Ухвала
від 24.09.2024 по справі 539/3438/24
ЛУБЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 539/3438/24

Провадження № 2-о/539/91/2024

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 вересня 2024 року

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області в складі:

головуючої судді Просіної Я.В.,

присяжних Корніяченко М.С., Патокіної Т.І.,

за участю секретаря судового засідання Левченко А.Ю.,

заявника ОСОБА_1 ,

представника заявника ОСОБА_2 ,

особи, стосовно якої розглядається справа про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною ОСОБА_3 ,

адвоката особи, стосовно якої розглядається справа про продовження строку дії рішення про визнання її недієздатною ОСОБА_3 ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа -Орган опіки та піклування виконавчого комітету Лубенської міської ради, особа, відносно якої подається клопотання ОСОБА_3 про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна,

установив:

ОСОБА_1 звернувся до суду з заявою про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна.

Заявник просить продовжити строк дії рішення Чорнухинського районного суду Полтавської області від 22 вересня 2022 року у справі №539/1630/22 за заявою ОСОБА_1 про визнання ОСОБА_3 недієздатним і призначення опікуна недієздатного строком на 2 роки.

В судовому засіданні судом поставлено судом питання на обговорення щодо залучення до участі у розгляді справи за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа -Орган опіки та піклування виконавчого комітету Лубенської міської ради, особа, відносно якої подається клопотання ОСОБА_3 про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна, як заінтересовану особу ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Заявник ОСОБА_1 та його представник ОСОБА_2 не заперечують проти такого залучення.

Представник ОСОБА_3 , адвокат Власова С.М. в судовому засіданні покладається на розсуд суду.

Представник заінтересованої особи Органу опіки та піклування виконавчого комітету Лубенської міської ради в судове засідання не з`явився.

Дослідивши матеріали справи, врахувавши позицію сторін щодо поставленого питання, суд приходить до наступного.

Статтею 55 ЦК України визначено, що опіка та піклування встановлюються з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх осіб, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки.

Згідно ст. 63 ЦК України опікуна або піклувальника призначає орган опіки та піклування, крім випадків, встановлених статтею 60 цього Кодексу. Опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою. Опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника.

Згідно із ч.1 ст.2 ЦПК України завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Указом Президента України № 64/2022 від 24 лютого 2022 року, який був затверджений Верховною Радою України, було введено в Україні воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року. Правовий режим воєнного стану неодноразово продовжувався та триває в Україні донині.

Крім того, Указом Президента України № 69/2022 від 24 лютого 2022 року, який був затверджений Верховною Радою України, було оголошено загальну мобілізацію в Україні. Правовий режим загальної мобілізації продовжувався та триває в Україні донині.

Згідно з п.10 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов`язані, які є опікунами особи, визнаної судом недієздатною.

При цьому, згідно з матеріалами справи, у цій справі наявні наступні обставини:

- заявник ОСОБА_1 просить продовжити строк дії рішення Чорнухинського районного суду Полтавської області від 22 вересня 2022 року у справі №539/1630/22 за заявою ОСОБА_1 про визнання ОСОБА_3 недієздатним і призначення опікуна недієздатного строком на 2 роки;

- особа, яка має намір стати опікуном ОСОБА_1 є чоловіком придатного для військової служби віку, немає інвалідності тобто є працездатним;

- в справі наявні дані про те, що у особи, стосовно якої ОСОБА_1 має намір продовжити строк дії рішення про визнання ОСОБА_3 недієздатним та в подальшому бути його опікуном.

Згідно з ч. 2 ст. 294 ЦПК України з метою з`ясування обставин справи суд може за власною ініціативою витребувати необхідні докази.

З метою усунення сумнівів щодо добросовісності дій ОСОБА_1 , а також з метою недопущення зловживання правом на подання заяв до суду для ухилення від призову під час мобілізації, суд вважає за необхідне витребувати від ІНФОРМАЦІЯ_2 інформацію про те, чи перебуває ОСОБА_1 на військовому обліку.

Відповідно до Положення «Про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки» затвердженого Постановою КМУ № 154 від 23 лютого 2023 року, територіальні центри комплектування та соціальної підтримки згідно покладених на них завдань в т. ч. ведуть військовий облік призовників, військовозобов`язаних та резервістів, а також облік громадян України, які уклали контракт добровольця територіальної оборони, ветеранів війни та військової служби, та інших осіб, які мають право на пенсійне забезпечення відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».

Оскільки рішення суду по даній справі може бути використане ОСОБА_1 для звернення до територіального центру комплектування та соціальної підтримки з метою відстрочки від призову на військову службу, суд вважає за необхідне залучити до участі у розгляді справи в якості заінтересованої особи ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Керуючись ст. 2, 53, 260, 261 ЦПК України, суд

постановив:

Залучити до участі у розгляді справи за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа -Орган опіки та піклування виконавчого комітету Лубенської міської ради, особа, відносно якої подається клопотання ОСОБА_3 про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна,як заінтересовану особу ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Витребувати від ІНФОРМАЦІЯ_2 в строк до 03 жовтня 2024 року інформацію про те, чи перебуває ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 на військовому обліку.

Розгляд справи відкласти до 13 год 00 хв 03 жовтня 2024 року.

Копію ухвали направити заінтересованій особі - ІНФОРМАЦІЯ_4 до відома, а в частині витребування доказів до виконання.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її проголошення.

Повний текст ухвали суду складений 25 вересня 2024 року.

Головуюча суддя Я.В. Просіна

Присяжні М.С. Корніяченко

Т.І.Патокіна

СудЛубенський міськрайонний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення24.09.2024
Оприлюднено27.09.2024
Номер документу121860796
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них:

Судовий реєстр по справі —539/3438/24

Ухвала від 03.10.2024

Цивільне

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Просіна Я. В.

Ухвала від 24.09.2024

Цивільне

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Просіна Я. В.

Ухвала від 24.09.2024

Цивільне

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Просіна Я. В.

Ухвала від 30.08.2024

Цивільне

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Просіна Я. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні