Постанова
від 27.10.2010 по справі 7502/10/2070
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд

61004 м. Харків вул. Мар'їнс ька, 18-Б-3

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Харків

27 жовтня 2010 р. № 2-а- 7502/10/2070

Харківський окружний ад міністративний суд

в складі: головуючого - су дді Білової О.В.,

за участю секретаря судово го засідання Романенко Т.С.,

за участю: прокурора - Фун ікова Р.М., представника позив ача - Бондаренко В.Ю.,

розглянувши у відк ритому судовому засіданні в залі суду в м. Харкові справу з а адміністративним позовом П рокурора Дзержинського райо ну міста Харкова в інтересах держави в особі Харківсько го територіального управл іння державної комісії з цін них паперів та фондового рин ку до Відкритого акціонерног о товариства "ДІСТІ" про стягн ення штрафу,-

В С Т А Н О В И В:

Прокурор Дзержинського району міста Харкова в інтер есах держави в особі Харків ського територіального уп равління державної комісії з цінних паперів та фондового ринку звернувся до суду з адм іністративним позовом до Від критого акціонерного товари ства "ДІСТІ" про стягнення з Ві дкритого акціонерного товар иства "ДІСТІ" до Державного бю джету України на рахунок Упр авління Державного казначей ства у Ленінському районі м. Х аркова штрафу в сумі 17000 (сімнад цять тисяч) гривень, обґрунто вуючи свої вимоги наступним.

Відкрите акціонерне товар иство "ДІСТІ" не виконало Розп орядження уповноваженої осо би ДКЦПФР від 10.12.2009 року № 76-ХА пр о усунення порушень законода вства про цінні папери (далі - Розпорядження), згідно якого необхідно було у термін до 01.02. 2010р. розкрити регулярну річну інформацію про емітента за 200 8 рік відповідно до вимог п. 1 гл ави 1 розділу V, п. 1 глави 7 розділ у V «Положення про розкриття і нформації емітентами цінних паперів», затвердженого Ріш енням ДКЦПФР від 19.12.06 № 1591, та у те рмін до 10.02.2010 р. письмово проінф ормувати уповноважену особу Комісії про виконання Розпо рядження. Вищезазначене є не виконанням розпорядження пр о усунення порушень законода вства про цінні папери, яке зг ідно п. 10 ст. 8 Закону України “П ро державне регулювання ринк у цінних паперів в Україні” є обов' язковим для виконання . Постановою № 41-ХА від 01.04.2010 року на відповідача Харківськи м територіальним правлінн ям Державної комісії з цінни х паперів та фондового ринку було накладено штрафну санк цію у розмірі 1000 неоподаткову ваних мінімумів доходів гром адян, що становить 17000 (сімнадця ть тисяч) гривень за невикона ння розпорядження. Накладени й штраф за порушення законод авства про цінні папери до те перішнього часу відповідаче м не сплачено.

Прокурор Фуніков Р.М. та пре дставник позивача - Харкі вського територіального у правління Державної комісії з цінних паперів та фондовог о ринку Бондаренко В.Ю. - в с удове засідання з' явилися , позовні вимоги підтримали т а просили суд задовольнити п озов у повному обсязі.

Відповідач - Відкрите акці онерне товариство "ДІСТІ" - в с удове засідання свого предст авника не направив, про дату, ч ас та місце судового розгляд у справи був належним чином п овідомлений, заяв та клопота нь суду не надав, причини неяв ки представника суду не пові домив.

Суд, вислухавши пояснення прокурора, представника поз ивача, дослідивши матеріали справи, встановив такі обста вини.

Згідно Витягу з Єдиного д ержавного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підпри ємців Відкрите акціонерне то вариство "ДІСТІ" зареєстрова но як суб' єкт підприємницьк ої діяльності - юридична осо ба 09.10.2008 року Виконавчим коміте том Харківської міської ради (а.с. 14).

Державною комісією з цінни х паперів та фондового ринку 10.12.200 року було прийнято розпор ядження про усунення порушен ь законодавства про цінні па пери за № 76-ХА (а.с. 5), яким Відкри те акціонерне товариство "ДІ СТІ" було зобов' язано у терм ін до 01.02.2010р. розкрити регулярну річну інформацію про емітен та за 2008 рік відповідно до вимо г п. 1 глави 1 розділу V, п. 1 глави 7 р озділу V «Положення про розкр иття інформації емітентами ц інних паперів», затвердженог о Рішенням ДКЦПФР від 19.12.06 № 1591, з ареєстрованого в Міністерст ві юстиції України 05 лютого 200 7 р. за № 97/13364, та у термін до 10.02.2010 р. п исьмово проінформувати упов новажену особу Комісії про в иконання Розпорядження (а.с. 5, зворотній бік).

На виконання зазначеного р озпорядження регулярна річн а інформація за 2008 рік ВАТ «ДІС ТІ»була розміщена у загально доступній інформаційній баз і даних ДКЦПФР про ринок цінн их паперів 12.03.2010 року, опубліков ана в офіційному друкованому виданні ДКЦПФР «Бюлетень. Ці нні папери України»№ 48 від 17.03.201 0 року та подана до Харківсь кого територіального упра вління 18.03.2010 року, тобто з поруш енням встановленого терміну .

У зв' язку з несвоєчасним в иконанням зазначеного вище р озпорядження Відкритим акці онерним товариством "ДІСТІ", п озивачем було складено акт п ро правопорушення на ринку ц інних паперів за № 41-ХА від 22.03.2010 року та постанову про розгля д справи про правопорушення на ринку цінних паперів від 12. 03.2010 року, за якою розгляд справ и було призначено на 22.03.2010 року. (а.с.3,8).

01.04.2010 року позивачем винесена постанова № 41-ХА, якою за невик онання розпорядження до Відк ритого акціонерного товарис тва "ДІСТІ" застосовано штраф ну санкцію в розмірі тисячі н еоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що складає 17000 грн. (а. с. 11), яка була отримана уповноваженою особою відпов ідача 01.04.2010 року (а.с.11, зворотній бік).

Відповідно до ч. 1 ст. 6 Закону України “Про державне регул ювання ринку цінних паперів в Україні” від 30 жовтня 1996 року № 448/96-ВР Державна комісія з цін них паперів та фондового рин ку є державним органом, підпо рядкованим Президенту Украї ни і підзвітним Верховній Р аді України. До системи цьо го органу входять Державна к омісія з цінних паперів та фо ндового ринку, її центральни й апарат і територіальні орг ани. Таким територіальним ор ганом і є Харківське тери торіальне управління Держав ної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

Згідно довідки Харківс ького обласного управлінн я статистики про включення д о Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних о сіб-підприємців Харківськ е територіальне управлінн я Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку є юридичною особою, ідентифік аційний код 24331919 (а.с. 13).

Відповідно до ч. 1 ст. 39 Закону України “Про цінні папери та фондовий ринок” емітентів, я кі здійснили відкрите (публі чне) розміщення цінних папер ів, зобов'язано своєчасно та в повному обсязі розкривати і нформацію, зокрема, про фінан сово-господарський стан і ре зультати діяльності емітент а у строки, встановлені закон одавством. Зазначена річна т а квартальна звітна інформац ія підпадає під визначення р егулярної інформації про емі тента, що міститься в ч. 1 ст. 40 вк азаного Закону.

Відповідно до абз. 2 - 4, ч.6 ст. 40 З акону України “Про цінні пап ери та фондовий ринок” звітн им періодом для складання рі чної інформації про емітента є календарний рік, річна інфо рмація про емітента повинна містити такі відомості: найм енування та місцезнаходженн я емітента, розмір його стату тного капіталу; орган управл іння емітента, його посадові особи та засновники; господа рська та фінансова діяльніст ь емітента; цінні папери еміт ента (вид, форма випуску, тип, к ількість), розміщення та ліст инг цінних паперів; річна фін ансова звітність; аудиторськ ий висновок. Емітент має прав о додатково подавати іншу ін формацію; річна інформація п ро емітента є відкритою і під лягає оприлюдненню емітенто м у строк не пізніше 30 квітня р оку, наступного за звітним, шл яхом опублікування її в одно му з офіційних друкованих ви дань Верховної Ради Укра їни, Кабінету Міністрів Укра їни або Державної комісії з ц інних паперів та фондового р инку і розміщення у загально доступній інформаційній баз і даних Державної комісії з ц інних паперів та фондового р инку про ринок цінних папері в. Примірник офіційного друк ованого видання, в якому опуб ліковано річну інформацію пр о емітента, він (емітент) надси лає до Державної комісії з ці нних паперів та фондового ри нку. Строки, порядок та форми п одання регулярної інформаці ї про емітента (річної та квар тальної) встановлюються Держ авною комісією з цінних папе рів та фондового ринку.

Відповідно п.п. 8, 10, 14 ч. 1 ст. 8 Зак ону України “Про державне ре гулювання ринку цінних папер ів в Україні” Державна коміс ія з цінних паперів та фондов ого ринку має право: здійснюв ати контроль за достовірніст ю і розкриттям інформації, що надається емітентами та осо бами, які здійснюють професі йну діяльність на ринку цінн их паперів, і саморегулівним и організаціями, та її відпов ідністю встановленим вимога м; надсилати емітентам, особа м, які здійснюють професійну діяльність на ринку цінних п аперів, фондовим біржам та са морегулівним організаціям о бов'язкові для виконання роз порядження про усунення пору шень законодавства про цінні папери та вимагати надання н еобхідних документів відпов ідно до чинного законодавств а; накладати адміністративні стягнення, штрафні та інші са нкції за порушення чинного з аконодавства на юридичних ос іб та їх співробітників, аж до анулювання ліцензій на здій снення професійної діяльно сті на ринку цінних паперів.

Пунктом 8 ч. 1 ст. 11 Закону Украї ни “Про державне регулювання ринку цінних паперів в Украї ні” передбачено застосуванн я до юридичних осіб фінансов их санкцій за невиконання аб о несвоєчасне виконання ріше нь Державної комісії з цінни х паперів та фондового ринку або розпоряджень, постанов а бо рішень уповноважених осіб Державної комісії з цінних п аперів та фондового ринку що до усунення порушень законод авства на ринку цінних папер ів - у розмірі від тисячі до п'я ти тисяч неоподатковуваних м інімумів доходів громадян.

Абзацами 1, 2 пункту 16 розділу 15 Правил розгляду справ про п орушення вимог законодавств а на ринку цінних паперів та з астосування санкцій, затверд женого рішенням Державної ко місії з цінних паперів та фон дового ринку від 11 грудня 2007 ро ку № 2272 та зареєстрованого в Мі ністерстві юстиції України 1 2 лютого 2008 року за № 120/14811 визначе но, що постанова про порушенн я справи про правопорушення на ринку цінних паперів, акт п ро правопорушення на ринку ц інних паперів, постанова про розгляд справи про правопор ушення на ринку цінних папер ів, постанова про зупинення п ровадження у справі про прав опорушення на ринку цінних п аперів, постанова про віднов лення провадження у справі п ро правопорушення на ринку ц інних паперів, постанова про накладення санкції за право порушення на ринку цінних па перів (постанова по справі пр о адміністративне правопору шення), постанова про закритт я справи про правопорушення на ринку цінних паперів, пост анова про виправлення описок вважаються надісланими (вру ченими) юридичній особі (поса довій особі чи громадянину), я ка притягується до відповіда льності, якщо їх вручено кері внику чи представнику юридич ної особи (посадовій особі чи громадянину) під розписку аб о надіслано поштою рекомендо ваним листом.

Доказом надіслання постан ови про порушення справи про правопорушення на ринку цін них паперів, акта про правопо рушення на ринку цінних папе рів, постанови про розгляд сп рави про правопорушення на р инку цінних паперів, постано ви про зупинення провадження у справі про правопорушення на ринку цінних паперів, пост анови про відновлення провад ження у справі про правопору шення на ринку цінних папері в, постанови про накладення с анкції за правопорушення на ринку цінних паперів (постан ови по справі про адміністра тивне правопорушення), поста нови про закриття справи про правопорушення на ринку цін них паперів, постанову про ви правлення описок є реєстр (сп исок) поштових відправлень р екомендованих листів, на яко му працівником об'єкта пошто вого зв'язку проставлено від биток календарного штемпелю та касовий чек.

Відповідно до п. 2 та п. 11 розді лу 15 Правил розгляду справ про порушення вимог законодавст ва на ринку цінних паперів та застосування санкцій постан ову про накладення санкції з а правопорушення на ринку ці нних паперів щодо юридичної особи може бути оскаржено до Державної комісії з цінних п аперів та фондового ринку ос обою, щодо якої її винесено, пр отягом десяти днів з дати вин есення постанови. Постанова за справою про правопорушенн я, а також рішення Комісії за с каргою на постанову можуть б ути оскаржені до суду в поряд ку і строки, встановлені зако нодавством.

Згідно з пунктами 2, 3, 5 розд ілу 15 Правил розгляду справ пр о порушення вимог законодавс тва на ринку цінних паперів т а застосування санкцій штраф має бути сплачений юридично ю особою не пізніше як через 15 днів з дати отримання ним пос танови. Юридичні особи сплач ують штрафи шляхом перерахув ання коштів до Державного бю джету. У разі несплати штрафу юридичною особою в строк, вст ановлений пунктом 2 цього роз ділу, штраф стягується в судо вому порядку.

Таким чином, суд дійшов вис новку, що позивач під час заст осування фінансових санкцій до відповідача діяв в межах п овноважень, в порядку та у спо сіб, що передбачені Законами України “Про державне регул ювання ринку цінних паперів в Україні” та “Про цінні папе ри та фондовий ринок”.

Відповідачем постанова пр о накладення санкцій за прав опорушення на ринку цінних п аперів від 01.04.2010 року була оскар жена 16.04.2010 року до Харківсько го окружного адміністрати вного суду, ухвалою якого від 16.08.2010 року позов ВАТ «ДІСТІ»був залишений без розгляду у зв' язку з повторною неявкою у су дове засідання представника позивача.

Судом встановлено, що на час розгляду справи штраф в розм ірі 17000,00 грн. відповідачем не сп лачений, постанова про накла дення санкцій за правопоруше ння на ринку цінних паперів в ід 01.04.2010 року не перебуває у про цедурі оскарження, у встанов леному порядку не скасована, а тому суд вважає, що позовні вимоги є обґрунтованими та п ідлягають задоволенню.

Відповідно вимогам ч. 4 ст. 94 КАС України судові витрати з відповідача не стягуються.

На підставі вищевик ладеного, керуючись ст. ст. 6, 8, 11 Закону України “Про державне регулювання ринку цінних па перів в Україні”від 30 жовтня 1 996 року № 448/96-ВР, ст. ст. 39, 40 Закону У країни “Про цінні папери та ф ондовий ринок”, Розділу 15 “Пр авил розгляду справ про пору шення вимог законодавства на ринку цінних паперів та заст осування санкцій”, затвердже ного рішенням Державної комі сії з цінних паперів та фондо вого ринку від 11 грудня 2007 року № 2272 та зареєстрованого в Мін істерстві юстиції України 12 л ютого 2008 року № 120/14811, ст. ст. 8-14, 71, 94, 159, 16 0-164, 167, 186 КАС України, суд -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Прокурора Дзержинського рай ону міста Харкова в інтереса х держави в особі Харківськ ого територіального управ ління державної комісії з ці нних паперів та фондового ри нку до Відкритого акціонерно го товариства "ДІСТІ" про стяг нення штрафу -задовольнити.

Стягнути з Відкритого акці онерного товариства "ДІСТІ" (61 052, м. Харків, вул. Ярославська,2/2, п/р 26006000704001 у ВАТ АСТРА-БАНК, М ФО 380548, код ЄДРПОУ- 36035310) до Державн ого бюджету України на рахун ок Управління Державного каз начейства у Дзержинському ра йоні м. Харкова № 31113106700006, відкрит ий в Головному управлінні Де ржавного казначейства Украї ни в Харківській області за б алансовим рахунком 3111 “Надход ження до загального фонду де ржавного бюджету” по коду бю джетної класифікації 21081100 “Адм іністративні штрафи та інші санкції”, новий символ звітн ості 106, МФО 851011, код УДК 24134120, заборг ованість зі сплати штрафу в р озмірі 17000.00 (сімнадцять тисяч) г ривень 00 копійок.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання апеляційної скарг и, якщо скаргу не було подано. У разі подання апеляційної с карги постанова, якщо її не ск асовано, набирає законної си ли після повернення апеляцій ної скарги, відмови у відкрит ті апеляційного провадження або набрання законної сили р ішенням за наслідками апеляц ійного провадження.

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку д о Харківського апеляцій ного адміністративного суду через Харківський окруж ний адміністративний суд шля хом подачі апеляційної скарг и протягом десяти днів з дня ї ї проголошення. У разі застос ування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а тако ж прийняття постанови у пись мовому провадженні апеляцій на скарга подається протягом десяти днів з дня отримання к опії постанови.

У повному обсязі постанова виготовлена 27 жовтня 2010 року.

Суддя Білова О.В.

СудХарківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення27.10.2010
Оприлюднено16.11.2010
Номер документу12179089
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —7502/10/2070

Ухвала від 14.07.2010

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Білова О.В.

Ухвала від 15.09.2010

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Білова О.В.

Ухвала від 11.06.2010

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Білова О.В.

Постанова від 27.10.2010

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Білова О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні