Ухвала
від 08.08.2024 по справі 333/9489/23
КОМУНАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЗАПОРІЖЖЯ

Єдиний унікальний номер справи 333/9489/23

Номер провадження 2/333/1250/24

УХВАЛА

08 серпня 2024 року місто Запоріжжя

Комунарський районний суд міста Запоріжжя у складі: за участю: головуючого судді секретаря судового засідання представника позивача Стоматова Е.Г. Бережної Д.О. Соболєвої Г.О.

розглянувши у підготовчому судовому засіданні, в залі суду в місті Запоріжжя, цивільну справу за позовною заявою Районної адміністрації Запорізької міської ради по Комунарському району, як органа опіки та піклування (вул. Чумаченка, буд. 32 м. Запоріжжя, 69104) яка діє в інтересах дитини ОСОБА_1 , до ОСОБА_2 ( АДРЕСА_1 ), третя особа: Православний дитячий будинок «Надія» Запорізької єпархії УПЦ (вул. С.Синенка, буд. 41, м. Запоріжжя, 69041) про позбавлення батьківських прав, -

ВСТАНОВИВ:

До Комунарського районного суду м. Запоріжжя надійшла позовна заява РА ЗМР по Комунарському району, як органа опіки та піклування, яка діє в інтересах дитини ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа Православний дитячий будинок «Надія» Запорізької єпархії УПЦ, про позбавлення батьківських прав.

Справа надійшла в провадження судді Комунарського районного суду м. Запоріжжя Дмитрієвої М.М..

Ухвалою суду від 01 листопада 2023 року відкрито провадження по справі, розгляд справи призначено за правилами загального позовного провадження. /а.с.20/

У зв`язку з тим, що 25 червня 2024 року припинено здійснення правосуддя суддею Дмитрієвої М.М. у зв`язку із відпусткою по вагітності та пологам тривалістю 126 календарних днів, на підставі розпорядження керівника апарату Комунарського районного суду м. Запоріжжя № 53-к від 26 червня 2024 року, в порядку, передбаченому п. 2.3 п.п. 2.3.27, 2.3.50 Положення про автоматизовану систему документообігу суду та протоколу зборів суддів від 18 червня 2024 року № 5 призначено повторний автоматизований розподіл судової справи № 333/10312/23 та визначено головуючим по даній справі суддю Комунарського районного суду м. Запоріжжя Стоматова Е.Г.

Ухвалою Комунарського районного суду міста Запоріжжя від 27 червня 2024 року прийнято до свого провадження та призначено підготовче судове засідання.

12 липня 2024 року від позивача надійшло клопотання про заміну третьої особи. В обґрунтування зазначено, що відповідно до наказу начальника служби у справах дітей Запорізької обласної державної адміністрації № 01-10/08 від 16.02.2024 «Про переміщення вихованців Православного дитячого будинку «Надія» Запорізької єпархії УПЦ до КЗ «Оріхівський обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей» ЗОР, малолітня ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , переміщена до КЗ «Оріхівський обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей» ЗОР, та відповідно до наказу директора КЗ «Оріхівський обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей» ЗОР № 01-03/05 від 16.02.2024 зарахована до закладу. Наразі заклад перебуває за адресою: вул.Грушевського,буд.12,м.Тлумач,Івано-Франківськийр-н,Івано-Франківськаобл. На підставі вищезазначеного, просять замінити третю сторону по справі Православний дитячий будинок «Надія» Запорізької єпархії УП на КЗ «Оріхівський обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей» ЗОР.

У підготовчому судовому засіданні представник позивача підтримав заявлене клопотання та просила замінити третю особу.

У підготовче судове засідання відповідач не з`явилась, про день, час та місце слухання справи була повідомлена своєчасно та належним чином. Причини не явки суду не відомі.

Вислухавши думку учасників судового процесу, дослідивши матеріали цивільної справи, суд прийшов до наступних висновків.

Згідно ч. 1 ст. 53 ЦПК України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Частиною 3 ст. 53 ЦПК України передбачено, що якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення суду може вплинути на права та обов`язки осіб, що не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Дослідивши матеріали справи, доводи клопотання, враховуючи викладені обставини та той факт, що відповідно до наказу директора КЗ «Оріхівський обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей» ЗОР № 01-03/05 від 16.02.2024 ОСОБА_1 зарахована до закладу, суд вважає за необхідне замінити третю особу.

Згідно ч.1 ст.198 ЦПК України підготовче засідання проводиться за правилами, встановленими главою 6 цього розділу, з урахуванням особливостей підготовчого засідання, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до ч. 2 ст.198 ЦПК України суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадках: 1) визначених частиною другою статті 223 цього Кодексу; 2)залучення до участі або вступу у справу третьої особи, заміни неналежного відповідача, залучення співвідповідача; 3) в інших випадках, коли питання, визначені частиною другою статті 197 цього Кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні.

Отже, у зв`язку із залученням до участі у справі третьої особи, суд відкладає підготовче засідання та призначає дату нового засідання.

Згідно з ч. 5 ст. 53 ЦПК Українипро залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Згідно з ч. 2 ст. 258 ЦПК Українипроцедурні питання, пов`язані з рухом справи в суді першої інстанції, клопотання та заяви осіб, які беруть участь у справі, питання про відкладення розгляду справи, оголошення перерви, зупинення або закриття провадження у справі, залишення заяви без розгляду, а також в інших випадках, передбачених цим Кодексом, вирішуються судом шляхом постановлення ухвал.

Відповідно до ч. 6 ст. 259 ЦПК України складання повного тексту ухвали, залежно від складності справи, може бути відкладено на строк не більш як п`ять днів з дня оголошення вступної та резолютивної частин ухвали.

Ураховуючи викладене та керуючись статтями 53, 197, 198, ЦПК України, суд

постановив:

Виключити з числа учасників справи третю особу,яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, -Православний дитячий будинок «Надія» Запорізької єпархії УПЦ.

Залучити до участі у цивільній справі третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, - КЗ «Оріхівський обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей» ЗОР (вул. Грушевського, буд.12, м. Тлумач, Івано-Франківський р-н, Івано-Франківська обл.).

Відкластипідготовче засіданняна 10 год 00 хв 17 жовтня 2024 рокув залі судових засідань приміщення Комунарського районного суду міста Запоріжжя.

Направити третій особі копії позовної заяви з копіями доданих до неї документів.

Запропонувати третій особі подати до суду письмові пояснення.

Встановити третій особі п`ятнадцятиденний строк з дня вручення копії цієї ухвали для подання письмових пояснення щодо позову.

Роз`яснити учасникам справи про наявність у них прав та обов`язків, визначених ст.ст.43, 44, 49 ЦПК України, зокрема, що позивач вправі відмовитися від позову (всіх або частини позовних вимог), а відповідачі мають право визнати позов (всі або частину позовних вимог) на будь-якій стадії судового процесу. Крім того, позивач вправі збільшити або зменшити розмір позовних вимог до закінчення підготовчого засідання. Також роз`яснити учасникам справи, що подання заяв по суті справи (відзиву на позовну заяву; відповіді на відзив; заперечень; пояснень щодо позову або відзиву) є їхнім правом. У разі ненадання учасником розгляду заяви по суті справи у встановлений строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Роз`яснити учасникам справи, що відповідно до ст.83 ЦПК України докази, не подані у встановлений законом або судом строк, до розгляду судом не приймаються, крім випадку, коли особа обґрунтувала неможливість їх подання у вказаний строк з причин, що не залежали від неї. Суд не бере до уваги докази у разі відсутності підтвердження надсилання (надання) їх копій іншим учасникам справи, крім випадку, якщо такі докази є у відповідного учасника справи або обсяг доказів є надмірним, або вони подані до суду в електронній формі, або є публічно доступними.

Сторони можуть отримати інформацію про стан розгляду справи в мережі Інтернет за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України: http://court.gov.ua/fair/sud0812/

Ухвала оскарженню окремо від рішення суду не підлягає. Заперечення на ухвалу включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення.

Повне судове рішення складено 08 серпня 2024 року.

Суддя Комунарського районного суду

міста Запоріжжя Е.Г. Стоматов

СудКомунарський районний суд м.Запоріжжя
Дата ухвалення рішення08.08.2024
Оприлюднено09.08.2024
Номер документу120877465
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —333/9489/23

Ухвала від 08.08.2024

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Стоматов Е. Г.

Ухвала від 01.11.2023

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Дмитрієва М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні