Ухвала
від 30.08.2024 по справі 539/3438/24
ЛУБЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 539/3438/24

Провадження № 2-о/539/91/2024

УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

30 серпня 2024 року

Суддя Лубенського міськрайонного суду Полтавської області Просіна Я.В., вивчивши заяву ОСОБА_1 (місцепроживання за адресою: АДРЕСА_1 ), заінтересована особа -Орган опіки та піклування виконавчого комітету Лубенської міської ради(юридична адреса: вул.Ярослава Мудрого, буд.33, м.Лубни Полтавська область), особа, відносно якої подається клопотання ОСОБА_2 (зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 ) про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна, представник заявника адвокат Якимова Ольга Володимирівна (робоча адреса: вул.Василя Барки, буд.42, с.Солониця, Лубенський район, Полтавська область),

установила:

23.08.2024 року представник заявника звернулася до суду з заявою про продовження строку дії рішення Чорнухинського районного суду Полтавської області від 22.09.2022 року про визнання ОСОБА_3 недієздатним і призначення опікуна. Заінтересованою особою зазначила -Орган опіки та піклування виконавчого комітету Лубенської міської ради.

Відповідно до ст.19,293,315 ЦПК України, справа підлягає розгляду в порядку окремого провадження.

Заява подана з додержанням вимогст. 175 - 177 ЦПК України, належить до предметної, суб`єктної та територіальної юрисдикції Лубенського міськрайонного суду Полтавської області.

Підстави для залишення заяви без руху, повернення її, відмови у відкритті провадження відсутні.

Відповідно до ч. 5ст. 293 ЦПК України, у випадках, встановлених пунктами 1,9 і 10 частини другої цієї статті, розгляд справ проводиться судом за обов`язковою участю адвоката особи, стосовно якої розглядається справа. У разі якщо особа не залучила адвоката, суд залучає його через орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правничої допомоги. Рішення суду про доручення призначити адвоката негайно, але не пізніше двох робочих днів, надсилається відповідному органу (установі), уповноваженому законом на надання безоплатної правничої допомоги, для виконання.

У справі, яка надійшла на розгляд до суду, відповідно до ч. 5ст. 293 ЦПК України, є обов`язковою участь адвоката особи, стосовно якої розглядається справа, тобто ОСОБА_2 .

Проте, матеріали справи не містять доказів залучення адвоката для представництва інтересів останнього.

Згідно п. 2 ч. 2 ст. 13 ЗУ «Про безоплатну правову допомогу», безоплатна вторинна правова допомога включає здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами.

Відповідно до п. 24 ч. 1 ст. 14 ЗУ «Про безоплатну правову допомогу», право на безоплатну вторинну правову допомогу згідно з цим Законом та іншими законами України мають особи, стосовно яких суд розглядає справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною; поновлення цивільної дієздатності недієздатних фізичних осіб та фізичних осіб, цивільна дієздатність яких обмежена, звільнення від повноважень опікунів чи піклувальників таких осіб, - на правничі послуги, передбачені пунктами 2 і 3 частини другої статті 13 цього Закону, протягом розгляду справи в суді.

Зважаючи на відсутність у матеріалах справи даних про залучення адвоката особі, відносно якої суд розглядає заяву про встановлення над нею опіки та призначення опікуна, з урахуванням положень частини четвертоїстатті 19 Закону України «Про безоплатну правничу допомогу», суддя вважає необхідним залучити до участі у розгляді даної справи через Східний міжрегіональний центр з надання безоплатної правничої допомоги залучити адвоката з метою представництва інтересів ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Також, відповідно до ч. 1ст. 84 ЦПК Україниучасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений у частинах другій та третійстатті 83 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.

У зв`язку з необхідністю вирішення питання щодо призначення судово-психіатричної експертизи ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , представник заявника просить витребувати у Комунального підприємства «Лубенська лікарня інтенсивного лікування» Лубенської міської ради медичну картку амбулаторну хворого ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 .

На підставі викладеного, керуючись статтями 19, 187, 258-260, 261, 293, 295, 297,299,353 ЦПК України, Законом України «Про безоплатну правову допомогу», суддя,

постановила:

Прийняти до розгляду та відкрити провадження у справі за заявоюзаяву ОСОБА_1 , заінтересована особа -Орган опіки та піклування виконавчого комітету Лубенської міської ради, особа, відносно якої подається клопотання ОСОБА_2 про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна.

Призначити в справі судове засідання, з участю присяжнихна 09 год 00 хв 24 вересня 2024 рокув приміщенні Лубенського міськрайонного суду Полтавської області, з викликом заявника та представника заінтересованої особи.

Доручити уповноваженим особам Східного міжрегіонального центру з надання безоплатної правничої допомоги призначити адвоката ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що проживає за адресою: АДРЕСА_1 , для надання безоплатної правничої допомоги в обсязі, передбаченому нормами Закону України «Про безоплатну правову допомогу», та для участі в цивільній справі № 539/3438/24 за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа -Орган опіки та піклування виконавчого комітету Лубенської міської ради, особа, відносно якої подається клопотання ОСОБА_2 про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна.

Зобов`язати адвоката, призначеного Східним міжрегіональним центром з надання безоплатної правничої допомоги, з`явитися в судове засідання, яке призначено на 09 год 00 хв 24 вересня 2024 рокуу приміщенні Лубенського міськрайонного суду Полтавської області (Полтавська область, м.Лубни, вул.Монастирська, буд.16).

Витребувати у Комунального підприємства «Лубенська лікарня інтенсивного лікування» Лубенської міської ради медичну картку амбулаторну хворого ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 .

Зобов`язати Комунальне підприємство «Лубенська лікарня інтенсивного лікування» Лубенської міської ради надати доЛубенського міськрайонного суду Полтавської областівищевказану інформацію та документи не пізніше п`яти днів з дня отримання копії даної ухвали суду.

Копію ухвали надіслати учасникам справи.

Копію ухвали направити до Східного міжрегіонального центру з надання безоплатної правничої допомоги та Комунальному підприємству «Лубенська лікарня інтенсивного лікування» для виконання.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя Я.В.Просіна

СудЛубенський міськрайонний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення30.08.2024
Оприлюднено04.09.2024
Номер документу121319494
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них:

Судовий реєстр по справі —539/3438/24

Ухвала від 03.10.2024

Цивільне

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Просіна Я. В.

Ухвала від 24.09.2024

Цивільне

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Просіна Я. В.

Ухвала від 24.09.2024

Цивільне

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Просіна Я. В.

Ухвала від 30.08.2024

Цивільне

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Просіна Я. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні