Ухвала
від 10.09.2024 по справі 601/852/24
ШУМСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

Справа № 601/852/24

2/609/290/2024

10 вересня 2024 року Шумський районний суд Тернопільської області

в складі головуючого судді Катерняк О.М.

за участі секретаря судового засіданняМацишиної Г.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Шумськ цивільну справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ «ПРЕМІУМ АКТИВ» до відповідача: ОСОБА_1 , треті сторони, які не заявляють самостійної вимоги щодо предмета спору: Товариство з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Є ГРОШІ КОМ», Товариство з обмеженою відповідальністю «Фінансова Компанія «БРЕЙН КАПІТАЛ», про стягнення заборгованості за кредитним договором,

учасники справи не з`явились,

В С Т А Н О В И В:

В провадженні суду перебуває цивільна справа за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ «ПРЕМІУМ АКТИВ» до відповідача: ОСОБА_1 , треті сторони, які не заявляють самостійної вимоги щодо предмета спору: Товариство з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Є ГРОШІ КОМ», Товариство з обмеженою відповідальністю «Фінансова Компанія «БРЕЙН КАПІТАЛ» про стягнення заборгованості за кредитним договором.

Судовий розгляд справи було призначено на 10 вересня 2024 року.

05 вересня 2024 року через підсистему «Електронний суд» представник Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «ТЕХНОФІНАНС» Олексіна О.М. подала до суду заяву про заміну сторони позивача, посилаючись на те, що 01 липня 2024 року Товариство з обмеженою відповідальністю «Фінансова Компанія «ТЕХНОФІНАНС» набуло право вимоги за укладеним договором позики № 2405103781-1777212 від 24 вересня 2021 року між ОСОБА_1 та ТОВ «ФК «Є Гроші Ком», на підставі договору факторингу № 01-07-24-1ПА, укладеного між ТОВ «ФК «Преміум Актив» та ТОВ «ФК «ТЕХНОФІНАНС».

З огляду на викладене, просить замінити позивача ТОВ «ФК «Преміум Актив» на ТОВ «ФК «ТЕХНОФІНАНС».

Сторони в судове засідання не з`явились.

Представник позивача Товариства з обмеженою відповідальністю «ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ «ПРЕМІУМ АКТИВ» просила розгляд справи проводити у відсутності представника за наявними у матеріалах справи доказами.

Треті особи, які не заявляють самостійної вимоги щодо предмета спору Товариство з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Є ГРОШІ КОМ» та Товариство з обмеженою відповідальністю «Фінансова Компанія «БРЕЙН КАПІТАЛ» явку своїх представників в судове засідання не забезпечили, хоча були повідомлені належним чином про місце, дату та час розгляду справи.

Відповідачка ОСОБА_1 в судове засідання вкотре не з`явилась, хоча судом вживались заходи щодо належного її повідомлення про місце, дату та час розгляду справи, зокрема, шляхом надсилання на зареєстровану адресу проживання ухвали суду, судової повістки та розміщення оголошення про виклик на офіційному веб-сайті суду.

За загальним правилом частини першоїстатті 223 ЦПК Українинеявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

З огляду на викладене, суд вважає за можливе проводити розгляд справи у відсутність учасників справи.

Згідно з ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового засідання технічним засобом здійснює секретар судового засідання. У разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Вивчивши заяву та матеріали справи, суд приходить до наступного висновку.

Згідно з пунктом 1 частини першоїстатті 512 ЦК Україниоднією з підстав заміни кредитора у зобов`язанні є передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги).

Так, судом встановлено, що 01 липня 2024 року між ТОВ «ФК «Преміум Актив» та ТОВ «ФК «ТЕХНОФІНАНС» укладено договір факторингу № 01-07-24-1ПА, відповідно до якого в порядку та на умовах, визначених цим договором, клієнт передав фактору, а фактор прийняв і зобов`язується оплатити клієнту права вимоги за грошовими зобов`язаннями у загальному розмірі, що виникли у клієнта за основними договорами, укладеними між боржниками та первісним кредитором. На підставі цього договору фактор стає новим кредитором в зобов`язаннях, що виникли із основних договорів, та отримує права вимоги за основними договорами, в тому числі права грошових вимог до боржників по сплаті боргу за основними договорами, строк платежу за якими настав, відповідно до Акта прийому-передачі прав вимоги (додаток № 1 до договору), а також вимоги за основними договорами, які виникнуть у майбутньому.

Відповідно до витягу з акту приймання-передачі письмового Реєстру Боржників від 01 липня 2024 року до Договору факторингу №01-07-24-1ПА від 01.07.2024 ТОВ «ФК «ТЕХНОФІНАНС» перейшло право вимоги за договором від 24 вересня 2021 року № 2405103781-1777212, де боржником є ОСОБА_1 .

Згідно з пунктом 1 частини першоїстатті 512 ЦК Україникредитор у зобов`язанні може бути замінений іншою особою внаслідок передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги).

Статтею 514 ЦК Українипередбачено, що до нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно зістаттею 55 ЦПК Україниу разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в цивільному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку він замінив.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку про наявність правових підстав для задоволення заяви та залучення в якості правонаступника Товариства зобмеженою відповідальністю«ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ«ПРЕМІУМ АКТИВ» - Товариство з обмеженою відповідальністю «Фінансова Компанія «ТЕХНОФІНАНС».

На підставі викладеного, керуючись статтями 55,260 ЦПК України, суд

П О С Т А Н О В И В:

Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова Компанія «ТЕХНОФІНАНС» про заміну сторони позивача його правонаступником у цивільній справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ «ПРЕМІУМ АКТИВ» до відповідача: ОСОБА_1 , треті сторони, які не заявляють самостійної вимоги щодо предмета спору: Товариство з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Є ГРОШІ КОМ», Товариство з обмеженою відповідальністю «Фінансова Компанія «БРЕЙН КАПІТАЛ» про стягнення заборгованості за кредитним договором задовольнити.

Замінити сторону позивача по справі №601/852/24 правонаступником, а саме: Товариство з обмеженою відповідальністю «ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ «ПРЕМІУМ АКТИВ» (код ЄДРПОУ 41797188, адреса: м. Дніпро, вул. Мандриківська, буд. 66) замінити на Товариство з обмеженою відповідальністю «Фінансова Компанія «ТЕХНОФІНАНС» (код ЄДРПОУ 43868852, адреса: м. Дніпро, вул. Глобинська, буд. 2, офіс 207/2).

Відкласти судовий розгляд справи на 10год 15хв 01жовтня 2024року, яка буде розглядатися в приміщенні Шумського районного суду Тернопільської області.

Ухвалу направити сторонам по справі.

Роз`яснити правонаступнику позивача, що відповідно до ч. 2 ст. 55 ЦПК України усі дії, вчинені в цивільному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку він замінив.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя: Оксана КАТЕРНЯК

СудШумський районний суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення10.09.2024
Оприлюднено11.09.2024
Номер документу121484541
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них страхування, з них споживчого кредиту

Судовий реєстр по справі —601/852/24

Рішення від 01.10.2024

Цивільне

Шумський районний суд Тернопільської області

Катерняк О. М.

Ухвала від 10.09.2024

Цивільне

Шумський районний суд Тернопільської області

Катерняк О. М.

Ухвала від 13.08.2024

Цивільне

Шумський районний суд Тернопільської області

Катерняк О. М.

Ухвала від 10.07.2024

Цивільне

Шумський районний суд Тернопільської області

Катерняк О. М.

Ухвала від 20.06.2024

Цивільне

Шумський районний суд Тернопільської області

Катерняк О. М.

Ухвала від 12.06.2024

Цивільне

Шумський районний суд Тернопільської області

Катерняк О. М.

Ухвала від 20.05.2024

Цивільне

Шумський районний суд Тернопільської області

Катерняк О. М.

Ухвала від 26.03.2024

Цивільне

Кременецький районний суд Тернопільської області

Мочальська В. М.

Ухвала від 20.03.2024

Цивільне

Кременецький районний суд Тернопільської області

Мочальська В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні