Постанова
від 23.11.2010 по справі 14/270-10
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕ ЛЯЦІЙНИЙ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23.11.2010 року Справа № 14/270-10

Дніпропетровський апеля ційний господарський суд у с кладі колегії суддів:

головуючий - суддя Наум енко І.М., (доповідач),

судді - Голяшкін О.В., Джиху р О.В.,

секретар судового засідан ня - Ковзиков В.Ю.,

за участю представників сторін:

від відповідача: Куткова Н.Б., довіреність № 01/990 від 29.09.10 , представник;

від позивача та третьої ос оби без самостійних вимог на предмет спору на стороні від повідача представники у судо ве засідання не з"явились, про час та місце судового засіда ння повідомлені належним чин ом.

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляцій ну скаргу приватного підп риємства “Ода Трейд Плюс ”, с.Новоселівка Новомосковс ького району Дніпропетровсь кої області, на ухвалу г осподарського суду Дніпропе тровської області від 21.09.2010р. у справі №14/270-10

за позовом приват ного підприємства “Ода Тре йд Плюс”, с.Новоселівка

Новомоско вського району Дніпропетров ської області

/вул.Цвітк ова, 14, с.Новоселівка Новомоск овського району

Дніпропет ровської області, 51284/.

до відповідача пуб лічного акціонерного товари ства “Сигмабанк”, м.Дніпропе тровськ

/вул.Бар икадна, 5/7, м.Дніпропетровськ, 49 044/.

третя особа ОС ОБА_3, м.Дніпропетровськ

без самостійних / АДРЕСА_1/.

вимог на предмет

спору на стороні

відповідача

про стя гнення 75 832,75 грн.

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарського с уду Дніпропетровської облас ті від 21.09.2010р. (суддя Па нна С.П.) припинено провадженн я у справі №14/270-10 на підставі п.5 ч .1 ст.80 ГПК України.

Приватному підприємству “ Ода Трейд Плюс” з державн ого бюджету України повернут о 758,33 грн. зайве сплаченого дер жавного мита, про що видано до відку.

Ухвала мотивована тим, що ст оронами в п.3.7 договору банків ського рахунку від 30.03.2009р. №04/1-246 д осягнуто згоди про передачу даного спору на вирішення тр етейського суду.

Не погодившись із вказаною ухвалою, позивач - ПП “Ода Трейд Плюс”, звернувся до а пеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій, посилаючись на невідпо відність викладених судом ви сновків обставинам справи, н еправильне застосування суд ом норм процесуального права , просить вищезгадану ухвалу скасувати, справу передати н а розгляд господарського суд у.

Зокрема, в апеляційній скар зі позивач зазначає, що предм ет даного спору, який виник з п риводу незаконного списання банком грошових коштів, умов ами третейського застережен ня у договорі не охоплюється , а рішення, яке має бути винес ено у справі, безпосередньо в плине на права та обов' язки гр.ОСОБА_3, який не є сторон ою договору.

Відповідач - ПАТ “Сигмаба нк”, проти апеляційної скарг и заперечує, просить залишит и її без задоволення, а ухвалу - без змін. У поданому відзив і, з посиланням на норми Закон у України “Про третейські су ди”, вказує про дійсність тре тейської договору банківськ ого рахунку від 30.03.2009р. №04/1-246 в час тині третейського застереже ння та можливість залучення до участі у справі третіх осі б.

Третя особа - ОСОБА_3, ві дзив на апеляційну скаргу не надав, про час і місце судовог о засідання повідомлений нал ежним чином /а.с.79,80/, своїм право м участі в судовому засіданн і не скористався, явку уповно важеного представника в судо ве засідання не забезпечив.

Враховуючи, що наявні у спра ві докази дозволяють визначи тися відносно законності оск аржуваної ухвали, судова кол егія дійшла висновку про мож ливість розгляду справи за в ідсутності уповноважених пр едставників позивача та трет ьої особи.

Вислухавши пояснення п редставника відповідача, вив чивши матеріали справи, обго воривши доводи апеляційної с карги, колегія суддів вважає , що апеляційна скарга є обґру нтованою та підлягає задовол енню з наступних підстав.

У вересні 2010 року позивач /ПП “Ода Трейд Плюс”/ звер нувся до господарського суду з позовом до відповідача /ПАТ “Сигмабанк”/, третя особа без самостійних вимог на предме т спору - фізична особа ОСО БА_3, в якому просив стягнути з ПАТ “Сигмабанк” 63 725,00 грн. зби тків, понесених внаслідок бе зпідставного списання відпо відачем з його банківського рахунку грошових коштів, 12 107,75 грн. пені, а також, судові витр ати у справі.

Припиняючи провадження у с праві, господарський суд, кер уючись положенням п.5 ч.1 ст.80 ГП К України, та, посилаючись на п .3.7 договору банківського раху нку від 30.03.2009р. №04/1-246, зазначив про укладення сторонами угоди п ро передачу даного спору на в ирішення третейського суду

Однак, із вищевказаним висн овком господарського суду по годитись неможна.

У відповідності з п.1 ч.1 ст.12 ГП К України, господарським суд ам підвідомчі справи у спора х, що виникають при укладанні , зміні, розірванні і виконанн і господарських договорів.

Частина 2 ст.12 ГПК України пер едбачає, що підвідомчий госп одарським судам спір може бу ти передано сторонами на вир ішення третейського суду (ар бітражу), крім спорів про визн ання недійсними актів, а тако ж спорів, що виникають при укл аданні, зміні, розірванні та в иконанні господарських дого ворів, пов' язаних із задово ленням державних потреб.

Відповідно до ч.1 ст.5 Закону У країни “Про третейські суди” , юридичні та/або фізичні особ и мають право передати на роз гляд третейського суду будь- який спір, який виникає з циві льних чи господарських право відносин, крім випадків, пере дбачених законом. Спір може б ути переданий на розгляд тре тейського суду за наявності між сторонами третейської уг оди, яка відповідає вимогам ц ього Закону.

Вимоги до видів і форми трет ейської угоди встановлені у ст.12 Закону України “Про трете йські суди”. Як зазначено у ч.ч .1, 4, 7 цієї статті, третейська уг ода може бути укладена у вигл яді третейського застережен ня в договорі, контракті або у вигляді окремої письмової у годи. Третейська угода уклад ається у письмовій формі. Тре тейська угода вважається укл аденою, якщо вона підписана с торонами чи укладена шляхом обміну листами, повідомлення ми по телетайпу, телеграфу аб о з використанням засобів ел ектронного чи іншого зв' язк у, що забезпечує фіксацію так ої угоди, або шляхом направле ння відзиву на позов, в якому одна із сторін підтверджує н аявність угоди, а інша сторон а проти цього не заперечує. У р азі недодержання правил, пер едбачених цією статтею, трет ейська угода є недійсною.

Отже, звернення за вирішенн ям спору до третейського суд у є правом особи, яка самостій но на свій розсуд вибирає спо соби захисту порушених або о спорюваних інтересів. Третей ська угода (третейське засте реження) є обов' язковою і го ловною умовою звернення особ и з позовом до третейського с уду, проте її наявність не сві дчить про обов' язок особи у разі виникнення спору зверт атись за його вирішенням лиш е до третейського суду, не тяг не за собою позбавлення прав а особи на звернення з позово м до господарського суду та н е забороняє господарському с уду розглядати і вирішувати по суті такий спір.

Як встановлено ч.2 ст.124 Конст итуції України, юрисдикція с удів поширюється на всі прав овідносини, що виникають у де ржаві.

Відповідно до ч.1 ст.1 ГПК Укра їни підприємства, установи, о рганізації, інші юридичні ос оби, організації, інші юридич ні особи (у тому числі іноземн і), громадяни, які здійснюють підприємницьку діяльність б ез створення юридичної особи і в установленому порядку на були статусу суб' єкта підпр иємницької діяльності (далі - підприємства та організац ії), мають право звертатися до господарського суду згідно з встановленою підвідомчіст ю господарських справ за зах истом своїх порушених або ос порюваних прав і охоронювани х законом інтересів, а також д ля вжиття передбачених цим К одексом заходів, спрямованих на запобігання правопорушен ням.

Згідно ч.3 ст.1 ГПК України, уг ода про відмову від права на з вернення до господарського с уду є недійсною.

Таким чином, навіть при наяв ності третейського застереж ення у договорі від 30.03.2009р. №04/1-246, п озивач правомірно звернувся з даним позовом до господарс ького суду, згідно встановле ної підвідомчості, а господа рський суд зобов' язаний ро зглянути даний спір по суті.

Також, судова колегія вважа є за необхідне зауважити на б езпідставності застосуванн я господарським судом положе нь п.5 ч.1 ст.80 ГПК України, оскіль ки сторонами під час розгляд у даної справи угоди про пере дачу цього спору на вирішенн я третейського суду не уклад алося.

Враховуючи викладене, оска ржувана ухвала господарсько го суду у зв' язку з невідпов ідністю викладених в ній вис новків обставинам справи, по рушенням та неправильним зас тосуванням норм процесуальн ого права, підлягає скасуван ню з направленням справи на р озгляд місцевого господарсь кого суду.

Керуючись ст.ст.103-105, 106 ГПК Укр аїни, апеляційний господарсь кий суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу пр иватного підприємства “Од а Трейд Плюс”, с.Новоселівк а Новомосковського району Дн іпропетровської області, - за довольнити.

Ухвалу господарського суд у Дніпропетровської області від 21.09.2010р. у справі №14/270-10 - скасув ати.

Справу направити для розгл яду до господарського суду Д ніпропетровської області.

Постанова може бути оскарж ена у касаційному порядку до Вищого господарського суду України у двадцятиденний тер мін.

Головуючий суддя І.М. Науменко

Суддя О.В. Голяшкін

Суддя О.В. Джихур

Повний текст постанови виготовлено 29.11.2010р.

СудДніпропетровський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення23.11.2010
Оприлюднено02.12.2010
Номер документу12555618
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —14/270-10

Постанова від 23.11.2010

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Науменко Іван Мефодійович

Ухвала від 11.10.2010

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Науменко Іван Мефодійович

Ухвала від 23.09.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Панна Світлана Павлівна

Ухвала від 02.09.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Панна Світлана Павлівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні