Постанова
від 16.11.2010 по справі 29/249-10
ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙН ИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 листопада 2010 року Справа № 29/249-10

Колегія суддів у склад і: головуючий суддя І.А. Шутенк о, суддя Л.М. Бабакова, с уддя Л.М. Здоровко,

при секретарі Міракові Г .А.

за участю представників с торін:

позивача - не з' явився,

відповідача - Шапошник О .С. - дов. № 2120 від 06.10.2010р.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні у приміщен ні Харківського апеляційног о господарського суду апеляц ійну скаргу позивача, ТОВ «Ко мпанія Гайтана», м. Харків ( вх. № 3698Х/2-4) на рішення господ арського суду Харківської об ласті від 28.09.2010р. по справі № 29/249-10

за позовом Товарист ва з обмеженою відповідальні стю «Компанія Гайтана», м. Хар ків

до Публічного акціоне рного товариства «Банк «Фіна нси і кредит»в особі філії «С лобожанське регіональне упр авління», м. Харків

про визнання недійсни м договору

ВСТАНОВИЛА:

Позивач звернувся до гос подарського суду Харківсько ї області з позовом, в якому пр осив визнати кредитний догов ір №77-01-07 від 27.11.2007р. недійсним; виз нати договори поруки №77-01-07П, 77-01-0 7П1 від 27.11.2007р. та договір застави майнових прав №75МП/1107 від 27.11.2007р. припиненими.

Рішенням господарського с уду Харківської області від 28.09.2010 р. (суддя Тихий П.В.) в задово ленні позову відмовлено повн істю.

Позивач, ТОВ «Компанія Гайт ана», з рішенням суду першої і нстанції не погодився, зверн увся до Харківського апеляці йного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій п росить рішення господарсько го суду Харківської області від 28.09.2010р. скасувати, посилаючи сь на порушення норм чинного законодавства.

Позивач в судове засідання не з' явився, 12.11.2010р. на адресу с уду від нього надійшло клопо тання про відкладення розгля ду справи на більш пізніший т ермін у зв' язку зі знаходже нням директора ТОВ «Компанія Гайтана»в службовій команди ровці в м. Києві.

Розглянувши дане клопотан ня колегія суддів Харківсько го апеляційного господарськ ого суду вважає, що воно задов оленню не підлягає, оскільки позивач не надав жодного док азу в обґрунтування своєї ви моги та не скористався своїм процесуальним правом і не на правив до суду іншого свого п редставника.

Враховуючи те, що норми ст. 38 Господарського процесуальн ого кодексу України, щодо обо в`язку господарського суду в итребувати у сторін документ и і матеріали, необхідні для в ирішення спору, кореспондуют ься з диспозитивним правом с торін подавати докази, п. 4 ч. 3 с т. 129 Конституції України визн ачає одним з принципів судоч инства свободу в наданні сто ронами суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх пер еконливості, судова колегія вважає, що судом в межах надан их ним повноважень створені належні умови для надання ст оронами доказів та вважає за можливе розглянути справи з а наявними у справі матеріал ами і документами.

Відповідач, ПАТ «Банк «Фіна нси і кредит»в особі філії «С лобожанське регіональне упр авління», у відзиві на апеляц ійну скаргу просить рішення суду першої інстанції залиши ти без змін, а апеляційну скар гу - без задоволення. Вважає, щ о доводи, викладені в апеляці йній скарзі, є необґрунтован ими та не підлягаючими задов оленню, а рішення суду першої інстанції законним та таким , що прийняте у чіткій відпові дності з нормами чинного зак онодавства.

Дослідивши матеріали спра ви, заслухавши доводи відпов ідача, перевіривши повноту в становлення судом першої інс танції обставин справи та пр авильність їх юридичної оцін ки, колегія суддів Харківськ ого апеляційного господарсь кого суду встановила наступн е.

Як вбачається з матеріалів справи, 27.11.07 між ТОВ "Компанія Г айтана" та ВАТ "Банк «Фінанси т а кредит" в особі філії "Слобож анське РУ" ВАТ "Банк "Фінанси т а кредит", правонаступником я кого є ПАТ "Банк "Фінанси та кр едит" було укладено кредитни й договір № 77-01-07, який був підпис аний представниками обох сто рін, а саме - від імені відпові дача управляючий філії "Слоб ожанське РУ" ВАТ "Банк "Фінанси та кредит" Юрченко М.Ю. та в ід імені позивача - директор Т ОВ "Компанія Гайтана" Короб ка С.Є.

Відповідно до п.1.2. Статуту п озивача, зареєстрованого ВК Харківської МР 12.11.07р., єдиним уч асником товариства є громадя нин України ОСОБА_4.

Згідно з п. 6.1.1. Статуту, вищим органом товариства є загаль ні збори учасників.

Відповідно до п. 6.1.5. Статуту , загальні збори акціонерів м ають право приймати рішення з усіх питань діяльності тов ариства, у тому числі з тих, що передані загальними зборами до компетенції виконавчого органу.

У відповідності до п. 6.2.4. Ста туту, директор діє без доруче ння від імені товариства, пре дставляє його інтереси в орг анах державної влади і орган ах місцевого самоврядування , інших організаціях, у віднос инах з юридичними особами та громадянами.

Директор самостійно виріш ує питання діяльності товари ства, за винятком відчуження майна товариства на суму, що с тановить 50 і більше відсотків майна товариства, взяття кре дитів та надання займів, фіна нсової та майнової допомоги, дарування та будь-яке інше бе зоплатне відчуження будь-яки х матеріальних цінностей тов ариства, відчуження та/або лі квідації основних засобів то вариства, укладання майнової та фінансової поруки. У кладання вищенаведених угод (договорів) здійснюється дир ектором після отримання ним письмового уповноваження за гальних зборів учасників.

Серед документів, що були н адані позивачем до відповіда ча разом з заявкою на отриман ня кредиту була копія проток олу вищого органу ТОВ "Компан ія Гайтана" від 06.11.07р., згідно як ого загальні збори учасників попереднє погоджують отрима ння кредиту, надання в іпотек у нерухомого майна та уповно важують директора ТОВ "Компа нія Гайтана" Корбку С.Є. ук ласти кредитний договір та п ередати в іпотеку нежитлові приміщення за адресою м. Харк ів, вул. Полтавський Шлях, 56.

Таким чином, особа, що підпи сала позовну заяву по даній с праві - ОСОБА_3 не міг не зн ати про існування протоколу Вищого органу товариства про погодження отримання кредит у та надання нерухомості в іп отеку.

Стаття 215 Цивільного кодекс у України містить підстави д ля визнання правочину недійс ним, зокрема, підставою недій сності правочину є недодержа ння в момент вчинення правоч ину стороною (сторонами) вимо г, які встановлені частинами першою - третьою, п'ятою та шос тою статті 203 ЦК України.

Відповідно до ч. 1 - 3, 5 статті 203 ЦК України зміст правочину н е може суперечити цьому Коде ксу, іншим актам цивільного з аконодавства, а також мораль ним засадам суспільства. Осо ба, яка вчиняє правочин, повин на мати необхідний обсяг цив ільної дієздатності. Волевия влення учасника правочину ма є бути вільним і відповідати його внутрішній волі. Правоч ин має бути спрямований на ре альне настання правових насл ідків, що обумовлені ним.

Відповідно до вимог ст. 32 ГПК України: доказами у справі є б удь-які фактичні дані, на підс таві яких господарський суд у визначеному законом порядк у встановлює наявність чи ві дсутність обставин, на яких ґ рунтуються вимоги і заперече ння сторін, а також інші обста вини, які мають значення для п равильного вирішення господ арського спору.

Відповідно до ч. 1 ст. 36 ГПК Ук раїни письмовими доказами є документи i матеріали, які міс тять дані про обставини, що ма ють значення для правильного вирішення спору.

Судом першої інстанції зр облено обґрунтований виснов ок, що позивач не довів наявно сті обставин, з якими закон по в' язує можливість визнання угоди недійсною в судовому п орядку, і тому, правомірно в за доволенні позову судом першо ї інстанції було відмовлено.

На підставі викладеного, д оводи апеляційної скарги не знайшли підтвердження в мате ріалах справи.

Судова колегія вважає, що за таких обставин, оскаржуване рішення першої інстанції пр ийняте при повному з' ясуван ні обставин, що мають значенн я для справи, у відповідності до норм чинного матеріально го та процесуального права, в икладені в рішенні суду висн овки відповідають обставина м справи, а тому рішення госпо дарського суду Харківської о бласті від 28.09.2010р. підлягає зали шенню без змін, а апеляційна с карга - без задоволення.

Керуючись ст. ст. 99, 101, 102, п. 1 ст.103, с т. 105 ГПК України, судова колегі я Харківського апеляційного господарського суду, -

ПОСТАНОВИЛА:

Апеляційну скаргу пози вача, ТОВ «Компанія Гайтана» , залишити без задоволення.

Рішення господарського су ду Харківської області від 28.0 9.2010р. по справі № 29/249-10 залишити бе з змін.

Дана постанова набирає зак онної сили з дня її прийняття і може бути оскаржена протяг ом двадцяти днів до касаційн ої інстанції Вищого господар ського суду України.

Головуючий суддя І .А. Шутенко

Суддя Л.М. Б абакова

Суддя Л.М. З доровко

Повний текст постанов и підписаний 16.11.2010р.

Дата ухвалення рішення16.11.2010
Оприлюднено27.11.2010
Номер документу12456927
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —29/249-10

Ухвала від 14.09.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Тихий П.В.

Ухвала від 01.11.2010

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Бабакова Л.М.*

Постанова від 16.11.2010

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Бабакова Л.М.

Рішення від 28.09.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Тихий П.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні