Рішення
від 29.11.2007 по справі 30/210-07-6114
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

30/210-07-6114

          

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"29" листопада 2007 р.Справа  № 30/210-07-6114

За позовом: Приватне підприємство „Магента”

До відповідача: Представництво по управлінню комунальною власністю Одеської міської ради

Про зобов'язання укласти договір

                                                                                                Суддя Рога Н.В.

                                                                                                    

Представники:

Від позивача: Бевза К.І. - згідно довіреності    від 27.07.2007 р.

Від  відповідача: Халдай І.В. - довіреність № 01-13\67 від 12.01.2007р.

СУТЬ СПОРУ: Позивач, Приватне підприємство (далі - ПП) „Магента”, звернувся до господарського суду Одеської області із позовом до Представництва по управлінню комунальною власністю Одеської міської ради (далі - Представництво)  про  зобов'язання Представництва    укласти з позивачем  договір  купівлі-продажу  об'єкту комунальної власності –нежитлового приміщення , що розташоване за адресою: м. Одеса, Фонтанська дорога, 58 - Б.

Представник позивача   позовну заяву підтримує, наполягає на її задоволенні.

Відповідач проти позову заперечує з мотивів, викладених у відзиві на позовну заяву.

Розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін,  суд встановив:

15 червня 2002р. між Комунальним підприємством „Прибрежно - експлуатаційне об'єднання Київського району” (Орендодавець) та ПП „Магента”  (Орендар) був укладений Договір №1 оренди нежитлового приміщення , згідно якого Орендодавець надає, а Орендар приймає у строкове платне   користування нежиле приміщення першого  поверху  , загальною площею 243,) кв.м, розташоване за адресою: м. Одеса, пляж „Чайка”, 10-та станція В.Фонтану., з метою розміщення більярдної. Строк дії Договору - до 15 червня  2012р. У той же день був підписаний Акт приймання-передачі приміщення.

01 липня 2002р. Розпорядженням Київської районної адміністрації №1041, за зверненням ПП „Магента”, будівлі більярдної, що розташована на 10-й ст. В. Фонтану присвоєно поштову адресу: вул. Фонтанська дорога, 58-Б.  

        26 липня 2002р. Одеською міською радою було прийнято рішення № 203-ХХІУ  «Про внесення змін та доповнень до рішень Одеської міської ради щодо приватизації та відчуження об'єктів  комунальної власності  територіальної громади м. Одеси  в  2002 році”,  ч.1 якого  доповнено   перелік об'єктів комунальної власності територіальної громади м. Одеси , що підлягають відчуженню у 2002р.  Серед зазначених об'єктів під п.20 значиться: „споруда  площею 200 кв.м , Фонтанська дорога, 58-Б, викуп орендарем за грошові кошти”.

          Позивач звернувся до Представництва з заявою про викуп об'єкту оренди на виконання зазначеного рішення Одеської міської ради, але, листом від 05.07.2007р. Представництво відмовило у здійсненні продажу даного об'єкту, посилаючись на відсутність у Представництва даних про те, що  нежиле приміщення, розташоване за адресою: м. Одеса, Фонтанська дорога, 58-Б, є об'єктом оренди.

Позивач вважає, що дії відповідача щодо відмови від укладення договору  купівлі-продажу порушують його права та охоронювані законом інтереси, оскільки суперечать загальним засадам цивільного законодавства, положенням ст. 41 Конституції України, ст.ст. 11, 345 Цивільного кодексу України,  ст. 73 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

          Представництво по управлінню комунальною власністю Одеської міської ради проти позову заперечує, посилаючись на те, що дійсно, нежиле приміщення, , розташоване за адресою: м. Одеса, Фонтанська дорога, 58-Б, є об'єктом комунальної власності територіальної громади м. Одеси і  Представництво зобов'язане виконувати рішення Одеської міської ради, але на даний момент виконати рішення в частині відчуження на користь ПП „Магента” зазначеного приміщення , неможливо,  у зв'язку з відсутністю  у Представництві даних відносно того, чи є ПП „Магента” орендарем зазначеного приміщення.

          Розглянувши матеріали справи суд доходить до такого висновку:  

Відповідно ч. 3 ст. 11 Цивільного кодексу  України цивільні права та обов'язки можуть виникати безпосередньо з актів цивільного законодавства.

Відповідно до ст.2 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні”  місцеве самоврядування в Україні –це гарантоване державою право та реальна здатність територіальної громади жителів села чи добровільного об'єднання у сільську громаду жителів кількох сіл, селища, міста - самостійно або під відповідальність органів та посадових осіб місцевого самоврядування вирішувати питання місцевого значення в межах Конституції і законів України. Місцеве самоврядування здійснюється територіальними громадами сіл, селищ, міст як безпосередньо, так і через сільські, селищні, міські ради та їх виконавчі органи , а також через районні та обласні ради, які представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ, міст.

Згідно п.30 ч.1 ст.26 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” виключно на пленарних засіданнях сільської , селищної , міської ради  вирішуються питання про  прийняття рішень щодо відчуження відповідно до закону комунального майна; затвердження місцевих програм приватизації.

          З урахуванням зазначених нормативних актів рішення Одеської міської ради від 26 липня 2002р.  № 203-ХХІУ  «Про внесення змін та доповнень до рішень Одеської міської ради щодо приватизації та відчуження об'єктів  комунальної власності  територіальної громади м. Одеси  в  2002 році”,  ч.1 якого  доповнено   перелік об'єктів комунальної власності територіальної громади м. Одеси, що підлягають відчуженню у 2002р.,  прийнято у спосіб та в межах визначеної законом компетенції .

Згідно ст. 73 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” акти ради , прийняті в межах наданих їй повноважень , є обов'язковими для виконання всіма розташованими на відповідній території органами виконавчої влади , об'єднаннями громадян, підприємствами, установами та організаціями , посадовими особами, а також громадянами , які постійно або тимчасово проживають на відповідній території. Отже, рішення Одеської міської ради від 26 липня 2002р.  № 203-ХХІУ  «Про внесення змін та доповнень до рішень Одеської міської ради щодо приватизації та відчуження об'єктів  комунальної власності  територіальної громади м. Одеси  в  2002 році”, у тому числі і п.20  ч.1 , згідно якого до складу об'єктів комунальної власності територіальної громади м. Одеси, що підлягають відчуженню  у 2002р. , включено споруду  площею 200 кв.м , Фонтанська дорога, 58-Б, яка має бути  викуплена орендарем за грошові кошти.

Згідно положення про Представництво по управлінню комунальною власністю Одеської міської ради, затвердженого рішенням Одеської міської ради №20-У від 27.06.2006р., Представництво є виконавчим органом Одеської міської ради, наділеним повноваженнями щодо управління комунальною власністю територіальної громади міста.  До функцій Представництва відносяться повноваження з організації та проведення приватизації, продажу комунальної власності територіальної громади міста. При цьому Представництво здійснює повноваження власника майна у процесі приватизації та відчуження, здійснює передприватизаційну підготовку, укладає договори купівлі - продажу. Отже, позивач правомірно звернувся до Представництва з вимогою про зобов'язання укласти договір купівлі - продажу.

        За таких обставин, правомірною є вимога позивача щодо зобов'язання Представництва укласти з ним договір купівлі - продажу.

        Відповідно до п.2.2.19 положення про Представництво договори купівлі-продажу об'єктів комунальної власності , що укладаються Представництвом від імені Ради на виконання відповідних рішень про приватизацію та відчуження об'єктів комунальної власності територіальної громади м. Одеси, оформлюються на підставі довіреності , що видається міським головою у встановленому законодавством порядку. За таких обставин, слід зобов'язати  Представництво по управлінню комунальною власністю Одеської міської ради укласти з ПП „Магента” договір купівлі-продажу, на підставі довіреності , виданої міським головою у встановленому законодавством порядку.

На підставі викладеного, суд дійшов висновку, що укладення на виконання рішення Одеської міської ради від 26 липня 2002р.  № 203-ХХІУ  «Про внесення змін та доповнень до рішень Одеської міської ради щодо приватизації та відчуження об'єктів  комунальної власності  територіальної громади м. Одеси  в  2002 році” договору  купівлі-продажу з метою продажу ПП „Магента”  об'єкта комунальної власності територіальної громади м. Одеси – нежилої споруди ,  яка розташована за адресою: м. Одеса, Фонтанська дорога, 58-Б,   не суперечить чинному законодавству України.

Суд не приймає до уваги посилання відповідача  як на підставу відмови у задоволенні позову на відсутність у Представництва даних про те, що  ПП „Магента” є орендарем зазначеного об'єкту, так як такої  підстави для відмови у здійсненні продажу об'єкту  не передбачено.

За таких обставин, позов  підлягає   задоволенню.

          Судові витрати по сплаті державного мита та витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу покласти на відповідача відповідно до ст.ст.44,49 ГПК України.

Керуючись ст. ст. 44, 49, 82-85 ГПК України, суд –

                                                              ВИРІШИВ:

1.          Позовну заяву Приватного підприємства „Магента” - задовольнити.

2.          Зобов'язати Представництво по управлінню комунальною власністю Одеської міської ради (65039, м. Одеса, вул. Артилерійська, 1, код ЄДРПОУ 26302595) на підставі довіреності, виданої міським головою у встановленому законодавством порядку, укласти з Приватним підприємством „Магента” ( 65072 м. Одеса, вул. Вишневського, 11, кв.78, код  ЄДРПОУ 31943187) договір купівлі-продажу об'єкту комунальної власності - нежилої споруди , яка розташована за адресою: м. Одеса, Фонтанська дорога, 58-Б.

3.          Стягнути з Представництва по управлінню комунальною власністю Одеської міської ради (65039, м. Одеса, вул. Артилерійська, 1, код ЄДРПОУ 26302595) на користь Приватного підприємства „Магента” (65072 м. Одеса, вул. Вишневського, 11, кв.78, код  ЄДРПОУ 31943187) судові витрати по сплаті державного мита у сумі 85  грн. та витрати на ІТЗ судового процесу у сумі 118 грн.

Рішення  набирає законної сили протягом 10-денного строку з дня його підписання.

Накази видати після набрання рішенням законної сили.

                              Рішення підписане  03 грудня  2007 р.

        Суддя                                                                                       Рога Н. В.

Дата ухвалення рішення29.11.2007
Оприлюднено21.12.2007
Номер документу1212281
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —30/210-07-6114

Ухвала від 06.07.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Фаєр Ю.Г.

Постанова від 27.05.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Кравчук Г.А.

Ухвала від 24.04.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Кравчук Г.А.

Ухвала від 02.04.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Кравчук Г.А.

Постанова від 12.02.2008

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Ліпчанська Н.В.

Рішення від 29.11.2007

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н.В.

Ухвала від 30.10.2007

Господарське

Вищий господарський суд України

Кравчук Г.А.

Постанова від 06.09.2007

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Ліпчанська Н.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні