Ухвала
від 11.09.2024 по справі 953/7136/22
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 953/7136/22

н/п 1-кс/953/6032/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"11" вересня 2024 р. м.Харків

Слідчий суддя Київського районного суду м. Харкова ОСОБА_1 ,

секретар судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Харкові клопотання старшого слідчого СУ ГУНП в Харківській області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей та документів у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12022220000000444 від 09.08.2022, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 190, ч. 3 ст. 201-2 КК України,

у с т а н о в и в:

14серпня 2024року старшийслідчий СУГУНП вХарківській області ОСОБА_3 звернулася досуду зклопотанням,погодженим прокуроромХарківської обласноїпрокуратури ОСОБА_4 ,про наданнятимчасового доступудо документів,що знаходятьсяу володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 ,код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ,що розташованаза адресою: АДРЕСА_1 , з можливістю вилучення належним чином завірених копій документів, а саме: фінансову звітність (скорочена форма балансу і звіту про фінансові результати); справу вказаної юридичної особи із зазначенням історії змін, ПЛ.Б. директора, головного бухгалтера, працівників, рахунків підприємства за період часу з 29.03.2023 по теперішній час; податкові розрахунки сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку (1-ДФ) (звітні, уточнюючі) з підсистеми «Обробка податкової звітності та платежів» бази даних IC «Податковий блок» щодо вказаних підприємств; форми М20-00II «Повідомлення про об`єкти оподаткування або об`єкти, пов`язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність» з підсистеми «Обробка податкової звітності тa платежів» бази даних IC «Податковий блок»; складені податкові інформації.

Клопотання обґрунтовує тим, що СУ ГУНП в Харківській області здійснює досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12022220000000444 від 09.08.2022, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 190, ч. 3 ст. 201-2 КК України за фактом того, що у період часу з квітня 2022 року по теперішній час невстановлена особа, перебуваючи в магазині « ІНФОРМАЦІЯ_2 », що розташований за адресою: АДРЕСА_2 , шляхом обману заволоділа грошовими коштами у великих розмірах, належними ОСОБА_5 , надавши для реалізації неякісну продукцію (броньовані пластини).

Орган досудового розслідування встановив, що невстановлені слідством особи в умовах воєнного стану реалізують транспортні засоби через благодійний фонд « ІНФОРМАЦІЯ_3 » та « ІНФОРМАЦІЯ_4 » шляхом пригону їх з Європи для потреб ЗСУ (як гуманітарна допомога), після чого ставлять їх на тимчасову реєстрацію в сервісних центрах ІНФОРМАЦІЯ_5 та розміщують об`яви в інтернет ресурсах, зокрема: ІНФОРМАЦІЯ_6 , RSТ, де продають транспорті засоби третім особам, чим спричиняють збитки державі.

Під час подальшого досудового розслідування допитана як потерпіла ОСОБА_5 пояснила, що у квітні 2022 року вона закупила у громадянина Німеччини на ім`я ОСОБА_6 броньовані плити за 8000 гривень за один комплект.

Крім того, допитаний під час подальшого досудового розслідування свідок ОСОБА_7 пояснив, що у серпні 2023 року знайшов на сайтах « ОСОБА_8 » та « ІНФОРМАЦІЯ_7 » автомобіль «Volkswagen Touran» за ціною 4-5 тисячі доларів США. Після чого він зателефонував володільцю вказаного автомобіля за номером телефону НОМЕР_2 , де йому відповів чоловік на ім`я ОСОБА_9 . Вказаний чоловік повідомив свідку, що низька вартість автомобілів обумовлена тим, що автомобілі заїжджають на територію України з Європи по пільговій програмі на період воєнного стану та зазначив, що можна пригнати автомобіль з Європи під замовлення. Під час подальшого спілкування з вищевказаним чоловіком свідку стало відомо про те, що всі машини, які вони привозять з Європи, офіційно привозять для потреб ЗСУ, проте в подальшому їх перепродають третім особам.

Під час подальшого досудового розслідування слідчим у порядку ст. 93 КПК України направлена вимога до ГУДПС у Полтавській області про надання інформації та документів, поданих БО « ІНФОРМАЦІЯ_3 », а саме: фінансову звітність (скорочена форма балансу і звіту про фінансові результати); справу вказаної юридичної особи із зазначенням історії змін, ПЛ.Б. директора, головного бухгалтера, працівників, рахунків підприємства за період часу з 29.03.2023 по теперішній час; податкові розрахунки сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку (1-ДФ) (звітні, уточнюючі) з підсистеми «Обробка податкової звітності та платежів» бази даних IC «Податковий блок» щодо вказаних підприємств; форми М20-00II «Повідомлення про об`єкти оподаткування або об`єкти, пов`язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність» з підсистеми «Обробка податкової звітності тa платежів» бази даних IC «Податковий блок»; складені податкові інформації.

Слідчий зазначила, що 26 червня 2024 року на адресу органу досудового розслідування надійшов лист ІНФОРМАЦІЯ_8 разом із запитуваною інформацію, однак запитувана інформація була надана не у повному обсязі.

Слідчий зазначає, що з метою встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, у органу досудового розслідування виникла необхідність в отриманні документів, що перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Слідча ОСОБА_3 у судове засідання не з`явилася, надала до суду заяву, в якій просила розглядати клопотання за її відсутності.

Представник ІНФОРМАЦІЯ_1 у судове засідання не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином, про причину неявки суду не повідомив.

Відповідно до ч. 4 ст. 163 КПК України неприбуття за судовим викликом особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, без поважних причин або неповідомлення нею про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду клопотання.

Оскільки учасники кримінального провадження у судове засідання не з`явились, відповідно до ч. 4 ст. 107 КПК України фіксування судового засідання за допомогою технічних засобів не здійснювалося.

Дослідивши матеріли клопотання та додані до нього документи, слідчий суддя дійшов висновку, що дане клопотання не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до положень ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Статтею 160 КПК України передбачено, що сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Положеннями ч. 2 ст. 160 КПК України встановлено, що у клопотанні про тимчасовий доступ до речей та документів зазначаються:

1) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з яким подається клопотання;

2) правова кваліфікація кримінального правопорушення із зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність;

3) речі і документи, тимчасовий доступ до яких планується отримати;

4) підстави вважати, що речі і документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

5) значення речей і документів для встановлення обставин у кримінальному провадженні;

6) можливість використання як доказів відомостей, що містяться в речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю;

7) обґрунтування необхідності вилучення речей і оригіналів або копій документів, якщо відповідне питання порушується стороною кримінального провадження.

Згідно з ч. 5, 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Слідчий суддя, дослідивши зміст клопотання встановив, що слідчий у порушення вимог ст. 160 КПК України не зазначила у резолютивній частині клопотання юридичну особу, до документів якої необхідно отримати тимчасовий доступ, а лише вказала особу у володінні якої знаходяться такі речі і документи.

За таких обставин слідчий суддя доходить до висновку про відмову в задоволенні клопотання.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 131-132, 159-166, 309 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

У задоволенні клопотання старшого слідчого СУ ГУНП в Харківській області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей та документів у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12022220000000444 від 09.08.2022, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 190, ч. 3 ст. 201-2 КК України відмовити.

Ухвала оскарженню в апеляційному порядку не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудКиївський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення11.09.2024
Оприлюднено16.09.2024
Номер документу121566755
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —953/7136/22

Ухвала від 11.09.2024

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Демченко С. В.

Ухвала від 10.09.2024

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Єфіменко Н. В.

Ухвала від 23.07.2024

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Демченко С. В.

Ухвала від 05.07.2024

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Демченко С. В.

Ухвала від 05.07.2024

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Демченко С. В.

Ухвала від 05.07.2024

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Демченко С. В.

Ухвала від 17.06.2024

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Власова Ю. Ю.

Ухвала від 17.06.2024

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Власова Ю. Ю.

Ухвала від 14.06.2024

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Власова Ю. Ю.

Ухвала від 01.03.2024

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Єфіменко Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні