Ухвала
від 09.08.2024 по справі 712/6399/23
КАСАЦІЙНИЙ ЦИВІЛЬНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

У х в а л а

9 серпня 2024 року

м. Київ

Справа № 712/6399/23

Провадження № 61-10544ск24

Верховний Суд у складі судді Другої судової палати Касаційного цивільного суду Гудими Д. А. ознайомився із підписаною Луньовою Анною Геннадіївною (далі - адвокат) касаційною скаргою Акціонерного товариства «Сенс Банк» (далі - скаржник) на рішення Корсунь-Шевченківського районного суду Черкаської області від 18 березня 2024 року та постанову Черкаського апеляційного суду від 19 червня 2024 року

у справі за позовом скаржника до приватного нотаріуса Черкаського районного нотаріального округу Черкаської області Старовойтова Олександра Сергійовича, ОСОБА_2 за участю третьої особи, яка не заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору, - приватного виконавця виконавчого округу Черкаської області Бурмаги Євгенія Анатолійовича - про скасування постанови приватного нотаріуса та зобов`язання вчинити певні дії і

в с т а н о в и в :

1. 20 липня 2024 року адвокат від імені скаржника подала до Верховного Суду касаційну скаргу. Просила скасувати зазначені судові рішення й ухвалити нове - про задоволення позову. Верховний Суд вважає, що касаційну скаргу необхідно повернути, оскільки адвокат не підтвердила повноваження на представництво інтересів скаржника.

2. Касаційна скарга підписується особою, яка її подає, або представником такої особи. До касаційної скарги, поданої представником, повинна бути додана довіреність або інший документ, що посвідчує повноваження представника (частина третя статті 392 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК України)).

3. Повноваження адвоката як представника підтверджуються одним з таких документів: довіреністю; ордером, виданим відповідно до Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність»; дорученням органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правничої допомоги, виданим відповідно до Закону України «Про безоплатну правничу допомогу» (частина четверта статті 62 ЦПК України).

4. Довіреність від імені юридичної особи видається її органом або іншою особою, уповноваженою на це її установчими документами (стаття 246 Цивільного кодексу України).

5. Виконавчим органом банку, що здійснює поточне управління, є правління банку (частина друга статті 37 Закону України «Про банки і банківську діяльність»).

6. Правління банку очолює голова правління, який керує роботою правління банку та має право представляти банк без доручення (частина перша статті 40 вказаного Закону).

7. За змістом наведених приписів саме голова правління банку може представляти банк без доручення, зокрема видавати довіреності на представництво інтересів банку. Члени правління можуть видавати такі довіреності лише тоді, якщо це передбачено установчими документами банку.

8. Для підтвердження права представляти інтереси скаржника адвокат додала до касаційної скарги довіреність від 13 лютого 2024 року, видану членом правління скаржника ОСОБА_3 , який діяв на підставі статуту та рішення правління скаржника № 292 від 10 серпня 2023 року. Ні копію статуту скаржника, ні копію вказаного рішення його правління адвокат суду не надала. Тому неможливо підтвердити те, що член правління, який видав довіреність і не є головою правління скаржника, мав відповідне повноваження. З огляду на вказане у суду немає належних доказів повноважень адвоката діяти від імені скаржника.

9. Касаційна скарга не приймається до розгляду і повертається судом, якщо касаційна скарга подана особою, яка не має процесуальної дієздатності, не підписана, підписана особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не зазначено (пункт 1 частини четвертої статті 393 ЦПК України).

10. Оскільки касаційну скаргу підписала особа, яка не підтвердила наявність права її підписувати, цю скаргу слід повернути. Вказане не перешкоджає повторному зверненню до суду із такою скаргою, якщо перестануть існувати обставини, які стали підставою для її повернення.

Керуючись статтями 260, 261, 392, 393 ЦПК України,

у х в а л и в :

повернути касаційну скаргу, яку від імені Акціонерного товариства «Сенс Банк» підписала Луньова Анна Геннадіївна як представник, на рішення Корсунь-Шевченківського районного суду Черкаської області від 18 березня 2024 року та постанову Черкаського апеляційного суду від 19 червня 2024 року у справі за позовом Акціонерного товариства «Сенс Банк» до приватного нотаріуса Черкаського районного нотаріального округу Черкаської області Старовойтова Олександра Сергійовича, ОСОБА_2 за участю третьої особи, яка не заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору, - приватного виконавця виконавчого округу Черкаської області Бурмаги Євгенія Анатолійовича - про скасування постанови приватного нотаріуса та зобов`язання вчинити певні дії.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання й оскарженню не підлягає.

Суддя Д. А. Гудима

СудКасаційний цивільний суд Верховного Суду
Дата ухвалення рішення09.08.2024
Оприлюднено12.08.2024
Номер документу120926118
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи у спорах про недоговірні зобов’язання, з них

Судовий реєстр по справі —712/6399/23

Ухвала від 11.09.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Зайцев Андрій Юрійович

Ухвала від 09.08.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Гудима Дмитро Анатолійович

Постанова від 19.06.2024

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Василенко Л. І.

Постанова від 19.06.2024

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Василенко Л. І.

Ухвала від 17.06.2024

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Василенко Л. І.

Ухвала від 17.06.2024

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Василенко Л. І.

Ухвала від 28.05.2024

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Василенко Л. І.

Ухвала від 10.05.2024

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Василенко Л. І.

Ухвала від 09.05.2024

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Василенко Л. І.

Ухвала від 03.05.2024

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Василенко Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні