Ухвала
від 21.08.2024 по справі 335/2217/24
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

Дата документу 21.08.2024

Справа № 335/2217/24

Провадження № 2/334/1995/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 серпня 2024 року суддя Ленінського районного суду міста Запоріжжя Добрєв М.В., за участю секретаря судового засідання Саламаха С.І., розглянувши у відкритому судовому засідання в місті Запоріжжя цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи: орган опіки та піклування районної адміністрації Запорізької міської ради по Вознесенівському району, Вознесенівський відділ ДРАЦС у м. Запоріжжя Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції України (м. Одеса) про виключення запису про батька з актового запису про народження дитини,

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя з позовом до ОСОБА_2 , треті особи: орган опіки та піклування районної адміністрації Запорізької міської ради по Вознесенівському району, Вознесенівський відділ ДРАЦС у м. Запоріжжя Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції України (м. Одеса) про виключення запису про батька з актового запису про народження дитини.

Ухвалою Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя від 08.04.2024 вищевказану справу направлено до Ленінського районного суду міста Запоріжжя за підсудністю.

10.05.2024 ухвалою Ленінського районного суду міста Запоріжжя відкрито загальне позовне провадження в цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи: орган опіки та піклування районної адміністрації Запорізької міської ради по Вознесенівському району, Вознесенівський відділ ДРАЦС у м. Запоріжжя Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції України (м. Одеса) про виключення запису про батька з актового запису про народження дитини.

06.08.2024 від представника позивача, адвоката Косякової З.М. надійшла заява, в якій остання зазначила, що позивач ОСОБА_1 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , на підтвердження чого до заяви додала копію свідоцтва про смерть, просить залучити до участі по справі правонаступника померлого позивача ОСОБА_1 її дочку ОСОБА_3 .

Суд, дослідивши матеріали справи, приходить до наступних висновків.

Згідно ч.1 ст.2ЦПК України завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Відповідно до ч.1 ст.4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до положень ст.ст.58,64ЦПК України сторона може брати участь у судовому процесі особисто (самопредставництво) та (або) через представника. Представник, який має повноваження на ведення справи в суді, здійснює від імені особи, яку він представляє, її процесуальні права та обов`язки.

Згідно з ч. 1 ст. 60 ЦПК України, представником у суді може бути адвокат або законний представник.

Відповідно до ч. 4 ст. 62 ЦПК України, повноваження адвоката як представника підтверджуються довіреністю або ордером, виданим відповідно до Закону України "Про адвокатуру і адвокатську діяльність".

Згідно з частиною восьмою статті 62 ЦПК України, у разі подання представником до суду заяви, скарги, клопотання він додає довіреність або інший документ, що посвідчує його повноваження, якщо в справі немає підтвердження такого повноваження на момент подання відповідності заяви, скарги, клопотання.

Таким чином, сторона у справі має право на звернення до суду із клопотанням через представника лише на підставі документу, що посвідчує його повноваження у визначеному законом порядку.

З матеріалів справи вбачаєтеся, що представництво інтересів позивача ОСОБА_1 у судовому процесі здійснювала адвокат Косякова З.М. на підставі договору про надання правової допомоги б/н від 27.07.2023 року на підставі якого видано орден серії АР №1150925 від 23.02.2024.

В матеріалах справи наявне свідоцтво про смерть ОСОБА_1 (серія НОМЕР_1 від 03.08.2024 року). Згідно даного свідоцтва позивач ОСОБА_1 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Натомість зі змісту поданої заяви вбачається, що подала його в інтересах позивача представник позивача адвокат Косякова З.М.

Відповідно до ч. 1 ст.26Закону України «Про адвокатурута адвокатськудіяльність» адвокатська діяльність здійснюється на підставі договору про надання правової допомоги. Під «договором про надання правової допомоги» в п. 4 ч. 1ст. 1 Закону №5076-VIрозуміється домовленість, за якою одна сторона (адвокат, адвокатське бюро, адвокатське об`єднання) зобов`язується здійснити захист, представництво або надати інші види правової допомоги другій стороні (клієнту) на умовах і в порядку, що визначені договором, а клієнт зобов`язується оплатити надання правової допомоги та фактичні витрати, необхідні для виконання договору. Договір вважається укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов (ч. 1ст. 638 ЦК).

За правилами ч. 1ст. 27 вказаного Закону договір про надання правової (правничої) допомоги укладається в письмовій формі, крім випадків, коли він може укладатися усно.

Підстави припинення доручення передбачено ст. 1008 Цивільного кодексу України. Так, договір доручення припиняється на загальних підставах припинення договору, а також у разі смерті довірителя або повіреного.

Враховуючи викладене вище, з урахуванням смерті позивача (довірителя), суд вважає за необхідне відмовити у задоволенні заяви адвоката Косякової З.М. про залучення до участі по справі правонаступника померлого позивача.

Відповідно до ч. 4 ст.25ЦК України цивільна правоздатність фізичної особи припиняється у момент її смерті.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 251 ЦПК України, суд зобов`язаний зупинити провадження у справі у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, яка була стороною у справі, якщо спірні правовідносини допускають правонаступництво.

Суд закриває провадження у справі з підстав, передбачених статтею 255 ЦПК України, перелік якої є вичерпним і поширювальному тлумаченню не підлягає. За правилом пункту 7 частини першої статті 255ЦПК України суд своєю ухвалою закриває провадження у справі, якщо настала смерть фізичної особи або оголошено її померлою чи припинено юридичну особу, які були однією з сторін у справі, якщо спірні правовідносини не допускають правонаступництва.

Статтею 55ЦПК України визначено, що у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії цивільного процесу.

Процесуальне правонаступництво - це заміна сторони або третьої особи (правопопередника) іншою особою (правонаступником) у зв`язку з вибуттям із процесу суб`єкта спірного або встановленого рішенням суду правовідношення, за якої до правонаступника переходять усі процесуальні права та обов`язки правопопередника і він продовжує в цивільному судочинстві участь останнього.

Підставою процесуального правонаступництва є наступництво в матеріальних правовідносинах, унаслідок якого відбувається вибуття сторони, зокрема, внаслідок смерті, зі спірних чи встановлених судом правовідносин майнового характеру. При процесуальному правонаступництві всі процесуальні дії, виконані попередником, є обов`язковими для правонаступника.

Як зазначено в Постанові Верховного Суду від 20.03.2018 по справі № 910/1972/17, за загальним визначенням правонаступництво - це перехід прав і обов`язків від одного суб`єкта до іншого. Правонаступництво може бути універсальним або частковим (сингулярним). За універсального правонаступництва до правонаступника (фізичної або юридичної особи) переходять усі права і обов`язки того суб`єкта, якому вони належали раніше. За часткового (сингулярного) правонаступництва від одного до іншого суб`єкта переходять лише окремі права і обов`язки. Правонаступництво є самостійною підставою заміни кредитора у зобов`язанні. Правонаступництво слід розглядати як певний юридичний механізм похідного правонабуття, за яким до правонаступника переходять суб`єктивні права та обов`язки попередника.

Відповідно до статті 1216 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті (стаття 1218 ЦК України).

У позовному провадженні процесуальне правонаступництво відбувається в тих випадках, коли права або обов`язки одного із суб`єктів спірного матеріального правовідношення в силу тих або інших причин переходять до іншої особи, яка не брала участі у цьому процесі.

Отже, процесуальне правонаступництво тісно пов`язане з матеріальним, оскільки процесуальне правонаступництво передбачає перехід суб`єктивного права або обов`язку від однієї особи до іншої в матеріальному праві. При цьому незалежно від підстав матеріального правонаступництва, процесуальне правонаступництво допускається лише після того, як відбудеться заміна в матеріальному правовідношенні.

Вирішуючи питання стосовно того, чи допускають спірні відносини правонаступництво, суд в тому числі керується положеннями ст. 1219 ЦК України, згідно з якою не входять до складу спадщини права та обов`язки, що нерозривно пов`язані з особою спадкодавця, зокрема особисті немайнові права, а також права та обов`язки особи як кредитора або боржника, які випливають із зобов`язання, що пов`язане з його особою і у зв`язку з цим не може бути виконане іншою особою.

Згідно зі ст. 271 ЦПК України, зміст особистого немайнового права становить можливість фізичної особи вільно, на власний розсуд визначати свою поведінку у сфері свого приватного життя.

Виходячи зі змісту та предмету позовних вимог, в даній справі позивачем ОСОБА_1 заявляються вимоги про виключення запису про батька з актового запису про народження дитини. Спірні права та обов`язки мають особистий характер, а отже, в такому випадку правонаступництво не допускається.

З урахуванням викладеного, суд доходить висновку про наявність підстав для закриття провадження у справі.

Керуючись ст.ст.251,255,258-261,353,354 ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

У задоволенні заяви представника позивача ОСОБА_1 , адвоката Косякової З.М. про залучення до участі по справі правонаступника померлого позивача - відмовити.

Провадження у цивільній справі за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи: орган опіки та піклування районної адміністрації Запорізької міської ради по Вознесенівському району, Вознесенівський відділ ДРАЦС у м. Запоріжжя Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції України (м. Одеса) про виключення запису про батька з актового запису про народження дитини закрити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Запорізького апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом 15 днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя: Добрєв М. В.

СудЛенінський районний суд м. Запоріжжя
Дата ухвалення рішення21.08.2024
Оприлюднено22.08.2024
Номер документу121127012
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них

Судовий реєстр по справі —335/2217/24

Ухвала від 13.09.2024

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Гончар М. С.

Ухвала від 13.09.2024

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Гончар М. С.

Ухвала від 06.09.2024

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Гончар М. С.

Ухвала від 21.08.2024

Цивільне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Добрєв М. В.

Ухвала від 21.08.2024

Цивільне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Добрєв М. В.

Ухвала від 10.05.2024

Цивільне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Добрєв М. В.

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Алєксєєнко А. Б.

Ухвала від 28.02.2024

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Алєксєєнко А. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні