Ухвала
від 07.08.2024 по справі 751/7030/24
НОВОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРНІГОВА

Справа№751/7030/24

Провадження №1-кс/751/1792/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 серпня 2024 року місто Чернігів

Слідчий суддя Новозаводського районного суду міста Чернігова ОСОБА_1

розглянувши у порядку прийняття скаргу ОСОБА_2 на бездіяльність Чернігівської обласної прокуратури

У С Т А Н О В И ЛА:

06.08.2024 року до Новозаводського районного суду міста Чернігова надійшла скарга ОСОБА_2 на бездіяльність Чернігівської обласної прокуратури щодо невнесення відомостей до ЄРДР за його заявою від 30.07.2024 року.

Вивчивши зміст скарги та додані до неї документи, вважаю за необхідне повернути її заявнику, виходячи з наступного.

Порядок оскарження рішень, дій, бездіяльності слідчого, прокурора під час досудового розслідування чітко визначено та регламентовано Главою 26 КПК України.

Відповідно до статті 10 Конституції України державною мовою в Україні є українська мова.

Відповідно до частини першої статті 12 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» судочинство та діловодство в судах України провадиться державною мовою.

Частиною першою статті 7 КПК України встановлено, що зміст та форма кримінального провадження повинні відповідати загальним засадам кримінального провадження, до яких відноситься, зокрема мова, якою здійснюється кримінальне провадження.

Відповідно до частини першої статті 29 КПК України встановлено, що кримінальне провадження здійснюється державною мовою.

Із змісту скарги ОСОБА_2 вбачається, що скарга викладена російською мовою та без дотримання загальних вимог до мови документа.

У рішеннях Конституційного Суду України від 14 грудня 1999року №10-рп/99 та від 14 липня 2021 року № 1-р/2021 зазначено, що українська мова, як державна, є обов`язковим засобом спілкування на всій території України при здійсненні повноважень органами державної влади та органами місцевого самоврядування (мова актів, роботи, діловодства, документації тощо), а також в інших публічних сферах суспільного життя, які визначаються законом.

В ухвалах Верховного Суду від 07 червня 2019 року у справі №826/10114/17, від 03 вересня 2020 року у справі №826/6286/17, від 29 жовтня 2020 року у справі №815/1958/16 та від 07 грудня 2020 року у справі №138/132/20 викладена правова позиція про те, що процесуальні документи, які подаються до суду мають бути подані лише державною мовою.

Слідчий суддя звертає увагу на неприпустимість звернення до суду з процесуальними документами (клопотаннями, заявами, скаргами) на будь-якій з іноземних мов, без подання їх перекладу державною мовою.

Дотримання учасниками кримінального провадження вимог щодо мови, якою здійснюється кримінальне провадження, що включає необхідність подання процесуальних документів (заяв, клопотань, скарг) державною мовою, є однією з загальних засад кримінального провадження, визначених ч.1 ст. 7 КПК України.

При цьому, слід зазначити, що забезпечення рівності прав громадян у судовому процесі за мовною ознакою, гарантування права громадян на використання ними в судовому процесі рідної мови або мови, якою вони володіють, не означають абсолютного права сторони (учасника справи) подавати відповідні процесуальні документи мовою, якою вона володіє, якому кореспондує безумовний обов`язок суду приймати такі документи до розгляду.

Згідно із статтею 29 КПК України учасники судового процесу, які не володіють або недостатньо володіють державною мовою, мають право користуватись послугами перекладача, проте процесуальні документи мають бути подані лише державною мовою.

Враховуючи, що скаржником не дотримано викладене вище, та вимоги п. 22 ч. 1 ст. 7 КПК України, щодо мови здійснення кримінального провадження, а саме подання скарги на рішення, дії або бездіяльність слідчого або прокурора під час досудового розслідування державною мовою, слідчий суддя вважає за необхідним скаргу повернути особі, що її подала та роз`яснити, що повернення скарги не позбавляє права повторного звернення до слідчого судді, суду в порядку, передбаченому КПК України.

Відповідно до ч. 7 ст. 304 КПК України повернення скарги не позбавляє права повторного звернення до слідчого судді, суду в порядку, передбаченому цим Кодексом.

Передбачена чинним законодавством України вимога щодо подання документів (у тому числі скарг на рішення, дії чи бездіяльність прокурора) українською мовою не є перешкодою у доступі до правосуддя, та не звужує права учасників провадження за мовною ознакою, оскільки процесуальним законодавством гарантовано право учасників провадження щодо користування ними в судовому процесі рідною мовою або мовою, якою вони володіють.

У разі, якщо особа не володіє українською мовою, слід зазначити, що соціально незахищеним верствам населення Законом України «Про безоплатну правову допомогу» гарантовано державою надання відповідних правових послуг за рахунок коштів Державного бюджету України, місцевих бюджетів та інших джерел.

Для реалізації своїх прав заявник має звернутися про правову допомогу до відповідного центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Враховуючи викладене, керуючись статтями 7, 29, 303, 304, 395 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИЛА:

Скаргу ОСОБА_2 на бездіяльність Чернігівської обласної прокуратури повернути заявнику.

Роз`яснити заявнику, що повернення скарги не позбавляє права повторного звернення до слідчого судді, суду у порядку, передбаченого КПК України.

Ухвала може бути оскаржена до Чернігівського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її винесення, для особи, яка перебуває під вартою, чи не приймала участі в судовому розгляді, строк подачі апеляційної скарги обчислюється з моменту вручення, отримання копії судового рішення.

Слідчий cуддя ОСОБА_1

СудНовозаводський районний суд м.Чернігова
Дата ухвалення рішення07.08.2024
Оприлюднено12.08.2024
Номер документу120891082
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за скаргами на дії та рішення правоохоронних органів, на дії чи бездіяльність слідчого, прокурора та інших осіб під час досудового розслідування бездіяльність слідчого, прокурора

Судовий реєстр по справі —751/7030/24

Ухвала від 20.09.2024

Кримінальне

Чернігівський апеляційний суд

Заболотний В. М.

Ухвала від 04.09.2024

Кримінальне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Ченцова С. М.

Ухвала від 04.09.2024

Кримінальне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Ченцова С. М.

Ухвала від 20.08.2024

Кримінальне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Ченцова С. М.

Ухвала від 19.08.2024

Кримінальне

Чернігівський апеляційний суд

Антипець В. М.

Ухвала від 07.08.2024

Кримінальне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Ченцова С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні