15 Порядку № 337.

До теперішнього часу документи про умови праці ОСОБА_1 за встановленою формою до відповідача не надходили, у зв`язку з чим останній не має можливості складення санітарно-гігієнічної характеристики (інформаційної довідки) умов праці стосовно ОСОБА_1 .

Згідно з інформацією з Єдиного державного реєстру юридичних осыб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань Відокремлений підрозділ шахта «Гірська» Державного підприємства «Первомайськвугілля» (ідентифікаційний код 26402894) зареєстровано як відокремлений підрозділ юридичної особи 28 серпня 2008 року, адреса місцезнаходження: 93292, Луганська область, Попаснянський район, м. Гірське, вул. Івана Данькова, буд. 21.

Наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22 грудня 2022 року № 309 (із змінами) затверджено Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією. До вказаного Переліку територій, тимчасово окупованих Російською Федерацією, віднесено у тому числі Гірську міську територіальну громаду, на території якої знаходяться Державне підприємство «Первомайськвугілля» та Відокремлений підрозділ шахта «Гірська» Державного підприємства «Первомайськвугілля».

З огляду на наведене, з метою забезпечення своєчасного складання санітарно-гігієнічної характеристики (інформаційної довідки) умов праці ОСОБА_1 при підозрі у нього хронічного професійного захворювання (отруєння) при роботі у Відокремленому підрозділі шахта «Гірська» Державного підприємства «Первомайськвугілля» відповідачем вживаються заходи щодо отримання інформації, необхідної для складання санітарно-гігієнічної характеристики (інформаційної довідки) умов праці ОСОБА_1 , а саме направлений лист до Державної служби України з питань праці з клопотанням щодо звернення до Міністерства енергетики України як центрального органу виконавчої влади, до сфери управління якого належить Державне підприємство «Первомайськвугілля», з пропозицією надати дані гігієнічної характеристики умов праці на аналогічних робочих місцях або типових санітарно-гігієнічних характеристик умов праці за результатами наукових досліджень в аналогічних професійних групах (пункт 84 Порядку № 337). До теперішнього часу відповідь на вищезазначений лист від Державної служби України з питань праці до Міжрегіонального управління не надходила, у зв`язку з чим скласти санітарно-гігієнічну характеристику (інформаційну довідку) умов праці ОСОБА_1 не вважається можливим.

Для отримання даних про умови праці позивача на його робочих місцях за останнім місцем роботи відповідачу, як органу державної влади, слід надіслати відповідно до пункту 74 Порядку № 337 припис Відокремленому підрозділу шахта «Гірська» Державного підприємства «Первомайськвугілля» (тобто на окуповану територію) і по суті отримати від роботодавця, що знаходиться на окупованій території, юридично значимі документи про умови праці позивача, погоджені з територіальним органом Пенсійного фонду України на окупованій території. Однак державні органи влади та їх територіальні органи відповідно до чинного законодавства не можуть визнавати та отримувати документи, оформлені на тимчасово непідконтрольних та окупованих територіях.

Відповідно до пункту 74 Порядку № 337 територіальний орган Держпраці мав отримати від роботодавця, який зареєстрований на окупованій території, певний перелік документів.

Разом з цим, документи, які має надавати роботодавець з окупованої території, не підпадають під виключення статті 9 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» (не стосуються актів цивільного стану), отже, територіальний орган Держпраці не може отримувати завірені в установленому порядку та узгоджені з територіальним органом Пенсійного фонду України (на окупованій території) матеріали, що подаються роботодавцем з окупованої території до територіального органу Держпраці (Міжрегіонального управління) разом із супровідним листом.

Отже, коли надійшов запит КНП «Міська клінічна лікарня № 4» від 28 лютого 2024 року № 440 (вх. від 15 березня 2024 року № 2294/СХ/1-24) на складання санітарно-гігієнічної характеристики (інформаційної довідки) умов праці ОСОБА_1 , у відповідача не було правових підстав для отримання в роботодавця, розташованого на окупованій території Гірської міської територіальної громади Луганської області, документів, передбачених у приписі (додаток № 15 до Порядку № 337).

Таким чином, відповідач не може використовувати документи (їх посвідчені копії) від роботодавця для складання інформаційної довідки відносно позивача, оскільки вони не будуть мати юридичної сили, направляти припис роботодавцю, що розташований на окупованій території. Навіть у разі отримання відповідачем від роботодавця документів складання інформаційної довідки або санітарно-гігієнічної характеристики, такі документи є недійсним і не створюють правових наслідків для відповідача, тобто відсутні будуть правові наслідки для складання санітарно-гігієнічної характеристики або інформаційної довідки при підозрі у працівника хронічного професійного захворювання.

Відповідач зазначає, що складання інформаційної довідки про умови праці позивача на підставі пункту 84 Порядку № 337 є виключенням із загальних правил, якщо роботодавець ліквідований як юридична особа, відсутні/ліквідовані робочі місця у роботодавця.

Таким чино, якщо судом буде встановлено, що згідно з випискою з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України Відокремлений підрозділ шахта «Гірська» Державного підприємства «Первомайськвугілля» не ліквідовано, зазначене підприємство не релоковано на підконтрольній українській владі території, не зареєстровано в установленому порядку, відповідач не може вважати, що таке підприємство ліквідоване, або відсутні дані на робочих місцях роботодавця.

З урахуванням викладеного, відповідач просить відмовити позивачу у задоволенні позовних вимог.

Третьою особою пояснень не надано.

Користуючись правом на подання заяв по суті справи, представником позивача подана відповідь на відзив від 19 червня 2024 року б/н, в якій серед іншого зазначено, що видачу спірної довідки відповідач поставив в залежність від деокупації Луганської області та від дій Міністерства енергетики України, на яке законом не покладено обов`язку з видачі відповідних документів. Разом з цим, підприємство, на якому працював позивач, залишилося на тимчасово окупованій території та фактично призупинило свою виробничу діяльність, що також підтверджено копією наказу Державного підприємства «Первомайськвугілля» від 09 квітня 2022 року № 60. У зв`язку з викладеним представник позивача зазначає, що у разі виникнення підозри на хронічне професійне захворювання (отруєння) після припинення контакту працівника із шкідливими виробничими факторами (пізній силікоз, деякі онкологічні захворювання тощо), а також у разі неможливості отримання даних про його умови праці (ліквідація підприємства (установи, організації), цеху, дільниці, робочого місця або в разі тривалої зупинки виробничого процесу, відсутності даних в архівах підприємства (установи, організації) та територіального органу Держпраці, робота за кордоном тощо) інформаційна довідка складається на підставі даних трудової книжки та гігієнічної характеристики умов праці на аналогічних робочих місцях або типових санітарно-гігієнічних характеристик умов праці за результатами наукових досліджень в аналогічних професійних групах (пункт 84 Порядку № 337). Перелік підстав неможливостей отримання від підприємства даних по умовах праці працівника не є вичерпним, бо закінчується словом «тощо», тобто вказує на його неповноту, на можливість його продовження. Проте відповідач протиправно протягом встановленого строку (45 днів) інформаційну довідку про умови праці позивача не склав.

Направлення відповідачем листа до Державної служби України з питань праці з проханням посприяти у вирішенні питання отримання, зокрема від Міністерства енергетики України як центрального органу виконавчої влади, до сфери управління якого належить Державне підприємство «Первомайськвугілля», даних гігієнічної характеристики умов праці на аналогічних робочих місцях або типових санітарно-гігієнічних характеристик умов праці за результатами наукових досліджень в аналогічних професійних групах жодним чином не легітимізує бездіяльність відповідача щодо нескладення відповідної гігієнічної характеристики умов праці у встановлений строк, тобто до 29 квітня 2024 року. Крім того вказаний лист було сформовано 03 травня 2024 року, тобто після спливу строку складення гігієнічної характеристики, що додатково вказує на протиправну бездіяльність відповідача. До того ж жодним нормативним актом не передбачена можливість зупинення строків складання гігієнічної характеристики умов праці в зв`язку зі зверненням до інших органів з метою надання необхідної інформації. Порядком на це виділено достатній, конкретний проміжок часу - 45 днів, в який відповідач так і не склав гігієнічної характеристики умов праці.

Відповідач правом на подання заперечень не скористався.

Ухвалою від 27 травня 2024 року позовну заяву адвоката Галкіна Вячеслава Леонідовича в інтересах ОСОБА_1 залишено без руху.

Ухвалою від 03 червня 2024 року про відкриття провадження в адміністративній справі вирішено справу розглядати в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи (у письмовому провадженні); залучено до участі у справі Комунальне некомерційне підприємство «Міська клінічна лікарня № 4» Дніпровської міської ради як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача.

Дослідивши матеріали судової справи у електронній формі, розглянувши справу в межах заявлених позовних вимог і наданих доказів, оцінивши докази відповідно до вимог статей 72-76, 90 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України), судом встановлено таке.

ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 ) є внутрішньо переміщеною особою та станом на 24 лютого 2022 року працював у Відокремленому підрозділі шахта «Гірська» Державного підприємства «Первомайськвугілля», про що свідчать довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи від 10 квітня 2022 року № 6809-7000541788 та трудова книжка серії НОМЕР_2 від 10 серпня 1979 року.

Згідно з довідкою лікувально-консультативної комісії з профпатології відділення по лікуванню професійних захворювань м. Дніпро КНП «Міська клінічна лікарня № 4» від 28 лютого 2024 року б/н, складеною за наслідками звернення позивача за медичною допомогою, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце проживання: АДРЕСА_2 , стаж роботи в шкідливих умовах, місце роботи: Відокремлений підрозділ шахта «Гірська» Державного підприємства «Первомайськвугілля» Міністерства вугільної промисловості України; основні професії пацієнта: гірничий робітник підземний, електрослюсар підземний; анамнез, результати обстеження: Скарги на виражений сухий кашель, відчуття нестачі повітря, задишку при фізичному навантаженні, загальну слабкість, біль в плечових, ліктьових, колінних суглобах, утруднення рухів у вказаних суглобах, утруднення ходи, скутість суглобів, біль в шийному та поперековому відділах хребта, пониження слуху. Біль в суглобах плечових, ліктьових, колінних, в хребті, кашель турбують протягом кількох років. Також тривалий час турбує пониження слуху, задишка. Лікувався амбулаторно з приводу артралгій, хронічного бронхіту за місцем проживання, самостійно. Поліпшення відчував на короткий термін. Амбулаторна карта на час госпіталізації відсутня. Теперішнє погіршення турбує протягом останніх кількох місяців - посилення задишки, болю в суглобах плечових, ліктьових, колінних, скутість в суглобах, значно погіршився слух. Приймав амбулаторно сальбутамол, мукалтін, диклофенак, поліпшення не було. Скерований лікарем загальної практики до стаціонару з професійної патології для лікування, обстеження. Лікувався стаціонарно у відділенні по лікуванню професійних захворювань КНП «МКЛ № 4» ДМР (м. Дніпро) у період з 16 січня 2024 року по 29 січня 2024 року. В результаті обстеження встановлено діагноз: Хронічний бронхіт, загострення середнього ст. тяжкості. Пневмосклероз. Емфізема. ЛН 1 ст. Артроз плечових суглобів 2-3 ст, артроз ліктьових суглобів 2-3 ст, двобічний гонартроз 2-3 ст, стійкий помірний больовий синдром, порушення функції верхніх та нижніх кінцівок середнього ступеня. Вертеброгенна цервікалгія, люмбоішіалгія у вигляді вираженого больового, м`язево-тонічного синдрому, на тлі унковертебрального артрозу І ст, артрозу дуговідросчатих крижо-клубових суглобів 2-3 ст, деформуючого спондильозу шийного та поперекового відділів, дорзо-латеральна протрузія м/х диску в сегменті С;-С5, дорзо-медіанна протрузія м/х диску в сегменті С5-С6, дифузного пролабування м/х диску в сегменті L3-L4, дорзо-медіанної протрузії м/х диску в сегменті L4-L5, парамедіанної лівобічної протрузії м/х диску в сегменті L5-S1, відносного бічного стенозу хребтового каналу. Порушення функції середнього ступеня. Двобічна сенсоневральна приглуховатість. Проведена ЛКК з профпатології від 19 січня 2024 року. Рекомендовано надати копію трудової книжки, завірену нотаріально, висновки спеціалістів, виписку з амбулаторної карти з відображенням динаміки захворювань. При наявності необхідних документів підготувати запит до Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці в Луганській області на складання санітарно-гігієнічної характеристики умов праці працівника при підозрі у нього хронічного професійного захворювання (отруєння).

За наслідками звернення позивача за медичною допомогою КНП «Міська клінічна лікарня № 4» складено запит від 28 лютого 2024 року № 440 на керівника Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці в Луганській області на складання санітарно-гігієнічної характеристики умов праці працівника при підозрі у нього хронічного професійного захворювання (отруєння).

Зазначеним запитом КНП «Міська клінічна лікарня № 4» просить скласти санітарно-гігієнічну характеристику умов праці на ОСОБА_1 , що працює (працював) у Відокремленому підрозділі шахта «Гірська» Державного підприємства «Первомайськвугілля» Міністерства вугільної промисловості України, у зв`язку з тим, що у працівника ОСОБА_1 встановлено діагноз: Хронічний бронхіт, загострення середнього ст. тяжкості. Пневмосклероз. Емфізема. ЛН 1 ст. Артроз плечових суглобів 2-3 ст, артроз ліктьових суглобів 2-3 ст, двобічний гонартроз 2-3 ст, стійкий помірний больовий синдром, порушення функції верхніх та нижніх кінцівок середнього ступеня. Вертеброгенна цервікалгія, люмбоішіалгія у вигляді вираженого больового, м`язево-тонічного синдрому, на тлі унковертебрального артрозу І ст, артрозу дуговідросчатих крижо-клубових суглобів 2-3 ст, деформуючого спондильозу шийного та поперекового відділів, дорзо-латеральна протрузія м/х диску в сегменті С;-С5, дорзо-медіанна протрузія м/х диску в сегменті С5-С6, дифузного пролабування м/х диску в сегменті L3-L4, дорзо-медіанної протрузії м/х диску в сегменті L4-L5, парамедіанної лівобічної протрузії м/х диску в сегменті L5-S1, відносного бічного стенозу хребтового каналу. Порушення функції середнього ступеня. Двобічна сенсоневральна приглуховатість; є підозра на захворювання: Хронічний бронхіт, загострення середнього ст тяжкості. Пневмосклероз. Емфізема. ЛН 1 ст. Артоз плечових суглобів 2-3 ст, арторз ліктьових суглобів 2-3 ст, двобічний гонартроз 2-3 ст, стійкий помірний больвий синдром, порушення функції верхніх та нижніх кінцівок середнього ступеня. Вертеброгенна цервікалгія, люмбоішіалгія у вигляді вираженого больового, м`язево-тонічного синдрому, на тлі унковертебрального артрозу І ст, артрозу дуговідросчатих крижо-клубових суглобів 2-3 ст, деформуючого спондильозу шийного та поперекового відділів, дорзо-латеральна протрузія м/х диску в сегменті С;-С5, дорзо-медіанна протрузія м/х диску в сегменті С5-С6, дифузного пролабування м/х диску в сегменті L3-L4, дорзо-медіанної протрузії м/х диску в сегменті L4-L5, парамедіанної лівобічної протрузії м/х диску в сегменті L5-S1, відносного бічного стенозу хребтового каналу. Порушення функції середнього ступеня. Двобічна сенсоневральна приглуховатість, що можуть бути пов`язані з його роботою та професією, спеціальністю в умовах впливу шкідливих факторів: гірничий робітник підземний, електрослюсар підземний.

До означеного запиту КНП «Міська клінічна лікарня № 4» додано нотаріально посвідчену копію трудової книжки серії НОМЕР_2 від 10 серпня 1979 року на ім`я ОСОБА_1 .

Запит КНП «Міська клінічна лікарня № 4» зареєстровано у відповідача 15 березня 2024 року за вхідним реєстраційним № 2294/СХ/1-24.

Адвокатським запитом від 13 квітня 2024 року № 545 представник позивача просив відповідача надати санітарно-гігієнічну характеристику умов праці працівника при підозрі у нього хронічного професійного захворювання (отруєння) відносно ОСОБА_1 за професіями, вказаними в запиті закладу охорони здоров`я, та копію запиту закладу охорони здоров`я про складення санітарно-гігієнічної характеристики (інформаційної довідки) умов праці працівника при підозрі у нього хронічного професійного захворювання (отруєння) відносно ОСОБА_1 , з зазначенням дати його отримання та з наданням пояснень причин нескладення запитуваного документа на цей час.

Листом від 18 квітня 2024 року № СХ/3/4710-24 відповідач повідомив представника позивача, що до нього надійшов запит КНП «Міська клінічна лікарня № 4» від 28 лютого 2024 року № 440 (вх. від 15 березня 2024 року № 2294/СХ/1-24) на складання санітарно-гігієнічної характеристики (інформаційної довідки) умов праці ОСОБА_1 , 1960 року народження. Відповідно до пункту 79 Постанови № 337 строк складання санітарно-гігієнічної характеристики не повинен перевищувати 45 днів з моменту отримання відповідного запиту. Відповідачем вживаються заходи щодо отримання інформації, необхідної для складання санітарно-гігієнічної характеристики (інформаційної довідки) умов праці ОСОБА_1

16 квітня 2024 року відповідачем складено припис за № СХ/3/4508-24 про надання роботодавцем документів, що необхідні для складення санітарно-гігієнічної характеристики умов праці (інформаційної довідки) на працівника при підозрі в нього хронічного професійного захворювання (отруєння) відповідно до Закону України «Про охорону праці» (статті 13, 17, 22, 26), постанови Кабінету Міністрів України від 11 лютого 2015 року № 96 «Про затвердження Положення про Державну службу України з питань праці», який скеровано керівнику Відокремленого підрозділу шахта «Гірська» Державного підприємства «Первомайськвугілля» ОСОБА_2 супровідним листом від 16 квітня 2024 року № СХ/3/4508-24.

Означеним приписом відповідач зобов`язав Відокремлений підрозділ шахта «Гірська» Державного підприємства «Первомайськвугілля» надати у строк до 30 квітня 2024 року таку інформацію (документи) про умови праці працівника ОСОБА_1 , 1960 року народження, що працює (працював) у якості: гірника підземного, гірничомонтажника підземного, електрослюсаря підземного у період з 12 вересня 1983 року по теперішній час: перелік робіт, що виконує (виконував) працівник згідно з посадовими інструкціями, функціональними обов`язками, трудовою книжкою за кожною професією окремо (за державним класифікатором), копію трудової книжки; перелік і характеристику факторів виробничого середовища та трудового процесу згідно із зазначеними документами: виробничий шум (джерело, параметри, тривалість дії за зміну); виробнича вібрація (джерело, параметри, тривалість дії за зміну); запиленість повітря робочої зони (концентрація, тривалість дії, характеристика пилу); наявність шкідливих хімічних речовин у повітрі робочої зони (максимально разова та середньозмінна, під час нормування згідно з діючими санітарними нормами, концентрація, тривалість роботи з хімічними речовинами тощо); показники неіонізуючого випромінювання (параметри, строк дії за зміну); наявність та параметри іонізуючого випромінювання; показники мікроклімату; показники важкості та напруженості трудового процесу; перелік машин та обладнання, на яких працював працівник, характеристику технологічного процесу (механізований, ручний тощо), ступінь механізації та автоматизації виробничих процесів, у яких брав участь працівник; хронометраж робочого часу, відповідність його вимогам технологічного процесу; копії протоколів та карт умов праці за результатами вимірювань (досліджень), складених санітарними лабораторіями підприємств, установ, організацій, закладів, що атестовані територіальними органами Держпраці та МОЗ в порядку, визначеному Мінсоцполітики (зазначити найменування лабораторії); дані попереднього під час прийняття на роботу та періодичних медичних оглядів у динаміці за останні п`ять років роботи працівника на підприємстві (в установі, організації), у цеху, на дільниці; довідку про професійну захворюваність на підприємстві (в установі, організації), у цеху, на дільниці, де працює (працював) робітник; забезпеченість санітарно-побутовими приміщеннями, спецодягом, спецвзуттям, засобами індивідуального і колективного захисту, їх використання працівником; довідку про залучення працівника до виконання робіт, не пов`язаних з його професією, які зазначені в трудовій книжці.

Листом від 18 квітня 2024 року № СХ/3/4697-24 відповідач повідомив КНП «Міська клінічна лікарня № 4» про те, що відповідно до пункту 74 Постанови № 337 Міжрегіональним управлінням направлені приписи роботодавцям для надання документів про умови праці ОСОБА_1 за встановленою формою. До теперішнього часу документи про умови праці ОСОБА_1 за встановленою формою до Міжрегіонального управління не надходили, у зв`язку з чим Міжрегіональне управління не має можливості складення інформаційної довідки стосовно ОСОБА_1 . Після надходження документів про умови праці Зінчука А.М. Міжрегіональним управлінням буде підготовлена санітарно-гігієнічна характеристика (інформаційна довідка) умов праці ОСОБА_1 і направлена до КНП «Міська клінічна лікарня № 4».

Адвокатським запитом від 30 квітня 2024 року № 649 представник позивача просив відповідача надати санітарно-гігієнічну характеристику умов праці працівника при підозрі у нього хронічного професійного захворювання (отруєння) відносно ОСОБА_1 за професіями, вказаними в запиті закладу охорони здоров`я.

Листом від 16 травня 2024 року № СХ/1/6049-24 відповідач повідомив представника позивача про те, що відповідно до пункту 74 Порядку № 337 відповідачем направлено припис роботодавцю - директору Відокремленого підрозділу шахта «Гірська» Державного підприємства «Первомайськвугілля» для надання необхідних документів за встановленою формою згідно з додатком 15 Порядку № 337. До теперішнього часу документи про умови праці ОСОБА_1 за встановленою формою до Міжрегіонального управління не надходили, у зв`язку з чим відповідач на теперішній час не має можливості складення санітарно-гігієнічної характеристики (інформаційної довідки) умов праці стосовно ОСОБА_1 . Згідно з інформацією з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань Відокремлений підрозділ шахта «Гірська» Державного підприємства «Первомайськвугілля» (ідентифікаційний код 26402894) зареєстровано як відокремлений підрозділ юридичної особи 28 серпня 2008 року, адреса місцезнаходження: 93292, Луганська область, Попаснянський район, м. Гірське, вул. Івана Данькова, буд. 21. Наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22 грудня 2022 року № 309 (із змінами) затверджено Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією. До вказаного Переліку територій, тимчасово окупованих Російською Федерацією, віднесено у тому числі Гірську міську територіальну громаду, на території якої знаходяться Державне підприємство «Первомайськвугілля» та Відокремлений підрозділ шахта «Гірська» Державного підприємства «Первомайськвугілля». З огляду на наведене, з метою забезпечення своєчасного складання санітарно-гігієнічної характеристики (інформаційної довідки) умов праці ОСОБА_1 при підозрі у нього хронічного професійного захворювання (отруєння) при роботі у Відокремленому підрозділі шахта «Гірська» Державного підприємства «Первомайськвугілля» відповідачем вживаються заходи щодо отримання інформації, необхідної для складання санітарно-гігієнічної характеристики (інформаційної довідки) умов праці ОСОБА_1 : направлений лист до Державної служби України з питань праці з клопотанням щодо звернення до Міністерства енергетики України, як центрального органу виконавчої влади, до сфери управління якого належить Державне підприємство «Первомайськвугілля», з пропозицією надати дані гігієнічної характеристики умов праці на аналогічних робочих місцях або типових санітарно-гігієнічних характеристик умов праці за результатами наукових досліджень в аналогічних професійних групах (пункт 84 Порядку № 337).

Листом від 03 травня 2024 року № СХ/1/318-ЦА-24 «Щодо складання санітарно-гігієнічної характеристики умов праці ОСОБА_1 » відповідач звернувся до голови Державної служби України з питань праці, в якому зазначив таке.

Зі змісту копії трудової книжки ОСОБА_1 останнім місцем його роботи є Відокремлений підрозділ шахта «Гірська» Державного підприємства «Первомайськвугілля». Відповідно до наказу Міністерства енергетики України від 01 листопада 2021 року № 273 «Про затвердження Переліків державних підприємств, установ та організацій, що належать до сфери управління Міністерства енергетики України, господарських товариств, щодо яких Міністерство енергетики України здійснює функції з управління корпоративними правами держави, господарських структур, контроль за діяльністю яких здійснює Міністерство енергетики України, та господарських товариств, щодо яких Міністерство енергетики України здійснює функції з управління корпоративними правами держави та є органом управління державним майном, відповідно до пункту 2 розпорядження Кабінету Міністрів України від 28 липня 2021 року № 833-р «Деякі питання управління об`єктами державної власності» Державне підприємство «Первомайськвугілля» належить до сфери управління Міністерства енергетики України (ідентифікаційний код 37552996). Згідно з інформацією з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань Відокремлений підрозділ шахта «Гірська» Державного підприємства «Первомайськвугілля» (ідентифікаційний код відокремленого підрозділу 26402894) зареєстровано як відокремлений підрозділ юридичної особи 28 серпня 2008 року, адреса місцезнаходження: 93292, Луганська область, Попаснянський район, м. Гірське, вул. Івана Данькова, буд. 21. Наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22 грудня 2022 року № 309 (із змінами) затверджено Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією. До вказаного Переліку територій, тимчасово окупованих Російською Федерацією, віднесено у тому числі Гірську міську територіальну громаду, на території якої знаходяться Державне підприємство «Первомайськвугілля» та Відокремлений підрозділ шахта «Гірська» Державного підприємства «Первомайськвугілля».

З огляду на наведене, з метою забезпечення своєчасного складання санітарно-гігієнічної характеристики (інформаційної довідки) умов праці ОСОБА_1 при підозрі у нього хронічного професійного захворювання (отруєння) при роботі у Відокремленому підрозділі шахта «Гірська» Державного підприємства «Первомайськвугілля» за професіями: гірничомонтажник підземний, гірник підземний, електрослюсар підземний, враховуючи, що підозра на хронічне професійне захворювання у ОСОБА_1 виникла після припинення контакту працівника із шкідливими виробничими факторами, та у зв`язку з об`єктивною неможливістю отримання даних про його умови праці (фактичне місцезнаходження підприємства на тимчасово окупованій території України), відповідач просив сприяння у вирішенні питання отримання, зокрема від Міністерства енергетики України, як центрального органу виконавчої влади, до сфери управління якого належить Державне підприємство «Первомайськвугілля», даних гігієнічної характеристики умов праці на аналогічних робочих місцях або типових санітарно-гігієнічних характеристик умов праці за результатами наукових досліджень в аналогічних професійних групах.

Вирішуючи адміністративну справу по суті заявлених вимог, надаючи оцінку обставинам (фактам), якими обґрунтовано вимоги і заперечення учасників справи, суд виходить з такого.

Відповідно до частини другої статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відповідно до частини першої статті 46 Конституції України громадяни мають право на соціальний захист, що включає право на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в інших випадках, передбачених законом.

Відповідно до Основ законодавства України про загальнообов`язкове державне соціальне страхування правові, фінансові та організаційні засади загальнообов`язкового державного соціального страхування, гарантії працюючим громадянам щодо їх соціального захисту у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності, вагітністю та пологами, у разі нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, охорони їхнього життя та здоров`я визначає Закон України від 23 вересня 1999 року № 1105-ХIV «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування» (далі Закон № 1105).

Згідно з частиною першою статті 29 Закону № 1105 страхуванню від нещасного випадку підлягають:

1) особи, які працюють на умовах трудового договору (контракту), гіг-контракту, іншого цивільно-правового договору, на інших підставах, передбачених законом, на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форми власності та господарювання, зокрема які є резидентами Дія Сіті, у тому числі в іноземних дипломатичних та консульських установах, інших представництвах нерезидентів або у фізичних осіб, а також обрані на виборні посади в органах державної влади, органах місцевого самоврядування та в інших органах, фізичні особи - підприємці, особи, які провадять незалежну професійну діяльність, члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню від нещасного випадку на інших підставах;

2) здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої, післядипломної освіти, залучені до будь-яких робіт під час, перед або після занять, під час занять, коли вони набувають професійних навичок, у період проходження виробничої практики (стажування), виконання робіт на підприємствах.

Закон України від 14 жовтня 1992 року № 2694-ХІІ «Про охорону праці» (далі Закон № 2694) визначає основні положення щодо реалізації конституційного права працівників на охорону їх життя і здоров`я у процесі трудової діяльності, на належні, безпечні і здорові умови праці, регулює за участю відповідних органів державної влади відносини між роботодавцем і працівником з питань безпеки, гігієни праці та виробничого середовища і встановлює єдиний порядок організації охорони праці в Україні.

За приписами статті 1 Закону № 2694:

охорона праці - це система правових, соціально-економічних, організаційно-технічних, санітарно-гігієнічних і лікувально-профілактичних заходів та засобів, спрямованих на збереження життя, здоров`я і працездатності людини у процесі трудової діяльності;

роботодавець - власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган, незалежно від форм власності, виду діяльності, господарювання, і фізична особа, яка використовує найману працю;

працівник - особа, яка працює на підприємстві, в організації, установі та виконує обов`язки або функції згідно з трудовим договором (контрактом).

Відповідно до частини першої статті 9 Закону № 2694 відшкодування шкоди, заподіяної працівникові внаслідок ушкодження його здоров`я або у разі смерті працівника, здійснюється Фондом соціального страхування України відповідно до Закону України «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності.

Розслідування та облік нещасних випадків, професійних захворювань і аварій встановлено статтею 22 Закону № 2694:

роботодавець повинен організовувати розслідування та вести облік нещасних випадків, професійних захворювань і аварій відповідно до положення, що затверджується Кабінетом Міністрів України за погодженням з всеукраїнськими об`єднаннями профспілок (частина перша);

за підсумками розслідування нещасного випадку, професійного захворювання або аварії роботодавець складає акт за встановленою формою, один примірник якого він зобов`язаний видати потерпілому або іншій заінтересованій особі не пізніше трьох днів з моменту закінчення розслідування (частина друга);

у разі відмови роботодавця скласти акт про нещасний випадок чи незгоди потерпілого з його змістом питання вирішуються посадовою особою органу державного нагляду за охороною праці, рішення якої є обов`язковим для роботодавця (частина третя);

рішення посадової особи органу державного нагляду за охороною праці може бути оскаржене у судовому порядку (частина четверта).

Процедуру проведення розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, що сталися з особами, визначеними частиною першою статті 29 Закону № 1105, визначає Порядок № 337.

Вимоги цього Порядку поширюються на всіх юридичних і фізичних осіб, які відповідно до законодавства використовують найману працю, та осіб, зазначених у пункті 1 цього Порядку (абзац перший пункту 2 розділу «Загальні питання» Порядку № 337).

Відповідно до пункту 3 розділу «Загальні питання» Порядку № 337:

територія підприємства (установи, організації) - земельна ділянка, що надана у користування підприємству (установі, організації), а також ділянка, яка віднесена до його території згідно з рішенням відповідного місцевого органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування, включаючи виробничі, адміністративні та побутові приміщення, будівлі, споруди, розміщені на такій земельній ділянці, на (в) яких провадиться виробнича діяльність;

хронічне професійне захворювання (отруєння) - захворювання, що виникло внаслідок провадження професійної діяльності працівника виключно або переважно впливу шкідливих факторів виробничого середовища та трудового процесу, пов`язаних з роботою.

Згідно з пунктом 70 розділу «Порядок складення санітарно-гігієнічних характеристик умов праці та вимоги до них» Порядку № 337 у разі підозри наявності в працівника хронічного професійного захворювання (отруєння) з метою встановлення діагнозу складається санітарно-гігієнічна характеристика умов праці (далі - санітарно-гігієнічна характеристика), що є одним з документів, з урахуванням якого вирішується питання про зв`язок хронічного професійного захворювання (отруєння) з впливом шкідливих і небезпечних факторів виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу (далі - виробничі фактори).

Санітарно-гігієнічна характеристика складається лікарем з гігієни праці територіального органу Держпраці за фактичним місцезнаходженням підприємства (установи, організації), де працює хворий, на запит керівника закладу охорони здоров`я, що забезпечує надання вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги, за поданням лікаря-профпатолога із залученням (у разі потреби) голови та членів комісії закладу охорони здоров`я, який проводить періодичні медичні огляди (пункт 71 розділу «Порядок складення санітарно-гігієнічних характеристик умов праці та вимоги до них» Порядку № 337).

Відповідно до абзацу першого пункту 72 розділу «Порядок складення санітарно-гігієнічних характеристик умов праці та вимоги до них» Порядку № 337 запит щодо складення санітарно-гігієнічної характеристики заклад охорони здоров`я згідно з додатком 13 протягом трьох робочих днів після виявлення у працівника підозри на хронічне професійне захворювання (отруєння) надає керівнику територіального органу Держпраці за фактичним місцезнаходженням підприємства (установи, організації), де працює (працював) хворий.

Пунктом 74 розділу «Порядок складення санітарно-гігієнічних характеристик умов праці та вимоги до них» Порядку № 337 встановлено, що для складення санітарно-гігієнічної характеристики керівник територіального органу Держпраці надсилає припис роботодавцю для надання необхідних документів за встановленою формою згідно з додатком 15. Строк надання документів не повинен перевищувати 15 робочих днів з часу отримання зазначеного припису. У разі потреби зазначений строк може бути продовжено за згодою керівника територіального органу Держпраці з метою проведення роботодавцем додаткових лабораторних, інструментальних, хронометражних та інших вимірювань (досліджень) умов праці, необхідних для складення санітарно-гігієнічної характеристики. Завірені в установленому порядку та узгоджені з територіальним органом Пенсійного фонду України матеріали подаються до територіального органу Держпраці разом із супровідним листом.

Згідно з пунктами 75, 76 розділу «Порядок складення санітарно-гігієнічних характеристик умов праці та вимоги до них» Порядку № 337 у разі зміни форми власності та виду діяльності підприємства (установи, організації) інформацію, зазначену в додатку 15, надає його правонаступник. Роботодавець несе відповідальність згідно із законодавством за повноту та достовірність поданих документів.

За приписами пункту 77 розділу «Порядок складення санітарно-гігієнічних характеристик умов праці та вимоги до них» Порядку № 337 територіальний орган Держпраці протягом 15 робочих днів після одержання матеріалів від роботодавця проводить вивчення та аналіз документів, поданих власником підприємства, уповноваженим органом чи наглядовою радою підприємства (у разі її утворення).

Протягом п`яти робочих днів з дня проведення обстеження об`єкта складається відповідний акт згідно з додатком 18 у трьох примірниках, що зберігаються: у територіальному органі Держпраці; на підприємстві (в установі, організації), де працює (працював) хворий; у територіальному органі Пенсійного фонду України. Акт в усіх зазначених організаціях зберігається протягом строку, визначеного типовими та галузевими переліками видів документів, затверджених відповідно до законодавства. Акт підписується головою та всіма членами комісії. У разі незгоди із змістом акта член комісії підписує його з відміткою про наявність окремої думки, яку викладає письмово та додає до акта як його невід`ємну частину. З актом ознайомлюють працівника, робоче місце якого обстежувалося, або уповноважену ним особу, що засвідчується їх підписами. У разі відмови їх від підпису акт підписується свідками. Працівник або його уповноважена особа мають право обґрунтувати свою відмову (пункт 78 розділу «Порядок складення санітарно-гігієнічних характеристик умов праці та вимоги до них» Порядку № 337).

Відповідно до пункту 79 розділу «Порядок складення санітарно-гігієнічних характеристик умов праці та вимоги до них» Порядку № 337 територіальний орган Держпраці протягом п`яти робочих днів після складення та підписання акта всіма членами комісії готує санітарно-гігієнічну характеристику згідно з додатком 16. Строк складення санітарно-гігієнічної характеристики не повинен перевищувати 45 днів з моменту отримання відповідного запиту. Вимоги до інформації, яка зазначається в санітарно-гігієнічній характеристиці шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу, визначені у додатку 12.

Санітарно-гігієнічна характеристика підписується лікарем з гігієни праці та затверджується керівником територіального органу Держпраці. Особи, які підписали акт обстеження умов праці, а також ті, що склали санітарно-гігієнічну характеристику, несуть відповідальність за достовірність зазначеної у них інформації щодо умов праці та трудового процесу згідно з вимогами законодавства (пункт 80 розділу «Порядок складення санітарно-гігієнічних характеристик умов праці та вимоги до них» Порядку № 337).

Пунктом 81 розділу «Порядок складення санітарно-гігієнічних характеристик умов праці та вимоги до них» Порядку № 337 передбачено, що на непрацюючих пенсіонерів або осіб, які не працюють, лікарем з гігієни праці територіального органу Держпраці складається інформаційна довідка про умови праці працівника у разі підозри в нього хронічного професійного захворювання (отруєння) (далі - інформаційна довідка) згідно з додатком 14 на підставі даних про умови праці на їх робочих місцях у разі збереження цих робочих місць на підприємстві (в установі, організації), де вони раніше працювали, а у разі їх відсутності - отриманих на підставі наукових досліджень (розробок), характеристики виробничих факторів на аналогічних виробництвах. У разі проведення обстеження підприємства (установи, організації) для складення інформаційної довідки - зазначене обстеження проводиться за участю представника територіального органу Пенсійного фонду України, профспілки, працівника або уповноваженої особи від працівника.

У разі коли працівник працював на кількох підприємствах (в установах, організаціях), санітарно-гігієнічна характеристика складається територіальним органом Держпраці, який здійснював державний нагляд (контроль) за останнім підприємством (установою, організацією), де працював працівник, з додаванням у разі потреби інформаційних довідок від інших територіальних органів Держпраці, які здійснювали державний нагляд (контроль) за підприємствами (установами, організаціями), де він працював раніше (пункт 82 розділу «Порядок складення санітарно-гігієнічних характеристик умов праці та вимоги до них» Порядку № 337).

Згідно з пунктом 83 розділу «Порядок складення санітарно-гігієнічних характеристик умов праці та вимоги до них» Порядку № 337 якщо на час складання санітарно-гігієнічної характеристики працівник не підпадав під вплив шкідливих виробничих факторів, що могли викликати хронічне професійне захворювання (отруєння), ураховується його попередня робота, пов`язана з дією шкідливих виробничих факторів незалежно від стажу роботи на (останньому) підприємстві (в установі, організації). У такому разі санітарно-гігієнічна характеристика складається територіальним органом Держпраці, який здійснював державний нагляд (контроль) за підприємством (установою, організацією), де були умови для розвитку хронічного професійного захворювання (отруєння).

Приписами пункту 84 розділу «Порядок складення санітарно-гігієнічних характеристик умов праці та вимоги до них» Порядку № 337 встановлено, що у разі виникнення підозри на хронічне професійне захворювання (отруєння) після припинення контакту працівника із шкідливими виробничими факторами (пізній силікоз, деякі онкологічні захворювання тощо), а також у разі неможливості отримання даних про його умови праці (ліквідація підприємства (установи, організації), цеху, дільниці, робочого місця або в разі тривалої зупинки виробничого процесу, відсутності даних в архівах підприємства (установи, організації) та територіального органу Держпраці, робота за кордоном тощо) інформаційна довідка складається на підставі даних трудової книжки та гігієнічної характеристики умов праці на аналогічних робочих місцях або типових санітарно-гігієнічних характеристик умов праці за результатами наукових досліджень в аналогічних професійних групах.

Санітарно-гігієнічна характеристика складається територіальним органом Держпраці у чотирьох примірниках та надсилається: закладу охорони здоров`я, який надіслав запит щодо її отримання; територіальному органу Пенсійного фонду України; підприємству (установі, організації), де працює (працював) працівник. Санітарно-гігієнічна характеристика зберігається протягом строку, визначеного типовими та галузевими переліками видів документів, затверджених відповідно до законодавства (пункт 85 розділу «Порядок складення санітарно-гігієнічних характеристик умов праці та вимоги до них» Порядку № 337).

Згідно з пунктами 86, 87 розділу «Порядок складення санітарно-гігієнічних характеристик умов праці та вимоги до них» Порядку № 337 санітарно-гігієнічна характеристика може бути використана протягом п`яти років, якщо умови праці працівника за цей час не змінилися, що підтверджується довідкою роботодавця (особи) або відповідного територіального органу Держпраці. Облік санітарно-гігієнічних характеристик та інформаційних довідок ведеться територіальними органами Держпраці в журналі за формою згідно з додатком 17.

Відповідно до пункту 88 розділу «Порядок складення санітарно-гігієнічних характеристик умов праці та вимоги до них» Порядку № 337 у разі незгоди із санітарно-гігієнічною характеристикою заявник має право оскаржити її в судовому порядку.

Трудова книжка позивача серії НОМЕР_2 від 10 серпня 1979 року містить такі записи:

Управління матеріально-технічного постачання виробничого об`єднання «Первомайськвугілля»:

10 серпня 1979 року прийнятий вантажником лісового складу на підставі трудової угоди;

16 листопада 1979 року звільнений за статтею 38 Кодексу законів про працю УРСР за власним бажанням на підставі наказу від 19 листопада 1979 року № 156/к;

Ордена Леніна шахта «Гірська» виробничого об`єднання «Первомайськвугілля»:

30 листопада 1979 року прийнятий підземним учнем гірника з повним робочим днем під землею;

31 березня 1980 року переведений підземним гірником з повним робочим днем під землею на підставі наказу від 31 березня 1980 року № 154к;

26 квітня 1980 року звільнений у зв`язку з призовом у лави Радянської Армії на підставі наказу від 02 травня 1980 року № 265к;

з 09 травня 1980 року по 25 червня 1983 року проходив службу в лавах Радянської Армії (підстава військовий квиток серії НОМЕР_3 );

Ордена Леніна шахта «Гірська» виробничого об`єднання «Первомайськвугілля»:

12 вересня 1983 року прийнятий підземним гірником ІІІ розряду з повним робочим днем під землею на підставі наказу від 12 вересня 1983 року № 810л;

19 листопада 1993 року переведений гірничомонтажником підземним з повним робочим днем під землею ІV розряду на підставі наказу від 18 листопада 1993 року № 722к;

20 вересня 1995 року відповідно до атестації робочих місць професія гірничомонтажник дає право для переходу на пенсію за Списком № 1 (підстава наказ від 29 вересня 1995 року № 446);

14 листопада 1996 року Ордена Леніна шахта «Гірська» виробничого об`єднання «Первомайськвугілля» перейменована у Державне відкрите акціонерне товариство шахта «Гірська» дочірнє підприємство Державної холдингової компанії «Первомайськвугілля» на підставі наказу від 14 листопада 1996 року № 572;

20 січня 1998 року переведений гірником підземним ІІІ розряду з повним робочим днем під землею; згідно з наказом від 29 вересня 1995 року № 446 атестації робочих місць професія гірник дає право для переходу на пенсію за Списком № 1 (підстава наказ від 20 січня 1998 року № 29/к);

09 грудня 1997 року відповідно до атестації робочих місць професія гірничомонтажник підземний дає право для переходу на пенсію за Списком № 1 (підстава наказ від 09 грудня 1997 року № 428);

27 березня 2002 року переведений електрослюсарем підземним V розряду з повним робочим днем під землею; згідно з наказом від 09 грудня 1997 року № 428 атестації робочих місць професія електрослюсар підземний дає право для переходу на пенсію за Списком № 1 (підстава наказ від 26 березня 2002 року № 182/к);

29 грудня 2002 року відповідно до атестації робочих місць професія електрослюсар підземний дає право для переходу на пенсію за Списком № 1 (підстава наказ від 29 грудня 2002 року № 374);

29 травня 2003 року Державне відкрите акціонерне товариство шахта «Гірська» дочірнє підприємство Державної холдингової компанії «Первомайськвугілля» реорганізовано у Структурний підрозділ шахта «Гірська» Державного підприємства «Первомайськвугілля»;

01 лютого 2006 року Структурний підрозділ шахта «Гірська» Державного підприємства «Первомайськвугілля» реорганізовано у Відокремлений підрозділ шахта «Гірська» Державного підприємства «Первомайськвугілля» Міністерства вугільної промисловості на підставі наказів від 31 січня 2006 року № 78 та від 19 січня 2006 року № 28;

26 листопада 2007 року відповідно до атестації робочих місць професія електрослюсар підземний дає право для переходу на пенсію за Списком № 1 (підстава наказ від 26 листопада 2007 року № 575);

22 листопада 2012 року відповідно до атестації робочих місць професія електрослюсар підземний дає право для переходу на пенсію за Списком № 1 (підстава наказ від 22 листопада 2012 року № 1136);

14 листопада 2017 року відповідно до атестації робочих місць професія електрослюсар підземний дає право для переходу на пенсію за Списком № 1 (підстава наказ від 14 листопада 2017 року № 873).

Витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань від 31 липня 2024 року підтверджується, що місцезнаходженням Відокремленого підрозділу шахта «Гірська» Державного підприємства «Первомайськвугілля» (ідентифікаційний код ВП 26402894) є адреса: 93292, Луганська область, Попаснянський район, м. Гірське, вул. Івана Данькова, буд. 21.

Відповідно до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затвердженого наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України 22 грудня 2022 року № 309 (із змінами і доповненнями, внесеними наказами Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України), Гірська міська територіальна громада Сєвєродонецького району Луганської області перебуває в тимчасовій окупації.

Згідно з наказом в.о. генерального директора Державного підприємства «Первомайськвугілля» від 09 квітня 2022 року № 60 «Про режим роботи та організацію трудових відносин працівників ДП «Первомайськвугілля» з 07 квітня 2022 р.» наказано: доручити з 07 квітня 2022 року працівникам Державного підприємства «Первомайськвугілля», яких не було залучено для забезпечення охорони об`єктів власності державного підприємства та зазначено у переліку, затвердженому наказом Державного підприємства «Первомайськвугілля» від 31 березня 2022 року № 56, виконувати роботу дистанційно вдома (або в місцях евакуації) тимчасово, до стабілізації ситуації (пункт 1); упродовж робочого часу, визначеного правилами внутрішнього трудового розпорядку, працівники, зазначені в пункті 1 цього наказу, зобов`язані: виконувати обов`язки, передбачені трудовим договором; відповідати на дзвінки керівника; перевіряти електрону пошту й оперативно відповідати на листи (пункт 2); з працівниками Державного підприємства «Первомайськвугілля», яких не було зазначено в пункті 1 цього наказу, тимчасово, до стабілізації ситуації в зоні знаходження Державного підприємства «Первомайськвугілля», призупинити дію трудових договорів з 07 квітня 2022 року (пункт 3).

Тобто, враховуючи, що підозра на хронічне професійне захворювання у позивача виникла після припинення контакту працівника із шкідливими виробничими факторами, та у зв`язку з неможливістю отримання даних про його умови праці від підприємства, яке знаходиться на тимчасово окупованій території України, відповідач повинен скласти інформаційну довідку про умови праці, керуючись вимогами пункту 84 Порядку № 337 - на підставі даних трудової книжки та гігієнічної характеристики умов праці на аналогічних робочих місцях або типових санітарно-гігієнічних характеристик умов праці за результатами наукових досліджень в аналогічних професійних групах.

Щодо доводів відповідача про неможливість складання інформаційної довідки про умови праці ОСОБА_1 , оскільки відсутні дані щодо умов праці на аналогічних робочих місцях, або типових санітарно-гігієнічних характеристик умов праці за результатами наукових досліджень в аналогічних професійних групах та архівні дані, суд зазначає таке.

Абзацом першим, другим пункту 1 Положення про Східне міжрегіональне управління Державної служби України з питань праці (далі - Положення), що розміщено на офіційному вебсайті Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці (https://smu.dsp.gov.ua/about/polozhennia/), визначено, що Східне міжрегіональне управління Державної служби України з питань праці (далі Міжрегіональне управління) є територіальним органом Державної служби України з питань праці (далі - Держпраці), що їй підпорядковується. Повноваження Міжрегіонального управління поширюються на територію Донецької та Луганської областей.

Відповідно до підпункту 1 пункту 3 Положення основними завданням Міжрегіонального управління є реалізація державної політики у сферах промислової безпеки, охорони праці, гігієни праці, поводження з вибуховими матеріалами промислового призначення, здійснення державного гірничого нагляду, а також з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю, зайнятість населення, загальнообов`язкове державне соціальне страхування в частині призначення, нарахування та виплати допомоги, компенсацій, надання соціальних послуг та інших видів матеріального забезпечення з метою дотримання прав і гарантій застрахованих осіб.

Пунктом 4 Положення визначено, що Міжрегіональне управління відповідно до покладених на нього завдань, зокрема:

- здійснює контроль за якістю проведення атестації робочих місць за умовами праці (підпункт 7),

- здійснює державний нагляд (контроль) за додержанням робочими органами виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України (управління у Донецькій та Луганській областях, відділення в районах і містах обласного значення) законодавства про загальнообов`язкове державне соціальне страхування в частині призначення, нарахування та виплати допомоги, компенсацій, надання соціальних послуг та інших видів матеріального забезпечення з метою дотримання прав і гарантій застрахованих осіб (підпункт 11),

- здійснює контроль за своєчасністю та об`єктивністю розслідування нещасних випадків на виробництві, їх документальним оформленням і веденням обліку, виконанням заходів з усунення причин нещасних випадків (підпункт 12);

- здійснює державний нагляд (контроль) у сфері гігієни праці, у тому числі нагляд (контроль) за: факторами виробничого середовища та виробничих операцій, наявність та виконання яких можуть шкодити здоров`ю працівників; виконанням заходів щодо запобігання виникненню професійних захворювань; дотриманням вимог санітарних норм та правил; своєчасним здійсненням профілактичних заходів, спрямованих на попередження шкідливої дії факторів виробничого середовища і трудового процесу, збереження здоров`я працівників; наявністю обов`язкових медичних оглядів працівників (підпункт 14);

- забезпечує складення санітарно-гігієнічних характеристик умов праці для подальшого визначення зв`язку захворювання з умовами праці (підпункт 26);

- проводить: розслідування та веде облік аварій і нещасних випадків, які підлягають спеціальному розслідуванню, аналізує їх причини, готує пропозиції щодо запобігання таким аваріям і випадкам; технічне розслідування обставин та причин виникнення аварій, пов`язаних із використанням газу в побуті, а також видає за результатами таких розслідувань обов`язкові до виконання органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями, громадянами рішення; розслідування обставин та причин виникнення гострих і хронічних професійних захворювань та отруєнь; моніторинг стану умов праці та здоров`я працівників як складову державного соціально-гігієнічного моніторингу (підпункт 27).

Пунктом 6 Положення передбачено, що Міжрегіональне управління для виконання покладених на нього завдань має право, зокрема: залучати спеціалістів органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, вчених, представників організацій роботодавців, профспілок та інших інститутів громадянського суспільства, а також підприємств, установ та організацій (за погодженням з їх керівниками) для розгляду питань, що належать до компетенції Міжрегіонального управління (підпункт 1); отримувати в установленому законодавством порядку від державних органів та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій усіх форм власності та їх посадових осіб інформацію, документи та інші матеріали, необхідні для виконання покладених завдань (підпункт 2), користуватися відповідними інформаційними базами даних державних органів, органів місцевого самоврядування, державною системою урядового зв`язку, іншими технічними засобами (підпункт 3).

Згідно із пунктом 7 Положення Міжрегіональне управління під час виконання покладених на нього завдань взаємодіє в установленому порядку з територіальними органами міністерств та інших центральних органів виконавчої влади, місцевими державними адміністраціями, органами місцевого самоврядування, а також підприємствами, установами, організаціями на відповідній території з питань, віднесених до його компетенції.

Суд погоджує доводи представника позивача про те, що відповідач наділений великим обсягом повноважень для виконання покладених на нього завдань, однак у ситуації з позивачем відповідач не вчинив всіх можливих дій для отримання необхідної інформації та оформлення спірної довідки.

Таким чином, суд дійшов висновку, що на відповідача як на орган, який здійснював державний нагляд (контроль) за останнім підприємством (установою, організацією), на якому працював позивач, Порядком № 337 покладено обов`язок виконати вимоги цього Порядку, зокрема, у межах спірних правовідносин скласти відповідно до пункту 84 Порядку № 337 інформаційну довідку про умови праці на позивача при підозрі у нього хронічного професійного захворювання (отруєння) за професіями: гірничий робітник підземний, електрослюсар підземний.

При цьому суд зауважує, що Порядок № 337 взагалі не містить підстав для відмови у виданні довідки про умови праці.

За встановлених в цій справі обставин та з урахуванням правового регулювання спірних правовідносин, оскільки в межах цієї адміністративної справи основні (суттєві) аргументи позовної заяви є обґрунтованими, суд дійшов висновку, що позовні вимоги належить задовольнити повністю.

За практикою Європейського суду з прав людини пункт 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод зобов`язує суди давати обґрунтування своїх рішень, але це не може сприйматись як вимога надавати детальну відповідь на кожен аргумент. Межі цього обов`язку можуть бути різними в залежності від характеру рішення. Крім того, необхідно брати до уваги, між іншим, різноманітність аргументів, які сторона може представити в суд, та відмінності, які існують у державах-учасницях, з огляду на положення законодавства, традиції, юридичні висновки, викладення та формулювання рішень. Таким чином, питання, чи виконав суд свій обов`язок щодо подання обґрунтування, що випливає зі статті 6 Конвенції, може бути визначено тільки у світлі конкретних обставин справи (див. «Руїз Торія проти Іспанії» (Ruiz Toriya v. Spaine), рішення від 09 грудня 1994 року, Серія A, № 303-A, параграф 29). Водночас, відповідь суду повинна бути достатньо детальною для відповіді на основні (суттєві) аргументи сторін.

Сторонами суду не наведено інших специфічних, доречних та важливих аргументів, які суд зобов`язаний оцінити, виконуючи свої зобов`язання щодо пункту 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Вирішуючи питання про розподіл судових витрат, суд виходить з такого.

Щодо стягнення на користь позивача понесених судових витрат на правничу допомогу адвоката суд зазначає таке.

Відповідно до частини першої статті 132 КАС України судові витрати складаються із судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

Згідно з пунктом першим частини третьої статті 132 КАС України до витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати на професійну правничу допомогу.

Відповідно до частини третьої статті 134 КАС України для цілей розподілу судових витрат: розмір витрат на правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката визначаються згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою; розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Для визначення розміру витрат на правничу допомогу та з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги (частина четверта статті 134 КАС України).

Частиною п`ятою статті 134 КАС України визначено, що розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із: складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

Відповідно до частини шостої статті 134 КАС України у разі недотримання вимог частини п`ятої цієї статті суд може, за клопотанням іншої сторони, зменшити розмір витрат на правничу допомогу, які підлягають розподілу між сторонами.

Згідно з частиною першою статті 139 КАС України при задоволенні позову сторони, яка не є суб`єктом владних повноважень, всі судові витрати, які підлягають відшкодуванню або оплаті відповідно до положень цього Кодексу, стягуються за рахунок бюджетних асигнувань суб`єкта владних повноважень, що виступав відповідачем у справі, або якщо відповідачем у справі виступала його посадова чи службова особа.

Розмір витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо). Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву (пункти перший, другий частини сьомої статті 139 КАС України).

На підтвердження розміру витрат на правничу допомогу адвоката, які позивач сплатив у зв`язку з розглядом справи, суду надано договір про надання правничої допомоги від 12 квітня 2024 року № 63, рахунок від 12 квітня 2024 року № 000112, квитанцію до прибуткового касового ордера від 12 квітня 2024 року № 000112, акт прийому-передачі виконаних робіт (наданих послуг) від 22 травня 2024 року № 1, який є додатком до договору про надання правничої (правової) допомоги від 12 квітня 2024 року № 63, та акт прийому-передачі виконаних робіт (наданих послуг) від 19 червня 2024 року № 2, який є додатком до договору про надання правничої (правової) допомоги від 12 квітня 2024 року № 63.

Дослідженням договору про надання правничої допомоги від 12 квітня 2024 року № 63 встановлено, що:

ОСОБА_1 (далі Клієнт) доручає, а адвокат Галкін Вячеслав Леонідович (далі Адвокат) відповідно до чинного законодавства України приймає на себе зобов`язання надати Клієнту правничу допомогу, визначену в пункті 1.2. цього договору, зокрема підготовка документів у тому числі процесуальних (позовна заява, апеляційна скарга інші документи) та представництво інтересів Клієнта в окружному адміністративному суді, апеляційному адміністративному суді у справі щодо визнання протиправною бездіяльності Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці щодо нескладення інформаційної довідки про умови праці на Клієнта при підозрі у нього хронічного професійного захворювання (пункт 1.1, підпункт 1.2.1 пункту 1.2 договору);

за надання правничої допомоги за цим договором Сторони встановили фіксовану оплату у розмірі 12000,00 грн (пункт 2.1 договору);

гонорар сплачується наступним чином:

перша частина у сумі 6000,00 грн (гарантований авансовий платіж) сплачується у момент підписання цього договору (підпункт 2.2.1 пункту 2.2 договору);

друга частина у сумі 6000,00 грн сплачується не пізніше двох банківських днів з дня набуття чинності судового рішення у справі щодо визнання протиправною бездіяльності Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці щодо нескладення інформаційної довідки про умови праці при підозрі у нього хронічного професійного захворювання у випадку, якщо позов задоволено повністю або частково, або не пізніше двох банківських днів з моменту фактичного отримання вказаної довідки, якщо спір вирішено у досудовому порядку (підпункт 2.2.2 пункту 2.2 договору);

якщо у позові буде відмовлено повністю, друга частина гонорару Клієнтом не сплачується (підпункт 2.2.3 пункту 2.2 договору);

Клієнт оплачує правничу допомогу на підставі виставленого Рахунку (рахунків) (пункт 2.3 договору);

розмір гонорару не включає фактичні витрати, пов`язані з виконанням доручень Клієнта (відрядження, добові тощо), якщо інше не передбачено домовленістю Сторін (пункт 2.4 договору);

цей договір діє до повного виконання Сторонами своїх зобов`язань (пункт 6.11 договору).

12 квітня 2024 року Адвокатом виписано Клієнту рахунок № 000112 на 6000,00 грн гонорар відповідно до умов Договору про надання правничої допомоги від 12 квітня 2024 року № 63 (підпункт 2.2.1).

Відповідно до квитанції до прибуткового касового ордера від 12 квітня 2024 року № 000112 ОСОБА_1 сплатив ОСОБА_3 6000,00 грн.

Відповідно до акта прийому-передачі виконаних робіт (наданих послуг) від 22 травня 2024 року № 1, який є додатком до договору про надання правничої (правової) допомоги від 12 квітня 2024 року № 63, Адвокат надав правову допомогу згідно з договором про надання правничої (правової) допомоги від 12 квітня 2024 року № 63, а Клієнт її прийняв в обсягах, зазначених в акті, а саме: надання юридичної консультації стосовно правомірності ненадання інформаційної довідки про умови праці (12 квітня 2024 року), вартість фіксована, кількість витраченого часу 2,5 години; складення та подання адвокатського запиту до територіального органу Держпраці щодо надання санітарно-гігієнічої характеристики умов праці працівника при підозрі у нього хронічного професійного захворювання (отруєння) відносно ОСОБА_1 за професіями, вказаними в запиті закладу охорони здоров`я (13 квітня 2024 року), вартість фіксована, кількість витраченого часу - 0,5 годин; нормативно-правовий аналіз відповіді Держпраці на адвокатський запит та консультація правомірності підстав ненадання санітарно-гігієнічної характеристики (18 квітня 2024 року), вартість фіксована, кількість витраченого часу 1 година; складення та подання повторного адвокатського запиту до територіального органу Держпраці щодо надання санітарно-гігієнічної характеристики умов праці працівника при підозрі у нього хронічного професійного захворювання (отруєння) відносно ОСОБА_1 за професіями, вказаними в запиті закладу охорони здоров`я (30 квітня 2024 року), вартість - фіксована, кількість витраченого часу 0,5 годин; складення та направлення скарги щодо ненадання відповіді на адвокатський запит від 30 квітня 2024 року (16 травня 2024 року), кількість витраченого часу 0,5 годин; нормативно-правовий аналіз відповіді Держпраці на повторний адвокатський запит та консультація правомірності підстав ненадання санітарно-гігієнічної характеристики (17 травня 2024 року), кількість витраченого часу 1 година; складення та направлення до суду позовної заяви про визнання бездіяльності Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці щодо нескладення інформаційної довідки про умови праці на ОСОБА_1 при підозрі у нього хронічного професійного захворювання (отруєння) за професіями: гірничий робітник підземний, електрослюсар підземний (22 травня 2024 року), кількість витраченого часу 5 годин; усього: вартість фіксована, кількість витраченого часу 11 годин.

Згідно з актом прийому-передачі виконаних робіт (наданих послуг) від 19 червня 2024 року № 2, який є додатком до договору про надання правничої (правової) допомоги від 12 квітня 2024 року № 63, Адвокат надав правову допомогу згідно з договором про надання правничої (правової) допомоги від 12 квітня 2024 року № 63, а Клієнт її прийняв в обсягах, зазначених в акті, а саме: нормативно-правовий аналіз відзиву на позовну заяву та доданих документів (19 червня 2024 року), вартість - фіксована, кількість витраченого часу 1 година; складення та подання до суду відповіді на відзив (19 червня 2024 року), вартість - фіксована, кількість витраченого часу 1 година; усього: вартість фіксована, кількість витраченого часу 2 години.

Суд дійшов висновку, що витрати на правничу допомогу адвоката у фіксованому розмірі 12000,00 грн підтверджені належними доказами та стосуються цієї справи.

Проте суд зазначає, що означена справа є справою незначної складності, а також те, що представник позивача звертається до Луганського окружного адміністративного суду зі схожими за змістом позовними заявами в інтересах інших фізичних осіб (позовні заяви щодо складення інформаційних довідок про умови праці), внаслідок чого час консультації та складання позовної заяви, на думку суду, завищені представником позивача.

З урахуванням викладеного, суд зменшує витрати на оплату правничої допомоги адвоката та присуджує до відшкодування позивачу за рахунок бюджетних асигнувань відповідача витрати на правничу допомогу адвоката у розмірі 5000,00 грн.

Щодо витрат зі сплати судового збору суд зазначає таке.

Відповідно до частини першої статті 139 КАС України при задоволенні позову сторони, яка не є суб`єктом владних повноважень, всі судові витрати, які підлягають відшкодуванню або оплаті відповідно до положень цього Кодексу, стягуються за рахунок бюджетних асигнувань суб`єкта владних повноважень, що виступав відповідачем у справі, або якщо відповідачем у справі виступала його посадова чи службова особа.

При зверненні до суду з позовом в електронній формі позивачем сплачено судовий збір в сумі 968,96 грн, що підтверджено квитанцією від 29 травня 2024 року за № Q6QT-F75D-96AE.

З огляду на те, що судом встановлено порушення відповідачем прав позивача, суд присуджує позивачу понесені ним і документально підтверджені судові витрати зі сплати судового збору у розмірі 968,96 грн за рахунок бюджетних асигнувань відповідача.

Керуючись статтями 2, 8, 9, 19, 20, 32, 72, 77, 90, 94, 132, 139, 241-246, 250, 255, 262 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

ВИРІШИВ:

Задовольнити повністю позов адвоката Галкіна Вячеслава Леонідовича в інтересах ОСОБА_1 (реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 ) до Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці (ідентифікаційний код 43866127, місцезнаходження: вул. Прокоф`єва, буд. 82, м. Покровськ, Донецька область, 85302), третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача - Комунальне некомерційне підприємство «Міська клінічна лікарня № 4» Дніпровської міської ради (ідентифікаційний код 01280527, місцезнаходження: вул. Ближня, буд. 31, м. Дніпро, Дніпропетровська область, 49102) про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити певні дії.

Визнати протиправною бездіяльність Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці щодо нескладення інформаційної довідки про умови праці на ОСОБА_1 при підозрі у нього хронічного професійного захворювання (отруєння) за професіями: гірничий робітник підземний, електрослюсар підземний.

Зобов`язати Східне міжрегіональне управління Державної служби України з питань праці відповідно до пункту 84 Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 квітня 2019 року № 337, скласти інформаційну довідку про умови праці на ОСОБА_1 при підозрі у нього хронічного професійного захворювання (отруєння) за професіями: гірничий робітник підземний, електрослюсар підземний.

Стягнути за рахунок бюджетних асигнувань Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці на користь ОСОБА_1 судові витрати зі сплати судового збору у розмірі 968,96 грн (дев`ятсот шістдесят вісім грн 96 коп.) та судові витрати на правничу допомогу адвоката у розмірі 5000,00 грн (п`ять тисяч грн 00 коп.).

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого статтею 295 КАС України, всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до Першого апеляційного адміністративного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя Т.І. Чернявська

СудЛуганський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення01.08.2024
Оприлюднено05.08.2024
Номер документу120752413
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи зі спорів з приводу реалізації публічної політики у сферах праці, зайнятості населення та соціального захисту громадян та публічної житлової політики, зокрема зі спорів щодо праці, зайнятості населення, у тому числі праці

Судовий реєстр по справі —360/541/24

Ухвала від 09.09.2024

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Гаврищук Тетяна Григорівна

Ухвала від 09.09.2024

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Гаврищук Тетяна Григорівна

Рішення від 01.08.2024

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Т.І. Чернявська

Ухвала від 26.07.2024

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Т.І. Чернявська

Ухвала від 03.06.2024

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Т.І. Чернявська

Ухвала від 27.05.2024

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Т.І. Чернявська

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні