Ухвала
від 28.08.2024 по справі 908/2262/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

28.08.2024Справа №908/2262/24

м.Запоріжжя Запорізької області

Господарський суд Запорізької області у складі судді Педорича С.І., за участю секретаря судового засідання Паскарь К.М., розглянувши заяву ОСОБА_1 про забезпечення доказів до подання позовної заяви немайнового характеру

за позовом (особи яка може набути статус позивача): ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ; РНОКПП НОМЕР_1 )

до відповідача (особи, яка може набути статус відповідача): Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «ТРАНСФОРМАТОРЩИК 13» (вул. Василя Сергієнка, буд. 66, кв. 121, м. Запоріжжя, 69114; ідентифікаційний код юридичної особи 20512713)

за участю представників сторін:

від заявника (особи яка може набути статус позивача): не з`явився;

від відповідача (особи, яка може набути статус відповідача): не з`явився;

УСТАНОВИВ:

23.08.2024 до Господарського суду Запорізької області надійшла заява ОСОБА_1 про забезпечення доказів до подання позовної заяви немайнового характеру до Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «ТРАНСФОРМАТОРЩИК 13».

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 23.08.2024 справу № 908/2262/24 передано на розгляд судді Педоричу С.І.

Ухвалою суду від 26.08.2024 прийнято вказану заяву до розгляду, судове засідання призначено на 28.08.2024 о 12 год. 30 хв. з повідомленням (викликом) учасників справи. Явка представників сторін у судове засідання визнана необов`язковою.

Відповідно до ч. 3 ст. 112 ГПК України, заявник та інші особи, які можуть отримати статус учасників справи, повідомляються про дату, час і місце судового засідання, проте їх неявка не перешкоджає розгляду поданої заяви.

Представники заявника та особи, яка може набути статусу відповідача у судове засідання не з`явилися, про причини неявки суд не повідомили. Про дату, час та місце призначеного судового засідання повідомлені належним чином, шляхом направлення ухвали суду від 26.08.2024 на електронну пошту заявника та до електронного кабінету підсистеми «Електронний суд» ЄСІТС особи, яка може набути статусу відповідача.

Відповідно до ч. 1, ч. 2. ст. 112 ГПК України заява про забезпечення доказів розглядається у судовому засіданні в загальному порядку, передбаченому цим Кодексом, з особливостями, встановленими цією статтею. Заява розглядається не пізніше п`яти днів з дня її надходження до суду.

Заявник просить забезпечити докази до подання позовної заяви немайнового характеру шляхом:

1) витребування у керівника юридичної особи Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «ТРАНСФОРМАТОРЩИК 13», Статуту Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «ТРАНСФОРМАТОРЩИК13», який знаходиться у голови ОСОБА_2 ;

2) витребування у керівника юридичної особи Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «ТРАНСФОРМАТОРЩИК 13» протоколу установчих зборів від 10 травня 2016 року, який знаходиться у голови ОСОБА_2 ;

3) витребування у керівника юридичної особи Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «ТРАНСФОРМАТОРЩИК 13» протоколу №1 від 15 травня 2016 року засідання правління Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «ТРАНСФОРМАТОРЩИК 13» з додатком: листи голосування з питань порядку денного, який знаходиться у голови ОСОБА_2 ;

4) витребування у керівника юридичної особи Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «ТРАНСФОРМАТОРЩИК 13» протоколу загальних зборів №12 від 09 грудня 2019 року з додатками: листами підпису кожного, хто був присутній на зборах, з власноручним підписом власників квартир до кожного питання з голосування порядку денного установчих зборів, який знаходиться у голови ОСОБА_2 ;

5) витребування у керівника юридичної особи Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «ТРАНСФОРМАТОРЩИК13» кошторису, прийнятого загальними зборами №12 від 09 грудня 2019 року, який знаходиться у голови ОСОБА_2 .

В обґрунтування поданої заяви зазначає, що відсутність у нього вищевказаних документів не дозволяє виконати вимоги в частині зазначення обґрунтування майбутнього позову щодо оскарження протоколів загальних зборів б/н співвласників ОСББ «ТРАНСФОРМАТОРЩИК 13». Раніше в отриманні вищезазначених доказів заявникові відмовлено, на підтвердження чого надано копію листа ОСББ «ТРАНСФОРМАТОРЩИК 13» вих.№ 17 від 30.10.2021.

Заявник вважає, що засіб доказування та збирання або подання відповідних доказів наразі є утрудненим.

Заявнику за іншими здійсненими заходами відмовлено в отриманні зазначених доказів.

При розгляді вказаної заяви та доданих до неї документів, суд виходить з наступного:

Підстави та порядок забезпечення доказів визначені статтею 110 Господарського процесуального кодексу України.

Згідно ст. 110 Господарського процесуального кодексу України суд за заявою учасника справи або особи, яка може набути статусу позивача, має забезпечити докази, якщо є підстави припускати, що засіб доказування може бути втрачений, або збирання чи подання відповідних доказів стане згодом неможливим або утрудненим.

Способами забезпечення судом доказів є допит свідків, призначення експертизи, витребування та (або) огляд доказів, у тому числі за їх місцезнаходженням, заборона вчиняти певні дії щодо доказів та зобов`язання вчинити певні дії щодо доказів. У необхідних випадках судом можуть бути застосовані інші способи забезпечення доказів, визначені судом. Заява про забезпечення доказів може бути подана до суду як до, так і після подання позовної заяви. Забезпечення доказів до подання позовної заяви здійснюється судом першої інстанції за місцезнаходженням засобу доказування або за місцем, де повинна бути вчинена відповідна процесуальна дія. Забезпечення доказів після подання позовної заяви здійснюється судом, який розглядає справу.

Тобто, необхідною умовою для забезпечення доказів є наявність підстав припускати, що засіб доказування може бути втрачений або збирання чи подання відповідних доказів стане згодом неможливим або утрудненим.

Статтею 177 Господарського процесуального кодексу України визначено завдання та строк підготовчого провадження. Зокрема, завданнями підготовчого провадження є: остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу; визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів; вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті.

За приписами ч. 1 ст. 111 ГПК України у заяві про забезпечення доказів зазначаються, зокрема, обґрунтування необхідності забезпечення доказів.

Згідно зі ст. ст. 73, 74 ГПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Обов`язок із доказування слід розуміти як закріплену в процесуальному та матеріальному законодавстві міру належної поведінки особи, що бере участь у судовому процесі, із збирання та надання доказів для підтвердження свого суб`єктивного права, що має за мету усунення невизначеності, яка виникає в правовідносинах у разі неможливості достовірно з`ясувати обставини, які мають значення для справи.

У постанові Великої Палати Верховного Суду від 11.03.2020 року у справі №9901/608/19 та у постанові Великої Палати Верховного Суду від 03.07.2019 року по справі № 9901/845/18 зазначено, що забезпечення доказів - це не тільки спосіб здобути докази, які стосуються предмета доказування і мають значення/потрібні для вирішення справи, але, насамперед, спосіб одночасно запобігти їх імовірній втраті у майбутньому. Щодо останнього, то ризик такої втрати повинен ґрунтуватися на об`єктивних фактах і тільки в сукупності усіх наведених умов суд може вжити заходів для забезпечення доказів.

Отже, забезпечення доказів - це вжиття судом заходів, направлених на закріплення і збереження доказів. Підставою забезпечення доказів є обґрунтоване припущення заявника, що невжиття заходів забезпечення доказів може утруднити чи зробити неможливим збирання чи подання доказів або засіб доказування може бути втрачений.

Відповідно до ч. 1 ст. 111 ГПК України у заяві про забезпечення доказів обов`язково зазначається: докази, забезпечення яких є необхідним, а також обставини, для доказування яких вони необхідні; обґрунтування необхідності забезпечення доказів; спосіб, у який заявник просить суд забезпечити докази, у разі необхідності - особу, у якої знаходяться докази.

Разом з тим заявником не наведено обставин та фактів, підтверджених належними доказами, які свідчать про існування очевидної небезпеки знищення, приховування доказів чи інших обставин, які свідчили б про можливе ускладнення або неможливість отримання таких доказів у майбутньому. При цьому, вказана заява про забезпечення доказів не підтверджена також жодними доказами які б підтверджували ризики чи загрозу того, що такі докази, про забезпечення яких порушує питання заявник, можуть бути утрачені чи їх подання стане згодом неможливим або утрудненим

Щодо тверджень заявника, що йому за іншими здійсненими заходами відмовлено в отриманні зазначених доказів, суд зазначає наступне:

Відповідно до інформації з Єдиного державного реєстру судових рішень України (https://reyestr.court.gov.ua/Review/119664914) в провадженні Хортицького районного суду м. Запоріжжя перебуває цивільна справа № 337/844/24 за позовом ОСББ «Трансформаторщик-13» до ОСОБА_1 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 про стягнення заборгованості по внескам на утримання будинком та прибудинкової території за період з 01.09.2020 по 31.12.2023 з урахуванням індексу інфляції та 3 відсотків річних в загальній сумі 22540,52 грн.

Ухвалою Хортицького районного суду м. Запоріжжя від 11.06.2024 у справі №337/844/24 клопотання відповідачки ОСОБА_1 задоволено частково.

Витребувано у позивача ОСББ «Трансформаторщик-13»: оригінал Статуту ОСББ «Трансформаторщик-13» та протокол Загальних зборів ОССБ «Трансформаторщик-13» від 9 грудня 2019 року на якому було прийнято рішення щодо затвердження тарифів членських внесків на утримання багатоквартирного будинку, які є предметом заяви про забезпечення доказів поданої ОСОБА_1 до Господарського суду Запорізької області 23.08.2024.

Враховуючи викладене, суд вважає заяву про забезпечення доказів до подання позовної заяви немайнового характеру від 23.08.2024 не обґрунтованою, та такою, що не підлягає задоволенню.

Керуючись статтями 110 - 112, 234, 235, 255 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1.Відмовити ОСОБА_1 в задоволенні заяви про забезпечення доказів до подання позовної заяви немайнового характеру від 23.08.2024.

2.Направити ухвалу суду учасникам судового процесу на їх офіційні електронні адреси в електронній формі із застосуванням ЄСІТС, заявнику на поштову адресу та на e-mail: ІНФОРМАЦІЯ_1 .

3.Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена протягом десяти днів з дня її проголошення шляхом подання апеляційної скарги до Центрального апеляційного господарського суду.

4.Повний текст ухвали складено та підписано 28.08.2024

СуддяС.І. Педорич

СудГосподарський суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення28.08.2024
Оприлюднено29.08.2024
Номер документу121239079
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —908/2262/24

Ухвала від 28.08.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Педорич С.І.

Ухвала від 26.08.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Педорич С.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні