Постанова
від 16.11.2010 по справі 2а-22015/10/0570
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІ НІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

16 листопада 2010 р. спра ва № 2а-22015/10/0570

Приміщення суду за адре сою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвард ійської дивізії, 17

час прийняття постанови: < година >

Донецький окружний адмін істративний суд в складі:

головуючого судді < Довідн ик >

при секретарі < Призв ище секретаря >

Головуючого судді: Лазарє ва В.В

при секретарі: Хоперії А.В.

за участю :

представника позивача Ск акун (Ватуліна) С.О.,

представника відповідача Кольчик О.І.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в залі суд у в місті Донецьку адміністр ативну справу за позовом Уп равління Пенсійного фонду України у Ворошиловському р айоні м. Донецька до орендног о підприємства «КВАНТ» про с тягнення заборгованості зі с плати фактичних витрат на ви плату та доставку пільгової пенсій у розмірі 6909, 09 грн., -

В С Т А Н О В И В:

Управління Пенсійного фонду України у Ворошиловсь кому районі міста Донецька з вернулося до суду з позовною заявою до орендного підприє мства «Квант» про стягнення заборгованості з відшкодува ння фактичних витрат на випл ату і доставку пільгових пен сій за Списком № 1 у розмірі 6909,09 грн., мотивуючи свої вимоги ти м, що відповідно до Закону Укр аїни „Про загальнообов' язк ове державне пенсійне страху вання” підприємства та орган ізації з коштів, призначених на оплату праці, вносять до Пе нсійного фонду плату, що покр иває фактичні витрати на вип лату і доставку пенсій особа м, які були зайняті повний роб очий день на підземних робот ах, на роботах з особливо шкід ливими і особливо важкими ум овами праці за списком № 1 виро бництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених К абінетом Міністрів України, крім тих, що були безпосередн ьо зайняті повний робочий де нь на підземних роботах (вклю чаючи особовий склад гірничо рятувальних частин) з видобу тку вугілля, сланцю, руди та ін ших корисних копалин, на буді вництві шахт та рудників за с писком робіт і професій, затв ердженим Кабінетом Міністрі в України, починаючи з дня наб рання чинності цим Законом, у розмірі 20 відсотків з наступн им збільшенням її щороку на 10 відсотків до 100-відсоткового р озміру відшкодування фактич них витрат на виплату і доста вку цих пенсій до набуття пра ва на пенсію за віком. Відпові дачеві надсилалися повідомл ення про фактичний розрахуно к витрат на виплату та достав ку пільгових пенсій, але витр ати відшкодовані не були, в зв ' язку з чим утворилась забо ргованість з відшкодування ф актичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначени х на пільгових умовах за Спис ком № 1 станом на липень 2010 року у розмірі 6909,09 грн. Просив стягн ути з відповідача фактичні в итрати на виплату і доставку пенсій у розмірі 6909,09 грн.

В судовому засіданні предс тавник позивача підтримала п озовні вимоги та наполягала на їх задоволенні.

Представник відповідача в судовому засіданні позовні вимоги не визнала, оскільки в важає, що відшкодуванню підл ягають витрати Пенсійного фо нду на виплату та доставку пе нсій, призначених на пільгов их умовах відповідно до ч. 2 «П рикінцевих положень» Закону України «Про загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування». При цьому, відпові дно до п. 6.6. Інструкції № 21-1 дода ткові пенсії, додаткові витр ати на виплату підвищеного р озміру пенсії відповідно до ст. 8 Закону України «Про підви щення престижності шахтарсь кої праці», доплати, надбавки та підвищення, призначені ві дповідно до законодавства Ук раїни, які виплачуються за ра хунок інших джерел, ніж кошти Пенсійного фонду України, не включаються до розміру факт ичних витрат на виплату та до ставку пільгових пенсій, що п ідлягають відшкодуванню. Отж е, обставини, що впливають на з міну розміру виплачуваної пе нсії (в результаті її перерах унку, збільшення розміру про житкового мінімуму і таке ін ше), не завжди ведуть до збільш ення суми, що підлягає відшко дуванню підприємством.

Зі змісту п. 6.8. Інструкції № 21- 1 вбачаються дві обставини, що впливають на зміну розміру в ідшкодування - смерть пенсі онера і зміна місця мешкання .

Відповідно до ст. 46 Конститу ції України, спеціальну функ цію по забезпеченню особи пе нсійними виплатами повинна н ести держава.

Крім того, ст. 21 Основ законод авства України про загальноо бов' язкове державне соціал ьне страхування не містить п оложень, що дозволяють встан овлювати іншу, ніж передбаче но ст. 21 Основ, базу для розраху нків внесків.

Підвищення розміру пенсії в зв' язку із збільшенням се редньої заробітної плати пра цівників, зайнятих у галузях економіки України, прожитко вого мінімуму та страхового стажу на підставі ст. 42 Закону України № 1058, Законів України « Про державний бюджет» на від повідний рік, це є підвищення , призначені відповідно до по ложень п. 6.6. Інструкції № 21-1, не в ходять до складу фактичних в иплат на виплату і доставку п енсій і не підлягають відшко дуванню підприємством. Проси ла відмовити у задоволенні п озовних вимог у повному обся зі.

Заслухавши пояснення пред ставників сторін, дослідивши матеріали справи, суд приход ить до висновку, що позовні ви моги є обґрунтованими та під лягають задоволенню.

Судом встановлено, що позив ач Управління Пенсійног о фонду України в Ворошиловс ькому районі міста Донецька є органом виконавчої влади, я кий в цих правовідносинах зд ійснює повноваження, покладе ні на нього ст. 12 Прикінцевих п оложень Закону України „Про загальнообов'язкове державн е пенсійне страхування”, Пол оженням про Пенсійний фонд У країни, затвердженим Указом Президента України від 1 бере зня 2001 року № 121/2001 з наступними зм інами та доповненнями.

У відповідності до ст. 12 Прик інцевих положень Закону Укра їни „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуван ня”, у період до перетворення Пенсійного фонду України в н еприбуткову самоврядну орга нізацію він функціонує як це нтральний орган виконавчої в лади на підставі норм цього З акону (крім норм, зазначених в абзаці шостому пункту 1 цього розділу) та Положення про Пен сійний фонд України, яке затв ерджує Президент України. Бю джет Пенсійного фонду Україн и в зазначений період затвер джує Кабінет Міністрів Украї ни.

Згідно зі ст. 1 Положення про Пенсійний фонд України, затв ердженого Указом Президента України від 1 березня 2001 року № 121/2001 з наступними змінами та до повненнями, пенсійний фонд У країни є центральним органом виконавчої влади, що здійсню є керівництво та управління солідарною системою загальн ообов'язкового державного пе нсійного страхування, провад ить збір, акумуляцію та облік страхових внесків, признача є пенсії та готує документи д ля їх виплати, забезпечує сво єчасне і в повному обсязі фін ансування та виплату пенсій, допомоги на поховання, інших соціальних виплат, які згідн о із законодавством здійснюю ться за рахунок коштів Пенсі йного фонду України, здійсню є контроль за цільовим викор истанням коштів Пенсійного ф онду України. Діяльність Пен сійного фонду України спрямо вується та координується Каб інетом Міністрів України чер ез Міністра праці та соціаль ної політики України.

Згідно ст. 15 Положення, Пенсі йний фонд України здійснює с вої повноваження безпосеред ньо та через утворені в устан овленому порядку головні упр авління Пенсійного фонду Укр аїни в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві, Севастополі, та управління П енсійного фонду України в ра йонах, містах і районах у міст ах.

У відповідності до п. 5 ст. 4 вк азаного Положення, Пенсійни й фонд України відповідно до покладених на нього завдань організовує, координує та ко нтролює роботу органів Пенсі йного фонду України щодо, зок рема, забезпечення додержанн я підприємствами, установами , організаціями та громадяна ми законодавства про пенсійн е забезпечення; забезпечення збирання та акумулювання ст рахових внесків, інших надхо джень до бюджету Пенсійного фонду України відповідно до законодавства; стягнення у п ередбаченому законодавство м порядку своєчасно не сплач ених сум збору на обов'язкове державне пенсійне страхуван ня; призначення і виплати пен сій; забезпечення повного та своєчасного фінансування ви трат на виплату пенсій, допом оги на поховання та інших соц іальних виплат, що здійснюют ься за рахунок коштів Пенсій ного фонду України.

Процедура реєстрації та об ліку платників внесків на за гальнообов'язкове державне п енсійне страхування (далі - ст рахові внески), обчислення і с плати страхових внесків та і нших платежів до бюджету Пен сійного фонду України підпри ємствами, установами, органі заціями (далі - Підприємства) н езалежно від форм власності, виду діяльності і господарю вання та фізичними особами, н арахування і сплати фінансов их санкцій та пені, подання ст рахувальниками звітності уп равлінням Пенсійного фонду У країни в районах, містах і рай онах у містах (далі - органи Пе нсійного фонду України) визн ачається Інструкцією про пор ядок обчислення і сплати стр ахувальниками та застрахова ними особами внесків на зага льнообов'язкове державне пен сійне страхування до Пенсійн ого фонду України, затвердже ної Постановою правління Пен сійного фонду України від 19.12.20 03 № 21-1, зареєстрованої в Мініст ерстві юстиції України 16 січн я 2004 р. за № 64/8663.

Відповідач - орендне підп риємство «Квант» є юридичною особою (ЄДРПОУ 04726372), зареєстров ане 11.11.1993 виконавчим комітетом Ворошиловської районної у м . Донецьку ради, що підтверджу ється Довідкою про включення до ЄДРПОУ (а.с. 6-7), Свідоцтвом пр о державну реєстрацію (а.с. 8); ві дповідно до Інструкції про п орядок обчислення і сплати с трахувальниками та застрахо ваними особами внесків на за гальнообов'язкове державне п енсійне страхування до Пенсі йного фонду України, затверд женої Постановою правління П енсійного фонду України від 19.12.2003 № 21-1 є платником страхових внесків на загальнообов`язко ве державне пенсійне страхув ання, що підтверджується пов ідомленням про взяття на обл ік (а.с. 16).

У відповідності до абз. 3 п. 6.1 з азначеної Інструкції, відшко дуванню підлягають витрати П енсійного фонду на виплату т а доставку пенсій, призначен их на пільгових умовах відпо відно до частини 2 "Прикінцеви х положень" Закону України "Пр о загальнообов'язкове держав не пенсійне страхування" в та ких розмірах: для платників, з азначених у підпункті 2.1.1 пунк ту 2.1 цієї Інструкції, - фактичн і витрати на виплату і достав ку пенсій працівникам, зайня тим повний робочий день на пі дземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особл иво важкими умовами праці за списком N 1 виробництв, робіт, п рофесій, посад і показників, з атвердженим Кабінетом Мініс трів України, крім працівник ів, що були безпосередньо зай няті повний робочий день на п ідземних роботах (включаючи особовий склад гірничорятув альних частин) з видобутку ву гілля, сланцю, руди та інших ко рисних копалин, на будівницт ві шахт та рудників за списко м робіт і професій, затвердже ним Кабінетом Міністрів Укра їни у таких розмірах:

20 відсотків від фактичних в итрат на виплату і доставку ц их пенсій, призначених та/або виплачених у 2004 році;

30 відсотків від фактичних в итрат на виплату і доставку ц их пенсій, призначених та/або виплачених у 2005 році;

40 відсотків від фактичних в итрат на виплату і доставку ц их пенсій, призначених та/або виплачених у 2006 році;

50 відсотків від фактичних в итрат на виплату і доставку ц их пенсій, призначених та/або виплачених у 2007 році;

60 відсотків від фактичних в итрат на виплату і доставку ц их пенсій, призначених та/або виплачених у 2008 році;

70 відсотків від фактичних в итрат на виплату і доставку ц их пенсій, призначених та/або виплачених у 2009 році;

80 відсотків від фактичних в итрат на виплату і доставку ц их пенсій, призначених та/або виплачених у 2010 році;

90 відсотків від фактичних в итрат на виплату і доставку ц их пенсій, призначених та/або виплачених у 2011 році;

100 відсотків від фактичних в итрат на виплату і доставку ц их пенсій, призначених та/або виплачених з 2012 року.

Відповідно до п. 6.4 Інструкц ії про порядок обчислення і с плати страхувальниками та за страхованими особами внескі в на загальнообов'язкове дер жавне пенсійне страхування д о Пенсійного фонду України, з атвердженої Постановою прав ління Пенсійного фонду Украї ни від 19.12.2003 № 21-1, розмір сум до від шкодування на поточний рік в изначається відділами доход ів органів Пенсійного фонду України щорічно в повідомлен нях про розрахунок сум факти чних витрат на виплату та дос тавку пільгових пенсій, приз начених відповідно до частин и 2 "Прикінцевих положень" Зако ну України "Про загальнообов 'язкове державне пенсійне ст рахування", які надсилаються підприємствам до 20-го січня п оточного року та протягом 10 дн ів з новопризначених пенсій.

Таким чином, відповідач має відшкодовувати позивачу фак тичні витрати з виплати та до ставки пільгових пенсій.

Згідно п. 6.8 вищевказаної Інс трукції, підприємства щоміся ця до 25-го числа вносять до Пен сійного фонду зазначену в по відомленні місячну суму факт ичних витрат на виплату та до ставку пенсій, призначених н а пільгових умовах.

Відповідач у порушення заз начених вимог законодавства належні до сплати фактичні в итрати на виплату та доставк у пенсій, призначених на піль гових умовах, позивачу у вста новлені строки у повному обс язі не вносив, в результаті чо го має заборгованість станом на липень 2010 року у загальному розмірі 6909,09 грн., що підтверджу ється розрахунком відшкодув ання суми пільгових пенсій (а .с. 5), розрахунками фактичних в итрат на виплату та доставку пенсій (а.с. 13-15).

Разом з тим, представник від повідача у своїх заперечення на позовну заяву вказує, що по зивачем були неправомірно вк лючені до сум фактичних витр ат суми щодо доплати відпові дно до ст. 8 Закону України «Пр о підвищення престижності ша хтарської праці».

Як вбачається з розпорядже нь про призначення пенсії (а.с . 53-56), доплати до пенсії, які здій снювались громадянину ОСО БА_4 були здійснені згідно і з ст. 42 Закону України «Про заг альнообов'язкове державне пе нсійне страхування», а не згі дно із ст. 8 Закону України «Пр о підвищення престижності ша хтарської праці», як на це вка зує представник відповідача .

Вказана обставини підтвер джується тим, що періодом стя гнення у даній справі є траве нь-липень 2010 року, а громадянин у ОСОБА_4 було припинено н арахування доплати до пенсії за статтею 8 Закону України «П ро підвищення престижності ш ахтарської праці» з 01.04.2010, у зв' язку з тим, що розмір його пенс ії досяг 80 % середньої заробіт ної плати шахтаря.

Щодо доплати до пенсії, які здійснювались громадянину ОСОБА_4 за ст. 42 Закону Україн и «Про загальнообов'язкове д ержавне пенсійне страхуванн я», суд зазначає наступне.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 42 Зако ну України «Про загальнообов 'язкове державне пенсійне ст рахування» пенсії, призначен і за цим Законом, індексуютьс я відповідно до законодавств а про індексацію грошових до ходів населення.

Крім індексації пенсії, пер едбаченої частиною першою ці єї статті, у разі якщо величин а середньомісячної заробітн ої плати штатного працівника в Україні за даними спеціаль но уповноваженого центральн ого органу виконавчої влади у галузі статистики за минул ий рік зросла, то з 1 березня по точного року розмір пенсії п ідвищується на коефіцієнт, я кий відповідає не менше ніж 20 відсоткам темпів зростання с ередньомісячної заробітної плати штатного працівника в Україні порівняно з поперед нім роком, за винятком випадк ів, коли підвищення пенсійни х виплат за минулий рік перев ищило цей коефіцієнт. Якщо ко ефіцієнт підвищення пенсійн их виплат у минулому році був менший ніж зазначений у цій ч астині, то збільшення пенсій здійснюється з урахуванням попереднього підвищення.

Розмір та порядок такого пі двищення пенсії визначаютьс я у межах бюджету Пенсійного фонду за рішенням Кабінету М іністрів України.

Тобто, фактичні витрати на в иплату пільгових пенсій визн ачаються з урахуванням розмі ру пенсій, призначених на піл ьгових умовах відповідно до частини 2 «Прикінцевих полож ень» Закону України «Про заг альнообов'язкове державне пе нсійне страхування» та з ура хуванням підвищення, проведе ного відповідно до частини д ругої статті 42 цього Закону.

Таким чином, Пенсійним фонд ом були правомірно включені до розрахунків фактичних вит рат суми щодо доплат перерах ованих відповідно до ст. 42 Зак ону України «Про загальнообо в'язкове державне пенсійне с трахування», оскільки такі д оплати є різницею, яка виникл а внаслідок призначення піль гової пенсії.

Що стосується інших обстав ин на які посилається предст авник відповідача у своїх за переченнях на позовні заяву, суд їх не приймає до уваги, ос кільки вони не ґрунтуються н а нормах чинного законодавст ва.

Таким чином, оскільки в резу льтаті несплати фактичних ви трат на виплату та доставку с плачених пільгових пенсій ві дповідач має заборгованість у розмірі 6909,09 грн., суд приходит ь до висновку, що позовні вимо ги слід задовольнити у повно му обсязі, і з відповідача на к ористь позивача необхідно ст ягнути зазначену суму.

Відповідно до ч. 4 ст. 94 КАС Укр аїни, судові витрати з відпов ідача не підлягають стягнен ню.

На підставі вищевикладено го, керуючись ст. ст. 8, 9, 10, 159, 160, 161, 162, 1 63, 254 КАС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Позов Управління Пенсі йного фонду України у Вороши ловському районі м. Донецька до орендного підприємства « КВАНТ» про стягнення заборго ваності зі сплати фактичних витрат на виплату та доставк у пенсій у розмірі 6909, 09 грн. - з адовольнити у повному обсязі .

Стягнути з орендного підпр иємства «КВАНТ» на користь Управління Пенсійного фон ду України у Ворошиловському районі м. Донецька (р/р 256033012000 у ДО У ВАТ «Державний ощадний бан к України», МФО 335106, ЄДРПОУ 20377072) фа ктичні витрати на виплату та доставку пільгових пенсій у розмірі 6909 (шість тисяч дев' я тсот дев' ять) грн. 09 коп.

Постанова виготовлена у на радчій кімнаті та проголошен а її вступна та резолютивна ч астини у судовому засіданні 16 листопада 2010 року.

Постанова виготовлена у по вному обсязі 22 листопада 2010 рок у.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ків подання апеляційної скар ги, якщо вона не була подана у встановлені строки. У разі по дання апеляційної скарги пос танова, якщо її не скасовано, н абирає законної сили після з акінчення апеляційного розг ляду справи.

Постанова набирає законно ї сили у строк та у порядку, що визначені статтею 254 КАС Укра їни, і може бути оскаржена до Д онецького апеляційного адмі ністративного суду через Дон ецькій окружний адміністрат ивний суд у порядку, визначен ому статтею 186 КАС України, шля хом подачі апеляційної скарг и протягом десяти днів з дня ї ї проголошення. У разі застос ування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а тако ж прийняття постанови у пись мовому провадженні апеляцій на скарга подається протягом десяти днів з дня отримання к опії постанови.

Якщо суб'єкта владних повно важень у випадках та порядку , передбачених частиною четв ертою статті 167 цього Кодексу, було повідомлено про можлив ість отримання копії постано ви суду безпосередньо в суді , то десятиденний строк на апе ляційне оскарження постанов и суду обчислюється з наступ ного дня після закінчення п'я тиденного строку з моменту о тримання суб'єктом владних п овноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Суддя Лазарєв В.В.

Дата ухвалення рішення16.11.2010
Оприлюднено01.12.2010
Номер документу12517465
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-22015/10/0570

Ухвала від 08.12.2010

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Чебанов Олександр Олегович

Ухвала від 08.12.2010

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Чебанов Олександр Олегович

Ухвала від 23.12.2010

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Чебанов О.О.

Ухвала від 20.09.2010

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Лазарєв В.В.

Постанова від 16.11.2010

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Лазарєв В.В.

Постанова від 16.11.2010

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Лазарєв В.В.

Ухвала від 20.10.2010

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Лазарєв В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні