Рішення
від 30.08.2024 по справі 743/1222/23
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження №2/748/77/24 Єдиний унікальний № 743/1222/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

(заочне)

"30" серпня 2024 р.м. Чернігів

Чернігівський районний суд Чернігівської області

в складі:

головуючого - судді: Меженнікової С.П.,

при секретарі: Орішко К.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Чернігові в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача: Ріпкинська селищна рада Чернігівського району Чернігівської області, Приватний нотаріус Чернігівського районного нотаріального округу Лисенко Наталія Борисівна, СЕЛЯНСЬКЕ (ФЕРМЕРСЬКЕ) ГОСПОДАРСТВО «СВІТАНОК», про визнання договору купівлі-продажу дійсним, визнання права власності в порядку спадкування за законом, -

В С Т А Н О В И В:

10 серпня 2023 року, згідно відмітки на поштовому штемпелі, адвокат Замура Л.П. в інтересах позивача ОСОБА_1 звернулася до Ріпкинського районного суду Чернігівської області з позовом, в якому просила:

визнати дійсним договір купівлі-продажу від 08 грудня 1992 року, який було укладено між ОСОБА_3 і Колгоспом «Победа», зареєстрованого в реєстрі за № 96 виконавчого комітету Сибірізької сільської ради народних депутатів, відповідно до якого Колгосп «Победа» продав, а ОСОБА_3 купив нерухоме майно: 1/2 частину житлового будинку квартиру АДРЕСА_1 будинок 5 (колишній № 14) квартира 2 (колишня № 1);

визнати за ОСОБА_1 право власності на 1/2 частину житлового будинку АДРЕСА_2 ) квартиру АДРЕСА_3 в порядку спадкування за законом після смерті чоловіка ОСОБА_3 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Позов вмотивований тим, що 28 грудня 1992 року між ОСОБА_3 та колгоспом «Победа» було укладено договір купівлі-продажу частини житлового будинку з надвірними будівлями, за адресою: АДРЕСА_4 (на даний час -2). Договір було посвідчено секретарем виконавчого комітету Сиберізької сільської Ради народних депутатів Ріпкинського району Чернігівської області Янгель Л.В., та зареєстровано в реєстрі за № 96. ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 . Спадщину після його смерті прийняли - дружина ОСОБА_1 (позивач) та син ОСОБА_2 (відповідач). Спадкоємці за законом спільно прийшли до згоди про поділ спадкового майна у відповідності до ст. 1278 ЦК України та 14.06.2023 уклали між собою договір про поділ спадщини, зареєстрований в реєстрі за № 215, згідно якого частки спадкоємців у спадщині є рівними, по частині. Разом з тим, у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на кв. АДРЕСА_5 , приватним нотаріусом було відмовлено в зв`язку із відсутністю нотаріального посвідчення вказаного вище договору купівлі-продажу.

Відзив на позов відповідачем не подано.

Розпорядженням в.о. голови Ріпкинського районного суду № 23 від 22.09.2023, справу № 743/1222/23 передано на розгляд Чернігівського районного суду Чернігівської області.

Ухвалою Чернігівського районного суду Чернігівської області від 11 жовтня 2023 року було прийнято позовнузаяву дорозгляду,відкрито загальне позовне провадження та призначено підготовче засідання.

Ухвалою Чернігівського районного суду Чернігівської області від 29 січня 2024 року залучено до участі у справі третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на стороні відповідача - СЕЛЯНСЬКЕ (ФЕРМЕРСЬКЕ) ГОСПОДАРСТВО «СВІТАНОК».

Ухвалою Чернігівськогорайонного судуЧернігівської областівід 14березня 2024 року підготовче провадження у справі закрито та призначено до судового розгляду по суті.

Позивач та її представник в судове засідання не з`явилися, в матеріалах справи мається заява представника позивача про розгляд справи без участі сторони позивача, позовні вимоги підтримує та просить задовольнити ( а.с.169).

Відповідач неодноразово викликався в судові засідання, про те, жодного разу не з`явився, судових викликів і повідомлень не отримує, про що свідчать поверненні суду без вручення рекомендовані повідомлення «адресат відсутній за вказаною адресою».

Треті особи: Ріпкинська селищнарада Чернігівського району Чернігівської області та СЕЛЯНСЬКЕ (ФЕРМЕРСЬКЕ) ГОСПОДАРСТВО «СВІТАНОК», будучи повідомленими про день та час розгляду справи, явку своїх представників в судове засідання не забезпечили.

Третя особа - приватний нотаріус Чернігівського районного нотаріального округу Лисенко Н.Б. в судове засідання надала клопотання про розгляд справи без її участі ( а.с.206).

На підставі ст. 280, 281 ЦПК України судом вирішено провести заочний розгляд справи та ухвалити заочне рішення, зважаючи на відсутність заперечень прти цього позивача.

У відповідності до ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Дослідивши матеріали справи, розглядаючи позов в межах заявлених вимог, враховуючи відсутність відзиву на позов, суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню частково з наступних підстав.

Судом встановлено, що 28 грудня 1992 року між ОСОБА_3 , жителем АДРЕСА_6 , та ОСОБА_4 , який діяв на підставі довіреності №680 від 25.12.1992, від імені правління колгоспу «Победа», укладено договір купівлі -продажу будинку, який було посвідчено секретарем виконавчого комітету Сиберізької сільської Ради народних депутатів Ріпкинського району Чернігівської області ОСОБА_5 , та зареєстровано в реєстрі за № 96, відповідно до якого колгосп «Победа» продав ОСОБА_3 частину житлового будинку з надвірними будівлями в АДРЕСА_6 , загальною площею 62,9 кв.м., жила 49,9 кв.м., із надвірних будівель: хлів частина, що розташовані на присадибній земельній ділянці присадибних земель Сиберізької сільської ради. Пунктом 3Договору визначено,що продажвчинено за7577карб.38коп.,які ОСОБА_3 сплатив продавцюк-пу«Победа» повністюдо підписанняцього договору.(а.с. 29-29 зворот)

Як вбачається із довідки № 353 від 07.10.2021, виданої Сиберізьким старостинським округом № 17 Ріпкинської селищної ради, згідно інвентаризації домоволодінь (рішення виконкому Сиберізької сільської ради № 87 від 20.12.2007 року) та рішення першої сесії сьомого скликання Сиберізької сільської ради від 16 листопада 2015 року ( АДРЕСА_6 присвоєна адреса: АДРЕСА_7 . (а.с. 19)

Відповідно до інформаційної довідки ТОВ «Трудовий колектив Чернігівського обласного бюро технічної інвентаризації» від 07.10.2021, станом на 31.12.2012 в Ріпкинському районі Чернігівської області право власності на житловий будинок з надвірними будівлями за адресою: АДРЕСА_2 ) зареєстровано в цілому за колгоспом «Перемога ». ( а.с. 32)

Як встановлено з довідки СФГ «Світанок» на а.с.119, згідно даних бухгалтерського обліку ОСОБА_3 за життя сплатив повну вартість житлового будинку з надвірними будівлями за адресою: АДРЕСА_6 (теперішня адреса будинку: АДРЕСА_7 ) у розмірі 7577 карб. 38 коп. Колгосп «Победа» було реорганізовано в СЕЛЯНСЬКЕ (ФЕРМЕРСЬКЕ) ГОСПОДАРСТВО «СВІТАНОК» (далі СФГ «Світанок»), яке підтверджує, що даний будинок не являється їх власністю.

Згідно даних погосподарської книги №6 Сиберізької сільської ради на 1991-1995 рр., внесених на підставі договору купівлі-продажу від 28.12.1992, власником житлового будинку за адресою: АДРЕСА_7 (раніше АДРЕСА_6 ) являється ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 . На відповідну дату, статусу колгоспного двору, будинок не має. Дані обставини пітверджуються довідкою № 355 від 08.10.2021, виданої Сиберізьким старостинським округом № 17 Ріпкинської селищної ради. (а.с.31)

Відповідно до Технічного паспорту від 05.07.2021 року, виготовленого КП «ЧРБТІ» на замовлення ОСОБА_1 , будинок АДРЕСА_8 , поділений на дві частини: квартира АДРЕСА_9 , при цьому: квартира АДРЕСА_10 має загальну площу 89,8 кв.м., з яких: 52,1 кв.м - житлова, 25,3 кв.м. - допоміжні, 12,4 кв.м. - літні, неопалювальні приміщення, а квартира АДРЕСА_11 має загальну площу 75,0 кв.м, з яких: 49,7 кв.м житлова, 13,1 - допоміжні, 12,4 кв.м. - літні, неопалювальні приміщення. (а.с. 33-35).

Згідно довідки № 17 від 14.02.2024, виданої Сиберізьким старостинським округом № 10 Ріпкинської селищної ради на підставі даних погосподарської книги № 3, особовий рахунок НОМЕР_1 , житловий будинок АДРЕСА_7 обліковується за ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 . ( а.с. 132)

Відповідно до Постанови Пленуму Верховного Суду України № 20 від 22.12.1995 року "Про судову практику у справах за позовами про захист права приватної власності" з наступними змінами, до правовідносин, що виникли раніше, застосовується чинне на той час законодавство.

Як встановлено з досліджених в судовому засіданні доказів договір купівлі-продажу від 28 грудня 1992 року був посвідчений секретарем виконавчого комітету Сиберізької сільської Ради народних депутатів Ріпкинського району Чернігівської області Янгель Л.В. та зареєстрований в реєстрі за номером 96. Згідно повідомлення Ріпкинської селищної ради по погосподарським книгам, житловий будинок за адресою: АДРЕСА_7 (раніше АДРЕСА_6 ) обліковується за ОСОБА_3 .

Згідно ст. 227 ЦК Української РСР, який був чинним на час укладення спірного договору, договір купівлі-продажу жилого будинку повинен бути нотаріально посвідчений, якщо хоча б однією з сторін є громадянин. Недодержання цієї вимоги тягне недійсність договору (стаття 47 цього Кодексу). Договір купівлі-продажу жилого будинку підлягає реєстрації у виконавчому комітеті місцевої Ради народних депутатів.

Згідно ст. 47 ЦК Української РСР нотаріальне посвідчення угод обов`язкове лише у випадках, зазначених у законі. Недодержання в цих випадках нотаріальної форми тягне за собою недійсність угоди з наслідками, передбаченими частиною другою статті 48 цього Кодексу. Якщо одна з сторін повністю або частково виконала угоду, що потребує нотаріального посвідчення, а друга сторона ухиляється від нотаріального оформлення угоди, суд вправі за вимогою сторони, яка виконала угоду, визнати угоду дійсною. В цьому разі наступне нотаріальне оформлення угоди не вимагається.

У відповідності до п.п. 1-3 Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій виконавчими комітетами міських, селищних, сільських Рад депутатів трудящих від 19 січня 1976 року № 1/5 (із змінами і доповненнями, внесеними наказами Міністра юстиції Української РСР від 11 березня 1980 року № 4/5, від 31 жовтня 1985 року № 35/5) у відповідності до ч.ч. 5,6 ст. 3, ст. 14 Закону Української РСР "Про державний нотаріат", який був чинним на час укладення спірного договору купівлі-продажу, у населених пунктах, де немає державних нотаріальних контор, нотаріальні дії, передбачені Законом СРСР "Про державний нотаріат" та цим Законом, вчиняють виконавчі комітети міських, селищних, сільських Рад народних депутатів, зокрема посвідчують угоди (договори, довіреності та ін.), крім договорів про надання у безстрокове користування земельних ділянок для спорудження індивідуальних жилих будинків і угод, які стосуються майна, що знаходиться за кордоном, або прав, які мають бути здійснені за кордоном. Нотаріальні дії у виконавчих комітетах міських, селищних, сільських Рад народних депутатів вчиняють голова, заступник голови або секретар виконавчого Комітету, на яких за рішенням виконавчого комітету відповідної Ради народних депутатів покладено вчинення нотаріальних дій.

Отже, договір купівлі-продажу частини житлового будинку від 28 грудня 1992 року було укладено в письмовій формі, зареєстровано у виконкомі Сиберізької сільської Ради народних депутатів, посвідчено секретарем цієї сільської ради, що відповідало діючому на той час законодавству.

Крім того, Інструкція про порядок реєстрації будинків та домоволодінь у містах і селищах міського типу Української РСР, затверджена Міністерством комунального господарства Української РСР 31.01.1966 року, яка була чинною на час укладення спірного договору купівлі-продажу, передбачала, що реєстрації в бюро технічної інвентаризації виконкомів місцевих рад підлягали будинки і домоволодіння, у тому числі належні громадянам на праві особистої власності, які знаходяться в межах міст і селищ міського типу. Тобто житлові будинки та домоволодіння в сільській місцевості не підлягали реєстрації в бюро технічної інвентаризації.

Аналізуючи зазначені норми, державна реєстрація права власності на нерухоме майно є лише офіційним визнанням права, яке вже виникло до її проведення, тобто сама реєстрація згідно з законодавством не є правовстановлюючим чинником, а є лише фактом визнання цього права з боку держави.

Відповідно до ст. 3 ЗУ "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" від 1 липня 2004 (який діє на момент звернення до суду), речові права на нерухоме майно та їх обтяження, що виникли до 1 січня 2013 року, визнаються дійсними за наявності однієї з таких умов: реєстрація таких прав була проведена відповідно до законодавства, що діяло на момент їх виникнення; на момент виникнення таких прав діяло законодавство, що не передбачало їх обов`язкової реєстрації.

Отже, на момент укладання вищевказаного договору купівлі-продажу та виникнення у покупця, за цим договором права власності, законодавство не передбачало обов`язкової реєстрації права власності на об`єкти нерухомого майна.

До того ж, запис в погосподарській книзі є належним підтвердженням приналежності жилого будинку (частини будинку) в сільському населеному пункті певній особі.

Таким чином, житловий будинок з надвірними будівлями по АДРЕСА_7 належав ОСОБА_3 на підставі договору купівлі-продажу від 28 грудня 1992 року, зареєстрованого в реєстрі за № 96.

Таким чином, позовна вимога в частині визнання дійсним договору купівлі-продажу задоволенню не підлягає.

ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , про що свідчить свідцтво про смерть серії НОМЕР_2 . ( а.с.16)

Відповідно до довідки № 132 від 12.04.2021, виданої Сиберізьким старостинським округом № 17 Ріпкинської селищної ради, ОСОБА_3 на день смерті проживав та був зареєстрований за адресою: АДРЕСА_7 . Разом із ним були зареєстровані: дружина ОСОБА_1 та син ОСОБА_2 , проживала тільки ОСОБА_1 ( а.с. 17)

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , дружина померлого ОСОБА_3 та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , син померлого, після смерті звернулися до приватного нотаріусаЧернігівського районногонотаріального округуЛисенко Н.Б., яказавела спадковусправу,номер успадковому реєстрі39/2021від 13квітня 2021року (а.с.80-116).

Спадкоємці за законом ОСОБА_1 та ОСОБА_2 домовились, що частки спадкоємців у спадщині після смерті спадкодавця ОСОБА_3 , є рівними, кожен має право по частині спадкового майна. На 1/2 частку у спадщині, ОСОБА_1 , серед іншого, отримує квартиру за адресою: АДРЕСА_7 , що підтверджується копією Договору про поділ спадщини від 14.06.2023, зареєстрованого в реєстрі за № 215 та копією Договору про внесення змін до Договору про поділ спадщини від 14.06.2023 за реєстровим №215, від 18.07.2024, зареєстрованого в реєстрі за №396 ( а.с.100 зворот - 101, 207).

Постановою приватного нотаріуса Чернігівського районного нотаріального округу Чернігівської області Лисенко Н.Б. від 29.03.2023, ОСОБА_1 було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на частку у праві власності на житловий будинок, розташований за адресою: АДРЕСА_8 , у зв`язку з тим, що наданий договір купівлі-продажу від 28.12.1992 нотаріально не посвідчений, і право власності на зазначений житловий будинок до цього часу зареєстрований за Продавцем, а саме: за Колгоспом «Перемога» (а.с. 38).

Як передбачено ст.328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Відповідно до листа № 19-32/319 Міністерства юстиції України «Щодо порядку оформлення документів в разі смерті власника нерухомого майна» оформлення спадщини на нерухоме майно особи, яка померла, може бути здійснене у разі наявності правовстановлюючих документів на це майно. У випадку відсутності таких документів порушене питання вирішується в судовому порядку.

У відповідності до п.п.4.12, 4.15, 4.18 глави 10 розділу ІІ Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого Наказом Міністерства юстиції України 22.02.2012 за № 296/5, свідоцтво про право на спадщину видається за наявності у спадковій справі всіх необхідних документів, а саме на нерухоме майно за наявності правовстановлюючих документів щодо належності майна спадкодавцю, а у разі відсутності відповідних документів нотаріус роз`яснює процедуру вирішення питання в судовому порядку.

Відповідно до постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії, що мається в матеріалах справи, нотаріус не прийняла як правовстановлюючий документ договір купівлі-продажу від 28 грудня 1992 року, вказавши про його недійсність. А також відмовила у видачі свідоцтва про право на спадщину на спірне майно. Таким чином питання спадкування підлягає вирішенню в судовому порядку.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 16 ЦК України визначено, що одним із способів захисту цивільних прав та інтересів є визнання права.

За наведених обставин суд приходить до висновку про задоволення позовних вимог в частині визнання за ОСОБА_1 права власності на квартиру АДРЕСА_5 , в порядку спадкування за законом після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 .

Відповідно до довідки про оціночну вартість об"єкта нерухомості від 30.04.2024, вартість житлового будинку за адресою: АДРЕСА_7 - 774 906,65 грн ( а.с.159-160).

Згідно із ч. 6 ст. 141 Цивільного процесуального кодексу України, якщо сторону, на користь якої ухвалено рішення, звільнено від сплати судових витрат, з другої сторони стягуються судові витрати на користь осіб, які їх понесли, пропорційно до задоволеної чи відхиленої частини вимог, а інша частина компенсується за рахунок держави у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Враховуючи, що позивач звільнена від сплати судового збору згідно п.10 ч.1 ст.5 Закону України «Про судовий збір», а тому з відповідача на користь держави підлягає стягненню судовий збір у розмірі 7749 грн 06 коп.

Враховуючи викладене, керуючись ст. 12, 13, 81, 141, 259, 263-265 280, 268 ЦПК України, -

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача: Ріпкинська селищна рада Чернігівського району Чернігівської області, Приватний нотаріус Чернігівського районного нотаріального округу Лисенко Наталія Борисівна, СЕЛЯНСЬКЕ (ФЕРМЕРСЬКЕ) ГОСПОДАРСТВО «СВІТАНОК», про визнання договору купівлі-продажу дійсним, визнання права власності в порядку спадкування за законом задовольнити частково.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на квартиру АДРЕСА_5 , в порядку спадкування за законом після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 .

В задоволенні іншої частини позовних вимог відмовити.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь держави 7749 (сім тисяч сімсот сорок дев"ять) грн 06 коп. судового збору.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених ЦПК України, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду.

Рішення може бути оскаржено до Чернігівського апеляційного суду через Чернігівський районний суд Чернігівської області шляхом подання апеляційної скарги на рішення суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Відомості про учасників справи відповідно до п. 4 ч. 5 ст. 265 ЦПК України:

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_3 , зареєстроване та фактичне місце проживання: АДРЕСА_7

Відповідач: ОСОБА_2 , РНОКПП НОМЕР_4 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_12 .

Третя особа: Ріпкинськаселищна рада Чернігівського району Чернігівської області,ЄДРПОУ:04412583,юридична адреса: Чернігівська область, Чернігівський район, смт Ріпки, вул. Святомиколаївська, буд. 85

Третя особа: Приватний нотаріус Чернігівського районного нотаріального округу Лисенко Наталія Борисівна, місце знаходження: м. Чернігів, проспект Миру, буд. 12.

Третя особа: СЕЛЯНСЬКЕ (ФЕРМЕРСЬКЕ) ГОСПОДАРСТВО «СВІТАНОК», юридична адреса: Чернігівська область, Чернігівський район, с. Сибереж, вул. Паркова, буд. 15.

Суддя С. П. Меженнікова

СудЧернігівський районний суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення30.08.2024
Оприлюднено02.09.2024
Номер документу121293219
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них купівлі-продажу

Судовий реєстр по справі —743/1222/23

Рішення від 30.08.2024

Цивільне

Чернігівський районний суд Чернігівської області

Меженнікова С. П.

Ухвала від 01.07.2024

Цивільне

Чернігівський районний суд Чернігівської області

Меженнікова С. П.

Ухвала від 17.05.2024

Цивільне

Чернігівський районний суд Чернігівської області

Меженнікова С. П.

Ухвала від 14.03.2024

Цивільне

Чернігівський районний суд Чернігівської області

Меженнікова С. П.

Ухвала від 29.01.2024

Цивільне

Чернігівський районний суд Чернігівської області

Меженнікова С. П.

Ухвала від 07.12.2023

Цивільне

Чернігівський районний суд Чернігівської області

Меженнікова С. П.

Ухвала від 11.10.2023

Цивільне

Чернігівський районний суд Чернігівської області

Меженнікова С. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні