Постанова
від 11.12.2007 по справі 8/61а
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

8/61а

ВИЩИЙ  ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  УКРАЇНИ  

 ПОСТАНОВА          

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ          

 11 грудня 2007 р.                                                                                    № 8/61а  

Вищий господарський суд України у складі колегії: головуючого, судді Кузьменка М.В., суддів Васищака І.М., Палій В.М., за участю представника позивача І. Онищенка (дов. від 29.12.06), розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу дочірньої компанії “Газ України” Національної акціонерної компанії “Нафтогаз України” в особі Донецької філії на рішення господарського суду Донецької області від 10 липня 2007 року та постанову Донецького апеляційного господарського суду від 18 вересня 2007 року у справі №8/61а за позовом дочірньої компанії “Газ України” Національної акціонерної компанії “Нафтогаз України” в особі Донецької філії до Управління по обліку, розподілу і приватизації житла Макіївської міської ради, треті особи: Анікіна Ірина Олександрівна, Анікін Артем Андрійович, Анікіна Дар'я Андріївна,  про визнання приватизації однокімнатної квартири такою, що не відповідає чинному законодавству та її відміну,

  ВСТАНОВИВ:

У травні 2007 року дочірня компанія “Газ України” Національної акціонерної компанії “Нафтогаз України” в особі Донецької філії звернулась до господарського суду Донецької області з позовом до Управління по обліку, розподілу і приватизації житла Макіївської міської ради про визнання приватизації однокімнатної квартири, яка знаходиться за адресою: м. Макіївка-2, вул.Фонтанна, 2б, кв. 32, такою, що не відповідає чинному законодавству України та її відміну.

Ухвалою господарського суду від 21 червня 2007 року до участі у справі в якості третіх осіб без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача було залучено осіб, які приватизували квартиру - Анікіну Ірину Олександрівну, Анікіна Артема Андрійовича, Анікіну Дар'ю Андріївну.

Рішенням господарського суду Донецької області від 10 липня 2007 року (суддя А.Ємельянов), залишеним без змін постановою Донецького апеляційного господарського суду від 18 вересня 2007 року, в позові відмовлено з мотивів безпідставності.

Дочірня компанія “Газ України” Національної акціонерної компанії “Нафтогаз України” в особі Донецької філії просить судові рішення скасувати з підстав неправильного застосування господарськими судами пункту 2 статті 8, частини 1 статті 9, статті 11 Закону України “Про приватизацію державного житлового фонду”, статей 2, 12, 35 Закону України “Про власність” та прийняти нове рішення, яким позовні вимоги задовольнити.

Сторони належним чином були повідомлені про час і місце судового засідання, проте відповідач і треті особи право на подання відзиву на касаційну скаргу не використали і їхні представники в судове засідання не з'явилися.

Колегія суддів вважає, що касаційна скарга підлягає задоволенню частково.

Господарськими судами встановлено, що 22 грудня 1999 року між відкритим акціонерним товариством “Макіївжилбуд” та дочірньою компанією “Торговий дім “Газ України” Національної акціонерної компанії “Нафтогаз України” був укладений договір, на умовах якого відкрите акціонерне товариство “Макіївжилбуд” продало, а дочірня компанія “Торговий дім “Газ України” придбало однокімнатну квартиру № 32 на вул. Фонтанній, 2б в м. Макіївці.

Передача квартири покупцеві підтверджується актом від 1 лютого 2000 року.

Відповідно до статуту дочірня  компанія “Газ України” Національної акціонерної компанії “Нафтогаз України” є правонаступником дочірньої компанії “Торговий дім “Газ України” в частині майнових прав і обов'язків Головного управління з експлуатації систем постачання природного та скрапленого газу “Головпобутгаз“.

Як вбачається з матеріалів справи, спірна квартира була виділена родині Анікіних, яка складається з трьох осіб, спільним рішенням профспілкового комітету та адміністрації Донецької філії дочірньої компанії “Торговий дім “Газ України” Національної акціонерної компанії “Нафтогаз України”( протокол № 6 від 25 вересня 2000 року).

Ордер на квартиру був виданий виконавчим комітетом міської Ради народних депутатів м. Макіївки 1 листопада 2000 року.

Згідно з наказом Управління по обліку, розподілу і приватизації житла Макіївської міської ради від 8 грудня 2005 року № 2987 спірна квартира  була приватизована та передана у спільну часткову власність І. Анікіній та її дітям.

За таких обставин господарські суди дійшли висновків про те, що спірна квартира знаходилася в державній власності; була правомірно відчужена на  користь родини Анікіних і, застосувавши до спірних правовідносин Закон України “Про приватизацію державного житлового фонду”, відмовили в позові.

Водночас за змістом пункту 1 частини першої статті 12 Господарського процесуального кодексу України спори про приватизацію державного житлового фонду господарським судам не підвідомчі.

За правилами статті 8 Закону України “Про приватизацію державного житлового фонду” приватизація державного житлового фонду здійснюється уповноваженими на це органами, створеними місцевою державною адміністрацією, та органами місцевого самоврядування; передача квартир у власність громадян здійснюється на підставі рішень відповідних органів приватизації.

Як вбачається з Положення про управління по обліку, розподілу і приватизації житла Макіївської міської ради  затвердженого рішенням Макіївської міської ради від 26 травня 2004 року № 21/14, відповідач є виконавчим органом Макіївської міської ради, якому на основі законодавства делеговані владні повноваження у сфері суспільних правовідносин, пов'язаних зі здійсненням від імені держави дій щодо забезпечення громадян жилими приміщеннями в будинках державного й громадського житлового фонду, у сфері реалізації права громадян на приватизацію жилих приміщень державного житлового фонду тощо.

Фактично предметом позову в даній справі є оскарження рішення уповноваженого органу місцевого самоврядування щодо відчуження  державного майна.

Згідно пункту 1 статті 3 Кодексу адміністративного судочинства України справа адміністративної юрисдикції - переданий на вирішення адміністративного суду публічно-правовий спір, у якому хоча б однією зі сторін є орган виконавчої влади, орган місцевого самоврядування, їхня посадова чи службова особа або інший суб'єкт, який здійснює владні управлінські функції на основі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень.

Аналіз характеру спірних правовідносин свідчить про те, що дана справа є справою адміністративної юрисдикції.

За таких обставин даний спір не підвідомчий господарським судам, а тому рішення і постанова підлягають скасуванню з припиненням провадження у справі.

Керуючись статтями 1115, 1117, 1119 - 11111 Господарського процесуального кодексу України, суд

  ПОСТАНОВИВ:

Касаційну скаргу дочірньої компанії “Газ України” Національної акціонерної компанії “Нафтогаз України” в особі Донецької філії задовольнити частково.

Рішення господарського суду Донецької області від 10 липня 2007 року та постанову Донецького апеляційного господарського суду від 18 вересня 2007 року у справі № 8/61а скасувати.

Провадження у справі припинити.

Головуючий, суддя

М. В. Кузьменко

Суддя

І. М. Васищак

Суддя

В. М. Палій

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення11.12.2007
Оприлюднено25.12.2007
Номер документу1223042
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —8/61а

Постанова від 11.12.2007

Господарське

Вищий господарський суд України

Васищак І.М.

Ухвала від 12.11.2007

Господарське

Вищий господарський суд України

Васищак І.М.

Постанова від 21.09.2007

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Волков Р.В.

Ухвала від 28.08.2007

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Волков Р.В.

Ухвала від 31.07.2007

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Волков Р.В.

Рішення від 10.07.2007

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ємельянов А.С.

Ухвала від 21.06.2007

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ємельянов А.С.

Ухвала від 16.05.2007

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ємельянов А.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні