Постанова
від 10.09.2024 по справі 916/4196/23
ПІВДЕННО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВДЕННО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД


П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 вересня 2024 року м. ОдесаСправа № 916/4196/23

Південно-західний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого судді: Богацької Н.С.

суддів: Колоколова С.І., Савицького Я.Ф.,

секретар судового засідання: Іскендерова К.О.

представники учасників справи в судове засідання не з`явились,

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Публічного акціонерного товариства Акціонерного банку «Укргазбанк»

на рішення Господарського суду Одеської області від 11.06.2024

у справі № 916/4196/23

за позовом: Публічного акціонерного товариства Акціонерного банку «Укргазбанк»

до відповідачів:

1) Фізичної особи-підприємця Жогло Антона Сергійовича;

2) Фермерського господарства «Агролюкс 2020»;

про: стягнення 392729,74 грн,

ВСТАНОВИВ:

У вересні 2023 року Публічне акціонерне товариство Акціонерний банк «Укргазбанк» (далі Банк) звернулося до Господарського суду Одеської області з позовом до Фізичної особи-підприємця Жогло Антона Сергійовича (далі ФОП Жогло А.С.) та Фермерського господарства «Агролюкс 2020» (далі ФГ «Агролюкс 2020»), в якому просив суд стягнути солідарно з відповідачів заборгованість за кредитним договором у загальному розмірі 392729,74 грн, з яких: поточна заборгованість за кредитом в сумі 187147,00 грн; прострочена заборгованість за кредитом в сумі 133682,98 грн; поточна заборгованість по процентам в сумі 3251,08 грн; прострочена заборгованість по процентам в сумі 56100,80 грн; поточна заборгованість по процентам (компенсація процентів за програмою Фонду розвитку підприємництва) в сумі 12547,88 грн.

Позов мотивований неналежним виконанням ФОП Жогло А.С. прийнятих на себе зобов`язань за вказаним договором в частині повного та своєчасного повернення кредиту, а також сплати процентів за користування ним, і оскільки за виконання цих зобов`язань поручилось ФГ «Агролюкс 2020», Банк просив суд стягнути заборгованість з них солідарно.

Рішенням Господарського суду Одеської області від 11.06.2024 у даній справі позов Банку задоволено частково. У задоволенні позову в частині стягнення з відповідачів поточної суми кредиту відмовлено.

Місцевий господарський суд виходив з того, що в межах цієї справи позивачем заявлено про дострокове повернення відповідачем всієї суми кредиту, простроченої та поточної заборгованості по процентам. Водночас, в матеріалах справи відсутні докази направлення позивачем письмового повідомлення (вимоги) з відповідною датою про дострокове повернення всієї суми кредиту.

Не погодившись з рішенням суду в частині відмови у задоволенні позову, Банк подав на нього апеляційну скаргу, в якій просить його скасувати, ухвалити нове рішення в цій частині про задоволення позову повністю.

В обґрунтування доводів та вимог апеляційної скарги зазначено, що суд не надав належної оцінки доводам позивача про те, що вимогу про дострокове повернення всієї суми кредиту банк пред`явив до відповідачів на підставі підпункту 3.3.3. пункту 3.3. Правил надання кредиту, який передбачає, що Банк має право вимагати дострокового повного виконання позичальником своїх зобов`язань по договору про надання кредиту, включаючи нараховані проценти за користування кредитними коштами, комісії та штрафні санкції, якщо позичальник не виконав у строк свої зобов`язання по поверненню кредиту (його частини), в тому числі достроковому, та/або сплаті процентів, комісій, штрафних санкцій, передбачених договором про надання кредиту.

Скаржник зазначає, що вищевказані приписи Правил не пов`язують виникнення такого права у позивача із необхідність здійснення ним будь-якої іншої дії.

За таких обставин скаржник вказує, що посилання суду першої інстанції на п. 4.4.2.3. Правил надання кредиту є безпідставним та призвело до позбавлення позивач права на дострокове повернення всієї суми заборгованості.

Відповідно до вимог ст. 32 ГПК України за результатами автоматизованого розподілу справ між суддями, оформленого протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями, для розгляду справи визначено судову колегію у складі головуючого судді Богацької Н.С., Колоколова С.І., Савицького Я.Ф.

Ухвалою Південно-західного апеляційного господарського суду від 24.06.2024 витребувано у Господарського суду Одеської області матеріали даної справи, вирішення питання щодо можливості відкриття, повернення, залишення без руху або відмови у відкритті апеляційного провадження за апеляційною скаргою відкладено до надходження матеріалів з Господарського суду Одеської області.

27.06.2024 матеріали даної справи надійшли до суду апеляційної інстанції.

Ухвалою Південно-західного апеляційного господарського суду від 01.07.2024 за апеляційною скаргою позивача на рішення Господарського суду Одеської області від 11.06.2024 у справі № 916/4196/23 відкрито апеляційне провадження, встановлено іншим учасникам справи строк до 22.07.2024 для подання відзиву на апеляційну скаргу (з належними доказами його направлення іншим учасникам справи), роз`яснено учасникам справи про їх право в цей же строк подати до суду будь-які заяви чи клопотання з процесуальних питань, оформлені відповідно до ст. 170 ГПК України, призначено справу № 916/4196/23 до розгляду на 10.09.2024 о 15:30 год. та надано можливість представнику скаржника взяти участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції з використанням власних технічних засобів та системи відеоконференцзв`язку «EasyCon».

Відзив на апеляційну скаргу від відповідачів не надходив.

В судове засідання 10.09.2024 представники учасників прави не з`явились.

Колегією суддів в ухвалі від 01.07.2024 (про відкриття апеляційного провадження та призначення справи до розгляду на 10.09.2024) враховувалось, що місцезнаходженням відповідачів є наступна адреса: 75201, Херсонська область, Каховський район, смт Чаплинка, вул. Котляревського, буд. 5, яка включена в перелік територій, тимчасово окупованих Російською Федерацією (Наказ Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22.12.2022 № 309).

За таких обставин, враховуючи ст. 120 ГПК України, норми Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», а також висновки, викладені у постанові Верховного Суду від 22.11.2022 у справі № 29/5005/6325/2011(904/7806/21), колегія суддів зазначила, що відповідачі будуть повідомлятися про вчинення відповідної процесуальної, а також про дату, час і місце судового засідання шляхом: розміщення відповідного оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України; направлення копії відповідної ухвали на їх електронні адреси lux.tctntr@gmail.com, lora270881@gmail.com (вказані у позовній заяві), txt1@gmail.com (вказана у реєстрі); телефонограмою за номером +380 (95) 775-56-40.

02.07.2024 на веб-сайті судової влади України було розміщено відповідне оголошення (а.с.85-86 т.2). Того ж дня копія ухвали була направлена на вищевказані електронні адреси відповідачів (а.с.87-88 т.2). Також 02.07.2024 секретарем судового засідання були здійснені спроби зв`язатись з відповідачами (їх представниками) за номером телефону (+380(95)775-56-40), проте, зв`язок за вказаним номером був відсутнім, про що секретарем судового засідання була складена відповідна довідка (а.с. 89 т.2).

Представник скаржника 10.09.2024 на відеоконференцзв`язок також не вийшов.

З метою з`ясування явки позивача у підготовче засідання, секретар судового засідання за дорученням головуючого судді зателефонував представнику позивача, а останній в свою чергу повідомив секретаря, що не може здійснити вхід у систему відеоконференцзв`язку у зв`язку з невідомими йому технічними неполадками.

В подальшому, секретар судового засідання неодноразово намагався встановити зв`язок з представником, проте останній так і не приєднався до відеоконференцзв`язку.

Викладені обставини також підтверджуються відповідною довідкою за підписом секретаря судового засідання.

Відповідно до ч. 5 ст. 197 ГПК України ризики технічної неможливості участі у відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв`язку тощо несе учасник справи, його представник, який подав відповідну заяву, крім випадку коли суд після призначення судового засідання чи під час такого засідання втратив технічну можливість забезпечити проведення відеоконференції.

Враховуючи приписи ч. 5 ст. 197 ГПК України, а також те, що відкладення розгляду справи є правом та прерогативою суду, основною передумовою для якого є не відсутність у судовому засіданні представників учасників справи, а неможливість вирішення спору у відповідному судовому засіданні, враховуючи, що обставини справи свідчать про наявність у справі матеріалів достатніх для її розгляду та ухвалення законного і обґрунтованого рішення, а явка представників учасників справи обов`язковою не визнавалась, з метою дотримання принципу розумності строків розгляду справи, суд апеляційної інстанції дійшов висновку про можливість розгляду справи за відсутністю представників учасників справи.

Дослідивши правильність застосування судом першої інстанції норм процесуального та матеріального права, фактичні обставини справи, оцінивши докази на їх підтвердження в межах доводів апеляційної скарги, надавши правову кваліфікацію відносинам сторін і виходячи з фактів, встановлених у процесі перегляду справи, правових норм, які підлягають застосуванню, та матеріалів справи, судова колегія зазначає наступне.

27.03.2020, у зв`язку з приєднанням ФОП Жогло А.С. до Правил, останній в повному обсязі акцептував Правила (оферту, що розміщена на сайті http://www.ukrgasbank.com), з якими він ознайомився, погодився та зобов`язався виконувати, між Банком та ФОП Жогло А.С. (Позичальник) укладено договір № 368/2020/ХОД-МСБ про приєднання до Правил надання кредиту клієнтам мікро- та малого бізнесу за Програмою фінансової державної підтримки суб`єктів мікро- та малого підприємництва «Доступні кредити 5-7-9%» в АБ «УКРГАЗБАНК» (далі договір) (а.с. 17-19, т.1).

Згідно з п. 1-4 договору загальний ліміт кредитної лінії становить 534728 грн. Кредитна лінія відкривається з 27.03.2020 по 15.12.2024 (включно). Позичальник погашає кредит у строки дії ліміту відповідного періоду та в сумі перевищення фактичної заборгованості по кредиту цього періоду над лімітом кредитної лінії наступного періоду, відповідно до графіку зменшення ліміту кредитування (додаток № 1 до договору про приєднання). Позичальник зобов`язаний сплачувати банку комісії у розмірі та в порядку, визначеному тарифами, які наведені в додатку № 2 до договору. Цільове використання (мета) кредитних коштів: покупка трактора та культиватора (стан новий).

Пунктом 5 договору передбачено, що кредитні кошти надаються банком позичальнику на підставі письмової заяви на отримання кредиту позичальника відповідно до додатку № 1 до Правил в межах невикористаного залишку ліміту кредитної лінії згідно з графіком зменшення ліміту кредитної лінії окремими траншами шляхом оплати в межах сум та відповідно до строків, визначених у п. 2 договору про приєднання, розрахункових документів позичальника безпосередньо з позичкового рахунку в національній валюті, відкритого в АБ «УКРГАЗБАНК».

Відповідно до п. 6 договору за користування кредитом, в межах строку кредитування, визначеного п. 2 цього договору про приєднання, позичальник сплачує банку проценти за користування кредитними коштами, з врахуванням встановленого графіку зменшення кредитної лінії за договором про приєднання (строкова заборгованість): - при дотриманні позичальником умов Програми та/або умов цього договору про приєднання - у розмірі, що станом на дату укладання цього договору про приєднання складає 7 (сім) % річних (далі - компенсаційна процентна ставка). Розмір компенсаційної процентної ставки переглядається та встановлюється банком щоквартально згідно з процедурою, визначеною в розділі 6 Правил відповідно до умов Програми; - при недотриманні позичальником умов Програми та/або умов цього договору про приєднання, а також у випадках, передбачених цим договором про приєднання, у розмірі який встановлюється та переглядається банком щоквартально згідно з процедурою, визначеною в розділі 6 Правил, та станом на дату цього договору про приєднання складає 14,36 % (далі - базова процентна ставка).

Згідно з п. 7 договору за користування кредитними коштами, що не повернуті в строки/терміни, передбачені договором про надання кредиту (прострочена заборгованість) у тому числі у строки, визначені в графіку зменшення ліміту кредитної лінії за цим договором та/або відповідно до умов дострокового погашення кредиту встановлених внаслідок застосування банком вимоги дострокового повного або часткового виконання позичальником своїх зобов`язань за цим договором, процентна ставка за користування кредитними коштами встановлюється в розмірі: компенсаційної процентної ставки, збільшеної на 5 (п`ять) процентних пункти, у випадку, якщо на момент виникнення підстави застосування підвищеної ставки діяла компенсаційна процентна ставка; базової процентної ставки, збільшеної на 5 (п`ять) процентних пункти, у випадку, якщо на момент виникнення підстави застосування підвищеної ставки діяла базова процентна ставка.

Додатком № 1 до договору (а.с. 20, т.1) сторони погодили графік зменшення ліміту кредитування, відповідно до якого позичальник зобов`язався виплатити банку суму кредиту наступним чином: ліміт кредитної лінії у розмірі 534728 грн діє у період з 27.03.2020 по 15.09.2020; ліміт кредитної лінії у розмірі 507991,00 грн діє у період з 16.09.2020 по 15.10.2020; ліміт кредитної лінії у розмірі 481254,00 грн діє у період з 16.10.2020 по 15.11.2020; ліміт кредитної лінії у розмірі 454517,00 грн діє у період з 16.11.2020 по 15.12.2020; ліміт кредитної лінії у розмірі 427780,00 грн діє у період з 16.12.2020 по 15.09.2021; ліміт кредитної лінії у розмірі 401043,00 грн діє у період з 16.09.2021 по 15.10.2021; ліміт кредитної лінії у розмірі 374306,00 грн діє у період з 16.10.2021 по 15.11.2021; ліміт кредитної лінії у розмірі 347569,00 грн діє у період з 16.11.2021 по 15.12.2021; ліміт кредитної лінії у розмірі 320832,00 грн діє у період з 16.12.2021 по 15.09.2022; ліміт кредитної лінії у розмірі 294095,00 грн діє у період з 16.09.2022 по 15.10.2022; ліміт кредитної лінії у розмірі 267358,00 грн діє у період з 16.10.2022 по 15.11.2022; ліміт кредитної лінії у розмірі 240621,00 грн діє у період з 16.11.2022 по 15.12.2022; ліміт кредитної лінії у розмірі 213884,00 грн діє у період з 16.12.2022 по 15.09.2023; ліміт кредитної лінії у розмірі 187147,00 грн діє у період з 16.09.2023 по 15.10.2023; ліміт кредитної лінії у розмірі 160410,00 грн діє у період з 16.10.2023 по 15.11.2023; ліміт кредитної лінії у розмірі 133673,00 грн діє у період з 16.11.2023 по 15.12.2023; ліміт кредитної лінії у розмірі 106936,00 грн діє у період з 16.12.2023 по 15.09.2024; ліміт кредитної лінії у розмірі 80199,00 грн діє у період з 16.09.2024 по 15.10.2024; ліміт кредитної лінії у розмірі 53462,00 грн діє у період з 16.10.2024 по 15.11.2024; ліміт кредитної лінії у розмірі 26725,00 грн діє у період з 16.11.2024 по 15.12.2024.

До матеріалів справи позивач також долучив Правила надання кредиту клієнтам мікро- та малого бізнесу за Програмою фінансової державної підтримки суб`єктів мікро- та малого підприємництва «Доступні кредити 5-7-9%» в АБ «УКРГАЗБАНК» (а.с. 21-27, т.1; далі Правила), до яких приєднався ФОП Жогло А.С., уклавши договір з позивачем та які містять, зокрема, наступні умови.

Відповідно до п. 2.1. Правил банк надає позичальнику кредитні кошти/відкриває кредитну лінію у розмірі та на умовах, визначених договором про надання кредиту, а позичальник зобов`язується повернути кредитні кошти, сплатити комісії та проценти за користування кредитними коштами у порядку та на умовах, визначених договором про надання кредиту.

За умовами п. 2.3. Правил основні умови кредитування зазначаються в договорі про приєднання.

Згідно з п. 2.7. Правил нарахування процентів за користування кредитними коштами в межах строку кредитування, визначеного договором про приєднання, здійснюється на суму фактичного щоденного залишку заборгованості за наданими кредитними коштами (строкової заборгованості), виходячи з процентної ставки за користування кредитними коштами, визначеної в договорі про приєднання. При розрахунку процентів за користування кредитними коштами використовується метод «факт/360», виходячи із фактичної кількості днів у місяці та банківського року з розрахунку 360 днів у році, враховуючи перший день та не враховуючи останній день користування кредитними коштами. Проценти за користування кредитними коштами нараховуються банком щомісяця не пізніше останнього банківського дня місяця, за період з дати надання кредиту по останній календарний день місяця, в якому наданий кредит, та надалі з першого дня по останній календарний день місяця, в день повного (у тому числі дострокового) погашення заборгованості по кредиту, в день дострокового розірвання договору про надання кредиту, а також в день закінчення строку, на який надано кредит, за період з першого календарного дня місяця, в якому відбувається погашення кредиту, по день, що передує дню погашення кредиту, а у разі настання події припинення до дня настання події припинення, відповідно до п. 4.4.2. цих Правил.

За умовами п. 2.8. Правил проценти за користування кредитними коштами сплачуються позичальником щомісячно, не пізніше 15-го числа місяця, наступного за місяцем користування кредитом, а також в день закінчення строку, на який надано кредит відповідно до п.2 договору про приєднання, в день повного погашення заборгованості по кредиту, в день повного дострокового погашення заборгованості по кредиту або в день зазначений в письмовому повідомленні банку про дострокове повернення кредиту, на рахунок вказаний в п.14 договору про приєднання. У разі якщо останній день для сплати (погашення) процентів за користування кредитними коштами припадає на вихідний або святковий день, то така сплата здійснюється у день, що передує такому вихідному або святковому дню. Проценти за користування кредитними коштами сплачуються з урахуванням положень п.2.10 цих Правил. У разі ненадходження платежів від позичальника в рахунок погашення процентів за користування кредитними коштами у встановлені цими Правилами строки, суми непогашених у строк процентів за користування кредитними коштами наступного банківського дня визнаються простроченими. Банк, починаючи з дня виникнення такої заборгованості, може скористатися правом на договірне списання цієї суми з поточних рахунків позичальника, відкритих в банку, в порядку, визначеному в п. 2.17. цих Правил.

Відповідно до п. 2.9. Правил неможливість здійснення банком перерахування коштів для компенсації процентної ставки за кредитом позичальника, у зв`язку із невчасним перерахуванням / не перерахуванням Фондом розвитку підприємництва необхідної суми коштів на рахунок умовного зберігання (ескроу) впродовж 6 місяців поспіль, не є підставою для визнання такої заборгованості позичальника зі сплати процентів за договором надання кредиту, простроченою. Нараховані банком проценти за користування позичальником кредитними коштами за період відсутності на рахунку умовного зберігання (ескроу) коштів для компенсації процентної ставки за кредитом позичальника, підлягають сплаті позичальником банку.

Згідно з п. 2.14. Правил нарахування процентів за користування кредитними коштами, що не повернуті в строки/терміни, передбачені договором про надання кредиту (прострочена заборгованість), здійснюються на суму фактичного щоденного залишку простроченої заборгованості по кредиту, виходячи з процентної ставки за користування кредитними коштами, визначеної в договорі про приєднання. Проценти за користування кредитними коштами нараховуються банком щомісячно не пізніше останнього банківського дня місяця за період з дати виникнення простроченої заборгованості по останній календарний день місяця, в якому виникла така заборгованість (або до дня погашення простроченої заборгованості), та надалі з першого дня по останній календарний день місяця, в якому існує така прострочена заборгованість, та з першого календарного дня місяця до дня погашення простроченої заборгованості в місяці, в якому відбулось таке погашення. Сторони узгодили, шо в разі настання події припинення, банк зупиняє нарахування процентів за користування кредитними коштами з дати визначеної для такої події у п.4.4.2. Правил, а позичальник зобов`язується сплатити на користь банку платежі визначені в п.4.4. цих Правил у випадку їх виникнення.

Відповідно до п. 2.21., 2.22., 2.23. Правил Фондом розвитку підприємництва за кредитом надається компенсація нарахованих процентів за користування позичальником кредитними коштами в розмірі та строки, визначені умовами Програми, та при дотриманні позичальником умов Програми. Компенсація нарахованих процентів за користування кредитними коштами надається Фондом розвитку підприємництва позичальнику з метою зниження його фактичних витрат на сплату встановленої договором про приєднання базової процентної ставки за кредитом, внаслідок чого такий позичальник має сплачувати лише частину базової процентної ставки у розмірі компенсаційної процентної ставки з урахуванням умов договору про приєднання. Сума компенсації процентів, що підлягає сплаті Фондом розвитку підприємництва за кредитом позичальника, розраховується як різниця між сумою нарахованих банком процентів за користування кредитними коштами відповідно до умов договору про приєднання, що визначається із застосуванням базової процентної ставки та сумою нарахованих банком процентів за користування кредитними коштами відповідно до умов договору про приєднання, що визначається із застосуванням компенсаційної процентної ставки, визначеної з урахування вимог Програми та яка підлягає сплаті позичальником за кредитом за звітний період. В розрахунку суми компенсації процентів не враховується підвищена (штрафна) процентна ставка за кредитом позичальника, зазначена в п.7. та п.8. договору про приєднання (у випадку її застосування за кредитом позичальника). Компенсація процентів за кредитом надається за календарний місяць протягом якого строк існування будь-якого із наступних порушень позичальником умов договору про надання кредиту: прострочення виконання позичальником зобов`язання зі сплати частини/повної суми основної заборгованості за кредитом (відповідно до встановленого графіку погашення заборгованості за кредитом) та/або прострочення виконання позичальником зобов`язання зі сплати частини нарахованих процентів за кредитом (за компенсаційною процентною ставкою, що підлягає застосуванню протягом місяця, за який сплачуються проценти), не перевищував 15 календарних днів. Позичальник зобов`язаний самостійно забезпечити сплату базової процентної ставки, визначеної договором про приєднання (з урахуванням умов Програми), у випадку порушення позичальником умов Програми або у випадку встановлення банком та/або Фондом розвитку підприємництва фактів подання позичальником недостовірної/неправдивої інформації, наслідком чого стало неправомірна участь позичальника у Програмі та/або використання позичальником кредиту не за цільовим призначенням.

Згідно з підп. 3.3.3. п. 3.3. Правил банк має право, зокрема, відмовитися від надання позичальнику кредитних коштів за договором про надання кредиту частково або в повному обсязі, а також вимагати дострокового повного виконання позичальником своїх зобов`язань по договору про надання кредиту, включаючи нараховані проценти за користування кредитними коштами, комісії та штрафні санкції, якщо позичальник не виконав у строк свої зобов`язання по поверненню кредиту (його частини), в тому числі достроковому, та/або сплаті процентів, комісій, штрафних санкцій, передбачених договором про надання кредиту.

Пунктом 4.4. Правил передбачена відповідальність позичальника у разі настання події припинення:

- 4.4.1. у разі неповернення позичальником кредитних коштів при настанні події припинення вся фактична заборгованість позичальника вважається простроченою і позичальник зобов`язаний повернути таку фактичну заборгованість в повному розмірі та сплатити на користь банку платежі згідно з ч. 2 ст. 625 ЦК України, яка дорівнює 30 (тридцять) % річних. Сторони визначили, що платежі згідно з ч. 2. ст. 625 ЦК України - проценти від суми простроченої фактичної заборгованості, розмір яких у відповідності до ч.2. ст. 625 ЦК України встановлюються за домовленістю сторін у процентах річних та підлягають сплаті за весь період прострочення;

- 4.4.2. сторони визначили, що днем настання події припинення і датою визнання фактичної заборгованості позичальника простроченою є: 4.4.2.1. закінчення строку кредитування - наступний календарний день після кінцевої дати строку кредитування визначеної в п. 2 договору про приєднання; 4.4.2.2. пред`явлення банком вимоги про дострокове повернення кредиту - дата зазначена в такому письмовому повідомленні банку; 4.4.2.3. звернення банку з позовом про дострокове стягнення кредиту, у тому числі, шляхом звернення стягнення на заставне майно - наступний календарний день за днем поштового відправлення позовної заяви банку до відповідача(чів).

За умовами п. 4.6.-4.8. Правил сторони погодилися, що у випадку виникнення форс-мажорних обставин (дії непереборної сили), що не залежать від волі сторін, такі як: війни, військові дії, блокади, ембарго, інші міжнародні санкції, валютні обмеження, інші дії держави, пожежі, повені, інші стихійні лиха або сезонні природні явища тощо, що створюють неможливість виконання стороною(ами) своїх зобов`язань, сторони звільняються від відповідальності за часткове або повне невиконання будь-якого з положень договору про надання кредитуна період дії зазначених обставин. Доказом дії форс-мажорних обставин є документ, виданий відповідними компетентними органами/ організаціями, в тому числі Торгово-промисловою палатою України. Виникнення форс-мажорних обставин продовжує строк виконання взаємних зобов`язань сторін за договором про надання кредиту на період тривалості дії таких обставин без відшкодування збитків обох сторін.

Відповідно до підп. 6.1.1., 6.1.2. п. 6.1. Правил розмір базової процентної ставки розраховується як добуток значення індексу UIRD12m для національної валюти та значення коефіцієнту, який визначений в п. 6 договору про приєднання та переглядається банком щоквартально протягом всього строку кредитування позичальника. Зміна базової процентної ставки за кредитом здійснюється за ініціативою банку без внесення змін (доповнень) до договору, шляхом надсилання банком позичальнику, а у разі збільшення процентної ставки за користування кредитними коштами - поручителям, заставодавцям/іпотекодавцям письмового повідомлення засобами комунікаційного зв`язку (клієнт-інтернет-банк, смс повідомлення, телеграм, вайбер тощо) про зміну процентної ставки за користування кредитними коштами (далі - повідомлення) протягом 15 календарних днів, що настають за днем, з якого застосовується нова процентна ставка за користування кредитними коштами. Повідомлення обов`язково має містити значення процентної ставки за користування кредитними коштами, на яку буде проведено заміну діючої базової процентної ставки за користування кредитними коштами (далі - нова базова процентна ставка), та дату починаючи з якої вона застосовується. У разі незгоди позичальника із збільшенням базової процентної ставки за користування кредитними коштами позичальник зобов`язаний погасити заборгованість за договором про надання кредиту у повному обсязі протягом 30 календарних днів з дня отримання повідомлення. З дня погашення заборгованості за договором про надання кредиту у повному обсязі зобов`язання сторін за таким договором припиняються. При цьому до моменту повного погашення заборгованості, але не більше 30 календарних днів з дати отримання повідомлення, застосовується попередній розмір процентної ставки за користування кредитними коштами. Нова базова процентна ставка встановлюється банком 01 лютого, 01 травня, 01 серпня, 01 листопада або у разі, якщо вони припадають на вихідний день, наступного робочого дня, як добуток значення індексу UIRD12m для національної валюти, станом на попередній банківський день, що передує даті розрахунку нової базової процентної ставки, та коефіцієнту, зазначеного в п.6.1.1. цих Правил.

Відповідно до п. 8.10. Правил будь-які повідомлення, попередження, вимоги та будь-який інший обмін інформацією між сторонами, що стосуються договору про надання кредиту та не обмежуючись ним, незалежно від того, передбачені вони договором про надання кредиту або ні, мають юридичну силу, якщо вони зроблені письмово і доведені до відома іншої сторони засобами системи дистанційного обслуговування та/або SMS - повідомлень та/або електронної пошти та/або в паперовій формі. Адреса для зв`язків та листування зазначається у договорі про приєднання. Для доказу вручення повідомлення або документа буде достатнім довести, що доставка була здійснена особисто або що конверт, що містить повідомлення або документ, мав вірно вказану адресу і був відправлений (відповідно до вимог даного пункту, і всі поштові витрати були повністю оплачені), або що повідомлення електронною поштою було відправлено на адресу електронної пошти відповідної сторони або що SMS - повідомлення було відправлено за номером телефону відповідної сторони.

Згідно з п. 8.14. Правил позичальник підписанням договору про надання кредиту підтверджує, що він обізнаний з умовами Програми, які йому повністю зрозумілі й зобов`язується дотримуватись умов Програми та нести відповідальність, передбачену умовами Програми та договору про надання кредиту.

За умовами п. 9.1. Правил укладаючи договір про надання кредиту позичальник погоджується, що банк має право в будь-який час в односторонньому порядку вносити зміни до Правил, шляхом офіційного опублікування тексту таких змін на сайті банку не пізніше ніж за 10 календарних днів до набрання чинності цими змінами.

27.03.2020 між позивачем (далі Кредитор), ФГ «Агролюкс 2020» (далі Поручитель) та ФОП Жогло А.С. (Позичальник) укладено договір поруки № 368/2020/ХОД-МСБ-П (28-29, т.1), згідно з яким поручитель зобов`язався перед кредитором відповідати за виконання позичальником зобов`язань по договору про приєднання до Правил надання кредиту клієнтам мікро- та малого бізнесу за Програмою фінансової державної підтримки суб`єктів мікро- та малого підприємництва «Доступні кредити 5-7-9%» в АБ «УКРГАЗБАНК» від 27.03.2020 № 368/2020/ХОД-МСБ, згідно з яким позичальник зобов`язався у порядку та на умовах викладених у кредитному договорі не пізніше 15.12.2024: повернути кредит у розмірі 534728,00 грн; сплатити проценти за користування кредитними коштами у межах строку кредитування, виходячи із значення індексу UIRD12m для національної валюти, станом на попередній банківський день, що передує даті укладення кредитного договору помноженої на коефіцієнт 1,2 з урахуванням щоквартальної зміни згідно з умовами кредитного договору та сплатити проценти за користування кредитними коштами, що не повернуті у терміни, передбачені кредитним договором (прострочена заборгованість), виходячи зі значення базової процентної ставки, згідно з умовами п. 6 кредитного договору, збільшеної на 5%, а також у разі настання умов, передбачених п. 8 кредитного договору, сплатити проценти за користування кредитними коштами у межах строку кредитування у розмірі підвищеної процентної ставки згідно з умовами п. 8 кредитного договору; комісії, штрафи, пені та інші платежі у розмірі і випадках, передбачених кредитним договором; відшкодувати кредитору всі збитки, понесені ним внаслідок невиконання позичальником умов кредитного договору у розмірі і випадках, передбачених кредитним договором. У разі зміни умов кредитного договору, зокрема, але не виключно: у разі підвищення розміру процентів за користування кредитними коштами; відстрочення виконання зобов`язання, що призвело до збільшення періоду, за який нараховуються проценти за користування кредитними коштами, встановлення (збільшення розміру) неустойки; встановлення нових умов щодо порядку зміни процентної ставки за користування кредитними коштами в сторону збільшення; розширення змісту основного зобов`язання щодо дострокового повернення кредиту та плати за користування ним, поручитель зобов`язується перед кредитором відповідати за виконання позичальником зобов`язань по кредитному договору в обсязі, що встановлюється після внесення таких змін. Поручитель надає свою згоду на зміни умов кредитного договору, які призведуть або можуть призвести до збільшення обсягу його відповідальності, а також підтверджує, що такі зміни не потребують отримання кредитором будь-якого додаткового погодження у майбутньому, в тому числі укладення сторонами за цим договором додаткової(их) угоди/договору (ів) тощо.

Відповідно до п. 1.2. договору поруки поручитель несе солідарну відповідальність з позичальником перед кредитором за виконання зобов`язань по кредитному договору.

Згідно з п. 1.3. договору поручитель відповідає за повернення заборгованості за кредитним договором у тому ж обсязі, що і позичальник.

Пунктом 5.1. договору поруки передбачено, що він набирає чинності з моменту підписання сторонами та скріплення відбитками печаток (за наявності) і діє до 15.12.2034.

У п. 6.3. договору поруки сторони підтвердили, що вони вичерпно ознайомлені зі змістом кредитного договору та будь-яке посилання в тексті цього договору на кредитний договір чи окремі його положення є достатнім для включення відповідних положень в цей договір шляхом посилання. Будь-які характеристики боргових зобов`язань, які не вказані в цьому договорі, вважаються погодженими сторонами шляхом посилань, враховуючи їх ознайомленість з кредитним договором та згоду з усіма його умовами.

В цей же час, 30.01.2020 між Фондом розвитку підприємництва (далі - Фонд) та Публічним акціонерним товариством акціонерним банком «Укргазбанк» (далі - уповноважений банк) був укладений договір № 1 про співробітництво за програмою «Доступні кредити 5-7-9% (а.с. 30-42, т.1). У п. 1.1. цього договору визначено значення термінів, які вживаються у цьому договорі, зокрема:

- гарантія Фонду - різновид державної підтримки, що передбачає надання Фондом на користь уповноваженого банку (бенефіціара) безвідкличної та безумовної (з урахуванням обмежень, встановлених Програмою, цим договором та договором про надання гарантії Фонду, що укладатиметься між Фондом та уповноваженим банком) гарантії виконання ММП, що входять до кредитного портфелю уповноваженого банку, частини грошових зобов`язань ММП (принципалів) з повернення ними кредитних коштів за кредитними договорами, укладеними з уповноваженим банком, з метою кредитування інвестиційних проектів ММП;

- державна підтримка - фінансова державна підтримка суб`єктів мікро- та малого підприємництва, що надається Фондом через уповноважений банк на користь ММП на умовах цього договору та кредитного договору, укладеного між ММП та уповноваженим банком, в рамках реалізації Програми, з метою фінансової підтримки інвестиційного проекту ММП. Фінансова підтримка надається у вигляді компенсації процентів, гарантії Фонду;

- ескроу рахунок - рахунок умовного зберігання (ескроу), що відкривається Фондом в уповноваженому банку на договірній основі для зарахування на такий рахунок грошових коштів державної підтримки, що підлягають перерахуванню на користь ММП (бенефіціарів) з метою компенсації процентів за кредитом ММП; обслуговування уповноваженим банком ескроу рахунку Фонду має здійснюватися без стягнення плати та без нарахування уповноваженим банком процентів за залишками коштів на ескроу рахунку;

- компенсація процентів - різновид державної підтримки, що передбачає виплату Фондом на користь ММП суми грошових коштів, визначеної, відповідно до умов Програми, цього договору та кредитного договору, укладеного між ММП та уповноваженим банком, з метою часткової оплати нарахованих процентів за кредитом ММП, наданим уповноваженим банком в рамках реалізації Програми;

- ММП - суб`єкт мікро- або малого підприємництва, зареєстрований в установленому законом порядку як суб`єкт господарювання, що відповідає критеріям, визначеним Програмою й викладеним в додатку № 1 до договору, та який (ММП) уклав з уповноваженим банком відповідний кредитний договір, з метою кредитування інвестиційного проекту із залученням державної підтримки від Фонду в рамках реалізації Програми;

Відповідно до п. 3.1. договору компенсація процентів надається Фондом ММП з метою зниження його фактичних витрат на сплату встановленої кредитним договором базової процентної ставки за кредитом внаслідок чого такий ММП має сплачувати лише частину базової процентної ставки, яке становитиме 5 (п`ять) або 7 (сім) або 9 (дев`ять) процентів річних (далі - компенсаційна процентна ставка).

Згідно з п. 3.6. договору перерахування уповноваженим банком з ескроу рахунку Фонду суми компенсації процентів в рахунок часткової оплати нарахованих процентів за кредитом ММП здійснюється щомісяця в день/період оплати ММП процентів відповідно до кредитного договору, укладеного мід ММП та уповноваженим банком.

За умовами п. 3.7. договору надання Фондом державної підтримки ММП шляхом часткової компенсації процентів призупиняється (державна підтримка у вигляді компенсації процентів не надається) за період (календарний місяць), в якому має місце порушення ММП умов кредитного договору, визначене п. 3.2.1. договору. У випадку припинення порушення ММП умов кредитного договору та, відповідно, відсутності підстав для призупинення надання Фондом державної підтримки ММП, сплата компенсації процентів за кредитом ММП відновлюється з наступного календарного місяця за місяцем, в якому ММП було усунене зазначене порушення умов кредитного договору, в т.ч. внаслідок реструктуризації простроченої заборгованості за кредитом ММП.

Згідно з п. 3.8. договору уповноважений банк, у випадку невчасного перерахування / не перерахування коштів компенсації процентів ММП на ескроу рахунок Фонду, має забезпечити безперервність кредитування ММП на умовах Програми, цього договору та кредитного договору укладеного з ММП (із застосуванням компенсаційної процентної ставки). Неможливість здійснення уповноваженим банком перерахування коштів для компенсації процентної ставки за кредитом ММП, у зв`язку із відсутністю на ескроу рахунку необхідної суми коштів, впродовж не більше 6 місяців поспіль (далі - період відсутності коштів), не має бути підставою для уповноваженого банку визнавати таку заборгованість ММП зі сплати процентів за кредитним договором простроченою. Нараховані уповноваженим банком проценти за кредитом ММП за період відсутності коштів, підлягають сплаті ММП уповноваженому банку.

Відповідно до наявної у справі банківської виписки по рахунку ФОП Жогло А.С., відкритого в АБ «Укргазбанк» (а.с. 45, т.1), 27.03.2020 з рахунку позивача була проведена оплата у загальному розмірі 534728 грн за трактор та культиватор.

Як вбачається з наявних у справі банківських виписок та розрахунку позивача (а.с. 43-53, т.1), ФОП Жогло А.С. після отримання кредитних коштів у розмірі 534728 грн відповідно до умов кредитного договору здійснювались платежі в рахунок погашення боргу за кредитною лінією, зокрема було сплачено, станом на 14.02.2022, кошти у загальному розмірі 213898,02 грн.

У зв`язку з неналежним виконанням ФОП Жогло А.С. зобов`язань з погашення кредиту відповідно до узгодженого між сторонами графіку зменшення ліміту кредитування, починаючи з 16.09.2022 за ФОП Жогло А.С. рахується прострочення заборгованості за кредитом, яка в межах даного позову визначена позивачем станом на 20.09.2023 і становить 133682,98 грн, залишок поточного (непростроченого) тіла кредиту на цю дату позивачем визначено в розрахунку та становить 187147,00 грн, а загальний залишок тіла кредиту становить 320829,98 грн.

Крім цього, у зв`язку з неповним погашенням ФОП Жогло А.С. нарахованих банком відповідно до умов договору процентів, станом на 20.09.2023 (спірний період) заборгованість ФОП Жогло А.С. по процентам становить 56100,80 грн, що не спростовано відповідачами.

Водночас, у зв`язку з тим, що ФОП Жогло А.С. допустив порушення виконання зобов`язання з погашення кредиту відповідно до погодженого з банком графіку, Фонд розвитку підприємництва припинив здійснювати перерахунок коштів в рахунок часткової компенсації процентів, у зв`язку з чим сума заборгованості з компенсації процентів за Програмою, станом на час звернення позивача з позовом до суду, становить 12547,88 грн, які заявлені позивачем до стягнення з відповідачів.

Також позивачем нараховані та заявлені до стягнення з відповідачів поточні проценти за користування кредитом за вересень 2023 року у розмірі 3251,08 грн.

У зв`язку з невиконанням ФОП Жогло А.С. своїх зобов`язань за кредитним договором, за виконання яких поручилося ФГ «Агролюкс 2020», уклавши з позивачем відповідний договір поруки, Банк звернувся до суду з позовом до відповідачів про солідарне стягнення з останніх суми коштів у розмірі 392729,74 грн, з яких: поточна заборгованість за кредитом в сумі 187147 грн; прострочена заборгованість за кредитом в сумі 133682,98 грн; поточна заборгованість по процентам в сумі 3251,08 грн; прострочена заборгованість по процентам в сумі 56100,80 грн; поточна заборгованість по процентам (компенсація процентів за програмою Фонду розвитку підприємництва) в сумі 12547,88 грн.

Як вже зазначалось, оскаржуваним рішенням Господарського суду Одеської області від 11.06.2024 у даній справі позов Банку задоволено частково.

Судом відмовлено у задоволенні позову в частині стягнення з відповідачів поточної заборгованості за кредитом в сумі 187147 грн.

Місцевий господарський суд виходив з того, що в межах цієї справи позивачем заявлено про дострокове повернення відповідачем всієї суми кредиту, простроченої та поточної заборгованості по процентам. Водночас, в матеріалах справи відсутні докази направлення позивачем письмового повідомлення (вимоги) з відповідною датою про дострокове повернення всієї суми кредиту.

Відповідно до ч. 1 ст. 269 ГПК України суд апеляційної інстанції переглядає справу за наявними у ній і додатково поданими доказами та перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги.

Враховуючи приписи вищевказаної норми, доводи та вимоги апеляційної скарги, колегія суддів зауважує, що рішення Господарського суду Одеської області від 11.06.2024 у справі № 916/4196/23 переглядається тільки в частині відмови у задоволенні позову Банку про стягнення з відповідачів поточної суми кредиту.

При цьому, з огляду на предмет та підстави заявленого позову, враховуючи висновки суду першої інстанції, викладені в обґрунтування підстав для відмови у частині задоволення позову, колегія суддів зазначає, що фактично, у даному випадку спірним є лише питання щодо наявності/відсутності підстав для дострокового повернення відповідачем всієї суми кредиту.

Частиною 1 ст. 509 ЦК України передбачено, що зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від вчинення певної дії (негативне зобов`язання), а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться (ч. 1 ст. 526 ЦК України).

Частиною 1 ст. 530 ЦК України встановлено, що якщо у зобов`язанні встановлено строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання) (ч. 1 ст. 610 ЦК України).

Згідно ст. 626 ЦК України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Судом встановлено, що позивач, на виконання умов договору, надав відповідачу кредит у розмірі 534728 грн, який відповідач зобов`язався повернути у строк до 15.12.2024, шляхом здійснення двадцятьох платежів (19 платежів по 26737,00 грн та 1 платіж у розмірі 26725 грн) у період з 15.09.2020 по 15.12.2024 включно.

Отже, в межах цієї справи позивачем заявлено про дострокове повернення відповідачем всієї суми кредиту.

Відповідно до ч. 1 ст. 1049 ЦК України позичальник зобов`язаний повернути позикодавцеві позику (грошові кошти у такій самій сумі або речі, визначені родовими ознаками, у такій самій кількості, такого самого роду та такої самої якості, що були передані йому позикодавцем) у строк та в порядку, що встановлені договором. Якщо договором не встановлений строк повернення позики або цей строк визначений моментом пред`явлення вимоги, позика має бути повернена позичальником протягом тридцяти днів від дня пред`явлення позикодавцем вимоги про це, якщо інше не встановлено договором.

Якщо договором встановлений обов`язок позичальника повернути позику частинами (з розстроченням), то в разі прострочення повернення чергової частини позикодавець має право вимагати дострокового повернення частини позики, що залишилася, та сплати процентів, належних йому відповідно до ст. 1048 цього Кодексу (ч. 2 ст. 1050 ЦК України).

«Користування кредитом» - це можливість позичальника за плату правомірно не повертати кредитору борг (кредит) протягом певного періоду часу, погодженого сторонами кредитного договору.

Проценти відповідно до ст. 1048 ЦК України сплачуються не за сам лише факт отримання позичальником кредиту, а за користування кредитом (тобто за можливість позичальника за плату правомірно не сплачувати кредитору борг протягом певного часу).

При цьому, надання кредиту наділяє позичальника благом, яке полягає в тому, що позичальник, одержавши від кредитора грошові кошти, не повинен повертати їх негайно, а отримує можливість правомірно не сплачувати кредитору борг протягом певного часу (строку кредитування, у межах якого сторони можуть встановити періоди повернення частини суми кредиту), а кредитор, відповідно, за загальним правилом не вправі вимагати повернення боргу протягом відповідного строку (право кредитора достроково вимагати повернення всієї суми кредиту передбачає ч. 2 ст. 1050 ЦК України). Саме за це благо - можливість правомірно не повертати кредитору борг протягом певного часу - позичальник сплачує кредитору плату, якою є проценти за договором кредиту відповідно до ст. 1048 ЦК України.

Уклавши кредитний договір, сторони мають легітимні очікування щодо належного його виконання. Зокрема, позичальник розраховує, що протягом певного часу він може правомірно «користуватися кредитом», натомість кредитор розраховує, що він отримає плату (проценти за «користування кредитом») за надану позичальнику можливість не повертати всю суму кредиту одразу.

Разом з цим, зі спливом строку кредитування чи пред`явленням кредитором вимоги про дострокове погашення кредиту кредит позичальнику не надається, позичальник не може правомірно не повертати кошти, а тому кредитор вправі вимагати повернення кредиту разом із процентами, нарахованими відповідно до встановлених у договорі термінів погашення періодичних платежів на час спливу строку кредитування чи пред`явлення вимоги про дострокове погашення кредиту у межах цього строку.

Тобто позичальник у цьому разі не отримує від кредитора відповідне благо на період після закінчення строку кредитування чи після пред`явлення кредитором вимоги про дострокове погашення кредиту, а тому й не повинен сплачувати за нього нові проценти відповідно до ст. 1048 ЦК України (постанова Верховного Суду від 30.05.2023 у справі № 911/3728/20).

Як під час розгляду справи в суді першої інстанції, так і в апеляційній скарзі позивач вказує, що вимогу про дострокове повернення всієї суми кредиту банк пред`явив до відповідачів на підставі підп. 3.3.3. п. 3.3. Правил, який передбачає, що банк має право вимагати дострокового повного виконання позичальником своїх зобов`язань по договору про надання кредиту, включаючи нараховані проценти за користування кредитними коштами, комісії та штрафні санкції, якщо позичальник не виконав у строк свої зобов`язання по поверненню кредиту (його частини), в тому числі достроковому, та/або сплаті процентів, комісій, штрафних санкцій, передбачених договором про надання кредиту.

Колегія суддів зазначає, що умови вищевказаного пункту Правил визначають лише право Банку вимагати дострокового повернення кредитних коштів.

Водночас, вказані умови жодним чином не спростовують того, що передбачено у Розділі 4 Правил «Відповідальність» - днем настання події припинення і датою визнання фактичної заборгованості позичальника простроченою є, зокрема: пред`явлення банком вимоги про дострокове повернення кредиту - дата зазначена в такому письмовому повідомленні банку; звернення банку з позовом про дострокове стягнення кредиту, у тому числі, шляхом звернення стягнення на заставне майно - наступний календарний день за днем поштового відправлення позовної заяви банку до відповідача(чів).

Крім того, враховуючи, що відповідні умови включено до договору позивачем, колегія суддів також вважає за можливе застосувати у цьому випадку принцип сontra (лат. verba chartarum fortius accipiuntur contra proferentem - слова договору повинні тлумачитися проти того, хто їх написав), за яким особа, яка включила ту або іншу умову в договір, повинна нести ризик, пов`язаний з неясністю такої умови.

При цьому, обґрунтованим є висновок суду про те, що позовна заява є процесуальним документом, подання і зміст якої визначається процесуальним законодавством, а права та інтереси позивача, який звертається до суду з позовом, мають бути порушені вже станом на день подання цього позову (ч. 2 ст. 4 ГПК України).

Враховуючи вищевикладене, аналізуючи умови укладеного між сторонами договору, зокрема, Правил, судова колегія приходить до висновку, що сторони узгодили між собою порядок зміни істотної умови договору - строку повернення позичальником кредитних коштів, який фактично регламентує по-перше: право банку вимагати дострокового погашення кредитних зобов`язань, а по-друге: передумови для такої зміни строку погашення, пов`язані з обов`язком банку направити позичальнику відповідне повідомлення.

Іншими словами, сторони договору не визнали безумовною підставою для зміни строку виконання основного зобов`язання саме виникнення у позичальника прострочення з погашення заборгованості, а визнали саме направлення банком письмового повідомлення позичальнику про припинення строку користування кредитом, з огляду на що, така зміна умов договору не надає банку право звернутися з вимогою про дострокове повернення всієї суми кредиту без направлення боржнику відповідного повідомлення.

У даному випадку вимога про дострокове погашення заборгованості за кредитом є не просто звичайними заходами досудового врегулювання спору, додержання яких є неообов`язковими для сторін до звернення до суду, а є умовами укладеного договору, відповідно до яких у сторін виникають інші зобов`язання з іншими строками виконання та наслідками, і недоведеність позивачем дотримання ним таких умов договору є підставою для відмови у його позовних вимогах.

Водночас, Банк на адресу позичальника не надсилав жодного повідомлення з вимогою дострокового погашення кредиту.

При цьому, місцезнаходження відповідачів та тимчасово-окупованій території жодним чином не подавляє Банка права на альтернативні способи комунікації, зокрема, в порядку п. 8.10. Правил, в якому зазначено, що будь-які повідомлення, попередження, вимоги та будь-який інший обмін інформацією між сторонами, що стосуються договору про надання кредиту та не обмежуючись ним, незалежно від того, передбачені вони договором про надання кредиту або ні, мають юридичну силу, якщо вони зроблені письмово і доведені до відома іншої сторони засобами системи дистанційного обслуговування та/або SMS - повідомлень та/або електронної пошти та/або в паперовій формі. Адреса для зв`язків та листування зазначається у договорі про приєднання. Для доказу вручення повідомлення або документа буде достатнім довести, що доставка була здійснена особисто або що конверт, що містить повідомлення або документ, мав вірно вказану адресу і був відправлений (відповідно до вимог даного пункту, і всі поштові витрати були повністю оплачені), або що повідомлення електронною поштою було відправлено на адресу електронної пошти відповідної сторони або що SMS - повідомлення було відправлено за номером телефону відповідної сторони.

Таким чином, як обґрунтовано зауважив суд першої інстанції, за кредитним договором не настав термін виконання грошових зобов`язань у повному обсязі, оскільки банк не дотримав установлений договором порядок дострокового повернення коштів, внаслідок чого термін погашення заборгованості у повному обсязі не настав, тому є підстави для стягнення лише простроченої заборгованості за кредитом.

Рішення Господарського суду Одеської області від 11.06.2024 у справі № 916/4196/23 про відмову у задоволенні позову в оскаржуваній частині ґрунтується на всебічному, повному та об`єктивному розгляді всіх обставин справи, які мають суттєве значення для вирішення спору, відповідає нормам матеріального та процесуального права України, а доводи апеляційної скарги не спростовують висновку суду та не можуть бути підставою для його скасування або зміни.

Згідно з ст. 276 ГПК України суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а судове рішення без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

Судові витрати відповідно до вимог ст. 129 ГПК України покладаються на скаржника.

Керуючись статтями 129, 240, 269, 270, 275, 276, 281-284 ГПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Публічного акціонерного товариства Акціонерного банку «Укргазбанк» залишити без задоволення, рішення Господарського суду Одеської області від 11.06.2024 у справі № 916/4196/23 - без змін.

Постанова, відповідно до вимог ст. 284 ГПК України, набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена у касаційному порядку у строк, який обчислюється відповідно до ст. 288 ГПК України.

Повний текст постанови складено 17.09.2024 (у зв`язку з перебуванням головуючого судді Богацької Н.С. 16.09.2024 у відпустці відповідно до наказу в.о. голови суду від 16.09.2024 № 239-в).

Головуючий суддя Н.С. Богацька

судді С.І. Колоколов

Я.Ф. Савицький

СудПівденно-західний апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення10.09.2024
Оприлюднено20.09.2024
Номер документу121686581
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань банківської діяльності кредитування

Судовий реєстр по справі —916/4196/23

Постанова від 10.09.2024

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Богацька Н.С.

Ухвала від 01.07.2024

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Богацька Н.С.

Ухвала від 24.06.2024

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Богацька Н.С.

Рішення від 11.06.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Бездоля Д.О.

Ухвала від 23.05.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Бездоля Д.О.

Ухвала від 29.04.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Бездоля Д.О.

Постанова від 20.03.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Берднік І.С.

Ухвала від 15.02.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Берднік І.С.

Постанова від 15.01.2024

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Діброва Г.І.

Ухвала від 15.01.2024

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Діброва Г.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні