Ухвала
від 11.10.2024 по справі 910/15043/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 334-68-95, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua0,2

УХВАЛА

м. Київ

11.10.2024Справа № 910/15043/21 (910/11572/24)

За позовом ОСОБА_1

до Товариства з обмеженою відповідальністю «Інтер Вей Капітал»

про визнання відсутнім права вимоги,

Суддя Ломака В.С.

Без виклику (повідомлення) представників сторін.

ВСТАНОВИВ:

У провадженні господарського суду міста Києва знаходиться справа № 910/15043/21 за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю «Буддевелопмент Київ» про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю «Комплекс Агромарс».

ОСОБА_1 (далі - позивач) звернувся до господарського суду міста Києва у межах справи № 910/15043/21 з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Комплекс Агромарс» та Товариства з обмеженою відповідальністю «Інтер Вей Капітал» (далі - відповідач) про визнання відсутнім у відповідача права вимоги до позивача за договором поруки від 24.12.2020 № 135-6010/16-ПФ (далі - Договір), укладеного між ОСОБА_1 та Публічним акціонерним товариством «Вест Файненс Енд Кредит Банк».

В обґрунтування позовних вимог позивач вказував на те, що 22.07.2016 року між Товариством з обмеженою відповідальністю «Комплекс Агромарс» та Публічним акціонерним товариством «Вест Файненс Енд Кредит Банк» було укладено договір про відкриття кредитної лінії № 135-6010/16-КЮ. З метою забезпечення виконання зобов`язань позичальника за вказаним договором ОСОБА_1 та Публічне акціонерне товариство «Вест Файненс Енд Кредит Банк» уклали Договір. У подальшому права вимоги за договором про відкриття кредитної лінії № 135-6010/16-КЮ від 22.07.2016 перейшли до відповідача.

Позивач зазначав про те, що зобов`язання за договором про відкриття кредитної лінії № 135-6010/16-КЮ від 22.07.2016 були припинені в результаті погашення грошових вимог кредитора за рахунок звернення стягнення на предмет іпотеки, у зв`язку з чим права вимоги відповідача до позивача за Договором також відсутні, що заперечується Товариством з обмеженою відповідальністю «Інтер Вей Капітал».

Ухвалою від 23.09.2024 господарський суд міста Києва (суддя Івченко А.М.) прийняв позовну заяву до розгляду та відкрив провадження у справі № 910/15043/21 (910/11572/24); вирішив здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження.

Водночас, ухвалою від 23.09.2024 господарський суд міста Києва у вказаному складі передав матеріали справи № 910/15043/21 (910/11572/24) уповноваженій особі для вирішення питання щодо визначення складу суду.

Вказана ухвала суду мотивована тим, що позовна заява ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Комплекс Агромарс», Товариства з обмеженою відповідальністю «Інтер Вей Капітал» про визнання відсутнім права вимоги не підпадає під жодну категорію статті 7 Кодексу України з процедур банкрутства. Так, спір у поданій позовній заяві не є спором, стороною якого є боржник, не є спором з позовними вимогами до боржника та щодо його майна, не є спором про визнання недійсними результатів аукціону, не є спором про визнання недійсними будь-яких правочинів, укладених боржником, не є спором про повернення (витребування) майна боржника або відшкодування його вартості відповідно, не є спором про стягнення заробітної плати, не є спором про поновлення на роботі посадових та службових осіб боржника та не є спором щодо інших вимог до боржника.

Згідно з протоколом повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 24.09.2024 матеріали справи № 910/15043/21 (910/11572/24) передані для розгляду судді Ломаці В.С.

Ухвалою від 30.09.2024 господарський суд міста Києва у складі судді Ломаки В.С. прийняв справу № 910/15043/21 (910/11572/24) до свого провадження; позовну заяву залишив без руху з одночасним встановленням позивачу строку для усунення недоліків - 5 днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху та способу усунення недоліків вказаної позовної заяви - шляхом подання заяви із зазначенням змісту позовних вимог до Товариства з обмеженою відповідальністю «Комплекс Агромарс» та викладення обставин, якими позивач обґрунтовує такі вимоги, з точним визначенням відповідачів за даним позовом.

Ухвала суду мотивована тим, що ОСОБА_1 у прохальній частині позову просив суд визнати у відповідача відсутнім право вимоги до позивача за Договором, у той же час будь-яких вимог до Товариства з обмеженою відповідальністю «Комплекс Агромарс» (якого позивач теж визначив відповідачем за тестом позовної заяви) не заявив.

08.10.2024 року через систему «Електронний суд» надійшла заява позивача від 07.10.2024, в якій останній вказав про хибне визначення суб`єктного складу відповідачів, зокрема, в частині пред`явлення позову до Товариства з обмеженою відповідальністю «Комплекс Агромарс», оскільки право вимоги за Договором належить саме Товариству з обмеженою відповідальністю «Інтер Вей Капітал».

Крім того, позивач до заяви про усунення недоліків долучив позовну заяву в новій редакції, в якій за текстом зазначив єдиним відповідачем Товариство з обмеженою відповідальністю «Інтер Вей Капітал», при цьому первісні позовні вимоги позивач не змінив (визнання відсутнім у Товариства з обмеженою відповідальністю «Інтер Вей Капітал» права вимоги до ОСОБА_1 за Договором, що був укладений між ОСОБА_1 та Публічним акціонерним товариством «Вест Файненс Енд Кредит Банк»).

Дослідивши матеріали справи № 910/15043/21 (910/11572/24), господарський суд міста Києва дійшов висновку про наявність підстав для передачі вказаної справи на розгляд до господарського суду Дніпропетровської області, з урахуванням такого.

За змістом положень статті 55 Конституції України кожному гарантується захист прав і свобод у судовому порядку.

Пунктом першим статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (далі - Конвенція) встановлено, що кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення.

Європейський суд з прав людини у рішенні у справі "Сокуренко і Стригун проти України" від 20 липня 2006 року зазначив, що фраза "встановленого законом" поширюється не лише на правову основу самого існування "суду" але й дотримання таким судом певних норм, які регулюють його діяльність. У рішенні у справі "Занд проти Австрії" висловлено думку, що термін "судом, встановленим законом" у пункті першому статті 6 Конвенції передбачає "усю організаційну структуру судів, включно з [...] питаннями, що належать до юрисдикції певних категорій судів [...]".

Право на справедливий судовий розгляд, закріплене в п. 1 ст. 6 Конвенції, ототожнюється з правом на доступ до правосуддя, тобто кожна особа повинна мати можливість ініціювати судовий розгляд справи щодо своїх цивільних прав і свобод та отримати справедливий і ефективний судовий захист.

Згідно з частиною 1 статті 125 Конституції України судоустрій в Україні будується за принципами територіальності та спеціалізації і визначається законом.

За загальним правилом, встановленим частиною 1 статті 27 Господарського процесуального кодексу України, позов пред`являється до господарського суду за місцезнаходженням чи місцем проживання відповідача, якщо інше не встановлено цим Кодексом.

Водночас, згідно з частинами 1, 2 статті 29 Господарського процесуального кодексу України право вибору між господарськими судами, яким відповідно до цієї статті підсудна справа, належить позивачу, за винятком виключної підсудності, встановленої статтею 30 цього Кодексу. Позови у спорах за участю кількох відповідачів можуть пред`являтися до господарського суду за місцезнаходженням чи місцем проживання одного з відповідачів.

Як було вказано судом вище, позивач звернувся до господарського суду міста Києва з позовом, у якому просив суд визнати відсутнім у Товариства з обмеженою відповідальністю «Інтер Вей Капітал» право вимоги до позивача за Договором. Разом з тим, за текстом позовної заяви позивач визначив відповідачами Товариство з обмеженою відповідальністю «Комплекс Агромарс» та Товариство з обмеженою відповідальністю «Інтер Вей Капітал».

Згідно з частиною 4 статті 45 Господарського процесуального кодексу України відповідачами є особи, яким пред`явлено позовну вимогу.

Проте, як у позовній заяві у первісній редакції, так і у позовній заяві у новій редакції ОСОБА_1 було заявлено лише одну вимогу про визнання у Товариства з обмеженою відповідальністю «Інтер Вей Капітал» відсутнім права вимоги до позивача за Договором.

Відтак, як при зверненні до суду з позовною заявою, так і на стадії відкриття провадження у справі 910/15043/21 (910/11572/24) єдиним відповідачем у справі в розумінні частини 4 статті 45 Господарського процесуального кодексу України було Товариство з обмеженою відповідальністю «Інтер Вей Капітал» (49000, місто Дніпро, вулиця Січеславська Набережна, будинок 49-А; код ЄДРПОУ 40890026).

Згідно з положеннями статті 31 Господарського процесуального кодексу України суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду. Справа, прийнята судом до свого провадження з додержанням правил підсудності, повинна бути ним розглянута і в тому випадку, коли в процесі розгляду справи вона стала підсудною іншому суду, за винятком випадків, коли внаслідок змін у складі відповідачів справа відноситься до виключної підсудності іншого суду.

Тобто, виходячи з наведених норм, у разі, коли справа стала підсудна іншому господарському суду, господарський суд розглядає господарську справу по суті лише в тому випадку, коли при прийнятті справи до свого провадження вона була підсудна саме цьому суду та прийнята з додержанням правил підсудності.

Аналогічну правову позицію викладено у постанові Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного господарського суду від 19.12.2018 у справі № 910/22878/17.

У даному випадку справа була прийнята до провадження господарським судом (ухвала від 23.09.2024) з порушенням правил підсудності.

Станом на момент прийняття справи судом до розгляду та відкриття провадження у справі єдиним відповідачем у справі № 910/15043/21 (910/11572/24) було Товариство з обмеженою відповідальністю «Інтер Вей Капітал» (49000, місто Дніпро, вулиця Січеславська Набережна, будинок 49-А), а тому така справа згідно з частиною 1 статті 27 Господарського процесуального кодексу України належить до територіальної юрисдикції (підсудності) господарського суду Дніпропетровської області.

В силу положень пункту 1 частини 1 статті 31 Господарського процесуального кодексу України суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Отже, оскільки спір у даній справі не стосується вимог до боржника Товариства з обмеженою відповідальністю «Комплекс Агромарс», то справа № 910/15043/21 (910/11572/24) господарським судом міста Києва була прийнята до провадження без додержання правил територіальної підсудності, що виключає можливість вирішення спору по суті саме вказаним судом.

Частиною 3 статті 31 Господарського процесуального кодексу України визначено, що передача справи на розгляд іншого суду за встановленою цим Кодексом підсудністю з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першої цієї статті, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Положеннями частини 6 статті 31 Господарського процесуального кодексу України визначено, що спори між судами щодо підсудності не допускаються.

Справа, передана з одного суду до іншого в порядку, встановленому цією статтею, повинна бути прийнята до провадження судом, якому вона надіслана (частина 7 статті 31 ГПК України).

Керуючись ст. ст. 30, 31, 176, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Справу № 910/15043/21 (910/11572/24) передати за підсудністю до господарського суду Дніпропетровської області (49000, місто Дніпро, вулиця Володимира Винниченка, будинок 1-А).

2. Згідно з положеннями статті 235 Господарського процесуального кодексу України дана ухвала набирає законної сили негайно після її підписання (11.10.2024 року) та може бути оскаржена в апеляційному порядку до Північного апеляційного господарського суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом 10 днів з дня її складання.

Суддя В.С. Ломака

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення11.10.2024
Оприлюднено14.10.2024
Номер документу122239352
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи про банкрутство, з них: майнові спори, стороною в яких є боржник, з них: спори про визнання недійсними правочинів, укладених боржником

Судовий реєстр по справі —910/15043/21

Ухвала від 14.10.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Сотніков С.В.

Ухвала від 11.10.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ломака В.С.

Ухвала від 09.10.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Жуков С.В.

Ухвала від 09.10.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Жуков С.В.

Постанова від 08.10.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Сотніков С.В.

Постанова від 08.10.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Сотніков С.В.

Постанова від 08.10.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Сотніков С.В.

Ухвала від 09.10.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Остапенко О.М.

Ухвала від 08.10.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Сотніков С.В.

Ухвала від 07.10.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Жуков С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні