Ухвала
від 01.10.2024 по справі 705/2159/19
ЧЕРКАСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ЧЕРКАСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Номер провадження 22-ц/821/1701/24 Справа № 705/2159/19

УХВАЛА

01 жовтня 2024 року м. Черкаси

Черкаський апеляційний суд в складі суддів Новікова О.М., Василенко Л.І., Карпенко О.В., розглянувши заяву ОСОБА_1 про відвід суддів Новікова Олега Миколайовича, Василенко Людмили Іванівни , Фетісової Тетяни Леонідівни у справі за об`єднаними позовами ОСОБА_1 до приватного підприємства «Центр-Монтаж-Енерго» про стягнення заробітної плати за два дні додаткової відпустки в зв`язку з навчанням, визнання незаконними та скасування наказів від 26.04.2019 року № 16 «Про зміни до штатного розпису, скорочення чисельності працівників» та від 03.07.2019 року № 25 «Про припинення трудового договору (контракту)», визнання протиправним звільнення та поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу,-

в с т а н о в и в :

В провадженні Черкаського апеляційного суду знаходиться вказана цивільна справа.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 27.09.2024 року, визначено колегію суддів: Новіков О.М. - головуючий суддя і судді Василенко Л.І., Фетісова Т.Л.

Ухвалою Черкаського апеляційного суду від 30 вересня 2024 року задоволено заяву судді Фетісової Т.Л. про самовідвід.

Відповідно до протоколу повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 30.09.2024 року, визначено колегію суддів: Новіков О.М. - головуючий суддя і судді Василенко Л.І., Карпенко О.В.

30 вересня 2024 року ОСОБА_1 звернулася до суду із заявою про відвід суддів Новікова О.М., Василенко Л.І. та Фетісової Т.Л., мотивуючи її тим, що суддя Фетісова Т.Л. звернулася до Вищої ради правосуддя щодо втручання в її діяльність ОСОБА_1 за вміст досьє судді Фетісової Т.Л., родичі якої на думку заявника, загрузли в криміналі.

Вважає, що суддя Фетісова Т.Л. відповідальна за своїх родичів особисто, а перекладати сімейні проблеми на ОСОБА_1 є ознакою саме зловживання владними повноваженнями, порушенням присяги судді та позбавленням права на справедливий суд.

Вказує, що визначена у даній справі колегія суддів не забезпечить об`єктивний та неупереджений розгляд справи.

Оскільки суддя Фетісова Т.Л. виключена зі складу колегії суддів у зв`язку із заявленим нею самовідводом, тому колегія суддів вирішує питання щодо обґрунтованості заяви ОСОБА_1 та наявності законних підстав для відводу не всій колегії суддів, а лише суддів Новікова О.М. та Василенко Л.І.

Перевіривши вказані доводи, колегія суддів доходить наступних висновків.

Відповідно до положень статті 36 ЦПК України суддя не може розглядати справу і підлягає відводу (самовідводу), якщо: 1) він є членом сім`ї або близьким родичем (чоловік, дружина, батько, мати, вітчим, мачуха, син, дочка, пасинок, падчерка, брат, сестра, дід, баба, внук, внучка, усиновлювач чи усиновлений, опікун чи піклувальник, член сім`ї або близький родич цих осіб) сторони або інших учасників судового процесу, або осіб, які надавали стороні або іншим учасникам справи правничу допомогу у цій справі, або іншого судді, який входить до складу суду, що розглядає чи розглядав справу; 2) він брав участь у справі як свідок, експерт, спеціаліст, перекладач, представник, адвокат, секретар судового засідання або надавав стороні чи іншим учасникам справи правничу допомогу в цій чи іншій справі; 3) він прямо чи побічно заінтересований у результаті розгляду справи; 4) було порушено порядок визначення судді для розгляду справи; 5) є інші обставини, що викликають сумнів в неупередженості або об`єктивності судді.

Суддя підлягає відводу (самовідводу) також за наявності обставин, встановлених статтею 37 цього Кодексу.

Колегія суддів вважає, що ОСОБА_1 , звертаючись до суду із заявою про відвід суддів Новікова О.М. та Василенко Л.І., не навела обґрунтованих підстав для їх відводу, перелічених в законі, і не навела мотивів, які дають підстави для сумніву у безсторонності суддів.

Посилання у заяві на той факт, що суддя Фетісова Т.Л. звернулася до Вищої ради правосуддя про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя, не може свідчити про упередженість та можливу необ`єктивність розгляду справи суддями Новіковим О.М. та Василенко Л.І.

Суддя Фетісова Т.Л. заявила самовідвід у зв`язку з можливими сумнівами щодо її упередженості при розгляді даної справи, який був задоволений колегією суддів. У той же час з мотивів заяви про відвід колегії суддів не установлено фактів, що можуть поставити під сумнів безсторонність суддів Новікова О.М. та Василенко Л.І.

Стаття 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод передбачає право кожного на справедливий розгляд його справи незалежним і безстороннім судом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру.

Практика Європейського суду з прав людини свідчить про те, що важливим питанням є питання довіри, яку суди повинні вселяти у громадськість у демократичному суспільстві. У рішенні у справі «Білуха проти України» від 09 листопада 2006 року («Belukha v. Ukraine», заява № 33949/02) Європейський суд з прав людини з посиланням на його усталену практику вказав, що наявність безсторонності відповідно до пункту першого статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод повинна визначатися за суб`єктивним та об`єктивним критеріями. Відповідно до суб`єктивного критерію беруться до уваги особисті переконання та поведінка окремого судді, тобто чи виявляв суддя упередженість або безсторонність у даній справі. Відповідно до об`єктивного критерію визначається, серед інших аспектів, чи забезпечував суд як такий та його склад відсутність будь-яких сумнівів у його безсторонності. Стосовно суб`єктивного критерію особиста безсторонність суду презюмується, поки не надано доказів протилежного. При цьому Європейський суд з прав людини вказує на те, що при вирішенні питання, чи є у справі обґрунтовані причини побоюватися, що певний суддя був небезсторонній, позиція заінтересованої особи є важливою, але не вирішальною. Вирішальним все ж є те, чи можна вважати такі побоювання об`єктивно обґрунтованими.

Зміст та доводи заяви про відвід суддів від участі у розгляді справи не свідчать про наявність законних підстав, передбачених статтею 36 ЦПК України, для відводу суддів, не відповідають меті цивільного судочинства, оскільки в їх основу покладені припущення, суб`єктивна думка щодо упередженості та заінтересованості суддів. Втім жодних конкретних обставин, які б могли свідчити про упередженість колегії суддів заява не містить.

Відповідно до положень частин 2-3 ст. 40 ЦПК України питання про відвід судді вирішує суд, який розглядає справу. Суд задовольняє відвід, якщо доходить висновку про його обґрунтованість. Якщо суд доходить висновку про необґрунтованість заявленого відводу і заява про такий відвід надійшла до суду за три робочі дні (або раніше) до наступного засідання, вирішення питання про відвід здійснюється суддею, який не входить до складу суду, що розглядає справу, і визначається у порядку, встановленому частиною першою статті 33 цього Кодексу. Такому судді не може бути заявлений відвід. Якщо заява про відвід судді надійшла до суду пізніше ніж за три робочі дні до наступного засідання, така заява не підлягає передачі на розгляд іншому судді, а питання про відвід судді вирішується судом, що розглядає справу.

Оскільки, передбачених законом підстав для відводу суддів Новікова О.М. та Василенко Л.І. немає, колегія суддів вважає, що заявлений відвід є необґрунтованим.

Керуючись ст.ст. 33, 37, 40 ЦПК України, суд

у х в а л и в:

Заяву ОСОБА_1 про відвід суддів Новікова Олега Миколайовича та Василенко Людмили Іванівни визнати необґрунтованою.

Цивільну справу № 705/2159/19 передати до відділу забезпечення діяльності судової палати у цивільних справах для визначення судді, який не входить до складу суду, що розглядає справу, в порядку, встановленому ч.1 ст.33 ЦПК України, який у подальшому вирішить питання про відвід суддів Новікова Олега Миколайовича та Василенко Людмили Іванівни.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Судді

СудЧеркаський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення01.10.2024
Оприлюднено02.10.2024
Номер документу121986670
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із трудових правовідносин, з них про виплату заробітної плати

Судовий реєстр по справі —705/2159/19

Ухвала від 09.10.2024

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Новіков О. М.

Ухвала від 03.10.2024

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Новіков О. М.

Ухвала від 02.10.2024

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Гончар Н. І.

Ухвала від 01.10.2024

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Новіков О. М.

Ухвала від 30.09.2024

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Новіков О. М.

Ухвала від 10.09.2024

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Сивокінь С. С.

Ухвала від 10.09.2024

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Сивокінь С. С.

Ухвала від 05.09.2024

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Сивокінь С. С.

Ухвала від 04.09.2024

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Сивокінь С. С.

Ухвала від 28.08.2024

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Сивокінь С. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні