Ухвала
від 28.08.2024 по справі 522/7878/24
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Провадження № 2-о/522/316/24

Справа № 522/7878/24

УХВАЛА

28 серпня 2024 року м. Одеса

Приморський районний суд м. Одеси

у складі: судді Бондар В.Я.,

за участю присяжних Сташко Р.В.,

Федорова І.В.,

секретаря судового засідання Єрганінової К.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Орган опіки та піклування Приморської районної адміністрації Одеської міської ради, ІНФОРМАЦІЯ_1 , про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна,

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Приморського районного суду міста Одеси знаходиться справа за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Орган опіки та піклування Приморської районної адміністрації Одеської міської ради, ІНФОРМАЦІЯ_1 , про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна.

Разом з заявою подав клопотання про призначення судово-психіатричної експертизи на предмет з`ясування здатності ОСОБА_2 розуміти значення своїх дій та керувати ними.

Згідно ч.1 ст. 298 ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

У судовому засіданні ставилося на обговорення питання про призначення експертизи щодо психічного стану ОСОБА_3 .

У судове засідання 28.08.2024 учасники справи не з`явилися, про час, дату та місце судового розгляду були повідомленні належним чином. Представник заявника ОСОБА_4 та представник ОСОБА_3 ОСОБА_5 подали заяву про розгляд справи за їх відсутності.

Представник ІНФОРМАЦІЯ_2 та органу опіки та піклування Приморської адміністрації Одеської міської ради у судове засідання не з`явився, про час, дату та місце судового розгляду сповіщався належним чином.

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає за можливе призначити по справі судову психіатричну експертизу.

Згідно до ст. 103 ЦПК України, суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов:

1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо;

2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

У відповідності до ст. 105 ЦПК України, призначення експертизи судом є обов`язковим у разі з`явлення клопотання про призначення експертизи обома сторонами. Призначення експертизи судом є обов`язковим також за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити:

1) характер і ступінь ушкодження здоров`я;

2) психічний стан особи;

3) вік особи, якщо про це немає відповідних документів і неможливо їх одержати.

З матеріалів справи вбачається, що заявник звернувся до суду з вказаною заявою у зв`язку з тим, що його двоюрідна бабуся ОСОБА_3 тривалий час страждає на хронічне психічне захворювання.

У матеріалах справи немає експертного висновку щодо психічного стану ОСОБА_3 , тому проведення експертизи буде доцільним, а її висновок матиме суттєве значення для вирішення справи по суті.

Суд вважає за необхідне доручити проведення експертизи експертам Одеської філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків».

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України, суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадках призначення судом експертизи.

Керуючись ст.ст. 3-12, 72 ,76, 103, 104, 108, 109, 113, п. 5 ч. 1 ст. 252, 258, 260, 303, 354 ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Призначити по цивільній справі судову психіатричну експертизу, на вирішення якої поставити наступні питання, а саме:

- чи страждає ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , на хронічний, стійкий психічний розлад, або тимчасовий розлад психіки внаслідок функціонального розладу психіки, порушення фізіологічних процесів в організмі, чи хворобливих явищ?

- чи здатна ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , усвідомлювати значення своїх дій, керувати своїми діями та усвідомлювати їх наслідки?

Проведення експертизи доручити експертам Одеської філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків» (код ЄДРОПОУ 44918338, м. Одеса, вул. Ак. Воробйова, 9) та в розпорядження надіслати матеріали цивільної справи № 522/7878/24.

Попередити експерта про кримінальну відповідальність за статтями 384, 385 КК України за давання за відомо неправдивого висновку і відмову від давання висновку.

Встановити експерту строк на проведення експертизи терміном у 3 (три) місяці.

Провадження у справі на час проведення експертизи - зупинити.

Оплату за проведення експертизи віднести на рахунок держави, так як це передбачено ч.6 ст. 141 ЦПК України.

Ухвалу суду може бути оскаржена протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення, шляхом подання апеляційної скарги до Одеського апеляційного суду.

Суддя В.Я. Бондар

Присяжні Р.В. Сташко

І.В.Федоров

СудПриморський районний суд м.Одеси
Дата ухвалення рішення28.08.2024
Оприлюднено29.08.2024
Номер документу121245295
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —522/7878/24

Ухвала від 28.08.2024

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Бондар В. Я.

Ухвала від 14.08.2024

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Бондар В. Я.

Ухвала від 21.05.2024

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Бондар В. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні