Постанова
від 22.11.2010 по справі к7/170-10
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕ ЛЯЦІЙНИЙ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22.11.2010 року Справа № К7/170-10

Дніпропетровський апеля ційний господарський суд у с кладі колегії суддів:

головуючого Головка В .Г. (доповідач)

суддів: Логвиненка А.О., С трелець Т.Г.

при секретарі: Ревкові й Г.О.

за участю представників ст орін:

від позивача: Кузнєцов Д .В., довіреність від 29.07.2010

від відповідача-1: Матковс ька Д.В., довіреність від 16.11.2010

від відповідача-2, 3, 4: не з' яв илися, про час та місце розгля ду справи повідомлені

від третьої особи: Угрин В .М., довіреність від 04.09.2010

розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріал и апеляційних скарг товарист ва з обмеженою відповідальні стю "Міжнародний готель "Укра їна" та товариства з обмежено ю відповідальністю "ССЛ Конс алтінг" на ухвалу господ арського суду Дніпропетровс ької області від 06.10.2010р. по спра ві №К7/170-10

за позовом Корпорації " Ю-АЙ-СІ" (61000 Неіл Роут, Рено, Н евада, США, 89511) (UIS, INС, 61000 Neil Road, Reno, Nevada, 89511)

до

відповідача-1: товариства з обмеженою відповідальністю "ССЛ Консалтінг" (49000, м. Дніпропе тровськ, вул. Горького, буд. 2, кі м. 3, ідентифікаційний код 36162409)

відповідача-2: приватного пі дприємства "Рент-Сервіс Плюс " (49000, м. Дніпропетровськ, вул. Ч елюскіна, буд. 2, кв.12, ідентифі каційний код 33382646)

відповідача-3: товариства з обмеженою відповідальністю "Виробнича фірма "Українська будівельна корпорація" (49000, м. Д ніпропетровськ, вул. Королен ка, буд. 1, ідентифікаційний ко д 35863383)

відповідача-4: акціонерного товариства закритого типу "І нвестиційний фонд "Приватпро мінвест" (49027, м. Дніпропетровсь к, вул. Набережна В.І. Леніна , буд. 53, ідентифікаційний код 21913940)

третя особа без самостійни х вимог на предмет спору на ст ороні відповідачів: товарист во з обмеженою відповідальні стю "Міжнародний готель "Укра їна" (49000, м. Дніпропетровськ, вул . Короленка, буд. 2, ідентифікац ійний код 20034366)

про визнання права вла сності на частки у статутном у капіталі товариства шляхом їх вилучення з незаконного в олодіння

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарськог о суду Дніпропетровської обл асті від 06.10.2010р. у справі №К7/170-10 (су ддя Коваль Л.А.) клопотання про забезпечення позову задовол ено частково. Заборонено тов ариству з обмеженою відповід альністю "Міжнародний готель "Україна", правонаступнику Ук раїнсько-Ірландського закр итого акціонерного товарист ва з іноземними інвестиціями "Міжнародний готель "Україна ", вчиняти будь-які дії щодо не рухомого майна товариства, я кі призводять або можуть при звести до зміни власника нер ухомого майна. Накладено аре шт на частку у розмірі 15,071% стат утного капіталу товариства з обмеженою відповідальністю "Міжнародний готель "Україна ", що відповідає внеску - 1880000гр н., яка належить товариству з о бмеженою відповідальністю "С СЛ Консалтінг". Накладено аре шт на частку у розмірі 16,033% стат утного капіталу товариства з обмеженою відповідальністю "Міжнародний готель "Україна ", що відповідає внеску - 2000000гр н., яка належить приватному пі дприємству "Рент-Сервіс Плюс ". Накладено арешт на частку у розмірі 16,033% статутного капіта лу товариства з обмеженою ві дповідальністю "Міжнародний готель "Україна", що відповіда є внеску - 2000000грн., яка належит ь товариству з обмеженою від повідальністю "Виробнича фір ма "Українська будівельна ко рпорація". Накладено арешт на частку у розмірі 0,013% статутног о капіталу товариства з обме женою відповідальністю "Міжн ародний готель "Україна", що ві дповідає внеску - 1735грн., яка н алежить акціонерному товари ству закритого типу "Інвести ційний фонд "Приватпромінвес т". Заборонено товариству з об меженою відповідальністю "СС Л Консалтінг" вчиняти будь-як і дії щодо укладення правочи нів щодо відчуження частки у розмірі 15,071% статутного капіта лу товариства з обмеженою ві дповідальністю "Міжнародний готель "Україна", що відповіда є внеску - 1880000грн. Заборонено приватному підприємству "Рен т-Сервіс Плюс" вчиняти будь-як і дії щодо укладення правочи нів щодо відчуження частки у розмірі 16, 033% статутного капіт алу товариства з обмеженою в ідповідальністю "Міжнародни й готель "Україна", що відповід ає внеску - 2000000грн. Заборонено товариству з обмеженою відп овідальністю "Виробнича фірм а "Українська будівельна кор порація" вчиняти будь-які дії щодо укладення правочинів щ одо відчуження частки у розм ірі 16,033% статутного капіталу то вариства з обмеженою відпові дальністю "Міжнародний готел ь "Україна", що відповідає внес ку - 2000000грн. Заборонено акціон ерному товариству закритого типу "Інвестиційний фонд "При ватпромінвест" вчиняти будь- які дії щодо укладення право чинів щодо відчуження частки у розмірі 0,013% статутного капіт алу товариства з обмеженою в ідповідальністю "Міжнародни й готель "Україна", що відповід ає внеску - 1735грн. В решті вимо г, викладених в клопотанні пр о забезпечення позову, відмо влено.

Не погодившись з зазнач еною ухвалою господарського суду, відповідач-1 та третя ос оба звернулися до Дніпропетр овського апеляційного госпо дарського суду з апеляційним и скаргами.

В апеляційній скарзі відпо відач-1 просив ухвалу суду ска сувати, як прийняту з порушен ням норм процесуального прав а, посилаючись на наступне:

- заходи забезпечен ня позову, які прийняті судом порушують корпоративні прав а апелянта, а також вжиті безп ідставно, у зв' язку з чим під лягають скасуванню.

- судом було проігн оровано те, що товариства з об меженою відповідальністю „М іжнародний готель Україна” в своєму складі має шість учас ників (засновників) товарист ва які є власниками відповід них часток даного товариства , доказом тому є витяг від 21.09.2010р ., що в свою чергу порушує пере дусім корпоративні права уча сників товариства та нормаль ну господарську діяльність т овариства, тощо.

В апеляційній скарзі тре тя особа просила ухвалу суду скасувати, як прийняту з пору шенням норм процесуального п рава, посилаючись на наступн е:

- наведені позиваче м в клопотанні про забезпече ння позову припущення не від повідають дійсним обставина м справи та нічим не підтверд жуються. Заявником не надано належних та допустимих дока зів, які б свідчили про необхі дність вжиття заходів до заб езпечення позову, тощо.

Повивач у відзиві на апеляційні скарги просив ух валу суду залишити без змін, а апеляційну скарги - без зад оволення.

Відповідачі-2,3,4 відзив на апеляційні скарги не нада ли їх представники в судове з асідання не з' явився, про ча с та місце розгляду справи по відомлений за місцем реєстра ції, тому суд вважає можливим розглянути скаргу у їх відсу тності за наявними в матеріа лах справи документами.

Вислухавши пояснення представників сторін, треть ої особи, дослідивши матеріа ли справи, доводи апеляційни х скарг та відзиву на них, судо ва колегія дійшла до висновк у, що апеляційні скарги задов оленню не підлягають.

Із матеріалів справи вбач ається, що Корпорація "Ю-АЙ-СІ" звернулася до господарськог о суду з позовною заявою до ві дповідачів: товариства з обм еженою відповідальністю "ССЛ Консалтінг", приватного підп риємства "Рент-Сервіс Плюс", то вариства з обмеженою відпові дальністю "Виробнича фірма "У країнська будівельна корпор ація", акціонерного товарист ва закритого типу "Інвестиці йний фонд "Приватпромінвест" , третя особа без самостійних вимог на предмет спору на сто роні відповідачів - товарист во з обмеженою відповідальні стю "Міжнародний готель "Укра їна" про:

- визнання права власності з а Корпорацією "Ю-АЙ-СІ" на част ку у розмірі 15, 071 % статутного ка піталу товариства з обмежено ю відповідальністю "Міжнарод ний готель "Україна", що відпов ідає внеску - 1880000,00грн., шляхом ви лучення з незаконного володі ння товариства з обмеженою в ідповідальністю "ССЛ Консалт інг" та передачі у володіння К орпорації "Ю-АЙ-СІ";

- визнання права власності з а Корпорацією "Ю-АЙ-СІ" на част ку у розмірі 16, 033 % статутного ка піталу товариства з обмежено ю відповідальністю "Міжнарод ний готель "Україна", що відпов ідає внеску - 2000000,00грн., шляхом ви лучення з незаконного володі ння приватного підприємства "Рент-Сервіс Плюс" та передачі у володіння Корпорації "Ю-АЙ-С І";

- визнання права власності з а Корпорацією "Ю-АЙ-СІ" на част ку у розмірі 16, 033 % статутного ка піталу товариства з обмежено ю відповідальністю "Міжнарод ний готель "Україна", що відпов ідає внеску - 2000000,00грн., шляхом ви лучення з незаконного володі ння товариства з обмеженою в ідповідальністю "Виробнича ф ірма "Українська будівельна корпорація" та передачі у вол одіння Корпорації "Ю-АЙ-СІ";

- визнання права власності з а Корпорацією "Ю-АЙ-СІ" на част ку у розмірі 0, 013 % статутного ка піталу овариства з обмеженою відповідальністю "Міжнародн ий готель "Україна", що відпові дає внеску - 1735,00грн., шляхом вилу чення з незаконного володінн я акціонерного товариства за критого типу "Інвестиційний фонд "Приватпромінвест" та пе редачі у володіння Корпораці ї "Ю-АЙ-СІ".

Одночасно позивачем, виход ячи з позовних вимог, до госпо дарського суду подано заяву про забезпечення позову шлях ом накладення арешту на майн о та заборони вчиняти певні д ії.

Відповідно до ст.66 Господар ського процесуального кодек су України, господарський су д за заявою сторони, прокурор а чи його заступника, який под ав позов, або зі своєї ініціат иви має право вжити заходів д о забезпечення позову. Забез печення позову допускається в будь-якій стадії проваджен ня у справі, якщо невжиття так их заходів може утруднити чи зробити неможливим виконанн я рішення господарського суд у.

За змістом цієї статті захо ди до забезпечення позову за стосовуються господарським судом як засіб запобігання м ожливим порушенням майнових прав чи охоронюваних законо м інтересів особи та гаранті я реального виконання рішенн я суду.

Умовою застосування заходів до забезпечення позо ву є достатньо обґрунтоване припущення, що майно (у тому чи слі грошові суми), яке є у відп овідача на момент подання по зову, може зникнути, зменшити сь за кількістю або погіршит ись за якістю на момент викон ання рішення суду.

Позивач обґрунтовує с вою заяву тим, що Українсько-І рландське закрите акціонерн е товариство з іноземними ін вестиціями "Міжнародний готе ль "Україна" було власником не рухомого майна, зокрема, буді влі готелю, яка знаходиться з а адресою: м. Дніпропетровськ , вул. Короленко, 2. До новоствор еного товариства - товариств а з обмеженою відповідальніс тю "Міжнародний готель "Украї на" перейшло все майно, усі пра ва та обов' язки попередньої юридичної особи, в тому числ і і будівля готелю. При ситуац ії, що склалася, майно товари ства з обмеженою відповідаль ністю "Міжнародний готель "Ук раїна" може бути відчужено аб о обтяжене у будь-який спосіб керівництвом товариства, що призведе до зниження вартос ті часток учасників товарист ва. Окрім того, як вважає позив ач, відповідачі є зацікавлен ими в тому, щоб відчужити нале жні їм частки у статутному фо нді (капіталі) товариства, що у сукупності становлять 47,15% йог о статутного капіталу і, як на слідок, буде ускладнено пове рнення вказаної частки закон ному власнику.

Крім того, товариство з обмеженою відповідальністю "Виробнича фірма "Українська будівельна корпорація" (відп овідач-3) та акціонерне товари ство закритого типу "Інвести ційний фонд "Приватпромінвес т" (відповідач-4) звернулися пи сьмово до інших учасників то вариства з обмеженою відпові дальністю "Міжнародний готел ь "Україна" з пропозицією прид бати у них частку у статутном у капіталі товариства. Тобто , відповідачі намагаються ві дчужити частки у статутному капіталі товариства, право в ласності на які є предметом с пору у даній справі.

У вирішенні питання про за безпечення позову господарс ький суд має здійснити оцінк у обґрунтованості доводів за явника щодо необхідності вжи ття відповідних заходів з ур ахуванням такого: розумності , обґрунтованості і адекватн ості вимог заявника щодо заб езпечення позову; забезпечен ня збалансованості сторін, а також інших учасників судов ого процесу; наявності зв' я зку між конкретним заходом д о забезпечення позову і пред мету позовних вимог, зокрема , чи спроможний такий захід за безпечити фактичне виконанн я судового рішення у разі зад оволення позову; імовірності утруднення виконання або не виконання рішення господарс ького суду в разі невжиття за ходів.

Згідно статті 67 Господ арського процесуального код ексу України позов забезпечу ється, зокрема: накладанням а решту на майно, що належать ві дповідачеві та забороною від повідачеві вчиняти певні дії .

Забезпечення позову ви значається як засіб запобіга ння можливим порушенням майн ових прав та охоронюваних за коном інтересів юридичної ос оби і застосовується судом, я кщо невжиття цих заходів мож е ускладнити чи унеможливлюв ати виконання рішення суду.

Застосування заходів з абезпечення позову не може м ати наслідків досягнення поз ивачем результатів, які є змі стом позовних вимог. Вибір сп особу забезпечення залежить від суті позовної вимоги.

За таких обставин суд п ершої інстанції вірно дійшов до висновку щодо часткового задоволення вимог про забез печення позову, виходячи зі з місту ст.67 Господарського про цесуального кодексу України .

Скаржниками не спросто вано доводи позивача щодо ут руднення або неможливості ви конання рішення суду в разі з адоволення позову, а відтак с уд правомірно застосував зах оди щодо забезпечення позову у вигляді накладення арешту на майно та заборони вчиняти певні дії, які є адекватними п озовним вимогам.

Враховуючи викладене, п ідстав для скасування ухвали суду відповідно до ст.104 Госпо дарського процесуального ко дексу України не вбачається.

Керуючись ст.99, 101, 103, 105, 106 Гос подарського процесуального кодексу України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційні скарги тов ариства з обмеженою відповід альністю "Міжнародний готель "Україна" та товариства з обме женою відповідальністю "ССЛ Консалтінг" залишити без зад оволення, а ухвалу госпо дарського суду Дніпропетров ської області від 06.10.2010р. у спра ві №К7/170-10 - без змін.

Постанова може бути оск аржена в касаційному порядку .

Головуючий В.Г.Головко

Судді А.О.Логвиненк о

Т.Г.Стрелець

Дата ухвалення рішення22.11.2010
Оприлюднено27.11.2010
Номер документу12456378
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —к7/170-10

Рішення від 29.08.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Коваль Любов Анатоліївна

Ухвала від 16.08.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Коваль Любов Анатоліївна

Ухвала від 01.08.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Коваль Любов Анатоліївна

Постанова від 20.07.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Черкащенко М.М.

Ухвала від 08.07.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Черкащенко М.М.

Ухвала від 24.06.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Коваль Любов Анатоліївна

Постанова від 19.05.2011

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Білецька Людмила Миколаївна

Ухвала від 14.04.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Коваль Любов Анатоліївна

Ухвала від 30.03.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Коваль Любов Анатоліївна

Постанова від 22.11.2010

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Головко Володимир Григорович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні