Рішення
від 07.10.2024 по справі 320/9513/21
КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

07 жовтня 2024 року № 320/9513/21

Київський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Горобцової Я.В., розглянувши у порядку спрощеного позовного провадження без проведення судового засідання адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Білоцерківського міськрайонного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), Переяславського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Бориспільському районі Київської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) про визнання протиправними дій та зобов`язання вчинити певні дії,

в с т а н о в и в:

До Київського окружного адміністративного суду надійшла позовна заява ОСОБА_1 до Білоцерківського міськрайонного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), в якій позивач просить суд:

- визнати протиправними дії Білоцерківського міськрайонного відділу ДРАЦС Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції України (м. Київ) щодо відмови в анулюванні актового запису про переміну прізвища, імені, по батькові № 1 від 05.05.2003, складеного відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Переяслав-Хмельницького міськрайонного управління юстиції в Київській області щодо зміни ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у м. Біла Церква Київської області, прізвища на «Закаблуківський»;

- зобов`язати Білоцерківський міськрайонний відділ ДРАЦС Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) анулювати зареєстрований у відділі реєстрації актів цивільного стану Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції України (м. Київ) запис акта про переміну прізвища, імені, по батькові № 1 від 05.05.2003 щодо зміни ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у м. Біла Церква Київської області, прізвища на «Закаблуківський».

Ухвалою Київського окружного адміністративного суду від 09.08.2021 відкрито спрощене позовне провадження в адміністративній справі без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами.

13.09.2021 на адресу суду від представника відповідача надійшов лист, в якому останній, окрім іншого, просив суд у судовому рішенні зазначити про зобов`язання Переяславський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Бориспільському районі Київської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) анулювати актовий запис про зміну імені, за фактичним місцем зберігання актового запису, а також просив залучити Переяславський відділ державної реєстрації актів цивільного стану як третю особу у справі. Розгляд справи представник відповідача просив здійснювати за його відсутності.

Ухвалою Київського окружного адміністративного суду від 04.10.2021 запропоновано позивачеві надати до суду письмові пояснення з приводу заявленого представником відповідача клопотання та висловити власну позицію з приводу заміни неналежного відповідача у справі або залучення третьої особи у справі Переяславський відділ державної реєстрації актів цивільного стану.

25.10.2021 позивачем подано пояснення з приводу клопотання про заміну належного відповідача по справі, відповідно до яких останній просить суд залучити до участі у справі співвідповідачем Переяславський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Бориспільському районі Київської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ).

Ухвалою Київського окружного адміністративного суду від 03.12.2021 залучено як співвідповідача у справі Переяславський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Бориспільському районі Київської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ).

Переяславський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Бориспільському районі Київської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) правом на подання відзиву не скористався.

Розглянувши подані документи і матеріали, з`ясувавши фактичні обставини справи, на яких ґрунтується позов, оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив таке.

Як зазначає позивач, 09.07.2021 при зверненні до нотаріуса щодо оформлення спадкових справ, йому стало відомо, що в Державному реєстрі актів цивільного стану громадян наявний актовий запис про зміну його прізвища з « ОСОБА_2 » на « ОСОБА_3 », у зв`язку з чим дані його паспорту не відповідають даним, які містяться в актовому записі про народження.

13.07.2021 Білоцерківським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Білоцерківському районі Київської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) повторно видано позивачу свідоцтво про зміну імені серія НОМЕР_1 , згідно якого 05.05.2003 Відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Переяслав-Хмельницького міськрайонного управління юстиції у Київській області було складено актовий запис № 1 про державну реєстрацію зміну імені, а саме « ОСОБА_1 », ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце народження Україна, Київська область, місто Біла Церква, на « ОСОБА_3 ».

Позивач наголошує, що не вчиняв жодних дій, спрямованих на зміну прізвища, у відповідний період проходив навчання в м. Біла Церква Київської області, більше того, усі його документи, а саме: атестат про повну загальну середню освіту, паспорт громадянина України, диплом, РНОКПП, трудова книжка, свідоцтво про шлюб, паспорт громадянина України для виїзду за кордон тощо, видані після 05.05.2003, містять прізвище « ОСОБА_2 », що, зі свого боку, також свідчить про те, що зміна прізвища не відповідала волі позивача.

15.07.2021 позивач звернувся до Білоцерківського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Білоцерківському районі Київської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) з заявою про анулювання актового запису про переміну прізвища, імені, по батькові № 1 від 05.05.2003, складеного відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Переяслав-Хмельницького міськрайонного управління юстиції в Київській області щодо зміни ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у м. Біла Церква Київської області, прізвища на «Закаблуківський».

Листом Білоцерківського міськрайонного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) № 21.2-33/2352 від 22.07.2021 позивачу відмовлено в анулюванні відповідного актового запису, мотивуючи відмову тим, що актовий запис цивільного стану анулюється, зокрема на підставі рішення суду; проводиться анулювання актового запису цивільного стану відділом державної реєстрації актів цивільного стану за місцем його зберігання.

За таких обставин, позивач звернувся до суду для анулювання актового запису цивільного стану про зміну прізвища.

Надаючи правову оцінку цим правовідносинам, суд враховує частину другу статті 19 Конституції України, відповідно до якої органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Наведена норма означає, що суб`єкт владних повноважень зобов`язаний діяти лише на виконання закону, за умов і обставин, визначених ним, вчиняти дії, не виходячи за межі прав та обов`язків, дотримуватися встановленої законом процедури, обирати лише встановлені законодавством України способи правомірної поведінки під час реалізації своїх владних повноважень.

Спеціальним законом, який регулює відносини, пов`язані з проведенням державної реєстрації актів цивільного стану, внесенням до актових записів цивільного стану змін, їх поновленням і анулюванням, визначає засади діяльності органів державної реєстрації актів цивільного стану є Закон України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» від 01.07.2010 № 2398-VІ (далі - Закон № 2398).

Згідно зі статтею 6 Закону № 2398 відділи державної реєстрації актів цивільного стану проводять державну реєстрацію народження фізичної особи та її походження, шлюбу, розірвання шлюбу, зміни імені, смерті, вносять зміни до актових записів цивільного стану, поновлюють та анулюють їх; формують Державний реєстр актів цивільного стану громадян, ведуть його, зберігають архівний фонд; здійснюють відповідно до законодавства інші повноваження.

Статтею 9 Закону № 2398 передбачено, що державна реєстрація актів цивільного стану проводиться з метою забезпечення реалізації прав фізичної особи та офіційного визнання і підтвердження державою фактів народження фізичної особи та її походження, шлюбу, розірвання шлюбу, зміни імені, смерті. Державна реєстрація актів цивільного стану проводиться шляхом складення актових записів цивільного стану. Актовий запис цивільного стану - це документ органу державної реєстрації актів цивільного стану, який містить персональні відомості про особу та підтверджує факт проведення державної реєстрації акта цивільного стану. Актовий запис цивільного стану складається у двох примірниках. Інформація про персональні дані фізичної особи, що містяться в актовому записі цивільного стану, є конфіденційною і не підлягає розголошенню.

Правила проведення державної реєстрації актів цивільного стану, внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання затверджуються Міністерством юстиції України (частина п`ята статті 9 Закону № 2398).

Згідно з частиною першою статті 24 Закону № 2398 актовий запис цивільного стану анулюється на підставі: 1) рішення суду; 2) висновку відповідного органу державної реєстрації актів цивільного стану у випадках, передбачених законом.

Анулювання актового запису цивільного стану проводиться відділом державної реєстрації актів цивільного стану за місцем його зберігання (частина друга статті 24 Закону № 2398).

Заява про анулювання актового запису цивільного стану подається заінтересованою особою до відповідного органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання заявника або за місцем зберігання актового запису цивільного стану, який підлягає анулюванню (частина третя статті 24 Закону № 2398).

Одночасно із прийняттям рішення щодо анулювання актового запису цивільного стану відповідний орган, на підставі рішення або висновку якого проводиться анулювання актового запису цивільного стану, приймає рішення щодо вилучення і повернення анульованого свідоцтва відповідному органу державної реєстрації актів цивільного стану. У разі неповернення анульованого свідоцтва інформація про його анулювання оприлюднюється на офіційному веб-сайті центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державної реєстрації актів цивільного стану (частина четверта статті 24 Закону № 2398).

Відповідно до частини другої статті 26 цього Закону дії або бездіяльність працівника органу державної реєстрації актів цивільного стану можуть бути оскаржені до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державної реєстрації актів цивільного стану, Міністерства закордонних справ України та/або до суду.

Згідно з пунктами 4.1, 4.2 розділу ІV Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 12 січня 2011 року № 96/5, зареєстровані в Міністерстві юстиції України 14.01.2011 за № 55/18793 (далі - Правила № 96/5), заява про анулювання актового запису цивільного стану за встановленою формою подається заінтересованою особою до відділу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання або за місцем зберігання актового запису, який підлягає анулюванню при пред`явленні паспорта або паспортного документа (додаток 13). Разом із заявою про анулювання актового запису цивільного стану подаються: свідоцтво про державну реєстрацію акту цивільного стану, яке підлягає анулюванню; інші документи. У разі відмови у внесенні змін до актових записів цивільного стану у висновку відділу державної реєстрації актів цивільного стану вказуються причини відмови та зазначається про можливість оскарження його у судовому порядку.

Разом з тим, пунктом 4.5 вказаних Правил передбачено, що анулювання актових записів цивільного стану на підставі рішення суду проводиться без складання висновку. В інших випадках складання висновку про анулювання або відмову в анулюванні актового запису цивільного стану обов`язкове.

Аналіз наведених норм дає підстави вважати, що для анулювання актового запису цивільного стану заінтересована особа повинна звернутися до відділу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання або за місцем зберігання актового запису, який підлягає анулюванню, з відповідною заявою за встановленою формою і надати свідоцтво про державну реєстрацію акту цивільного стану, яке підлягає анулюванню та надати інші документи. Лише у разі відмови анулювання актового запису цивільного стану, яка має бути вказана у відповідному висновку відділу державної реєстрації актів цивільного стану, заінтересована особа звертається до суду щодо її оскарження.

Як слідує з матеріалів справи, 15.07.2021 позивач звернувся до відповідача із заявою про анулювання актового запису про переміну прізвища, імені, по батькові, однак відповідачем позивачу було відмовлено.

Поряд з цим, з відмови відповідача, яка викладена листом, вбачається, що відповідач роз`яснює позивачу порядок внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, однак відповідачем не прийнято відповідного висновку за результатами розгляду заяви позивача за результатами розгляду заяви про анулювання актового запису цивільного стану.

Частиною четвертою статті 245 Кодексу адміністративного судочинства України (далі КАС України) передбачено, що у випадку, визначеному пунктом 4 частини другої цієї статті, суд може зобов`язати відповідача - суб`єкта владних повноважень прийняти рішення на користь позивача, якщо для його прийняття виконано всі умови, визначені законом, і прийняття такого рішення не передбачає права суб`єкта владних повноважень діяти на власний розсуд.

У випадку, якщо прийняття рішення на користь позивача передбачає право суб`єкта владних повноважень діяти на власний розсуд, суд зобов`язує суб`єкта владних повноважень вирішити питання, щодо якого звернувся позивач, з урахуванням його правової оцінки, наданої судом у рішенні.

Відтак, на думку суду, належним способом захисту порушеного права позивача є визнання протиправними дій Білоцерківського міськрайонного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) щодо відмови в анулюванні актового запису про переміну прізвища, імені, по батькові № 1 від 05.05.2003, та зобов`язання повторно розглянути заяву позивача, прийнявши відповідний Висновок, з врахуванням правової оцінки, наданої судом у рішенні.

Згідно з вимогами статті 77 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення.

Відповідно до статті 90 КАС України суд оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об`єктивному дослідженні.

Враховуючи наведене вище, суд дійшов висновку, що даний позов підлягає до часткового задоволення. Сплачений судовий збір підлягає стягненню за рахунок бюджетних асигнувань суб`єкта владних повноважень в порядку частини третьої статті 139 КАС України.

Керуючись статтями 9, 77, 90, 139, 241-246, 250, 255 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

в и р і ш и в:

Адміністративний позов задовольнити частково.

Визнати протиправними дії Білоцерківського міськрайонного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції України (м.Київ) щодо відмови в анулюванні актового запису про переміну прізвища, імені, по батькові № 1 від 05.05.2003, складеного відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Переяслав-Хмельницького міськрайонного управління юстиції в Київській області щодо зміни ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у м. Біла Церква Київської області, прізвища на «Закаблуківський».

Зобов`язати Білоцерківський міськрайонний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції України (м.Київ) повторно розглянути заяву ОСОБА_1 від 15.07.2021 про анулювання актового запису цивільного стану та прийняти відповідний Висновок, з врахуванням правової оцінки, наданої судом у рішенні.

Урешті позовних вимогвідмовити.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Шостого апеляційного адміністративного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

У разі оголошення судом лише вступної та резолютивної частини рішення, або розгляду справи в порядку письмового провадження, апеляційна скарга подається протягом тридцяти днів з дня складення повного тексту рішення.

Суддя Я.В. Горобцова

Горобцова Я.В.

СудКиївський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення07.10.2024
Оприлюднено10.10.2024
Номер документу122158690
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи щодо захисту політичних (крім виборчих) та громадянських прав, зокрема щодо

Судовий реєстр по справі —320/9513/21

Рішення від 07.10.2024

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Горобцова Я.В.

Ухвала від 03.12.2021

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Горобцова Я.В.

Ухвала від 04.10.2021

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Горобцова Я.В.

Ухвала від 09.08.2021

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Горобцова Я.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні