Рішення
від 15.10.2010 по справі 41/378
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 41/378 15.10.10

За позовом Акціонерної енергопостач альної компанії «Київенерго »в особі Структурного відокр емленого підрозділу «Енерго збут Київенерго»

До Публічного акціонерко т овариства трест «Київміськб уд -1»імені М.П. Загороднього

Про стягнення 187 691, 58 грн.

Суддя Спичак О.М.

Представники сторін:

від позивача: Гаркаве нко С.В. - дов. № Д07/2010/06/03-1 від 03.06.201 0 року;

від відповідача: Гаврил юк П.Д. - дов. № 374 від 14.09.2009 року;

Обставини справи:

Акціонерна енергопост ачальна компанія «Київенерг о»в особі Структурного відок ремленого підрозділу «Енерг озбут Київенерго»звернулас я до Господарського суду міс та Києва з позовом до Публічн ого акціонерко товариства тр ест «Київміськбуд -1»імені М.П. Загороднього про стягн ення 186 252, 59 грн. боргу за позаобл іково спожиту електроенергі ю згідно акту порушень № 01910 від 09.02.2010 року та 1 438, 99 грн. 3 % річних.

Крім того, позивач просить с тягнути з відповідача сплаче не державне мито та витрати з а інформаційно-технічне забе зпечення судового процесу.

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідач в порушенн я умов чинного законодавства здійснював бездоговірне, по за облікове, безоплатне спож ивання електричної енергії, внаслідок чого було складено відповідний акт порушень та донараховано відповідачу ва ртість позаобліково спожито ї електроенергії в сумі 186 252, 59 г рн.

Ухвалою від 25.08.2010 року було по рушено провадження по справі та призначено її розгляд на 13 .09.2010 року.

В судовому засіданні 13.09.2010 ро ку представник позивача пода в документи на вимогу ухвали суду про порушення провадже ння у справі та надав усні поя снення по справі, відповідно до яких позовні вимоги підтр имав у повному обсязі.

Представник відповідача в судове засідання 13.09.2010 року з' явився, однак через канцеляр ію суду надав клопотання про витребування у представника позивача додаткових доказів по справі, у зв' язку з чим пр осив суд розгляд справи відк ласти.

В судовому засіданні 13.09.2010 ро ку, у відповідності до частин и 3 статті 77 Господарського пр оцесуального кодексу Україн и, судом оголошено перерву до 01.10.2010 року.

Представник позивача в суд овому засіданні 01.10.2010 року нада в усні пояснення по суті спор у.

В судовому засіданні 01.10.2010 ро ку представник позивача нада в клопотання про відкладення розгляду для надання строку для мирного врегулювання сп ору.

В судовому засіданні 01.10.2010 ро ку, у відповідності до частин и 3 статті 77 Господарського пр оцесуального кодексу Україн и, судом оголошено перерву до 15.10.2010 року.

В судовому засіданні 15.10.2010 ро ку представник позивача нада в усні пояснення з приводу за явлених позовних вимог, відп овідно до яких просив позов з адовольнити.

Представник відповідача в судовому засіданні 15.10.2010 року н адав клопотання про розстроч ку виконання рішення строком на 12 (дванадцять) місяців, прот и якого представник позивача не заперечував, свою згоду ви клав в письмовій заяві.

Відповідно до положень ста тті 75 ГПК України справа розгл ядається за наявними в ній ма теріалами.

В судовому засіданні 15.10.2010 р оку на підставі ст. 85 ГПК Украї ни оголошено вступну та резо лютивну частини рішення суду .

Розглянувши матеріали сп рави та заслухавши пояснення представників сторін, Госпо дарський суд міста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

09 лютого 2010 року на підста ві ст. 27 Закону України «Про ел ектроенергетику»від 16.10.1997 рок у (далі - Закон) та п. 6.41 Правил к ористування електричною ене ргією (далі - ПКЕЕ) затвердже них Постановою Національної комісії з питань регулюванн я електроенергетики України № 28 від 31.07.1996 року представникам и позивача в присутності пре дставника відповідача був ск ладений акт № 01910 про виявленн я порушень Правил користуван ня електричною енергією, від повідно до якого, позивач в по рушення пунктів 5.1 та 6.40 ПКЕЕ зд ійснив самовільне, бездогові рне, позаоблікове підключенн я до електромереж по вул. Ярос лавів Вал, 36-38а, шляхом позаоблі кового підключення струмопр иймачів.

Згідно до положень 5.1. ПКЕЕ, д оговір про постачання електр ичної енергії є основним док ументом, який регулює віднос ини між постачальником елект ричної енергії за регульован им тарифом, що здійснює свою д іяльність на закріпленій тер иторії, і споживачем та визна чає зміст правових відносин, прав та обов'язків сторін. Спо живання електричної енергії без договору не допускаєтьс я.

Статтею 27 Закону встановлен о відповідальність за поруше ння законодавства про електр оенергетику. Зокрема, правоп орушеннями в електроенергет иці є: крадіжка електричної і теплової енергії, самовільн е підключення до об'єктів еле ктроенергетики і споживання енергії без приладів обліку .

Відповідно до пункту 6.40 Прав ил користування електричною енергією (далі - ПКЕЕ) у разі ви явлення представниками елек тропередавальної організац ії або представниками постач альника електричної енергії пошкоджень чи зриву пломб, ус тановлених у місцях, указани х в акті про пломбування, або п ошкоджень відбитків тавр на цих пломбах, пошкодження роз рахункових засобів обліку, я вних ознак втручання в парам етри розрахункових засобів ( систем) обліку з метою зміни ї х показів перерахунок обсягу електричної енергії, який пі длягає оплаті, здійснюється відповідно до Методики в изначення обсягу та вартості електричної енергії, не облі кованої внаслідок порушення споживачами правил користув ання електричною енергією, з атвердженої постановою НКРЕ від 04.05.2006 N 562, зареєстрованої в Мі ністерстві юстиції України 0 4.07.2006 за N 782/12656.

Пунктом 10.2.11 ПКЕЕ встановлен о, що споживач електричної ен ергії зобов'язаний забезпечи ти безперешкодний доступ пос тачальника електричної енер гії та/або електропередаваль ної організації до розрахунк ових засобів обліку електрич ної енергії, що встановлені н а об'єктах споживача для візу ального або автоматизованог о зняття показів розрахунков их засобів обліку.

Разом з тим, пунктом 6.41 ПКЕЕ п ередбачено, що у разі виявлен ня під час контрольного огля ду або технічної перевірки у повноваженим представником постачальника електричної е нергії, від якого споживач од ержує електричну енергію, аб о електропередавальної орга нізації порушень цих Правил або умов договору на місці ви явлення порушення у присутно сті представника споживача о формляється акт порушень.

В акті мають бути зазначені зміст виявленого порушення із посиланням на відповідні пункти цих Правил та вихідні дані, необхідні та достатні д ля визначення обсягу недовра хованої електричної енергії та/або суми завданих спожива чем збитків. За необхідності в акті зазначаються заходи, я ких необхідно вжити для усун ення допущених порушень.

Акт складається в двох прим ірниках, один з яких передаєт ься або надсилається спожива чеві.

Акт підписується представ ником постачальника електри чної енергії (електропередав альної організації) та предс тавником споживача.

У разі відмови споживача пі дписати акт в ньому робиться запис про відмову. У цьому раз і акт вважається дійсним, якщ о він підписаний не менше ніж трьома уповноваженими предс тавниками постачальника еле ктричної енергії (електропер едавальної організації).

Споживач має право подати п ояснення і зауваження щодо з місту акта, які зазначаються в акті, а також викласти мотив и своєї відмови від його підп исання.

Акт підписують тільки особ и, які брали участь в контроль ному огляді або технічній пе ревірці.

Згідно з пунктом 6.42 ПКЕЕ на п ідставі акта порушень уповно важеними представниками пос тачальника електричної енер гії (електропередавальної ор ганізації) під час засідань к омісії з розгляду актів про п орушення визначаються обсяг недоврахованої електричної енергії та сума завданих спо живачем збитків.

Комісія з розгляду актів по рушень створюється постачал ьником електричної енергії ( електропередавальною орган ізацією) і має складатися не м енше ніж з трьох уповноважен их представників постачальн ика електричної енергії.

Споживач має бути повідомл ений про час і дату засідання комісії не пізніше ніж за 5 ро бочих днів до призначеного д ня засідання і має право бути присутнім на засіданні комі сії.

Рішення комісії оформляєт ься протоколом і набирає чин ності з дня вручення протоко лу споживачу. Разом з протоко лом споживачу надаються розр ахунок величини вартості та розрахункові документи для о плати недоврахованої електр ичної енергії та/або збитків .

З матеріалів справи вбачає ться, що 09.02.2010 року представника ми постачальника електрично ї енергії в присутності пред ставника споживача, виявлено самовільне, бездоговірне пі дключення до електромереж. З азначений факт порушень відо бражено в Акті порушень № 01910 ві д 09.02.2010 року, який підписано пре дставниками обох сторін та я кий під підпис вручено предс тавнику відповідача.

На підставі акту порушень у повноваженими представника ми постачальника електрично ї енергії та в присутності пр едставника споживача провед ено засідання комісії з розг ляду актів порушень. Протоко лом засідання комісії № 81 від 18.03.2010 року з розгляду акту поруш ень ПКЕЕ затверджено обсяг н едоврахованої електричної е нергії та вартість не обліко ваної електроенергії в сумі 186 252, 59 грн., згідно розрахунку на даного позивачем.

Копія акту порушень ПКЕЕ № 01910, протокол засідання комісі ї № 81 від 18.03.2010 року, розрахунок в еличини вартості електроене ргії спожитої без договору з гідно акту порушень та рахун ок - фактура № 97001910 від 26.03.2010 року виставленого для оплати нед оврахованої електричної ене ргії вручено представнику ві дповідача, про що містяться в ідповідні відмітки в розраху нку.

Відповідно до пункту 6.43 ПКЕЕ кошти за недовраховану елек тричну енергію перераховуют ься споживачем на поточний р ахунок із спеціальним режимо м використання постачальник а електричної енергії за рег ульованим тарифом або поточн ий рахунок постачальника еле ктричної енергії за нерегуль ованим тарифом.

Споживач має оплатити розр ахункові документи за недовр аховану електричну енергію п ротягом 30 календарних днів ві д дня отримання рахунка.

Проте, відповідач в порушен ня вищезазначених положень, кошти за недовраховану елект ричну енергію згідно виставл еного позивачем рахунку в 30 де нний термін не перерахував.

Таким чином, станом на день розгляду справи в суді, сума п озаобліково спожитої електр ичної енергії згідно акту по рушень складає 186 252, 59 грн., що під тверджується наявними в мате ріалах справи доказами.

Відповідно до статті 11 ЦК Ук раїни цивільні права та обов 'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільно го законодавства, а також із д ій осіб, що не передбачені цим и актами, але за аналогією пор оджують цивільні права та об ов'язки. Підставами виникнен ня цивільних прав та обов'язк ів, зокрема, є: 1) договори та інш і правочини; 2) створення літер атурних, художніх творів, вин аходів та інших результатів інтелектуальної, творчої дія льності; 3) завдання майнової ( матеріальної) та моральної ш коди іншій особі; 4) інші юриди чні факти. Цивільні права та о бов'язки можуть виникати без посередньо з актів цивільног о законодавства.

Згідно зі статтею 526 Цивільн ого кодексу України, зобов' язання має виконуватись нале жним чином відповідно до умо в договору та вимог ЦК Україн и, інших актів цивільного зак онодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відпов ідно до звичаїв ділового обо роту або інших вимог, що звича йно ставляться.

Статтею 527 Цивільного кодек су України визначено, що борж ник зобов'язаний виконати св ій обов'язок, а кредитор - прий няти виконання особисто, якщ о інше не встановлено догово ром або законом, не випливає і з суті зобов'язання чи звичаї в ділового обороту.

Відповідно до статті 193 Госп одарського кодексу України, суб' єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов' язання належним чином відповідно д о закону, інших правових акті в, договору, а за відсутності к онкретних вимог щодо виконан ня зобов' язання - відповід но до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Кожна с торона повинна вжити усіх за ходів, необхідних для належн ого виконання нею зобов' яза ння, враховуючи інтереси дру гої сторони та забезпечення загальногосподарського інт ересу.

За умовами ч. 1 ст. 530 Цивільног о кодексу України, якщо у зобо в' язанні встановлений стро к (термін) його виконання, то в оно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Стаття 525 Цивільного кодекс у України встановлює, що одно стороння відмова від зобов'я зання або одностороння зміна його умов не допускається, як що інше не встановлено догов ором або законом.

Таким чином, позовні вимоги в частині стягнення з відпов ідача вартості позаобліково спожитої електричної енергі ї в сумі 186 252, 59 грн. нормативно та документально доведені, а то му підлягають задоволенню.

Крім того позивач, посилаюч ись на статтю 625 Цивільного ко дексу України, просить суд ст ягнути на свою користь 3 % річн их в розмірі 1 438, 99 грн.

Згідно статті 614 Цивільног о кодексу особа, яка порушила зобов' язання несе відповід альність за наявності її вин и (умислу або необережності), я кщо інше не встановлене дого вором або законом. Особа є нев инуватою, якщо вона доведе, що вжила всіх залежних від неї з аходів щодо належного викона ння зобов' язання.

Відповідно до статті 625 Цив ільного кодексу України борж ник не звільняється від відп овідальності за неможливіст ь виконання грошового зобов' язання. Боржник, який простро чив виконання грошового зобо в' язання, на вимогу кредито ра зобов' язаний сплатити су му боргу з урахуванням встан овленого індексу інфляції за весь час прострочення.

Здійснивши перерахунок 3 % р ічних зважаючи на прострочен ня відповідачем грошового зо бов' язання, з останнього, на думку господарського суду н а підставі ст. 625 Цивільного ко дексу України, підлягає до ст ягнення 3 % річних в розмірі 1 438 , 99 грн. за весь час простроченн я, в межах заявлених позовних вимог.

Відповідно до пункту 6 части ни 1 статті 83 Господарського п роцесуального кодексу госпо дарський суд, приймаючи ріше ння має право відстрочити аб о розстрочити виконання ріше ння.

Враховуючи клопотання від повідача, його складне фінан сове становище, а також зважа ючи на відсутність заперечен ь з боку позивача щодо розстр очки заборгованості відпові дача, суд вважає за необхідне розстрочити виконання рішен ня на 12 (дванадцять) місяців.

Витрати по сплаті державн ого мита та витрати на інформ аційно-технічне забезпеченн я судового процесу, відповід но до статті 49 ГПК України, пок ладаються на відповідача.

Керуючись ст. ст. 32, 33, 49, 82-85 Госпо дарського процесуального ко дексу України, Господарський суд міста Києва, -

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Публічного ак ціонерного товариства трест «Київміськбуд -1»імені М.П. З агороднього (04209, м. Київ, вул. Л ебединська, 6, код ЄДРПОУ 04012655) на користь Акціонерної енергоп остачальної компанії «Київе нерго»в особі Структурного в ідокремленого підрозділу «Е нергозбут Київенерго»(01001, м. Ки їв, пл. І.Франка, 5, код ЄДРПОУ 00131305 ) 186 252 (сто вісімдесят шість тися ч двісті п' ятдесят дві) грн. 5 9 коп. - вартості позаобліков о спожитої електричної енерг ії, 1 438 (одна тисяча чотириста т ридцять вісім) грн. 99 коп. 3 % річн их, 1876 (одна тисяча вісімсот сім десят шість) грн. 92 коп. державн ого мита та 236 (двісті тридцять шість) грн. 00 коп. витрат на інф ормаційно-технічне забезпеч ення судового процесу, розст рочивши виконання рішення на ступним чином:

до 30 листопад а 2010 року - 15 817, 05грн.;

до 31 грудня 2010 року - 15 817, 05 грн.;

до 31 січня 2011 року - 15 817, 04 грн.;

до 28 лютого 2011 року - 15 817, 04 грн.;

до 31 березня 2011 рок у - 15 817, 04 грн.;

до 30 квітня 2011 року - 15 817, 04 грн.;

до 31 травня 2011 року - 15 817, 04 грн.;

до 30 червня 2011 року - 15 817, 04 грн.;

до 31 липня 2011 року - 15 817, 04 грн.;

до 31 серпня 2011 року - 15 817, 04 грн.;

до 30 вересня 2011 рок у - 15 817, 04 грн.;

до 31 жовтня 2011 року - 15 817, 04 грн.

Рішення господарськог о суду набирає законної сили після закінчення строку под ання апеляційної скарги, якщ о апеляційну скаргу не було п одано. У разі подання апеляці йної скарги рішення, якщо йог о не скасовано, набирає закон ної сили після розгляду спра ви апеляційним господарськи м судом (ст. 85 ГПК України).

Суддя О .М. Спичак

Дата підписання ріше ння:

08.11.2010р.

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення15.10.2010
Оприлюднено16.11.2010
Номер документу12212155
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —41/378

Рішення від 17.12.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Ухвала від 12.12.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Ухвала від 12.12.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Рішення від 21.10.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Ухвала від 30.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Ухвала від 09.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Рішення від 15.10.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Ухвала від 13.09.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Ухвала від 25.08.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Рішення від 23.01.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні