Ухвала
від 27.08.2024 по справі 635/9135/24
ХАРКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 635/9135/24

Провадженн№2/635/4281/2024

УХВАЛА

про прийняття позовної заяви до розгляду

та відкриття провадження в цивільній справі.

27 серпня 2024 року смт. Покотилівка

Суддя Харківського районного суду Харківської області Назаренко О.В., розглянувши матеріали цивільного позову ОСОБА_1 до Мереф`янської міської ради Харківської області, третя особа ОСОБА_2 про встановлення факту, що має юридичне значення та визнання права власності на частину будинку в порядку спадкування за законом,

позивач: ОСОБА_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 , зареєстроване місце проживання АДРЕСА_1 ;

відповідач: Мереф`янська міськарада Харківськоїобласті, код ЄДРПОУ 40458692, місце знаходження Харківська область, Харківський район, м. Мерефа, вул. Дніпровська, 213,62472;

третя особа:ОСОБА_2 , РНОКПП невідомий, АДРЕСА_2 , -

ВСТАНОВИВ:

позивач ОСОБА_1 звернуласядо судуз позовомдоМереф`янської міської ради Харківської області, третя особа ОСОБА_2 , в якому просить встановити факт родинних відносин, а саме, що ОСОБА_1 , РНОКПП - НОМЕР_1 є племінницею ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 ; визнати за ОСОБА_1 , РНОКПП - НОМЕР_1 право власності на 2/3 частини житлового будинку літ. «А-1» з прибудовою літ. «А? - 1», верандою літ. «а», верандою літ. «а2», який розташований за адресою: АДРЕСА_2 загальною площею 89,7 кв.м., житловою площею 42,7 кв.м. з наступними надвірними будівлями та спорудами: літньою кухнею літ. «В», сараями літ. «Д», «Б», «М», «Е», «Н», погребами літ. «Г», «П», уборними літ. «У», «Л», забором №1-3, воротами в порядку спадкування за законом після смерті тітки ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Разом з позовом позивачем подано заяву про витребування доказів, а саме: витребувати у приватного нотаріуса Харківського районного нотаріального округу Харківської області Полякової Людмила Олександрівна адреса: АДРЕСА_3 належним чином завірену копію спадкової справи після ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 та на час смерті була зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 ; витребувати у приватного нотаріуса Харківського районного нотаріального округу Харківської області Цедибраги Сергія Олександровича, адреса: АДРЕСА_4 належним чином завірену копію договору дарування від 25.04.2000 р/№916, згідно якого ОСОБА_3 належить 2/3 частини житлового будинку, розташованого за адресою: АДРЕСА_2 , а також наявні документи, які були отскановані для реєстру нерухомого майна, в тому числі технічний паспорт; витребувати з Харківського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Харківському районі Харківської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції адреса: 62472, Харківська область, Харківський район, м. Мерефа, вул. Культури, б. 2 «Б» інформацію щодо наявності актових записів про шлюб ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 з ОСОБА_5 та свідоцтва про шлюб ОСОБА_6 з ОСОБА_7 .

Суддя, дослідивши позовну заяву та додані до неї матеріали, приходить до наступного.

Позовна заява подана з додержанням вимог ст.ст. 175-177 ЦПК України.

Справа підсудна Харківському районному суду Харківської області

Пунктом 4 ч.2ст. 187 ЦПК Українив редакції Закону України від 03.10.2017 року передбачено при постановленні ухвали про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі вирішення питання за якими правилами позовного провадження (загального чи спрощеного) буде розглядатись справа.

Відповідно до ч. 2 ст.19 ЦПК України, цивільне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку: 1) наказного провадження; 2) позовного провадження (загального або спрощеного); 3) окремого провадження.

Частиною четвертою статті 19 ЦПК України визначено, що загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні

Враховуючи характер спірних правовідносин, складність справи, обсяг та характер доказів у справі, вона підлягає розгляду за правилами загального позовного провадження.

Відповідно до ч. 1ст. 196 ЦПК України, для виконання завдання підготовчого провадження в кожній судовій справі, яка розглядається за правилами загального позовного провадження, проводиться підготовче засідання.

Крім того, відповідно до ч. 1 ст. 84 ЦПК України, учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений у частинах другій та третій статті 83 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.

Враховуючи, що позивач самостійно позбавлена можливості отримати інформацію, яка має значення для вирішення справи, суд приходить до висновку про наявність підстав для задоволення клопотання про витребування доказів.

Керуючись ст. ст. 84, 187 ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ:

позов ОСОБА_1 до Мереф`янської міської ради Харківської області, третя особа ОСОБА_2 про встановлення факту, що має юридичне значення та визнання права власності на частину будинку в порядку спадкування за законом прийняти до розгляду та відкрити провадження в цивільній справі за правилами загального позовного провадження.

Призначити дату проведення підготовчого судового засідання в приміщенні Харківського районного суду Харківської області на 25 вересня 2024 року о 09 годині 00 хв..

Витребувати у приватного нотаріуса Харківського районного нотаріального округу Харківської області Полякової Людмила Олександрівна адреса: АДРЕСА_3 належним чином завірену копію спадкової справи після ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 та на час смерті була зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 .

Витребувати у приватного нотаріуса Харківського районного нотаріального округу Харківської області Цедибраги Сергія Олександровича, адреса: АДРЕСА_4 належним чином завірену копію договору дарування від 25.04.2000 р/№916, згідно якого ОСОБА_3 належить 2/3 частини житлового будинку, розташованого за адресою: АДРЕСА_2 , а також наявні документи, які були отскановані для реєстру нерухомого майна, в тому числі технічний паспорт.

Витребувати з Харківського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Харківському районі Харківської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції адреса: 62472, Харківська область, Харківський район, м. Мерефа, вул. Культури, б. 2 «Б» інформацію щодо наявності актових записів про шлюб ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 з ОСОБА_5 та свідоцтва про шлюб ОСОБА_6 з ОСОБА_7 .

Встановити відповідачу п`ятнадцятиденний строк із дня вручення даної ухвали для надання відзиву на позовну заяву. У зазначений строк відповідач має право надати відзив на позовну заяву, який повинен відповідати вимогамст. 178 ЦПК України. Копія відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи повинна бути надіслана (надана) відповідачами одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду.

Роз`яснити відповідачу, що у разі ненадання ним відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

Відповідно до ч. 1ст.193ЦПК Україниу встановлений строк для подання відзиву відповідач має право пред`явити зустрічний позов.

Встановити позивачу п`ятиденний строк з дня отримання відзиву для подання відповіді на відзив, копія якої одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Встановити відповідачу п`ятиденний строк з дня отримання відповіді на відзив для подання заперечення, копія якого одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи за веб-адресою: hr.hr.court.gov.ua на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала окремо від рішення суду в апеляційному порядку оскаржена не підлягає. Заперечення на ухвалу,може бути, включено до апеляційноїскарги на рішення суду.

Суддя О.В.Назаренко

СудХарківський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення27.08.2024
Оприлюднено29.08.2024
Номер документу121237883
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі), з них: про приватну власність, з них: визнання права власності

Судовий реєстр по справі —635/9135/24

Ухвала від 27.08.2024

Цивільне

Харківський районний суд Харківської області

Назаренко О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні