Ухвала
від 20.08.2024 по справі 404/2380/20
КІРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 404/2380/20

Номер провадження 1-кс/404/2773/24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 серпня 2024 року м. Кропивницький

Слідчий суддя Кіровського районного суду м. Кіровограда ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю прокурора ОСОБА_3 , підозрюваного ОСОБА_4 , захисника ОСОБА_5 розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання, внесене у кримінальному провадженні №42020121010000023, про продовження строку запобіжного заходу у вигляді застави стосовно підозрюваного - ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Кіровограда, українця, громадянина України, маючого вищу освіту, розлученого, маючого на утриманні неповнолітню дитину (є платником аліментів) та матір інваліда, 2 групи, працюючого на посаді директора Товариства з обмеженою відповідальністю «ОПТТОРГ-К» ЄДРПОУ 43047618, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого,-

- підозрюваного у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 191 КК України,-

ВСТАНОВИВ:

Прокурор Кропивницької окружної прокуратури ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді із клопотанням у даному кримінальному провадженні про продовження дії запобіжного заходу у вигляді застави стосовно підозрюваного ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

На обґрунтування клопотання прокурор зазначив, що ОСОБА_6 підозрюється у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 191 КК України.

На теперішній час у кримінальному провадженні, обставиною, яка перешкоджає направлення обвинувального акту до суду до закінчення дії попередньої ухвали слідчого судді є виняткова складність кримінального провадження, та як наслідок великий обсяг матеріалів досудового розслідування, з якими необхідно ознайомити підозрюваних та їх захисників.

Одночасно з цим, сторона захисту може мати свої матеріали, які буде використовувати як докази у суді, та з якими сторона обвинувачення повинна ознайомитись.

Виконання вимог ст. 290 КПК України у даному кримінальному провадженні, у межах строку дії ухвали слідчого судді, не виявляється можливим з об`єктивних причин, оскільки кількість зібраних на даний час матеріалів досудового розслідування має великий обсяг.

Варто зазначити, що виконання вимог ст. 290 КПК України має вирішальне значення для кримінального провадження, оскільки якщо сторона не здійснить відкриття матеріалів, суд не має права допустити відомості, що містяться в них, як докази.

На даний час у кримінальному провадженні продовжують існувати обставини, з якими закон пов`язує необхідність продовження процесуальних обов`язків, визначених запобіжним заходом у вигляді застави стосовно ОСОБА_6 , а враховуючи обставини вчинення кримінального правопорушення, поведінку учасників кримінального провадження та їх кількість, а також кількість та обсяг зібраних матеріалів, що мають бути вивчені стороною захисту, з метою не порушення права підозрюваного на захист, слід продовжити строк процесуальних обов`язків визначених запобіжним заходом у вигляді застави, строком на 60 діб, що забезпечить вчинення відповідних процесуальних дій та прийняття процесуальних рішень.

Прокурор підтримав клопотання та просив його задовольнити посилаючись на обставини в ньому викладені.

Підозрюваний вказав, що з моменту обрання йому міри запобіжного заходу його анкетні дані не змінились. В решті делегував надати пояснення своєму захиснику, з яким заздалегідь узгодив свою позицію.

Захисник не заперечував проти задоволення клопотання.

Заслухавши пояснення учасників процесу, дослідивши матеріали клопотання по кримінальному провадженню, слідчий суддя приходить до наступних висновків.

В провадженні Кропивницького РУП ГУНП в Кіровоградській області перебуває кримінальне провадження №42020121010000023 від 23.03.2020 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 191, ст. 227 КК України.

21.02.2024 року ОСОБА_6 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України, а 15.08.2024 року про нову та зміну раніше повідомленої підозри у вчиненні заволодіння чужим майном, шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчинене за попередньою змовою групою осіб, в умовах воєнного стану, тобто кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України та заволодіння чужим майном, шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчинене за попередньою змовою групою осіб, вчинене повторно, в умовах воєнного стану, тобто вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України.

Ухвалою слідчого судді Кіровського районного суду м. Кіровограда від 26.02.2024 року застосовано до ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 запобіжний захід у вигляді застави у розмірі 40 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, що становить 121 120 гривень,в межах строку досудового розслідування, строком до 20.04.2024 року.

15.04.2024 року постановою керівника Кропивницької окружної прокуратури строк досудового розслідування у цьому кримінальному провадженні продовжено до трьох місяців, а саме до 21.05.2024.

Ухвалою слідчого судді Кіровського районного суду м. Кіровограда від 16.07.2024 року продовжено підозрюваному ОСОБА_6 , строк дії процесуальних обов`язків, покладених на нього ухвалою слідчого судді Кіровського районного суду м.Кіровограда від 26.02.2024 року, продовжених ухвалою слідчого судді Кіровського районного суду м.Кіровограда від 17.04.2024 року та ухвалою слідчого судді Кіровського районного суду м.Кіровограда від 14.05.2024 року, починаючи з 21.07.2024 року до 21.08.2024 року включно, в межах наявного строку досудового розслідування, а саме:

- прибувати за кожною вимогою до слідчого, прокурора та суду;

- здати на зберігання до відповідного територіального органу Управління Державної міграційної служби у Кіровоградській області паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну;

- утримуватись від спілкування із свідками у даному кримінальному провадженні або будь-якою особою визначеною слідчим, за винятком їх участі в процесуальних діях;

- не відлучатись з Кіровоградської області без дозволу слідчого, прокурора або суду.

15.08.2024 року стороні захисту, в тому числі ОСОБА_6 повідомлено про завершення досудового розслідування та надано доступ до матеріалів кримінального провадження у відповідності до положень ст. 290 КПК України, а отже у відповідності до ч. 3 ст. 219 КПК України, строк ознайомлення з матеріалами досудового розслідування сторонами кримінального провадження не включається у строк досудового розслідування.

Так, за змістом ст. 177 КПК України підставою застосування запобіжного заходу є наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення, а також наявність ризиків,які дають достатні підстави слідчому судді, суду вважати, що підозрюваний, обвинувачений, засуджений може здійснити такі дії: 1) переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду; 2) знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення; 3) незаконно впливати на потерпілого, свідка, іншого підозрюваного, обвинуваченого, експерта, спеціаліста у цьому ж кримінальному провадженні; 4) перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином; 5) вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється, обвинувачується.

Відповідно до ч. 7 ст. 194 КПК України обов`язки, передбачені частинами п`ятою та шостою цієї статті, можуть бути покладені на підозрюваного, обвинуваченого на строк не більше двох місяців. У разі необхідності цей строк може бути продовжений за клопотанням прокурора в порядку, передбаченому статтею 199 цього Кодексу. Тобто при розгляді клопотання про продовження строку дії обов`язків, визначених ч. 5 ст. 194 КПК України, мають враховуватись обставини, які свідчать про те, що заявлений ризик не зменшився або з`явилися нові ризики, які виправдовують застосування запобіжного заходу, а також обставини, які перешкоджають завершенню досудового розслідування до закінчення дії попередньої ухвали про застосування запобіжного заходу (ч. 3 ст. 199 КПК України).

Даних про наявність підстав для скасування ОСОБА_6 запобіжного заходу або його зміни на менш м`який, слідчим суддею при розгляді клопотання не встановлено та стороною захисту не доведено наявність підстав для застосування більш м`якого запобіжного заходу, оскільки не спростовано існування в кримінальному провадженні ризиків, визначених ч. 1 ст. 177 КПК України.

З урахуванням викладеного, необхідно визнати наявність достатніх підстав вважати, що продовження запобіжного заходу ОСОБА_6 є необхідним заходом забезпечення кримінального провадження.

Враховуючи кількість наданих для ознайомлення стороні захисту матеріалів досудового розслідування, та які на теперішній час тільки почали вивчатись стороною захисту, а також необхідність додаткового часу для складання обвинувального акту та реєстру матеріалів досудового розслідування, що у відповідності до кількості матеріалів, обставин вчинення та кваліфікації злочину може зайняти тривалий час, а також, що складання обвинувального акту та реєстру матеріалів досудового розслідування можливе лише після закінчення відкриття матеріалів досудового розслідування, слідчий суддя приходить до висновку про необхідністьпродовжити підозрюваному ОСОБА_6 , строк дії обов`язків покладених на підозрюваного передбачених запобіжним заходом у вигляді застави.

Оскільки ризики передбачені ст. 177 КПК України реально існують є обґрунтованими, не відпали та не зменшились, тому продовження застосування обов`язків до підозрюваного, визначених ухвалою слідчого судді від 26.02.2024 року сприятимуть виконанню завдань кримінального провадження і забезпечать належну процесуальну поведінку підозрюваного.

Таким чином, враховуючи вищенаведене, вважаю, що клопотання слід задовольнити, продовживши покладені на ОСОБА_6 , обов`язки до 20.10.2024 року включно в межах строку досудового розслідування.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 176-178, 179, 193, 194, 199, 309, 376 КПК України, слідчий суддя -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання - задовольнити.

Продовжити покладені на ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , обов`язки, передбачені ч. 5 ст. 194 КПК України на строк до 20.10.2024 року включно, а саме:

- прибувати за кожною вимогою до слідчого, прокурора та суду;

- здати на зберігання до відповідного територіального органу Управління Державної міграційної служби паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну;

- утриматись від спілкування із свідками у даному кримінальному проваджені або будь-якою особою визначеною слідчим, за винятком їх участі в процесуальних діях;

- не відлучатися з Кіровоградської області без дозволу слідчого, прокурора або суду.

Попередити підозрюваного ОСОБА_6 , що в разі невиконання покладених на нього обов`язків внесена застава звертається в дохід держави та зараховується до спеціального фонду Державного бюджету України з одночасним вирішенням питання, передбаченого ч. 10 ст. 182 КПК України.

Контроль за виконанням обов`язків ОСОБА_6 доручити здійснювати прокурору Кропивницької окружної прокуратури ОСОБА_3 .

Ухвала підлягає негайному виконанню після її оголошення та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Кіровського

районного суду

м.Кіровограда ОСОБА_1

СудКіровський районний суд м.Кіровограда
Дата ухвалення рішення20.08.2024
Оприлюднено21.08.2024
Номер документу121099470
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про продовження строку обов'язків

Судовий реєстр по справі —404/2380/20

Ухвала від 15.08.2024

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Галаган О. В.

Ухвала від 20.08.2024

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Галаган О. В.

Ухвала від 20.08.2024

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Галаган О. В.

Ухвала від 20.08.2024

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Галаган О. В.

Ухвала від 20.08.2024

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Галаган О. В.

Ухвала від 20.08.2024

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Галаган О. В.

Ухвала від 20.08.2024

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Галаган О. В.

Ухвала від 20.08.2024

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Галаган О. В.

Ухвала від 20.08.2024

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Галаган О. В.

Ухвала від 15.08.2024

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Галаган О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні