Ухвала
від 09.10.2024 по справі 710/1158/24
ШПОЛЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №710/1158/24

Номер провадження 2-о/710/63/24

УХВАЛА

про витребування доказів

09.10.2024 м. Шпола

Шполянський районний суд Черкаської області в складі:

головуючого судді Сивоконя С.С.,

за участі секретаря судового засідання Шпиці О.Е.,

учасники справи:

представник заявника Шполянської міської рада об`єднаної територіальної громади, -

розглянувши матеріали справи за заявою Шполянської міської ради об`єднаної територіальної громади Черкаської області, заінтересована особа Комунальне підприємство «Комунальник» Шполянської міської ради ОТГ про передачу безхазяйного нерухомого майна у власність територіальної громади

ВСТАНОВИВ:

До Шполянського районного суду Черкаської області надійшла згадана заява, в якій міститься прохання визнати за Шполянською міською радою об`єднаною територіальною громадою право власності на нерухоме майно, а саме: - нежитлове приміщення (церкви) за адресою: АДРЕСА_1 .

Ухвалою судді Шполянського районного суду Черкаської області від 13.08.2024 було відкрито провадження у справі. Розгляд цивільної справи проводити за правилами окремого провадження.

Представник заявника до суду з`явився та підтримав свої вимоги.

Суд, заслухавши думку заявника, дослідивши матеріали справи зазначає наступне.

Встановлення відсутності власника безхазяйності речі є однією з обставин, що має юридичне значення, і підлягає доведенню під час ухвалення рішення суду у справах про передачу безхазяйної нерухомої речі у комунальну власність.

Відповідно до ч.4 ст. 18 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» релігійні організації мають право власності на майно, придбане або створене ними за рахунок власних коштів, пожертвуване громадянами, організаціями або передане державою, а також придбане на інших підставах, передбачених законом.

Відповідно до ч.1 ст. 1 Закону України «Про Фонд державного майна України» фонд державного майна України є центральним органом виконавчої влади із спеціальним статусом, що реалізує державну політику у сфері приватизації, оренди, використання та відчуження державного майна, управління об`єктами державної власності, у тому числі корпоративними правами держави щодо об`єктів державної власності, що належать до сфери його управління, а також у сфері державного регулювання оцінки майна, майнових прав та професійної оціночної діяльності.

Відповідно доп.3«Положення прорегіональне відділенняФонду державногомайна України»затверджено Наказом Фонду державного майна України 15.05.2012 № 678, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 11 червня 2012 р. за № 935/21247, завданням регіонального відділення є реалізація повноважень Фонду, зокрема державної політики у сфері приватизації, оренди, використання та відчуження державного майна, управління об`єктами державної власності, у тому числі корпоративними правами держави щодо об`єктів державної власності, що належать до сфери його управління, а також у сфері державного регулювання оцінки майна, майнових прав та професійної оціночної діяльності.

Згідно ч.7 ст.81 ЦПК України, суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів, а також інших випадків, передбачених цим Кодексом.

Матеріали справи не містять жодних доказів щодо перебування чи не перебування нежитлового приміщення (церкви) за адресою: АДРЕСА_1 на обліку у Фонді державного майна України.

Відповідно до ст. 56 Закону України «Про ринок електричної енергії» постачання електричноїенергії споживачамздійснюється електропостачальниками,які отрималивідповідну ліцензію,за договоромпостачання електричноїенергії споживачу. Договір постачання електричної енергії споживачу укладається між електропостачальником та споживачем та передбачає постачання всього обсягу фактичного споживання електричної енергії споживачем у певний період часу одним електропостачальником. Постачання електричної енергії споживачам здійснюється за вільними цінами.

У матеріалах справи відсутні докази щодо відсутності чи наявності укладеного договору на постачання до нежитлового приміщення (церкви) за адресою: АДРЕСА_1 .

Згідно ч.7 ст.81 ЦПК України, суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів, а також інших випадків, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ч.1 ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Відповідно до ч.5 ст. 81 ЦПК України докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Відповідно до ч.3 ст. 12 і ч.1 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно з ч.1 ст. 2 ЦПК України завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

З урахуванням викладеного, маючи обґрунтовані сумніви у добросовісному виконанні заявником, своїх обов`язків щодо подання доказів, суд вважає, що для повного та об`єктивного розгляду справи слід витребувати від:

Управління забезпечення реалізації повноважень у Черкаській області регіонального відділення Фонду державного майна України по Київській, Черкаській та Чернігівській областях (бульв. Шевченка, 205, м. Черкаси, 18001, код ЄДРПОУ 43173325), інформацію: чи перебуває (перебувало) нерухоме майно за адресою: АДРЕСА_1 на обліку у Фонді державного майна України, як державне майно? Чи вживалися та чи плануються, Регіональним відділенням Фонду державного майна України, вживатися заходи щодо цього нерухомого майна, в разі перебування його на обліку, як державного.

Витребувати у Публічного акціонерного товариства "Черкасиобленерго"(вул. Гоголя, 285, м. Черкаси, 18002, код ЄДРПОУ 22800735),

належним чином завірену копію договору постачання електричної енергії споживачу за адресою: АДРЕСА_1 , у разі укладення такого договору, або вказати про відсутність такого договору.

Копію документів, які були подані для укладення відповідного договору на постачання електричної енергії: письмове звернення власника чи орендаря нежитлового приміщення за адресою: АДРЕСА_1 , декларація про готовність об`єкта до експлуатації або сертифікат, який є підставою для укладення договорів про постачання електроенергії, правоустановчі документи заявника (споживача), але не виключно, а також інші документи, які стали підстави для укладення відповідного договору на постачання електричної енергії, за умови укладення відповідного договору.

Керуючись ст. ст.2, 12. 76, 81, 95, 258, 260, 261 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Витребувати письмові докази від Управління забезпечення реалізації повноважень у Черкаській області регіонального відділення Фонду державного майна України по Київській, Черкаській та Чернігівській областях (бульв. Шевченка, 205, м. Черкаси, 18001, код ЄДРПОУ 43173325), інформацію: чи перебуває (перебувало) нерухоме майно за адресою: АДРЕСА_1 на обліку у Фонді державного майна України, як державне майно? Чи вживалися та чи плануються, Регіональним відділенням Фонду державного майна України, вживатися заходи щодо цього нерухомого майна, в разі перебування його на обліку, як державного.

Витребувати у Публічного акціонерного товариства "Черкасиобленерго"(вул. Гоголя, 285, м. Черкаси, 18002, код ЄДРПОУ 22800735), належним чином завірену копію договору постачання електричної енергії споживачу за адресою: АДРЕСА_1 , у разі укладення такого договору, або вказати про відсутність такого договору;

Копію документів, які були подані для укладення відповідного договору на постачання електричної енергії: письмове звернення власника чи орендаря нежитлового приміщення за адресою: АДРЕСА_1 , декларація про готовність об`єкта до експлуатації або сертифікат, який є підставою для укладення договорів про постачання електроенергії, правоустановчі документи заявника (споживача), а також інші документи, які стали підстави для укладення відповідного договору на постачання електричної енергії, за умови укладення відповідного договору.

Зобов`язати посадових осіб Управління забезпечення реалізації повноважень у Черкаській області регіонального відділення Фонду державного майна України по Київській, Черкаській та Чернігівській областях, Публічного акціонерного товариства "Черкасиобленерго" в строк протягом десятиднів з дня отримання копії цієї ухвали, надати суду зазначені докази.

Попередити посадових осіб Управління забезпечення реалізації повноважень у Черкаській області регіонального відділення Фонду державного майна України по Київській, Черкаській та Чернігівській областях, Публічного акціонерного товариства "Черкасиобленерго", що будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали. У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази.

Ухвала набирає законноїсили змоменту їїпідписання суддеюі оскарженню не підлягає.

Суддя С. С. Сивокінь

СудШполянський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення09.10.2024
Оприлюднено10.10.2024
Номер документу122174274
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про передачу безхазяйної нерухомої речі у комунальну власність

Судовий реєстр по справі —710/1158/24

Ухвала від 09.10.2024

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Сивокінь С. С.

Ухвала від 10.09.2024

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Сивокінь С. С.

Ухвала від 13.08.2024

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Сивокінь С. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні