Рішення
від 04.12.2007 по справі 2/217
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

2/217

ІМЕНЕМ  УКРАЇНИ

Рішення

                 

04.12.2007                                                             Справа  № 2/217

За позовом  закритого акціонерного товариства „Закарпатліс”, м. Ужгород

ДО Асоціації „Закарпатліс”, м. Ужгород

Про визнання права власності на об'єкти нерухомого майна, що знаходяться в м. Ужгород, вул. Собранецька, 60, а саме:

-          металеву огорожу на бутобетонному фундаменті з воротами з вул. Кошицької та вул. Собранецької;

-          сходи на бутобетонному фундаменті;

-          мощення (проїзди) на бетонному фундаменті;

-          підпірні стінки з бутобетону;

-          місток з дерев'яними поручнями;

-          штучні водойми з каменю і бетону, сполучені потічком;

-          підвал з цокольними приміщеннями,

Суддя О.Ф. Ремецькі

Представники сторін:

від позивача –Логойда  В.М. –голова Правління.

від відповідача – Дюрдь В.І. –представник по довіреності від 23.01.2007р. №2.

СУТЬ СПОРУ: визнання права власності на об'єкти нерухомого майна, що знаходяться в м. Ужгород, вул. Собранецька, 60, а саме: металеву огорожу на бутобетонному фундаменті з воротами з вул. Кошицької та вул. Собранецької; сходи на бутобетонному фундаменті; мощення (проїзди) на бетонному фундаменті; підпірні стінки з бутобетону; місток з дерев'яними поручнями; штучні водойми з каменю і бетону, сполучені потічком;  підвал з цокольними приміщеннями.

Позивач просить задоволити позовні вимоги в повному обсязі посилаючись на  викладені в позовній заяві обставини. Вказує, що спірні дворові споруди  (побудовані капітальні елементи благоустрою території) повинні належати йому на праві приватної власності, оскільки будувалися за рахунок створеного у 1994 році ЗАТ „Закарпатліс” на земельній ділянці, яка згідно Державного Акту на право постійного користування землею №19 від 12.08.1994р. Серія ЗК 015-00024  належить даному товариству на праві постійного користування.  

Той факт, що відповідач не визнає за ним такого права, шляхом подання до господарського суду Закарпатської області ряду позовних заяв, а також направлення на адресу позивача листа №17 від 15.11.2007р. в якому відповідач з огляду на відсутність документації про право власності на добудови та не перереєстрацію такого права в органах БТІ за позивачем зробив висновок що дане право належить відповідачу - Асоціації „Закарпатліс” та зробив пропозицію викупити ЗАТ

Продовження рішення господарського суду Закарпатської області від 04.12.2007 року по справі №2/217

„Закарпатліс” у нього, як у власника, вказані споруди за собівартістю будівництва, позивач заперечує, з огляду на  наявні у справі матеріали та норми Цивільного кодексу України 1963р., який діяв на час виникнення між сторонами цивільних правовідносин.  

            Відповідач  в судове засідання представника направив, вимоги ухвали суду виконав. Відзивом на позовну заяву за №18 від 04.12.2007р. позов  визнав в повному обсязі, вказавши, що Асоціацією „Закарпатліс” дійшлося висновку про неправильність постановки питання щодо оплати майна, яке стало предметом внеску до статутного фонду  ЗАТ „Закарпатліс”, та зазначає, що право власності Асоціації  на спірне майно вже перейшло до ЗАТ „Закарпатліс” по факту формування статутного фонду у 1994р.    

Вивчивши матеріали справи та заслухавши пояснення представників сторін, суд встановив:

За наслідками проведених  27 вересня 1994 року спільних зборів товариства покупців - органом приватизації Закарпатським регіональним Фондом державного майна України, юридичною особою –асоціацією „Закарпатліс” та фізичними особами членами трудового колективу підписано протокол №1, яким прийнято рішення  про створення у відповідності до статті 52 Закону України „Про господарські товариства” закритого акціонерного товариства з назвою „Закарпатліс”, на базі майна, яке є у особистій власності членів –засновників товариства.

Установчим договором від 28.09.1994р. затвердженим засновниками на виконання п.2 протоколу №1 засновано нову юридичну особу –Закрите акціонерне товариство „Закарпатліс” з місцезнаходженням  м.Ужгород, вул.Собранецька, №60, та визначено, що власником майна, переданого йому засновниками а також одержаного в результаті його фінансово-господарської діяльності та набутого на підставах, не заборонених чинним законодавством є новостворене товариство (п.9 Установчого договору).

До статутного фонду товариства було внесено відповідно до оформлених актів прийому – передачі від 29.09.94р. цілісний майновий комплекс –зокрема частина будівель, споруд та іншого майна інженерно-лабораторного корпусу на відповідну еквівалентну його вартості суму карбованців.

Право власності на вказане майно товариства оформлено належними свідоцтвами про право власності, зокрема такими як:

      -          Свідоцтво про право власності на нерухоме майно від 04.06.2003р. на майновий комплекс інженерно-лабораторного корпусу, сім гаражів літ.Б поз.1-4, літ.В поз.1-3; (Витяг про реєстрацію права власності №710828 від 05.06.03р.)

     -          Свідоцтво про право власності на нерухоме майно від 11.08.2006р. на будівлю майстерні літ.В, овочесховище літ.Г (Витяг про реєстрацію права власності №11545715 від 15.08.06р.)

     -          Свідоцтво про право власності на нерухоме майно від 16.08.2006р. на 6/7 частини адмінбудівлі літ.А (Витяг про реєстрацію права власності №11561463 від 15.08.06р.)

Земельна ділянка, на якій знаходиться нерухоме майно належить асоціації „Закарпатліс” на праві постійного користування землею згідно Державного Акту №19 від 12.08.1994р. Серія ЗК 015-00024, виданого на підставі прийнятого рішення Ужгородської міської ради народних депутатів №20 від 18.07.1994р.  

           07 березня 2006р. співвласниками нерухомого майна  по вул.Собранецькій, 60 подано спільного листа до Ужгородської міської ради про розподілення вказаної

Продовження рішення господарського суду Закарпатської області від 04.12.2007 року по справі №2/217

земельної ділянки між ЗАТ „Закарпатліс”, Асоціацією „Закарпатліс”, ТзОВ „Магістраль ЛТД” та СТДВ „Глобус” на праві оренди строком на п'ять років.

В ході діяльності товариства, ним на земельній ділянці на якій знаходиться будівля інженерно-лабораторного корпусу було побудовано дворові споруди, тобто елементи благоустрою території, до яких відносяться металева огорожа на бутобетонному фундаменті з воротами з вул. Кошицької та вул. Собранецької; сходи на бутобетонному фундаменті; мощення (проїзди) на бетонному фундаменті; підпірні стінки з бутобетону; місток з дерев'яними поручнями; штучні водойми з каменю і бетону, сполучені потічком;  підвал з цокольними приміщеннями, які згідно виданої позивачем довідки  №54 від 19.11.2007р.  знаходяться на його балансі,  та зазначені в інвентарних справах БТІ.

Позовною заявою поданою до Господарського суду Закарпатської області позивач просить визнати за ним право власності на вказані елементи благоустрою території, вказуючи при цьому, що не зважаючи на наявні у нього документи та норми чинного законодавства відповідачем не визнається за ним такого права, про що свідчить направлений ним на адресу позивача лист  за №17 від 15.11.2007р. в якому відповідач з огляду на відсутність документації про право власності на добудови та не перереєстрацію такого права в органах БТІ за позивачем, зробив пропозицію викупити ЗАТ „Закарпатліс” у нього, як у власника, вказані споруди за собівартістю будівництва, чим оспорив наявне у позивача право власності на набуте майно.  

Позов підлягає задоволенню в повному обсязі, враховуючи наступне:

Факт передачі частини будівель, споруд та іншого майна інженерно-лабораторного корпусу до статутного фонду засновниками Закритого акціонерного товариства „Закарпатліс” підтверджено Актами прийому-передачі від 29.09.1994р., які у відповідності до статті 128 Цивільного кодексу України 1963р. (що діяв на момент вчинення дій по передачі майна), свідчать про перехід  права власності до набувача з моменту передачі речі, якщо інше не встановлено законом або договором.

Статтею 31 Закону України „Про господарські товариства” №1576-ХІІ від 19.09.1991р. встановлено, що у випадках, коли всі акції акціонерного товариства розподіляються  між засновниками, вони повинні внести до дня скликання установчих зборів  не  менше  50  відсотків  номінальної вартості акцій.

Статтею 12 Закону передбачено, що товариство є власником майна, переданого йому засновниками і учасниками у власність; продукції, виробленої товариством в результаті господарської діяльності; одержаних доходів; іншого майна, набутого на підставах, не заборонених законом, що також обумовлено Установчим договором товариства від 28.09.1994р.

Таким чином, необхідність формування статутного капіталу визначено як необхідність для проведення державної реєстрації товариства, з огляду на що, товариство стало власником всього переданого йому майна засновниками на момент державної реєстрації, яка відбулася 01 грудня 1994р., про що зазначено у поданій до матеріалів справи Довідці ЄДРПОУ №1254/07 виданої 10.10.2007р., та є власником крім майна, яким воно володіє у відповідності з виданими Свідоцтвами про право власності на нерухоме майно від 04.06.03р., від 11.08.06р. та від 16.08.06р., також майном набутим ним на підставах, не заборонених законом.

Майном, набутим ним на таких підставах, являються споруджені на земельній ділянці дворові споруди, які відносяться до елементів благоустрою території, а саме: металева огорожа на бутобетонному фундаменті з воротами з вул. Кошицької та вул. Собранецької; сходи на бутобетонному фундаменті; мощення

Продовження рішення господарського суду Закарпатської області від 04.12.2007 року по справі №2/217

(проїзди) на бетонному фундаменті; підпірні стінки з бутобетону; місток з дерев'яними поручнями; штучні водойми з каменю і бетону, сполучені потічком;  підвал з цокольними приміщеннями.

Відповідачем в поданому суду письмовому відзиві №18 позов визнано в повному обсязі, та викладено позицію про його задоволення, з огляду на те, що ним визнається в повній мірі право власності на вказані дворові споруди за позивачем –ЗАТ „Закарпатліс”, оскільки таке право до нього перейшло ще в 1994р. по самому факту формування статутного фонду.

Таким чином суд констатує, що матеріали справи, норми законодавства на які посилається позивач та відзив відповідача про визнання ним позовних вимог, свідчать про обґрунтованість підстав наведених позивачем у позовній заяві, отже підлягають задоволенню судом  в повному обсязі.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 44, 49, 82 –85 Господарського процесуального кодексу України,

СУД ВИРІШИВ:

1.    Позовні вимоги задоволити повністю.

2. Визнати за Закритим акціонерним товариством „Закарпатліс” (Закарпатська область, м.Ужгород, вул.Собранецька, №60, код ЄДРПОУ 20455211)  право власності на об'єкти нерухомого майна, а саме: металеву огорожу на бутобетонному фундаменті з воротами з вул. Кошицької та вул. Собранецької; сходи на бутобетонному фундаменті; мощення (проїзди) на бетонному фундаменті; підпірні стінки з бутобетону; місток з дерев'яними поручнями; штучні водойми з каменю і бетону, сполучені потічком;  підвал з цокольними приміщеннями.

3. Стягнути з Асоціації „Закарпатліс” (88000, Закарпатська область, №60, п/р26002016710337 в УФ ВАТ „Державний експортно-імпортний банк України”, м.Ужгород, МФО 312226, код ЄДРПОУ 00276162)  на користь Закритого акціонерного товариства „Закарпатліс” (Закарпатська область, м.Ужгород, вул.Собранецька, №60, п/р26007016710183 в УФ ВАТ „Державний експортно-імпортний банк України”, м.Ужгород, МФО 312226, код ЄДРПОУ 20455211) суму 85грн. у відшкодування витрат по сплаті державного мита та суму 118грн. у відшкодування витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

4. Рішення набирає законної сили в порядку ст. 85 Господарського  процесуального  кодексу  України.

      Суддя                                                          О.Ф. Ремецькі

СудГосподарський суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення04.12.2007
Оприлюднено09.01.2008
Номер документу1248040
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —2/217

Рішення від 10.01.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Домнічева І.О.

Ухвала від 20.12.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Домнічева І.О.

Ухвала від 15.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Домнічева І.О.

Ухвала від 27.10.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Домнічева І.О.

Постанова від 18.01.2011

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Скрипчук О.С.

Судовий наказ від 05.11.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Боділовська Марина Михайлівна

Судовий наказ від 05.11.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Боділовська Марина Михайлівна

Судовий наказ від 05.11.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Боділовська Марина Михайлівна

Судовий наказ від 05.11.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Боділовська Марина Михайлівна

Ухвала від 21.09.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Боділовська Марина Михайлівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні