Ухвала
від 25.11.2010 по справі 2-14589/10
КІРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Копія: Спра ва № 2-14589/10 року

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 листопада 2010 року К іровський районний суд м. Кі ровограда

в складі : головуючого суд ді Бершадсь кої О.В.

при секретарі Матірна Н.А .,

розглянувши у відкритом у судовому засіданні в м. Кіро вограді цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Управл іння Пенсійного фонду Україн и в м. Кіровограді про перера хунок та виплату щомісячно ї державної соціальної доп омоги дітям війни, -

ВСТАНОВИВ :

Позивач звернувся в су д із позовом, яким просив виз нати неправомірною бездіял ьність відповідача по недоп латі йому підвищення пенсії в розмірі 30 % мінімальної п енсії за віком, передбачено ї ст. 6 ЗУ “Про соціальний за хист дітей війни”; зобов”яз ати відповідача провести п ерерахунок та виплату йому підвищення пенсії в розмі рі 30 % мінімальної пенсії за віком , як передбачено ст. 6 ЗУ “Про соціальний захист дітей війни”, з урахування м норм ч.1 ст. 28 ЗУ “Про загал ьнообов”язкове державне п енсійне страхування” за так і періоди: з 9 липня 2007 року по 31 грудня 2007 року; з 22 травня 2008 р оку по 31 грудня 2008 року; з 1 сі чня 2009 року по 31 грудня 2009 року ; стягнути з відповідача на йо го користь понесені судові в итрати.

Відповідач -Управлін ня Пенсійного фонду України в м. Кіровограді , його предст авник в судове засідання не з ”явився, про час та місце розг ляду справи повідомлявся.

З' ясувавши обставини в иниклих правовідносин, суд з находить за необхідне закрит и провадження у справі , вихо дячи з наступного.

Судом встановлено, що по зивач звернулась до суду пр о захист своїх прав, обравши порядок захисту порушеного права, шляхом визнання непра вомірною бездіяльності від повідача по недоплаті йому п ідвищення пенсії в розмірі 30 % мінімальної пенсії за в іком, передбаченої ст. 6 ЗУ “П ро соціальний захист дітей війни” та зобов”язання ві дповідача провести перера хунок та виплату йому пенсі ї.

З набранням чинності КАС України 1 вересня 2005 року всі п ублічно-правові спори, у яких хоча б однією зі сторін є суб' єкт владних повноважень, від несені до підсудності адміні стративних судів (частини пе рша, друга статті 2, пункти 1, 2, 7 ч астини першої статті 3 КАС Укр аїни). Окружним адміністрати вним судам відповідно до час тини другої статті 18 КАС Укра їни в редакції Закону Україн и від 6 липня 2005 року № 2747- IV були підсудні всі адміністративн і справи, у яких однією зі стор ін є орган державної влади, ін ший державний орган, орган вл ади Автономної Республіки Кр им, їх посадова чи службова ос оба, крім справ з приводу їхн іх рішень, дій чи бездіяльнос ті у справах про адміністрат ивні проступки. Такий обсяг п редметної підсудності місти в і правові спори, пов' язані із соціальними виплатами, як що відповідачем у справі був будь-який із вказаних органі в чи посадовців - суб' єкт в ладних повноважень.

Законом України від 25 гру дня 2008 року № 808- VІ до КАС Украї ни внесені зміни, за якими спо ри, пов' язані із соціальним и виплатами, на підставі ново го пункту 3 частини першої ста тті 18 КАС України почали розг лядати за підсудністю місцев і загальні суди в порядку адм іністративного судочинства .

Згідно ст. 17 КАС України к омпетенція адміністративни х судів поширюється на:

1) спори фізичних чи юридичн их осіб із суб'єктом владних п овноважень щодо оскарження й ого рішень (нормативно-право вих актів чи правових актів і ндивідуальної дії), дій чи без діяльності. Вжитий у зазначе ній процесуальній нормі терм ін "суб"єкт владних повноваже нь" - орган державної влади, ор ган місцевого самоврядуванн я, їхня посадова чи службова о соба, інший суб'єкт при здійсн енні ними владних управлінсь ких функцій на основі законо давства, в тому числі на викон ання делегованих повноважен ь (п.7 ч.1 ст.3 КАС України).

Відповідно до ч.1 ст. 18 КАС У країни, місцевим загальним с удам як адміністративним суд ам підсудні: 1) адміністративн і справи, у яких однією зі стор ін є орган чи посадова особа м ісцевого самоврядування, пос адова чи службова особа орга ну місцевого самоврядування , крім тих, які підсудні окружн им адміністративним судам;

2) усі адміністративні спра ви з приводу рішень, дій чи без діяльності суб'єктів владних повноважень у справах про пр итягнення до адміністративн ої відповідальності; 3) усі адміністративні справи у сп орах фізичних осіб з суб'єкта ми владних повноважень з при воду обчислення, призначення , перерахунку, здійснення, над ання, одержання пенсійних ви плат, соціальних виплат непр ацездатним громадянам, випла т за загальнообов'язковим де ржавним соціальним страхува нням та інших соціальних вип лат, доплат, соціальних послу г, допомоги, захисту, пільг.

У відповідності до За кону України №1691- VI від 18.02.2010 рок у “Про внесення змін до деяк их законодавчих актів Україн и щодо підвідомчості справ, п ов”язаних із соціальними вип латами”, який набрав чинност і з дня його опублікування, то бто з 10 березня 2010 року, внесено зміни до таких законодавчих актів України, а саме: пунк т 3 частини першої статті 18 Код ексу адміністративного судо чинства України - виклю чено.

Рішенням Конституц ійного Суду України від 09.09.2010 року № 19-рп/2010 "У справ і за конституційним поданням Верховного Суду України щод о відповідності Конституції України (конституційності) п оложень Закону України ?ро вн есення змін до деяких законо давчих актів України щодо пі двідомчості справ, пов' язан их із соціальними виплатами“ визначено, що положення п ункту 2 розділу І Закону № 1691 що до виключення пункту 3 з ча стини першої статті 18 КАС Укр аїни‚ пункту 2 розділу ІІ ?ісля набрання чинності цим Закон ом адміністративні суди заве ршують розгляд справ, провад ження в яких було відкрито за пунктом 3 частини першої стат ті 18 Кодексу адміністративно го судочинства України. Адмі ністративні позови, апеляцій ні та касаційні скарги чи под ання, подані до набрання чинн ості цим Законом до відповід них адміністративних судів в адміністративних справах, п ередбачених пунктом 3 частин и першої статті 18 Кодексу адмі ністративного судочинства У країни, і за якими провадженн я не відкрито, передаються ци ми судами до відповідних суд ів, які здійснюватимуть їх ро згляд у порядку цивільного с удочинства“ та пункт 2 частин и першої статті 15 ЦПК України в редакції Закону № 1691 про під судність судам цивільної юри сдикції всіх справ, пов' яза них із соціальними виплатами , суперечать частині треті й статті 22, частині першій ста тті 55, частині першій статті 125 Конституції України. Виз нано такими, що не відповідаю ть Конституції України (є нек онституційними), положення З акону України ?ро внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвідом чості справ, пов' язаних із с оціальними виплатами“ від 18 л ютого 2010 року № 1691- VI , а саме:- пункту 2 розділу І: ?ункт 3 части ни першої статті 18 Кодексу адм іністративного судочинства України (Відомості Верховно ї Ради України, 2005 р., №№ 35- 37, ст. 446 ) виключити“;

- пункту 2 розділу ІІ: ?ісля набрання чинності цим Законо м адміністративні суди завер шують розгляд справ, провадж ення в яких було відкрито за п унктом 3 частини першої статт і 18 Кодексу адміністративног о судочинства України. Адмін істративні позови, апеляційн і та касаційні скарги чи пода ння, подані до набрання чинно сті цим Законом до відповідн их адміністративних судів в адміністративних справах, пе редбачених пунктом 3 частини першої статті 18 Кодексу адмін істративного судочинства Ук раїни, і за якими провадження не відкрито, передаються цим и судами до відповідних суді в, які здійснюватимуть їх роз гляд у порядку цивільного су дочинства“. Визнано таким , що не відповідає Конституці ї України (є неконституційни м), пункт 2 частини першої стат ті 15 Цивільного процесуально го кодексу України в редакці ї Закону України ?ро внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвідом чості справ, пов' язаних із с оціальними виплатами“ від 18 л ютого 2010 року № 1691- VI. Полож ення Закону України ?ро внесе ння змін до деяких законодав чих актів України щодо підві домчості справ, пов' язаних із соціальними виплатами“ ві д 18 лютого 2010 року № 1691- VI та Циві льного процесуального кодек су України, визнані неконсти туційними, втрачають чинніст ь з дня ухвалення Конституці йним Судом України цього Ріш ення.

Таким чином, справа не підлягає розгляду в порядк у цивільного судочинства.

Згідно статті 205 п.1 ч.1 ЦПК У країни суд своєю ухвалою з акриває провадження у спра ві, якщо, справа не підлягає розгляду в порядку цивільн ого судочинства. Про закритт я провадження у справі суд постановляє ухвалу. Якщо пр овадження у справі закриває ться з підстав, визначених пунктом 1 ч.1 ст. 205 цього ж Коде ксу, суд повинен повідомити заявникові, до юрисдикції я кого суду віднесено розгляд таких справ.

Роз”яснити позив ачу його право на звернення до суду в порядку адміні стративного судочинства, за його ж вибором.

Відповідно до ч.1,2 п.5, 4 с т. 83 ЦПК України, сплачена сума судового збору та коштів на о плату витрат на інформаційно -технічне забезпечення розгл яду справи повертається за у хвалою суду, у разі закриття провадження в справі.

На підставі вищевиклад еного та керуючись ст. 15, 83, п .1 ч.1 ст. 205 , ст. 206, 293 ЦПК України, су д,-

У Х В А Л И В :

Провадження у с прав і № 2-14589/10 року за позово м ОСОБА_1 до Управління П енсійного фонду України в м. Кіровограді про перерахуно к та виплату щомісячної де ржавної соціальної допомог и дітям війни - закрити, о скільки справа не підлягає розгляду в порядку цивільн ого судочинства.

Повернути ОСОБА_1 - 8,50 грн. судового збору внесен ого згідно квитанцій №К31/Р/102 в ід 25.03. 2010 року , №К13/U/60 від 30.07.2010 року т а 37 грн.- витрат на інформаційн о-технічне забезпечення розг ляду справи внесених згідно квитанції №К31/Р/103 від 25.03.2010 року.

Апеляційна скарга на у хвалу суду першої інстанці ї подається протягом п"яти днів з дня її проголошення. У разі, якщо ухвалу було пос тановлено без участі особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п"яти днів з дня отримання копії ухвали.

Суддя підпис О.В. Бершадська

Згідно з оригіналом

Суддя

Кіровського райсуду

м. Кіровограда О.В. Бершадська

Станом на 25.11.2010 року ухвала не набрала законної сили.

Секретар: Н.А. Матірна

СудКіровський районний суд м.Кіровограда
Дата ухвалення рішення25.11.2010
Оприлюднено17.12.2010
Номер документу12479395
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-14589/10

Ухвала від 29.10.2010

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Короткий І. П.

Рішення від 29.12.2010

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Абухін Р. Д.

Рішення від 29.12.2010

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Абухін Руслан Дмитрович

Ухвала від 28.12.2010

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Антонюк Олександр Андрійович

Ухвала від 25.11.2010

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Бершадська Оксана Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні