Ухвала
від 16.09.2024 по справі 695/752/22
ЗОЛОТОНІСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ЗОЛОТОНІСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 695/752/22

номер провадження 2/695/128/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 вересня 2024 рокум. Золотоноша

Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області у складі:

головуючого судді Середи Л.В.,

за участю:

секретаря Оніщенко Н.В.,

позивача ОСОБА_1 ,

представника відповідача адвоката Новікова М.В.,

розглянувши у підготовчому засіданні заяву про зміну предмета позову у справі за позовною заявою ОСОБА_1 до СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «НИВА» про усунення перешкод у користуванні майном,

В С Т А Н О В И В:

У провадженні Золотоніського міськрайонного суду Черкаської області перебуває дана справа, що знаходиться на стадії підготовчого провадження.

19.08.2024 р. на електронну адресу суду надійшла заява представника позивача, адвоката Починок О.І. про зміну предмета позову, у якій представник позивача посилаючись на вимоги ст., ст. 43, 49 ЦПК України виклав прохальну частину позовної заяви у новій редакції.

У підготовчому засіданні представник відповідача проти задоволення вказаної заяви заперечував вказуючи, що остання не підписана ні електронним цифровим підписом ні фактично особою, яка її подала. Таким чином вказана заява подана неналежно та не відповідає вимогам цивільного процесуального законодавства.

Позивач ОСОБА_1 на задоволенні заяви наполягав, вказуючи, що договір із його колишнім представником адвокатом Починок О.І. він розірвав, однак наполягає на прийнятті вказаної заяви, вважаючи її поданою у встановленому законом порядку.

Вирішуючи питання прийняття заяви про зміну предмета позову від 19.08.2024р., суд виходить із наступного.

Заяви, клопотання і заперечення подаються та розглядаються в порядку, встановленому цим Кодексом. У випадках, коли цим Кодексом такий порядок не встановлено - він встановлюється судом (частина третястатті 182 ЦПК України).

Загальні вимоги до форми та змісту письмової заяви, клопотання, заперечення з процесуальних питань визначені устатті 183 ЦПК України.

Будь-яка письмова заява, клопотання, заперечення повинні містити перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви (клопотання, заперечення) (пункт 6 частини першоїстатті 183 ЦПК України).

Відповідно до ч. 7ст. 43 ЦПК Україниу разі подання до суду в електронній формі заяви по суті справи, зустрічного позову, заяви про збільшення або зменшення позовних вимог, заяви про зміну предмета або підстав позову, заяви про залучення третьої особи, апеляційної скарги, касаційної скарги та документів, що до них додаються, учасник справи зобов`язаний надати доказ надсилання таких матеріалів іншим учасникам справи.

Частиною 8статті 43 Цивільного процесуального кодексу України,встановлено, що якщо документи подаються учасниками справи до суду або надсилаються іншим учасникам справи в електронній формі, такі документи скріплюються електронним цифровим підписом учасника справи (його представника).

Такі документи в електронній формі направляються з використанням Єдиної судової інформаційно-комунікаційної системи або її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін документами,шляхом надсилання до електронного кабінету іншого учасника справи, а у разі відсутності в іншого учасника справи електронного кабінету чи відсутності відомостей про наявність в іншого учасника справи електронного кабінету -у паперовій формі листом з описом вкладення.

Відповідно до пункту 29 Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, затвердженого рішенням Вищої ради правосуддя № 1845/0/15-21 від 17 серпня 2021 року, у разі подання до суду документів в електронній формі учасник зобов`язаний у випадках, визначених процесуальним законодавством, надати доказ надсилання іншим учасникам справи копій поданих до суду документів. У випадку, коли інший учасник справи відповідно до внесених ідентифікаційних даних про нього має зареєстрований Електронний кабінет, функціонал Електронного суду в автоматичному режимі надає суду та учаснику справи доказ надсилання до Електронних кабінетів інших учасників справи поданих до суду документів. В іншому випадку засобами Електронного суду користувача інформують про відсутність в іншого учасника справи зареєстрованого Електронного кабінету.

Згідно з частиною четвертоюстатті 183 ЦПК Українисуд, встановивши, що письмову заяву (клопотання, заперечення) подано без додержання вимог частини першої або другої цієї статті, повертає її заявнику без розгляду.

Як убачається із заяви про зміну предмета позову, остання надійшла на електронну адресу суду. При направлення вказаної заяви представником позивача не використовувалась система «Електронний суд», вказана заява не містить електронного підпису, хоча до вказаної заяви додано докази відправлення її з додатками відповідачу по справі. Окрім того вказана заява не підписана ні позивачем, ні його представником.

Стороною позивача не надано належних доказів направлення цієї заяви СТОВ «НИВА», до електронного кабінету в підсистемі «Електронний суд».

Як вбачається з доданих до справи доказів копія вказаної заяви про зміну предмета позову направлена засобами поштового зв`язку, однак вказана заява не підписана ні позивачем ні його представником.

Отже, зазначену позовну заяву було направлено в електронному вигляді. При цьому вона не містить електронного цифрового підпису, у відповідності до згаданих нормЦивільного процесуального кодексу Українита ч.1ст.5 ЗУ «Про електронні документи та електронний документообіг», де визначено, що електронний документ - документ, інформація в якому зафіксована у вигляді електронних даних, включаючи обов`язкові реквізити документа. Для ідентифікації автора електронного документа може використовуватися електронний підпис. Накладанням електронного підпису завершується створення електронного документа (ч.ч. 1 - 2ст. 6 зазначеного Закону).

Відповідно до ч. 1ст.7 вказаного Закону, оригіналом електронного документа вважається електронний примірник документа з обов`язковими реквізитами, у тому числі, з електронним підписом автора або підписом, прирівняним до власноручного підпису відповідно доЗакону України «Про електронний цифровий підпис».

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення поетапного впровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи» від 27 квітня 2021 року № 1416-IX, внесені зміни в окремі положення статейЦивільного процесуального кодексу України, які регламентують дії суду та учасників судового провадження під час здійснення цивільного судочинства із використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Більше того, за повідомленням самого позивача договір із адвокатом Починок О.І. був розірваний, жодних доказів, коли саме цей договір був розірваний матеріали справи не містять, що позбавляє можливості суд перевірити повноваження останнього.

Таким чином надсилання адвокатом Починок О.І. документів, які не підписані уповноваженою особою на поштову адресу відповідача не є належним способом виконання обов`язку щодо направлення заяви іншому учаснику.

Оскільки вказана заява не містить підпису суд, приходить до висновку про наявність підстав для застосування приписів ч. 4ст. 183 ЦПК Українита повернення заявнику вказаної заяви без розгляду.

Керуючись ст.ст.133,183,260,261,353 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Заяву адвоката Починок Олександра Ігоровича про зміну предмета позову у справі за позовом ОСОБА_1 до СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «НИВА» про усунення перешкод у користуванні майном повернути заявнику без розгляду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею (ч. 2ст. 261 ЦПК України).

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Черкаського апеляційного суду.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження.

Суддя Середа Л.В.

СудЗолотоніський міськрайонний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення16.09.2024
Оприлюднено18.09.2024
Номер документу121632192
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: щодо усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою

Судовий реєстр по справі —695/752/22

Ухвала від 16.09.2024

Цивільне

Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області

Середа Л. В.

Ухвала від 09.11.2023

Цивільне

Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області

Середа Л. В.

Ухвала від 06.11.2023

Цивільне

Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області

Ватажок-Сташинська А. В.

Ухвала від 30.10.2023

Цивільне

Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області

Степченко М. Ю.

Ухвала від 12.09.2023

Цивільне

Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області

Ватажок-Сташинська А. В.

Ухвала від 13.06.2023

Цивільне

Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області

Ватажок-Сташинська А. В.

Ухвала від 05.06.2023

Цивільне

Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області

Ушакова К. М.

Ухвала від 05.06.2023

Цивільне

Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області

Ушакова К. М.

Ухвала від 15.02.2023

Цивільне

Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області

Ушакова К. М.

Ухвала від 16.01.2023

Цивільне

Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області

Середа Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні