Рішення
від 09.10.2024 по справі 333/7096/24
КОМУНАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЗАПОРІЖЖЯ

Справа №333/7096/24

Провадження №2-о/333/571/24

РІШЕННЯ

Іменем України

09 жовтня 2024 року м.Запоріжжя

Комунарський районний суд м.Запоріжжя у складі: судді Варнавської Л.О., розглянувши матеріали цивільної справи за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Комунарський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Запоріжжі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), про встановлення факту смерті, -

В С Т А Н О В И В:

До суду надійшла заява від представника заявника ОСОБА_1 - адвоката Турчинського М.І., в якій просить суд встановити факт смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 у м. Енергодар, Запорізької області. Посилається на те, що органом невизнаної влади було видано лікарське свідоцтво про смерть серії НОМЕР_1 . Встановлення факту необхідно заявнику для державної реєстрації смерті померлої особи, проведеної державним органом України для подальшого оформлення спадкових прав після померлого. У заявника не має можливості подати до суду примірник заповіту, а для подання заяви про прийняття спадщини нотаріальні органи просять надати документ про смерть спадкодавця.

Ухвалою суду від 07.10.2024 провадження по справі відкрито.

В судове засідання, призначене на 09.10.2024 заявник та його представник не з`явились, від представника заявника - адвоката Турчинського М.І. надійшла заява про розгляд справи без його участі та без участі заявника.

Дослідивши письмові докази, суд приходить до висновку, що заява задоволенню не підлягає з таких підстав.

Згідно п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Окреме провадження як вид цивільного судочинства характеризується певною специфікою процесуальної форми, що зумовлена такими особливостями:

1) відсутність спору про право, яка водночас не виключає спору про факт, що полягає в неочевидності його існування;

2) особливий об`єкт судового захисту, яким є охоронюваний законом (законний) інтерес як потреба та прагнення до користування конкретним матеріальним та (або) нематеріальним благом, що може як опосередковуватися, так і не опосередковуватися певним суб`єктивним правом. Захист охоронюваного законом (законного) інтересу у справах здійснюється шляхом підтвердження судом наявності чи відсутності певного юридичної факту як підстави виникнення, зміни чи припинення неоспорюваних суб`єктивних прав;

3) спеціальна мета - підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав, або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Відповідно до п. 8 ч. 1 ст. 315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті.

Статтею 49 ЦК України передбачено, що актами цивільного стану є події та дії, які нерозривно пов`язані з фізичною особою і започатковують, змінюють, доповнюють або припиняють її можливість бути суб`єктом цивільних прав та обов`язків. Державній реєстрації підлягають народження фізичної особи та її походження, громадянство, шлюб, розірвання шлюбу у випадках, передбачених законом, зміна імені, смерть. Реєстрація актів цивільного стану провадиться відповідно до закону. Народження фізичної особи та її походження, усиновлення, позбавлення та поновлення батьківських прав, шлюб, розірвання шлюбу, зміна імені, смерть підлягають обов`язковому внесенню до Державного реєстру актів цивільного стану громадян в органах юстиції в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Згідно з абз. 2 ч. 1 ст. 317 ЦПК України заява про встановлення факту смерті особи на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, визначеній такою відповідно до законодавства, може бути подана членами сім`ї померлого, їхніми представниками або іншими заінтересованими особами (якщо встановлення факту смерті особи впливає на їхні права, обов`язки чи законні інтереси) до будь-якого місцевого суду України, що здійснює правосуддя, незалежно від місця проживання (перебування) заявника.

У постанові Верховного Суду у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду від 23 січня 2020 року у справі №644/6785/18, зазначено, що суд вправі розглядати справи про встановлення юридичних фактів, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки. Тобто, від встановлення такого факту залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян та встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Таким чином юридичні факти можуть бути встановлені лише для захисту, виникнення, зміни або припинення особистих чи майнових прав фізичної особи.

Статтею 81 ЦПК України передбачено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків встановлених цим Кодексом.

Доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи (частина перша статті 76 ЦПК України).

Отже, заявник, звертаючись до суду з заявою про встановлення факту смерті особи на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, повинен довести належними доказами факт смерті особи саме в таких умовах, також те, що встановлення цього факту безпосередньо породить для нього юридичні наслідки. Тобто, від встановлення такого факту залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян та встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Заявник подав в якості доказу лист №1088/01-21 від 30.08.2024 року «Про надання інформації», в якому зазначено, що до Запорізького обласного державного нотаріального архіву нотаріальні документи приватного нотаріуса Енергодарського міського нотаріального округу Запорізької області Осипенко П.В. не передавались.

Будь-яких клопотань про витребування доказів, в поданні яких у заявника є складнощі, до суду не подавалось.

Жодних доказів того, що ОСОБА_2 складався заповіт на користь ОСОБА_1 суду не надано. Заява не містить ніякої інформації про ймовірний час складання заповіту, ймовірне спадкове майно, коло можливих спадкоємців чи інших заінтересованих осіб, що унеможливлює перевірку судом викладених в заяві фактів.

ОСОБА_1 не довів, що встановлення факту смерті ОСОБА_2 буде мати для нього юридичні наслідки у вигляді виникнення, зміни або припинення її особистих чи майнових прав.

Враховуючи викладене суд приходить до висновку, що заява є необґрунтованою і не підлягає задоволенню.

Керуючись статтями 18, 259, 263-265, 273 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Комунарський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Запоріжжі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), про встановлення факту смерті - залишити без задоволення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Запорізького апеляційного суду.

Суддя Комунарського районного суду

м. Запоріжжя Л.О. Варнавська

СудКомунарський районний суд м.Запоріжжя
Дата ухвалення рішення09.10.2024
Оприлюднено15.10.2024
Номер документу122243436
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: на тимчасово окупованій території України

Судовий реєстр по справі —333/7096/24

Ухвала від 17.10.2024

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Поляков О. З.

Ухвала від 07.10.2024

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Варнавська Л. О.

Рішення від 09.10.2024

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Варнавська Л. О.

Постанова від 26.09.2024

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Гончар М. С.

Ухвала від 02.09.2024

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Гончар М. С.

Ухвала від 02.09.2024

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Гончар М. С.

Ухвала від 20.08.2024

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Гончар М. С.

Ухвала від 15.08.2024

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Варнавська Л. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні