Рішення
від 27.10.2010 по справі 2-763/10
БАХЧИСАРАЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

Справа № 2 - 763/2010

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 жовтня 2010 року м. Бахчисарай

Бахчисарайський районний суд Автономної Республіки К рим у складі:

головуючий суддя Большаков Ю.М.

при секретарі Ва льшині І.Н.

за участю позивача ОСОБА_1

відповідача ОСОБА_2

представника відповідача ОСОБА_3

розглянувши у відкритому с удовому засіданні у залі суд у цивільну справу за позовом

- ОСОБА_1 до ОСОБА_2, Ве рхоріченської сільської ради Бахчисарайського район у про скасування рішення Вер хоріченської сільської рад и, визнання недійсним держав ного акту про право приватно ї власності на земельну діля нку, анулювання реєстрації д ержавного акту про право при ватної власності на земельну ділянку

- за позовними вимогами голо ви Верхореченської сільсько ї ради Бахчисарайського райо ну про скасування рішення Ве рхоріченської сільської рад и, визнання недійсним держав ного акту про право приватно ї власності на земельну діля нку, анулювання реєстрації д ержавного акту про право при ватної власності на земельну ділянку, повернення земельн ої ділянки у комунальну влас ність

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернувся 20. 11.2009 року у Бахчисарайський рай онний суд Автономної Респуб ліки Крим з позовною заявою, д е виклав вимоги визнати неді йсним державний акт на право приватної власності на земе льну ділянку 0.1242 га за кадастро вим номером 0120480800:04:001:0013, що розташо вана по АДРЕСА_1, який нада не Верхоріченською сільсько ю радою ОСОБА_2 і анулюват и його державну реєстрацію. З аявою від 03.02.2010 року ОСОБА_1 п озовні вимоги вточнив, проси в встановити сервітут на зем ельній ділянці відповідача д ля проїзду транспортних засо бів. Заявою від 12.03.2010 року позов ні вимоги знову уточнене і по зивач просив скасувати рішен ня 9 сесії 5 скликання Верхоріч енської сільської ради від 11.0 5.2007 року № 206, скасувати державн ий акт, який надане ОСОБА_2 , анулювати державну реєстра цію скасованого державного а кту. Усі вимоги мотивувалися тим, що раніше, 21 травня 2007 року йому було надане Державний акт на право власності на з емельну ділянку, яка знаходи ться під та навколо домоволо діння № АДРЕСА_2, яким було враховане користування земе льними ділянками, що фактичн о склалося продовж тривалого часу. Коли надавався Держа вний акт про право власност і на земельну ділянку відпов ідачеві, Вірхоріченською сіл ьською радою не було врахова не, що між домоволодіннями іс нувала земля загального кори стування, яка призначалася д ля проїзду транспортних засо бів для господарчих будівель позивача, що зареєстровані у встановленому законом поряд ку. Таким чином було порушене принцип добросусідства і пр аво позивача на користування нерухомим майном.

26 липня 2010 року голова Верх оріченської сільської ради п ред' явила самостійні позов ні вимоги, які мотивувала тим , що при проведенні геодезичн их зйомок приватним підприєм ством «Землемер» під час виг отовлення технічної докумен тації на державний акт на зем лю для ОСОБА_2 був відсутн ій землевпорядник сільської ради, що потягло помилку і до складу приватних земель було безпідставне включено комун альні землі загального корис тування, просила скасувати р ішення 9 сесії 5 скликання Верх оріченської сільської ради № 206 від 11.05.2007 року, визнати держав ний акт про право власності н а земельну ділянку, який нада не ОСОБА_2, недійсним, анул ювати його реєстрацію, повер нути земельну ділянку в земл і комунальної власності.

У судовому засіданні поз ивач ОСОБА_1 та представни к Верхоріченської сільської ради свої вимоги підтримали і просили їх задовольнити на підставі наявних в справі до казів. Відповідач позовні ви моги підтримав і щоб не поруш увати принцип добросусідств а просив скасувати рішення В ерхоріченської сільської ра ди.

Заслухавши пояснення осі б, які прийняли участь по спра ві, перевіривши їх доказами с уд дійшов висновку, що позовн і вимоги підлягають частково му задоволенню з наступного.

У відповідності зі ст. 11 ЦПК України суд розглядає цивіл ьні справи в межах заявлених особами вимог і на підставі п редставлених сторонами дока зів, а ст. ст. 10, 60 ЦПК України виз начають, що кожна сторона пов инна довести ті обставини сп рави, на які вона посилається , як на підставу своїх вимог аб о заперечень. На підставі ст. 174 ЦПК України відповідач може визнати позов протягом усьо го часу судового розгляду, зр обивши усну заяву або надати письмову заяву, а суд за наявн ості для того законних підст ав ухвалює рішення про задов олення позову.

При перевірці обставин док азами судом встановлене, що 21 травня 2007 року на підставі ріш ення 3 сесії 5 скликання Верхор іченської сільської ради Бах чисарайського району надане ОСОБА_1 Державний акт на п раво власності на земельну д ілянку серії ЯД № 579835, який посв ідчує що він є власником земе льної ділянки площею 0.1263 га за кадастровим номером 0120480800-04-001-0011, щ о розташована в АДРЕСА_2 з цільовим призначенням для б удівництва і обслуговування жилого будинку, господарськ их будівель і споруд (а. с. 9). За з містом Державного акту на пр аво власності на земельну ді лянку серії ЯЕ № 066841, наданого н а підставі рішення 9 сесії 5 ск ликання Верхоріченської сіл ьської ради від 11.05.2007 року № 206, ОСОБА_2 є власником земельн ої ділянки площею 0.1247 га за кад астровим номером 01204808000:04:001:0013 що ро зташована в АДРЕСА_1 з ціл ьовим призначенням для будів ництва і обслуговування жило го будинку, господарських бу дівель і споруд (а. с. 10).

У відповідності до ст.. 78 Земе льного кодексу України (нада лі ЗКУ), право власності на зем лю - це право володіти, користу ватися і розпоряджатися земе льними ділянками. Право влас ності на землю набувається т а реалізується на підставі К онституції України, цього Ко дексу, а також інших законів, щ о видаються відповідно до ни х. За приписом ст.. 14 Конституці ї України земля є основаним н аціональним багатством, що п еребуває під особливою охоро ною держави. Право власності на землю гарантується. Це пра во набувається і реалізуєтьс я громадянами, юридичними ос обами та державою виключно в ідповідно до закону. Статтею 21 Конституції гарантоване, що ніхто не може бути протиправ но позбавлений права власнос ті. Право приватної власност і є непорушним.

Як слід з даних актів від 06.06.20 08 року та від 09.10.2008 року (а. с. 65, 66, 67), к омісія Верхоріченської сіль ської ради з виходом на місто за наслідками обстеження зе мельних ділянок ОСОБА_1 та ОСОБА_2, які розташовані в АДРЕСА_1 за номерами відп овідно 44 та 45 встановила, що тех нічна документація по землев порядженню зазначених земе льних ділянок, що виготовлюв алася ПП «Землемер», не відпо відає дійсної ситуації на мі сцевості, оскільки провулок між зазначеними домоволодін нями є фактично землями кому нальної власності загальног о користування, який є єдиним шляхом до гаражу ОСОБА_1, ч ерез що технічна документаці я на виготовлення державного акту, яка виготовлювалася на підставі геодезичних зйомок геодезистом ПП «Землемер» ОСОБА_6 без участі землевпо рядника Верхоріченської сіл ьської ради, є такою, що вигото влена з порушенням.

За приписом ст.. 83 ЗКУ землі, я кі належать на праві власнос ті територіальним громадам с іл, селищ, міст, є комунальною власністю. У комунальній вла сності перебувають усі землі в межах населених пунктів, кр ім земель приватної та держа вної власності, а також земел ьні ділянки за їх межами, на як их розташовані об'єкти комун альної власності. До земель к омунальної власності, які не можуть передаватись у прива тну власність, належать земл і загального користування на селених пунктів (майдани, вул иці, проїзди, шляхи, набережні , пляжі, парки, сквери, бульвар и, кладовища, місця знешкодже ння та утилізації відходів т ощо).

На підставі викладеного су д дійшов висновку, що рішення 9 сесії 5 скликання Верхорічен ської сільської ради Бахчиса райського району № 206 від 11 трав ня 2007 року «Про передання у вла сність земельної ділянки для будівництва та обслуговуван ня житлового будинку, господ арчих будівель і споруд по АДРЕСА_1 гр.. ОСОБА_2» є та ким, що прийняте з порушенням закону.

У відповідності до ст.. 6 Конс титуції України органи закон одавчої, виконавчої та судов ої влади здійснюють свої пов новаження у встановлених Кон ституцією межах і відповідно до законів України. Встанови вши, що порушене право сільсь кої громади суд застосовує п равила захисту порушених пра в, встановлені ч. 3 ст. 152 ЗКУ.

Одночасно суд зазначає, що в изнання незаконним і скасува ння рішення Верхоріченської сільської ради, анулювання д ержавного акту на право влас ності на земельну ділянку, ви ключення цього акту з держав ного реєстру тягне відновлен ня правового стану, який існу вав до прийняття скасованого рішення і тому у ОСОБА_2 аб о іншої особи ніяких прав на з азначену земельну ділянку не виникне, тобто земля поверне ться до комунальної власност і, для чого будь-якого судовог о рішення не потрібне.

У відповідності до ст.. 10, 11, 88 ЦП К України судові витрати суд не розподіляє, оскільки таки х вимог позивачі не заявляли .

На підставі викладеного, у в ідповідності до ст.. 6, 14, 21 Консти туції України, ст.. 78, 83, 152 Земельн ого кодексу України, керуючи сь ст. ст. 10, 11, 60, 61, 88, 174, 207, 209, 212, 214-215, 218 ЦПК Ук раїни, суд

В И Р І Ш И В :

Позовні вимоги задоволь нити частково. Визнати незак онним і скасувати рішення 9 се сії 5 скликання Верхоріченсь кої сільської ради Бахчисара йського району № 206 від 11 трав ня 2007 року «Про передання у вла сність земельної ділянки для будівництва та обслуговуван ня житлового будинку, господ арчих будівель і споруд по АДРЕСА_1 гр.. ОСОБА_2», виз нати недійсним Державний акт серії ЯЕ № 066841 на право влас ності на земельну ділянку за гальною площею 0.1242 га по АДРЕ СА_1 кадастровий номер 0120480800:04:00 1:0013, виданий на ім' я ОСОБА_2 , анулювати реєстрацію Держа вного акту серії ЯЕ № 066841 на пра во власності на земельну діл янку кадастровий номер 0120480800:04:001 :0013 у Книзі записів реєстрації державних актів № 010800400002 1 від 28.02.2008 року, в інший частині в задоволенні позовних вимог відмовити.

Рішення суду набирає закон ної сили після закінчення ст року на подання апеляційної скарги. У разі подання апеляц ійної скарги рішення набирає законної сили після розгляд у справи апеляційним судом.

Рішення може бути оскаржен е до Апеляційного суду Автон омної Республіки Крим через Бахчисарайський районний су д в строки і порядку, визначен их ст. 294, ст. 295 цивільного процес уального кодексу України.

Головуючий суддя

Дата ухвалення рішення27.10.2010
Оприлюднено22.01.2011
Номер документу12344507
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-763/10

Ухвала від 12.04.2024

Цивільне

Богунський районний суд м. Житомира

Лєдньов Д. М.

Ухвала від 20.12.2023

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Харкова

Саркісян О. А.

Ухвала від 08.11.2023

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Харкова

Саркісян О. А.

Ухвала від 07.04.2023

Цивільне

Богунський районний суд м. Житомира

Лєдньов Д. М.

Ухвала від 10.03.2020

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Клочко І. В.

Ухвала від 19.03.2020

Цивільне

Богунський районний суд м. Житомира

Перекупка І. Г.

Ухвала від 20.02.2020

Цивільне

Центрально-Міський районний суд м.Кривого Рогу

Онопченко Ю. В.

Ухвала від 20.02.2020

Цивільне

Центрально-Міський районний суд м.Кривого Рогу

Онопченко Ю. В.

Ухвала від 16.04.2019

Цивільне

Залізничний районний суд м.Львова

Боровков Д. О.

Ухвала від 19.02.2019

Цивільне

Центрально-Міський районний суд м.Кривого Рогу

Кузнецов Р. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні