Ухвала
від 01.08.2024 по справі 554/11420/23
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 01.08.2024Справа № 554/11420/23 Провадження № 1-кс/554/8004/2024

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

01 серпня 2024 року м. Полтава

Слідчий суддяОктябрського районногосуду містаПолтави ОСОБА_1 ,за участюсекретаря ОСОБА_2 ,прокурора ОСОБА_3 , підозрюваного ОСОБА_4 ,захисника ОСОБА_5 , розглянувшиу відкритомусудовому засіданніклопотання слідчогослідчої групиу кримінальномупровадженні -слідчого відділурозслідування особливотяжких злочинівСУ ГУНПв Полтавськійобласті капітанаполіції ОСОБА_6 ,погоджене прокуроромПолтавської спеціалізованоїпрокуратури усфері оборониЦентрального регіону ОСОБА_3 ,за матеріаламикримінального провадженнявнесеного доЄдиного реєструдосудових розслідуваньза №12023170000000803від 29.11.2023р.за ознакамивчинення кримінальнихправопорушень,передбачених ч.1ст.263,ч.4ст.410 ККУкраїни, про обрання запобіжного заходу у вигляді особистого зобов`язання відносно:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця селища Горького, Богодухівського району, Харківської області, українця, громадянина України, з вищою освітою, одруженого, маючого на утриманні малолітню дитину, проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого,

В С Т А Н О В И В:

Слідчий звернувся до суду із вищезазначеним клопотанням, яке обґрунтовує наступним.

У провадженнівідділу розслідуванняособливо тяжкихзлочинів СУГУНП вПолтавській областіперебувають матеріаликримінального провадження,відомості прояке внесенідо Єдиногореєстру досудовихрозслідувань за№12023170000000803за ознакамивчинення кримінальнихправопорушень,передбачених ч.1ст.263,ч.4ст.410 ККУкраїни.

У ході досудового розслідування встановлено, що полковник ОСОБА_4 будучи військовим начальником, був наділений повноваженнями військової службової особи на яку, відповідно до примітки до ст. 364, примітки 1 до ст. 425 КК України та ст. 6 Закону України «Про військовий обов`язок та військову службу» покладено виконання організаційно-розпорядчих обов`язків, тобто будучи військовою службовою особою, маючи у підпорядкування весь особовий склад бригади мав право надавати обов`язкові для виконання накази та розпорядження.

У свою чергу, полковник ОСОБА_4 діючи всупереч законодавчим нормам, достовірно знаючи про покладені на нього обов`язки та зобов`язання їх дотримання та виконання, привласнив військове майно, належне військовій частині НОМЕР_1 за наступних обставин.

Так, 30.12.2022 на виконання рішення Виконавчого комітету Полтавської міської ради № 568 від 22.12.2022 Департаментом з питань цивільного захисту та оборонної роботи Полтавської міської ради безоплатно та безповоротно до військової частини НОМЕР_1 передано, згідно акту приймання передачі № 6, автомобіль «SKODA KODIAQ SPORTLINE 2.0 TDI/ НОМЕР_2 » 2022 року випуску, сірого кольору, номер шасі (кузова) НОМЕР_3 (далі «SKODA KODIAQ»), який цього ж дня після отримання, більш точного часу в ході досудового розслідування не встановлено, поміщено начальником автомобільної служби військової частини НОМЕР_1 ОСОБА_7 до гаражного боксу, що розташований на території військової частини НОМЕР_1 за адресою: АДРЕСА_2 , для тимчасового зберігання, до проведення реєстраційних дій.

Після чого, з метою реалізації злочинного умислу спрямованого на привласнення в умовах воєнного стану іншого військового майна автомобіля «SKODA KODIAQ» полковник ОСОБА_4 надав усний наказ ОСОБА_7 передати йому два комплекти ключів запалювання від вказаного транспортного засобу, повідомивши про намір користуватися ним особисто.

У подальшому, згідно вимог наказу Міністерства оборони України від 17.08.2017 № 440 «Про затвердження Інструкції з обліку військового майна у Збройних Силах України» автомобіль «SKODA KODIAQ», на підставі акту введення в експлуатацію основних засобів № 10 та акту технічного стану військового майна № 147 від 24.02.2023 у технічно справному стані, який віднесено до 2-ої категорії, взято на облік військовою частиною, що свідчить про набуття його статусу військового майна.

26.05.2023 відділенням військової інспекції безпеки дорожнього руху ІНФОРМАЦІЯ_2 здійснено реєстрацію автомобіля «SKODA KODIAQ», присвоєно військовий номер « НОМЕР_4 » з видачею технічного талону серія НОМЕР_5 .

Наказом командира військової частини НОМЕР_1 полковника ОСОБА_4 № 18 від 03.05.2023 «Про введення автомобільної техніки військової частини НОМЕР_1 в стрій та її закріплення» автомобіль «SKODA KODIAQ» з військовим номерним знаком « НОМЕР_4 », передано до інженерної роти військової частини НОМЕР_1 та закріплено за солдатом ОСОБА_8 . Цим же наказом, командира інженерної роти ОСОБА_9 зобов`язано отримати закріплену за ротою техніку.

У свою чергу, полковник ОСОБА_4 використовуючи надані йому повноваження, з метою реалізації свого злочинного умислу спрямованого на незаконне привласнення військового майна - автомобіля «SKODA KODIAQ», прийняв одноособове рішення про залишення його у власному розпорядженні та не передав до інженерної роти військової частини НОМЕР_1 .

Таким чином, перебуваючи на посаді командира військової частини НОМЕР_1 полковник ОСОБА_4 використовуючи надані йому повноваження, всупереч інтересам військової служби, потребам військової частини та забезпечення її військовослужбовців транспортними засобами під час виконання завдань в районах проведення бойових дій, реалізуючи свій злочинний умисел, усвідомлюючи злочинний характер своїх дій, діючи усупереч вищевказаних вимог законодавства, після проведення реєстраційних дій відділенням військової інспекції безпеки дорожнього руху ІНФОРМАЦІЯ_3 26.05.2023, більш точний час та місце в ході досудового розслідування не встановлено, однак не пізніше 29.05.2023, привласнив військове майно - автомобіль «SKODA KODIAQ» та розпорядився ним на власний розсуд, передавши військове майно особі яка не є військовослужбовцем військової частини НОМЕР_1 , а саме своїй дружині ОСОБА_10 ІНФОРМАЦІЯ_4 , яка використовувала транспортний засіб у власних цілях, не пов`язаних із виконання службових завдань, таким чином відбулося протиправне вибуття військового майна автомобіля «SKODA KODIAQ».

Відповідно до висновку експерта № СЕ-19/117-24/2444-АВ від 14.02.2024 станом на 01.06.2023, ринкова вартість вказаного автомобіля складає 1304400 грн.

Наказом командира військової частини НОМЕР_6 № 448 від 24.11.2023 полковника ОСОБА_4 звільнено з посади командира військової частини НОМЕР_1 та призначено до ІНФОРМАЦІЯ_5 офіцером резерву взводу резерву офіцерського складу роти резерву офіцерського складу військової частини НОМЕР_7 .

У подальшому, 15.12.2023 під час проведення санкціонованого обшуку за місцем проживання родини Чахлових за адресою: АДРЕСА_3 , у підземному паркінгу вказаного будинку виявлено та вилучено військове майно - автомобіль «SKODA KODIAQ», який належить військовій частині НОМЕР_1 .

Відтак,державі вособі військовоїчастини НОМЕР_1 спричинено шкодуу видіматеріальних збитківв загальнійсумі 1304400грн. внаслідок привласнення військового майна.

31.07.2024 ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця селища Горького Богодухівського району Харківської області, українця, громадянина України, проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого, повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 410 КК України.

Наявність обґрунтованої підозри ОСОБА_4 у вчиненні інкримінованого кримінального правопорушення повністю підтверджується зібраними у кримінальному провадженні доказами в їх сукупності.

Так, підозрюваний ОСОБА_4 вчинив кримінальне правопорушення санкцією статті якого передбачене покарання у виді позбавленням волі на строк від десяти до п`ятнадцяти років, тобто яке у розумінні положення частини 6 статті 12 КК України є особливо тяжким.

Підставою застосування запобіжного заходу є наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення, а також наявність ризиків, які дають достатні підстави слідчому судді, суду вважати, що підозрюваний, обвинувачений, засуджений може здійснити дії, передбачені ч. 1 ст. 177 КПК України. Слідчий, прокурор не мають права ініціювати застосування запобіжного заходу без наявності для цього підстав, передбачених КПК України.

На даний час наявні ризики, передбачені п.п. 1, 3, 4 ч. 1 ст. 177 КПК України.

Ризиком того, що підозрюваний ОСОБА_4 може переховуватися від органів досудового розслідування та суду є те, що він підозрюється у вчиненні особливо тяжкого злочину, за яке передбачене покарання у вигляді позбавлення волі на строк від десяти до п`ятнадцяти років. Тобто, усвідомлюючи імовірність реального позбавлення волі на тривалий строк може ухилятися від слідства та суду, з метою затягування проведення досудового розслідування та судового розгляду, що унеможливить своєчасне виконання процесуальних рішень та призначення йому кримінального покарання за скоєний злочин.

Підозрюваний ОСОБА_4 може незаконно впливати на свідків у цьому кримінальному провадженні, у тому числі військовослужбовців, яким можуть бути відомі обставини вчинення цього кримінального правопорушення, навіть не являючись у його безпосередньому підпорядкуванні, останній може здійснювати вплив на них використовуючи зв`язки пов`язані із займаною посадою в минулому та свою репутацію серед вищого керівництва. Крім того, полковник ОСОБА_11 є старшим по військовому званню відносно військовослужбовців свідків у вказаному кримінальному проваджнні. Також, ОСОБА_11 займає посаду у органі військового управління. Зміна показань свідків на користь підозрюваного унеможливить якісне проведення досудового розслідування та позбавить можливості притягти винну особу до кримінальної відповідальності.

Підозрюваний ОСОБА_4 може перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином, а саме не виконувати покладені на нього процесуальні обов`язки, вчиняти спроби будь-якого іншого перешкоджання здійсненню кримінального провадження, не виконувати процесуальні рішенні оскільки підозрюваний є військовослужбовцем та проходить військову службу поза межами Полтавської області, що значно ускладнює проведення слідчих(процесуальних) дій з підозрюваним.

З метою забезпечення дієвості даного кримінального провадження є доцільним покладення на підозрюваного ОСОБА_4 наступних, передбачених у ч. 5 ст. 194 КПК України, обов`язків, зокрема:

1) прибувати за кожною окремою вимогою суду, слідчого та прокурора у встановлений у вимозі час;

2) повідомляти слідчого, прокурора чи суд, залежно від стадії кримінального провадження, про зміну свого місця проживання, служби, що обґрунтовується необхідністю полегшення можливості виклику ОСОБА_4 для проведення слідчих (розшукових) та інших процесуальних дій;

3) утримуватися від спілкування з свідками, для запобіганню спробам незаконно впливати на вказаних осіб.

4) здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну.

Прокурор в судовому засіданні клопотання підтримав, надав пояснення аналогічні клопотанню, прохав клопотання задовольнити.

Підозрюваний та його захисник не заперечували проти задоволення клопотання.

Суд, заслухавши прокурора, підозрюваного та його захисника, дослідивши матеріали клопотання приходить до наступного висновку.

Згідно ч. 1 ст. 188 КПК України прокурор, слідчий за погодженням з прокурором має право звернутися із клопотанням про дозвіл на затримання підозрюваного, обвинуваченого з метою його приводу для участі в розгляді клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

За правилами ч. 2 ст. 188 КПК України це клопотання може бути подане: 1) одночасно з поданням клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою або зміни іншого запобіжного заходу на тримання під вартою; 2) після подання клопотання про застосування запобіжного заходу і до прибуття підозрюваного, обвинуваченого до суду на підставі судового виклику; 3) після неприбуття підозрюваного, обвинуваченого за судовим викликом для участі в розгляді клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою і відсутності у слідчого, суду на початок судового засідання відомостей про поважні причини, що перешкоджають його своєчасному прибуттю.

Судом встановлено,що упровадженні упровадженні відділурозслідування особливотяжких злочинівСУ ГУНПв Полтавськійобласті перебуваютьматеріали кримінальногопровадження,відомості прояке внесенідо Єдиногореєстру досудовихрозслідувань за№12023170000000803за ознакамивчинення кримінальнихправопорушень,передбачених ч.1ст.263,ч.4ст.410 ККУкраїни.

31.07.2024 року ОСОБА_4 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 410 КК України.

Під час досудового розслідування встановлено ризики та підстави для застосування до підозрюваного запобіжного заходу у вигляді особистого зобов`язання.

Метою застосування запобіжного заходу до ОСОБА_4 є запобігання спробам переховуватися від органів досудового розслідування та суду, запобігання спробам впливати на свідків у кримінальному провадженні, запобігання спробам перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином.

Відповідно до ст. 178 КПК України при вирішенні питання про обрання запобіжного заходу суд зобов`язаний оцінити в сукупності всі обставини, в тому числі: вагомість наявних доказів про вчинення підозрюваним злочину, тяжкість покарання, що загрожує відповідній особі у разі визнання винуватим у злочині, вік та стан здоров`я, міцність соціальних зв`язків, наявність в підозрюваного місця роботи або навчання, його репутацію, майновий стан, наявність повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, розмір майнової шкоди, у завданні якої обвинувачується тощо.

Вказані обставини вказують на необхідність застосування до підозрюваного ОСОБА_4 запобіжного заходу у вигляді особистого зобов`язання, в тому числі з метою забезпечити виконання ним процесуальних обов`язків у кримінальному провадженні.

Керуючись ст.ст. 176-178, 179, 184, 186, 193-194, 196, 376 КПК України, суд,-

УХВАЛИВ :

Клопотання слідчого задовольнити.

Застосувати допідозрюваного ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , запобіжний захід у вигляді особистого зобов`язання, в межах строку досудового розслідування.

Покласти на підозрюваного ОСОБА_12 обов`язки, строком на 2 місяці, в межах строку досудового розслідування:

1) прибувати за кожною окремою вимогою суду, слідчого та прокурора у встановлений у вимозі час;

2) повідомляти слідчого, прокурора чи суд, залежно від стадії кримінального провадження, про зміну свого місця проживання, що обґрунтовується необхідністю полегшення можливості виклику ОСОБА_4 для проведення слідчих (розшукових) та інших процесуальних дій;

3) утримуватися від спілкування з свідками, для запобіганню спробам незаконно впливати на вказаних осіб;

4) здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну.

Ухвала слідчого судді підлягає негайному виконанню після її проголошення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали виготовлено 02 серпня 2024 року.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудОктябрський районний суд м.Полтави
Дата ухвалення рішення01.08.2024
Оприлюднено05.08.2024
Номер документу120777796
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про застосування запобіжних заходів особисте зобов'язання

Судовий реєстр по справі —554/11420/23

Ухвала від 22.08.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 01.08.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Черняєва Т. М.

Ухвала від 01.08.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Черняєва Т. М.

Ухвала від 25.07.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Андрієнко Г. В.

Ухвала від 24.07.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Андрієнко Г. В.

Ухвала від 16.05.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 16.05.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 11.04.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 19.02.2024

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Захожай О. І.

Ухвала від 25.12.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Андрієнко Г. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні