Ухвала
від 02.09.2024 по справі 626/872/23
КРАСНОГРАДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 626/872/23

Провадження № 1-кс/626/1348/2024

У Х В А Л А

про продовження запобіжного заходу

02 вересня 2024 року м. Красноград

Слідчий суддя Красноградського районного суду Харківської області ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю прокурора ОСОБА_3 , підозрюваного ОСОБА_4 , захисника ОСОБА_5 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання ст.слідчого СВ Красноградського РВП ГУ НП України в Харківській області ОСОБА_6 , погодженого з прокурором Красноградської окружної прокуратури в рамках кримінального провадження № 42022222100000066 від 22.11.2022, про продовження запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту стосовно:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с.Гдешичі, Ніжанковицького району, Дрогобицької області, українцю, громадянина України, працюючий на посаді директора приватного підприємства «РІТМ-8», місце проживання зареєстроване за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимий,

- який підозрюється у скоєнні злочину, передбаченого ч.4 ст.191, ч.ч.1, 2 ст.366 КК України,-

В С Т А Н О В И В:

Досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_4 , відповідно до наказу № 1 від 11.11.2008 обіймає посаду директора Приватного підприємства «РІТМ-8» (код ЄДРПОУ 36195759) та згідно п. 1.4 розділу 1 Статуту підприємства є його засновником.

Відповідно до Статуту ПП «РІТМ-8» директор є виконавчим органом підприємства, здійснює керівництво поточною діяльністю підприємства в межах своєї компетенції і прав, визначених Статутом та розпорядженнями Засновника, до компетенції якого згідно п.5.4 серед іншого належить: затвердження поточних планів діяльності підприємства та засобів, необхідних для вирішення їх задач; затвердження договірної ціни на продукцію та товари і тарифи на послуги; створення структурних підрозділів, необхідних для виконання завдань підприємства з затвердженням цих пропозицій засновником; затвердження локальних нормативних положень та актів, які визначають відносини між підрозділами підприємства; приймання на роботу і звільнення з роботи працівників підприємства; організація ведення бухгалтерського обліку і звітності.

Крім того, згідно п.5.5. Статуту директор підприємства має право: розпоряджатися майном підприємства в межах, установлених розпорядженням засновника; без доручення діяти від імені підприємства, представляти його в усіх державних органах, на підприємствах, в організаціях на Україні і за кордоном; укладати угоди та інші юридичні акти, видавати доручення, відкривати в банках розрахунковий та інші рахунки; здійснювати інші дії для виконання завдань і досягати мети підприємства в межах своєї компетенції.

Згідно п. 1 Розділу IV посадової інструкції на директора від 05.01.2022 - директор несе відповідальність за всю виробничо-господарську, фінансову діяльність і соціальну політику підприємства. Відповідно до ч. З ст. 18 КК України службовими особами є особи, які постійно, тимчасово чи за спеціальним повноваженням здійснюють функції представників влади чи місцевого самоврядування, а також постійно чи тимчасово обіймають в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах чи організаціях посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих чи адміністративно- господарських функцій, або виконують такі функції за спеціальним повноваженням, яким особа наділяється повноважним органом державної влади, органом місцевого самоврядування, центральним органом державного управління із спеціальним статусом, повноважним органом чи повноважною службовою особою підприємства, установи, організації, судом або законом.

Таким чином, на підставі викладеного, директор ПП «РІТМ-8» ОСОБА_4 є службовою особою, наділеною організаційно - розпорядчими та адміністративно - господарськими функціями.

Встановлено, що директор ПП «Рітм-8» ОСОБА_4 , діючи з метою реалізації злочинного умислу, спрямованого на заволодіння коштами AT « Укргазвидобування », шляхом зловживання своїм службовим становищем, в умовах воєнного стану, який відповідно до Указу Президента України від 24.02.2022 №64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», введений на всій території України в порушення технічної документації, організував виконання робіт по облаштуванню 5 (п`яти) майданчиків та під`їзних шляхів на родовищах AT «Укргазвидобування», не виконавши їх частину в період січня по грудень 2022 року, що не відповідає обсягам та вартості робіт, вказаних в акті приймання виконаних будівельних робіт до договору № 1/21П-095 та №6/21П- 095 від 23.11.2021 з Акціонерним Товариством «Укргазвидобування» (Замовник) в особі ГПУ « Шебелинкагазвидобування », чим спричинив державній компанії збиток на загальну суму 1 188 969, 95 грн.

06.06.2024 на підставі достатніх даних, що свідчать про вчинення кримінального правопорушення, ОСОБА_4 , було повідомлено про підозру у чиненні кримінальних правопорушень - злочинів, передбачених ч. 4 ст. 191, ч.ч.1,2 ст. 366 КК України.

05.08.2024 ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , було повідомлено про зміну раніше повідомленої підозри у вчиненні кримінальних правопорушень - злочинів, передбачених ч. 4 ст. 191, ч.ч.1,2 ст. 366 КК України

Наявність повідомлення обґрунтованої підозри ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення - злочину, передбаченого ч. 4 ст. 191, ч.ч.1,2 ст. 366 КК України, підтверджується зібраними в ході досудового розслідування доказами, які наводились раніше, як в клопотаннях слідчих, так і в ухвалах слідчого судді про обрання та продовження міри запобіжного заходу.

15.08.2024 року підозрюваному ОСОБА_4 , його захисникам, представнику потерпілого та представнику цивільного позивача в порядку ст.290 КПК України повідомлено про завершення досудового розслідування та 22 серпня 2024 року надано доступ до матеріалів досудового розслідування.

Відповідно до ч.5 ст.219 КПК України строк ознайомлення з матеріалами досудового розслідування сторонами кримінального провадження в порядку, передбаченому ст.290 КПК України, не включається у строки досудового розслідування.

В той же час, зважаючи, що строк запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту підозрюваного ОСОБА_4 закінчується 06.09.2024, тому виникла необхідність у його продовженні до проведення підготовчого судового засідання.

Так відповідно до ч. 4 ст. 176 КПК України запобіжні заходи застосовуються: під час досудового розслідування та до початку підготовчого судового засідання - слідчим суддею за клопотанням слідчого, погодженим з прокурором, або за клопотанням прокурора, а під час судового провадження - судом за клопотанням прокурора.

Враховуючи вищевикладене у сторони обвинувачення є достатні підстави вважати, що існують ризики того, що підозрюваний може:

1.Переховуватися від органів досудового розслідування та суду (п. 1 ч. 1 ст. 177 КПК України), з метою уникнення кримінальної відповідальності, оскільки він підозрюється у вчиненні в тому числі тяжких злочинів, за які у сукупності передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п`яти до восьми років.

2.Незаконно впливати на свідків у кримінальному провадженні (п. З ч. 1 ст. 177 КПК України), а саме за умови застосування запобіжного заходу не пов`язаного з триманням під вартою, встановити контакт зі свідками у кримінальному провадженні ОСОБА_7 та ОСОБА_8 представником потерпілого ОСОБА_9 та шляхом погроз або вмовляння вплинути на них, тиснути з метою надання ними неправдивих свідчень органу досудового розслідування та суду.

3.Вчинити інше кримінальне правопорушення (п. 5 ч. 1 ст. 177 КПК України), пов`язане з розкраданням бюджетних коштів, так як останній є службовою особою в розумінні ч.3 ст. 18 КК України, власником та керівником ПП «Рітм-8» (вид діяльності - будівництво житлових і нежитлових будівель), тобто має можливість ініціювати укладенню договорів на проведення різного роду будівельних робіт в тому числі з держаними підприємствами, установами та організаціями з метою розкрадання державних коштів.

Ухвалою Красноградського районного суду Харківської області від 05 серпня 2024 року підозрюваному ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 було продовжено запобіжний захід у вигляді домашнього арешту у певний час доби, строком на два місяці без застосування електронних засобів контролю. На підозрюваного ОСОБА_4 покладено певні обов`язки:

Запобігти вищевказаним ризикам можливо лише шляхом продовження застосування запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту, що зможе гарантувати його належну процесуальну поведінку та забезпечить виконання завдань кримінального провадження відповідно до ст. 2 КПК України.

Відповідно ч. 6 ст. 181 КПК України строк дії ухвали слідчого судді про тримання особи під домашнім арештом не може перевищувати двох місяців. У разі необхідності строк тримання особи під домашнім арештом може бути продовжений за клопотанням прокурора в межах строку досудового розслідування в порядку, передбаченому статтею 199 цього Кодексу. Сукупний строк тримання особи під домашнім арештом під час досудового розслідування не може перевищувати шести місяців. По закінченню цього строку ухвала про застосування запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту припиняє свою дію і запобіжний захід вважається скасованим.

Наразі необхідним строком дії домашнього арешту відносно підозрюваного ОСОБА_4 є строк в два місяці але не пізніше ніж до проведення підготовчого судового засідання для забезпечення виконання підозрюваним процесуальних обов`язків на даній стадії кримінального провадження, а саме виконання вимог ст.290 КПК України.

Перевіривши надані суду матеріали кримінального провадження, дослідивши докази та додатки по даних матеріалах, оцінивши в сукупності всі обставини, заслухавши думку прокурора, який підтримав вказане клопотання, пославшись на доводи та факти викладені в ньому, думку самого підозрюваного та його захисника, які просили обрати міру запобіжного заходу у вигляді особистого зобов`язання, пославшись на недоведеність ризиків, зазначених у клопотанні, особу підозрюваного та необхідності перебування підозрюваного на стаціонарному лікуванні, слідчий суддя приходить до наступного.

06.06.2024 на підставі достатніх даних, що свідчать про вчинення кримінального правопорушення, ОСОБА_4 , було повідомлено про підозру у чиненні кримінальних правопорушень - злочинів, передбачених ч. 4 ст. 191, ч.ч.1,2 ст. 366 КК України.

05.08.2024 ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , було повідомлено про зміну раніше повідомленої підозри у вчиненні кримінальних правопорушень - злочинів, передбачених ч. 4 ст. 191, ч.ч.1,2 ст. 366 КК України

Наявність повідомлення обґрунтованої підозри ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення - злочину, передбаченого ч. 4 ст. 191, ч.ч.1,2 ст. 366 КК України, підтверджується зібраними в ході досудового розслідування доказами, які наводились раніше, як в клопотаннях слідчих, так і в ухвалах слідчого судді про обрання та продовження міри запобіжного заходу.

15.08.2024 року підозрюваному ОСОБА_4 , його захисникам, представнику потерпілого та представнику цивільного позивача в порядку ст.290 КПК України повідомлено про завершення досудового розслідування та 22 серпня 2024 року надано доступ до матеріалів досудового розслідування.

Відповідно до ч.6 ст.199 КПК України, у разі закінчення строку запобіжного заходу до проведення підготовчого судового засідання прокурор не пізніше ніж за п`ять днів до закінчення строку дії попередньої ухвали про застосування запобіжного заходу може подати клопотання про його продовження. Розгляд такого клопотання здійснюється слідчим суддею за правилами цієї статті.

Відповідно до ч.5 ст.219 КПК України строк ознайомлення з матеріалами досудового розслідування сторонами кримінального провадження в порядку, передбаченому ст.290 КПК України, не включається у строки досудового розслідування.

В той же час, зважаючи, що строк запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту підозрюваного ОСОБА_4 закінчується 06.09.2024, тому виникла необхідність у його продовженні до проведення підготовчого судового засідання.

Так відповідно до ч. 4 ст. 176 КПК України запобіжні заходи застосовуються: під час досудового розслідування та до початку підготовчого судового засідання - слідчим суддею за клопотанням слідчого, погодженим з прокурором, або за клопотанням прокурора, а під час судового провадження - судом за клопотанням прокурора.

Ухвалою Красноградського районного суду Харківської області від 10 червня 2024 року підозрюваному ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 було обрано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту у певний час доби, строком на два місяці без застосування електронних засобів контролю. На підозрюваного ОСОБА_4 покладено певні обов`язки:

Під час розгляду клопотання було встановлено вагомість наявних доказів, що на даний час ОСОБА_4 обґрунтовано підозрюється у вчинені інкримінованого йому злочину за ч. 4 ст. 191, ч.ч.1,2 ст. 366 КК України, а саме наявними доказами, переліченими в клопотанні, однак остаточна правова кваліфікація діяння скоєного підлягає додатковій перевірці, оскільки остаточна кваліфікація повинна надаватися після проведення всього комплексу слідчо-оперативних та процесуальних дій.

При цьому слідчий у своєму клопотанні посилається, що у органів досудового розслідування є достатні підстави вважати, що існують ризики того, що підозрюваний ОСОБА_4 може переховуватися від органу досудового розслідування або суду, з метою уникнення кримінальної відповідальності, оскільки він підозрюється у вчиненні тяжких злочинів, за які у сукупності передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п`яти до восьми років, оцінка яким була надана в ухвалах слідчого судді від 10.06.2024 року про обрання міри запобіжного заходу та від 05.08.2024 року про її продовження.

Таким чином, беручи до уваги викладене, оскільки наявні певні ризики, передбачені ст.177 КПК України, перелічені вище, а також враховуючи те, що підозрюваний ОСОБА_4 підозрюється у скоєнні тяжкого кримінального правопорушення, за яке законом передбачене покарання у виді позбавлення волі до восьми років, а також з метою забезпечення належної процесуальної поведінки підозрюваного, йому необхідно продовжити міру запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту у певний період доби, що зможе гарантувати його належну процесуальну поведінку забезпечить виконання завдань кримінального провадження відповідно до ст.2 КПК України.

Відповідно ч.6 ст.181 КПК України строк дії ухвали слідчого судді про тримання особи під домашнім арештом не може перевищувати двох місяців. У разі необхідності строк тримання особи під домашнім арештом може бути продовжений за клопотанням прокурора в межах строку досудового розслідування в порядку, передбаченому статтею 199 цього Кодексу. Сукупний строк тримання особи під домашнім арештом під час досудового розслідування не може перевищувати шести місяців. По закінченню цього строку ухвала про застосування запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту припиняє свою дію і запобіжний захід вважається скасованим.

Наразі необхідним строком дії домашнього арешту відносно підозрюваного ОСОБА_4 є строк в два місяці але не пізніше ніж до проведення підготовчого судового засідання по справі для виконання вимог ст.290 КПК України підозрюваним та стороною захисту.

Разом з цим необхідно виконати в повному обсязі вимоги ст.ст. 290, 291 КПК України, із врахуванням об`ємів матеріалів кримінального провадження.

Враховуючи вищевикладене, слідчий суддя задовольняє клопотання слідчого.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.176-178, 181, 183, 184, 193-197, 205, 485-488, 492 КПК України, -

У Х В А Л И В :

Клопотання ст.слідчого СВ Красноградського РВП ГУ НП України в Харківській області ОСОБА_6 , в рамках кримінального провадження № 42022222100000066 від 22.11.2022 рокуза ч.4 ст.191, ч.ч.1, 2 ст.366 КК України- задовольнити.

Продовжити стосовно підозрюваного ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , запобіжний захід у вигляді домашнього арешту у певний період доби без застосування електронних засобів контролю на два місяці але не пізніше ніж до проведення підготовчого судового засідання по справі.

Покласти на підозрюваного ОСОБА_4 наступні обов`язки:

- прибувати за кожною вимогою до слідчого, прокурора або суду;

- негайно повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання;

- в період з 22:00 год. по 06:00 год. знаходитись на території домоволодіння в якому він фактично проживає за адресою: АДРЕСА_1 , протягом строку дії даної ухвали, за виключенням термінової необхідності знаходження на стаціонарному лікуванні/перебуванні в медичному закладі.

Роз`яснити підозрюваному, що відповідно до ч.5 ст.181 КПК України, працівники органу поліції з метою контролю за його поведінкою, мають право з`являтись в житло, під арештом в якому він перебуває, вимагати надання усних чи письмових пояснень з питань, пов`язаних з виконанням покладених на нього зобов`язань.

Контроль за виконанням підозрюваним ОСОБА_4 ухвали суду покласти на Відділ поліції №1 Полтавського районного управління поліції ГУНП в Полтавській області.

Ухвала підлягає негайному виконанню органом внутрішніх справ.

Після проголошення даної ухвали, підозрюваний ОСОБА_4 зобов`язаний невідкладно (в межах робочого часу) з`явитися до відповідальної особи Відділ поліції № 1 Полтавського районного управління поліції ГУНП в Полтавській області для постановлення на облік.

Ухвала може бути оскаржена до Харківського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до апеляційного суду протягом 5 діб з дня її оголошення.

Слідчий суддя

Красноградського районного суду ОСОБА_1

СудКрасноградський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення02.09.2024
Оприлюднено04.09.2024
Номер документу121332531
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про продовження строку тримання особи під домашнім арештом

Судовий реєстр по справі —626/872/23

Ухвала від 02.09.2024

Кримінальне

Красноградський районний суд Харківської області

Дудченко В. О.

Ухвала від 02.09.2024

Кримінальне

Красноградський районний суд Харківської області

Дудченко В. О.

Ухвала від 12.08.2024

Кримінальне

Красноградський районний суд Харківської області

Рибальченко І. Г.

Ухвала від 27.07.2024

Кримінальне

Красноградський районний суд Харківської області

Рибальченко І. Г.

Ухвала від 05.08.2024

Кримінальне

Красноградський районний суд Харківської області

Дудченко В. О.

Ухвала від 05.08.2024

Кримінальне

Красноградський районний суд Харківської області

Дудченко В. О.

Ухвала від 12.06.2024

Кримінальне

Красноградський районний суд Харківської області

Дудченко В. О.

Ухвала від 10.06.2024

Кримінальне

Красноградський районний суд Харківської області

Дудченко В. О.

Ухвала від 17.04.2024

Кримінальне

Красноградський районний суд Харківської області

Гусар П. І.

Ухвала від 05.04.2024

Кримінальне

Красноградський районний суд Харківської області

Дудченко В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні