Ухвала
від 24.09.2024 по справі 24/142-б
ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

вул. Шолуденка, буд. 1, літера А, м. Київ, 04116 (044) 230-06-58 inbox@anec.court.gov.ua

УХВАЛА

про повернення апеляційної скарги

"24" вересня 2024 р. Справа№ 24/142-б

Північний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Отрюха Б.В.

суддів: Гончарова С.А.

Доманської М.Л.

Розглянувши матеріали апеляційної скарги Товариства з обмеженою відповідністю Фірма «Маг» на протокольну ухвалу Господарського суду міста Києва від 15.08.2024 у справі № 24/142-б (суддя Стасюк С.В.)

за позовом Відкритого акціонерного товариства «Радикал»

до Товариства з обмеженою відповідністю Фірма «Маг»

про витребування майна з чужого незаконного володіння

в межах справи № 24/142-б

за заявою Публічного акціонерного товариства «Київенерго»

до Відкритого акціонерного товариства «Радикал»

про банкрутство

ВСТАНОВИВ:

Протокольною ухвалою Господарського суду міста Києва від 15.08.2024 у справі № 24/142-б (суддя Стасюк С.В.) відмовлено у задоволенні клопотання Товариства з обмеженою відповідністю Фірма «Маг» про надсилання до господарського суду, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство Відкритого акціонерного товариства «Радикал» - матеріалів за позовом Відкритого акціонерного товариства «Радикал» до Товариства з обмеженою відповідальністю Фірма «Маг» про витребування майна з чужого незаконного володіння ухвали, прийнятих ухвалою від 08.07.2024 № 24/142-б Господарським судом міста Києва у складі головуючого судді Стасюка С.В. до свого провадження.

Не погоджуючись із вищевказаною протокольною ухвалою, Товариство з обмеженою відповідністю Фірма «Маг» звернулося до Північного апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою в якій просить, скасувати судове рішення, яким є протокольна ухвала від 15.08.2024 № 24/142-б; ухвалити нове судове рішення, яким задовольнити клопотання відповідача Товариства з обмеженою відповідністю Фірма «Маг» про надсилання (передачу) за встановленою статтею 7 Кодексу з процедур банкрутства підсудністю до господарського суду, у провадженні якого перебуває вся справа № 24/142-б про банкрутство Відкритого акціонерного товариства «Радикал», яка порушена 09.03.2000 - матеріалів за позовом Відкритого акціонерного товариства «Радикал» до Товариства з обмеженою відповідальністю Фірма «Маг» про витребування майна з чужого незаконного володіння, прийнятих ухвалою від 08.07.2024 № 24/142-б Господарським судом міста Києва у складі головуючого судді Стасюка С.В. до свого провадження.

Відповідно до протоколу передачі судової справи (апеляційної скарги, заяви, картки додаткових матеріалів) раніше визначеному судді (судді-доповідачу) (складу суду) від 28.08.2024 апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідністю Фірма «Маг» передано для розгляду колегії суддів Північного апеляційного господарського суду у складі: головуючий суддя Отрюх Б.В., судді: Гончаров С.А., Доманська М.Л.

Слід зазначити, що головуючий суддя (суддя - доповідач) Отрюх Б.В. перебував у відпустці з 02.09.2024 по 22.09.2024 (включно).

Розглянувши апеляційну скаргу та додані до неї документи, апеляційний суд дійшов висновку про її повернення скаржнику з огляду на наступне.

Як встановлено судом, у провадженні Господарського суду міста Києва перебуває справа № 24/142-б за заявою Публічного акціонерного товариства «Київенерго» про банкрутство Відкритого акціонерного товариства «Радикал».

15.11.2019 до Господарського суду міста Києва звернулось Відкрите акціонерне товариство «Радикал» до Товариства з обмеженою відповідністю Фірма «Маг» з позовом про витребування майна з чужого незаконного володіння.

Оскаржуваною наразі протокольною ухвалою місцевого господарського суду від 15.08.2024 відмовлено у задоволенні клопотання Товариства з обмеженою відповідністю Фірма «Маг» про надсилання до господарського суду, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство Відкритого акціонерного товариства «Радикал» - матеріалів за позовом Відкритого акціонерного товариства «Радикал» до Товариства з обмеженою відповідальністю Фірма «Маг» про витребування майна з чужого незаконного володіння ухвали, прийнятих ухвалою від 08.07.2024 № 24/142-б Господарським судом міста Києва у складі головуючого судді Стасюка С.В. до свого провадження.

Відповідно до положень статті 7 Кодексу України з процедур банкрутства (надалі - КУзПБ), спори, стороною в яких є боржник, розглядаються господарським судом за правилами, передбаченими Господарським процесуальним кодексом України (надалі - ГПК України), з урахуванням особливостей, визначених цією статтею.

Господарський суд, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство (неплатоспроможність), в межах цієї справи вирішує всі майнові спори, стороною в яких є боржник; спори з позовними вимогами до боржника та щодо його майна; спори про визнання недійсними результатів аукціону; спори про визнання недійсними будь-яких правочинів, укладених боржником; спори про повернення (витребування) майна боржника або відшкодування його вартості відповідно; спори про відшкодування шкоди та/або збитків, завданих боржнику; спори про стягнення заробітної плати; спори про поновлення на роботі посадових та службових осіб боржника; спори щодо інших вимог до боржника.

Склад учасників розгляду спору визначається відповідно до Господарського процесуального кодексу України.

Господарський суд розглядає спори, стороною в яких є боржник, за правилами, визначеними Господарським процесуальним кодексом України. За результатами розгляду спору суд ухвалює рішення.

Заяви (позовні заяви) учасників провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність) або інших осіб у спорах, стороною в яких є боржник, розглядаються в межах справи про банкрутство (неплатоспроможність) за правилами спрощеного позовного провадження.

Велика Палата Верховного Суду у постанові від 18.02.2020 року у справі № 918/335/17 виснувала, що судові рішення у процедурі банкрутства можна поділити на дві такі групи.

Перша група стосується розв`язання специфічних питань, притаманних саме процедурам банкрутства, тобто непозовному провадженню: про відкриття провадження у справі про банкрутство, про припинення дії мораторію щодо майна боржника, про закриття провадження у справі про банкрутство, про затвердження плану санації, про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, про призначення (розумій також і відсторонення) керуючого санацією, ліквідатора тощо.

Друга група стосується виключно вирішення спорів. До неї належать судові рішення щодо розгляду спорів, у межах справи про банкрутство, стороною в яких є боржник. Такі спори розглядаються за позовом сторони, тобто в позовному провадженні.

Хоч ці справи позовного провадження і розглядаються в межах справи про банкрутство, процесуально вони автономні від непозовного провадженням, яке врегульоване КУзПБ, а тому регламентуються з моменту відкриття і до ухвалення остаточного рішення лише правилами позовного провадження, встановленими у ГПК України, як про це зазначено у ч. 3 ст. 7 КУзПБ.

Відповідна правова позиція наведена Верховним Судом у складі палати для розгляду справ про банкрутство Касаційного господарського суду у постанові від 16.08.2023 року у справі № 920/162/23.

Відтак, в даному випадку застосуванню підлягають норми ГПК України.

За приписами ст. 129 Конституції України встановлені основні засади судочинства, до яких віднесено забезпечення апеляційного та касаційного оскарження рішення суду, крім випадків, встановлених законом.

Вказана конституційна норма конкретизована законодавцем в статті 14 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», згідно з якою учасники судового процесу та інші особи у випадках і порядку, встановлених процесуальним законом, мають право на апеляційне та касаційне оскарження судового рішення.

Таким чином, реалізація конституційного права на апеляційне та касаційне оскарження судового рішення названим законом ставиться в залежність від положень процесуального закону.

Отже, Господарський процесуальний кодекс України повинен містити імперативні норми про те, в яких випадках учасник судового процесу має право оскаржити ухвалу суду в апеляційному чи касаційному порядку.

Відповідно до ч.1 ст. 17 ГПК України учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов`язки, мають право на апеляційний перегляд справи.

В силу приписів ч. 2 ст. 254 ГПК України учасники справи, особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов`язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку ухвали суду першої інстанції окремо від рішення суду лише у випадках, передбачених статтею 255 цього Кодексу. Оскарження ухвал суду, які не передбачені статтею 255 цього Кодексу, окремо від рішення суду не допускається.

Таким чином, перелік ухвал, які підлягають апеляційному оскарженню окремо від рішення суду, наведений у статті 255 ГПК України, є вичерпним та не підлягає розширеному тлумаченню.

У Постанові Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного господарського суду від 18.07.2019 року у справі № 904/421/19 зроблено висновок, що системне тлумачення ст. 255 ГПК України свідчить про те, що законодавець свідомо виокремив випадки, в яких може бути оскаржена або конкретна процесуальна дія, або така конкретна дія і відмова в її вчиненні.

Зазначені процесуально-процедурні обмеження права на апеляційне оскарження деяких ухвал місцевого господарського суду окремо від остаточного рішення суду встановлено з метою ефективного здійснення правосуддя, забезпечення розгляду справи упродовж розумного строку та запобігання зловживанням процесуальними правами і вони не зменшують для сторін можливості доступу до суду апеляційної інстанції та не ускладнюють їм цього доступу таким чином і такою мірою, щоб завдати шкоди самій суті цього права, оскільки сторони не позбавляються права на апеляційне оскарження таких ухвал місцевого господарського суду взагалі, їх право лише відтерміновується до винесення судового рішення у справі, яке може бути оскаржено в апеляційному порядку. Близькі за змістом висновки щодо віднесення ухвал суду першої інстанції, якими вирішено процесуальні (процедурні) питання, пов`язані з рухом справи до переліку ухвал, що підлягають оскарженню окремо від рішення суду сформовано у постановах Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 18.10.2018 у справі № 912/1398/18, від 12.03.2019 у справі № 918/361/18, від 03.11.2021 у справі № 910/5684/20, від 12.10.2021 у справі № 904/6251/20, від 14.12.2022 у справі № 920/1346/21.

Отже, зважаючи на викладене, оскарження ухвал суду у справах позовного провадження має здійснюватися за правилами та в порядку, що встановлені ГПК України.

Натомість протокольна ухвала суду першої інстанції про відмову у задоволенні клопотання Товариства з обмеженою відповідністю Фірма «Маг» про надсилання до господарського суду, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство Відкритого акціонерного товариства «Радикал» - матеріалів за позовом Відкритого акціонерного товариства «Радикал» до Товариства з обмеженою відповідальністю Фірма «Маг» про витребування майна з чужого незаконного володіння ухвали, прийнятих ухвалою від 08.07.2024 № 24/142-б Господарським судом міста Києва у складі головуючого судді Стасюка С.В. до свого провадження, не охоплюється наведеним у ст. 255 ГПК України переліком ухвал, які можуть бути оскаржені окремо від рішення суду.

Не містять вказівки щодо права оскарження такої протокольної ухвали окремо від рішення суду і інші положення ГПК України, в тому числі норми ст. 169 «Заяви, клопотання і заперечення», ст. 207 «Розгляд заяв та клопотань» та ст. 232 «Види судових рішень» ГПК України.

Таким чином, системний аналіз зазначених вище норм права дає підстави для висновку, що оскаржувана протокольна ухвала Господарського суду міста Києва від 15.08.2024 у справі № 24/142-б відповідно до приписів ч. 3 ст. 255 ГПК України має розглядатися судом при оскарженні судового рішення за результатами розгляду позовних вимог по суті спору, яке підлягає оскарженню в апеляційному порядку.

Згідно п. 4 ч. 5 ст. 260 ГПК України апеляційна скарга не приймається до розгляду і повертається судом апеляційної інстанції, якщо скаргу подано на ухвалу, що не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

За вказаних обставин, оскільки оскаржувана в апеляційному порядку протокольна ухвала місцевого господарського суду не підлягає оскарженню окремо від рішення суду першої інстанції, колегія суддів дійшла висновку про повернення поданої Товариством з обмеженою відповідністю Фірма «Маг» апеляційної скарги на протокольну ухвалу Господарського суду міста Києва від 15.08.2024 у справі № 24/142-б без розгляду на підставі п.4 ч.5 ст. 260 ГПК України.

Наведений вище висновок щодо застосування приписів п.4 ч.5 ст.260 ГПК України у випадку подання апеляційної скарги на ухвалу, що не підлягає оскарженню окремо від рішення суду, міститься, зокрема, у постановах Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 19.07.2024 у справі № 873/223/21, від 14.12.2022 у справі № 920/1346/21, від 05.11.2021 у справі № 906/294/21, від 03.11.2021 у справі № 910/5684/20 та від 29.04.2021 у справі № 910/4248/20.

Керуючись статтями 234, 255, п. 4 ч. 5 ст. 260 ГПК України, Північний апеляційний господарський суд

УХВАЛИВ:

1. Повернути апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідністю Фірма «Маг» на протокольну ухвалу Господарського суду міста Києва від 15.08.2024 у справі № 24/142-б та додані до неї документи без розгляду.

2.Копію ухвали суду надіслати учасникам провадження у справі.

Ухвала суду апеляційної інстанції набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена до Верховного Суду у порядку, строки та випадках, передбачених ст.ст. 286-291 ГПК України.

Головуючий суддя Б.В. Отрюх

Судді С.А. Гончаров

М.Л. Доманська

СудПівнічний апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення24.09.2024
Оприлюднено27.09.2024
Номер документу121891676
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи про банкрутство, з них: майнові спори, стороною в яких є боржник, з них:

Судовий реєстр по справі —24/142-б

Ухвала від 08.10.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Отрюх Б.В.

Ухвала від 08.10.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Білоус В.В.

Ухвала від 09.10.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

Ухвала від 07.10.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Білоус В.В.

Ухвала від 24.09.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Отрюх Б.В.

Ухвала від 24.09.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Отрюх Б.В.

Ухвала від 24.09.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Отрюх Б.В.

Ухвала від 28.08.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Отрюх Б.В.

Ухвала від 28.08.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Отрюх Б.В.

Ухвала від 28.08.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Отрюх Б.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні