Постанова
від 02.11.2010 по справі 4/55-987
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИ Й ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

79010, м.Львів, вул.Личаківська,81



ПОСТАНОВА

02.11.10 Справа № 4/55-987

Львівський апеляційний го сподарський суд в складі кол егії:

головуючого - судді Юр ченко Я.О.

суддів Дав ид Л.Л.

Якімець Г.Г.

розглянувши а пеляційну скаргу Комунально го підприємства “Тернопіль-в одоканал” (надалі КП «Терноп ільводоканал») за № 19772/10 від 08.09.201 0р.

на рішення Господарського суду Терноп ільської області від 09.08.2010р.

у справі № 4/55-9 87

за позовом: Фізичної особи-підприємця ОСОБА_2 (надалі ФОП ОСОБА _2), м. Тернопіль

до відповідача: КП «Тернопільводоканал», м. Тер нопіль

про зоб ов' язання відновити водопо стачання опалубно-заготівел ьного цеху за адресою АДРЕС А_1 та укласти відповідний д оговір на централізоване вод опостачання та водовідведен ня цеху,

за участю представник ів:

від позивача: ОСОБА_2 - підприємець

від відповідача: Клоч ак І.З. - представник (довір еність № 7469/10 від 11.10.2010р.)

Представникам сторін роз 'яснено процесуальні права т а обов'язки, передбачені ст.ст .22, 28 ГПК України. Клопотання пр о технічну фіксацію судового процесу від сторін не поступ ало, заяв про відвід суддів не надходило.

ВСТАНОВИВ:

Рішенням господарськог о суду Тернопільської област і від 09.08.2010р. у справі № 4/55-987 (суддя Бурда Н.М.) позовні вимоги зад овольнити частково, зобов'яз ано КП "Тернопільводоканал" в ідновити водопостачання опа лубно-заготівельного цеху за адресою АДРЕСА_1, що належ ить ФОП ОСОБА_2 Стягнуто з КП "Тернопільводоканал" на ко ристь ФОП ОСОБА_2 85,00 грн. в п овернення сплаченого держав ного мита та 236,00 грн. витрат на і нформаційно-технічне забезп ечення судового процесу. В ін шій частині в позові відмовл ено.

Приймаючи рішення, суд перш ої інстанції виходив з того, щ о відповідач в порушення умо в договору та Правил користу вання системами централізов аного комунального водопост ачання та водовідведення від ключив водопостачання опалу бно-заготівельного цеху за а дресою АДРЕСА_1. Щодо вимо ги про зобов' язання укласти відповідний договір, то врах овуючи, що позивачем не дотри мано вимог Закону порядку ук ладення господарських догов орів, вимога є безпідставною .

Не погоджуючись з прийняти м рішенням, відповідач подав апеляційну скаргу, в якій ріш ення суду першої інстанції в важає незаконним, прийнятим з неповним з' ясуванням обст авин, що мають значення для сп рави, з порушенням норм матер іального та процесуального п рава, просить його скасувати частково, в частині задоволе ння позову, в цій частині прий няти нове, яким в позові відмо вити. Зокрема, скаржник зазна чає, що відповідно до п.4.3.2 дого вору № 762 відновлення надання послуг може бути здійснено п ісля повного погашення забор гованості та оплати повторно го підключення, проте позива чем не здійснено оплати за по вторне підключення.

Позивач відзиву на апеляці йну скаргу не подав, в судовом у засідання проти доводів ск аржника заперечив, оскаржува не рішення вважає законним т а обґрунтованим, тому просит ь суд залишити його без змін, а апеляційну скаргу без задов олення.

Дослідивши матеріали спра ви, апеляційну скаргу та засл ухавши пояснення представни ків сторін, колегія суддів Ль вівського апеляційного госп одарського суду дійшла висно вку про відсутність підстав для скасування рішення госпо дарського суду Тернопільськ ої області від 09.08.2010р. у справі № 4/55-987 з огляду на наступне:

Як вбачається з матеріалів справи, між ВАТ “Тернопільсь ка ПМК -5” (продавець) та ОСОБ А_2 (покупець) 06.07.2000р. було уклад ено договір купівлі-продажу приміщення, згідно з умовами якого продавець продав, а пок упець купив належне ВАТ “Тер нопільська ПМК -5” нежитлове п риміщення, а саме: опалубно-за готівельний цех, що зазначен ий під літерою “Г” та знаходи ться по АДРЕСА_1. Вказане н ежитлове приміщення побудов ане з цегли, загальною площею 365,10 м2 (а.с. 5).

Право власності на вищезга дане приміщення 13.07.2000р. зареєст роване за ОСОБА_2, що підтв ерджується реєстраційним по свідченням (а.с. 6).

05.05.2005р. ВАТ “Тернопільська ПМ К-5” звернулося до ФОП ОСОБА _2 з листом №28, в якому, просило вжити заходів по заключенню угоди з ВАТ “Тернопільводок аналом” до 20.05.2005р., посилаючись при цьому на те, що згідно угод и з ВАТ “Тернопільводоканал” ВАТ “Тернопільській ПМК - 5” в иділено ліміт споживання хол одної води, а при підключенні опалубно-заготівельного цех у до мережі водопостачання В АТ “Тернопільська ПМК - 5”, за гальне використання води збі льшилось, що приводить до пер ерозходу виділеного ліміту і з штрафними санкціями (а.с. 59).

Голова правління ВАТ “Терн опільська ПМК-5” Прокопович Р.Р. надав письмову згоду пі дприємцю ОСОБА_2 на підклю чення опалубно-заготівельно го цеху до водогону, який прох одить по території вищевказа ного підприємства, а саме: А ДРЕСА_1 (а.с. 44).

27.05.2005р. КП “Тернопільводокана л” видало підприємцю ОСОБА _2 технічні умови № 181/05 на під' єднання об' єкту опалубно-за готівельного цеху до мереж в одопроводу і каналізації (а.с . 10).

В п. 3 технічних умов № 181/05 від 2 7.05.2005р. (умови водопостачання) за значено, що місцем під' єдна ння до водопровідної мережі є водопровід ВАТ “Тернопільс ький ПМК -5” за їх погодженням.

Відповідно до п. 2 технічних умов (умови каналізації) місц ем під' єднання до каналізац ійної мережі є бетонований с ептик (розробити проектну до кументацію та погодити в СЕС ).

Між КП “Тернопільводокана л” (виконавець) та підприємце м ОСОБА_2 (споживач) 31.05.2005р. бу ло укладено договір № 762 про на дання послуг з водопостачанн я та водовідведення, згідно з умовами якого виконавець зо бов' язався здійснювати заб езпечення споживача питною в одою до межі розмежування (п. 3 .1), згідно затвердженого уповн оваженим органом добового гр афіку подачі води, а також заб езпечення відведення стічно ї води за винятками, передбач еними цим договором та чинни м законодавством України, зд ійснювати водопостачання та водовідведення на об' єкт с поживача: опалубно-заготівел ьний цех, за адресою вул. Микул инецька, ліміт водопостачанн я та водовідведення в об' єм і 30, 63 м.3/місяць; 30, 63 м3/опалювальни й сезон, згідно ТУ №181/05 від 21.05.2005р. , а споживач зобов' язався св оєчасно і повністю оплачуват и надані йому послуги з водоп остачання та водовідведення (а.с. 12-13).

Відповідно до п. 2.1.1. договору №762 облік кількості використа ної споживачем води здійснює ться за показниками опломбов аного (-их) виконавцем водоліч ильника (-ів), а в разі його (їх) в ідсутності - згідно порядку , передбаченого правилами.

Пунктом 2.1.4. договору передба чено, що споживачам, які не кор истуються чи частково корист уються послугами виконавця з водопостачання, облік канал ізаційної стічної води визна чається 100 % кількістю витрати води з власних свердловин зг ідно показів водолічильника або по показниках приладів о бліку водовідведення.

Рахунки за надані виконавц ем послуги щомісячно складаю ться на підставі затверджени х у встановленому порядку та рифів та отримуються спожива чем в абонентному відділі КП “Тернопільводоканал” до 10 чи сла кожного місяця, наступно го за тим, в якому подавались п ослуги. В будь-якому випадку в важається, що споживач одерж ав рахунок за спожиті послуг и з водопостачання і водовід ведення до 10 числа кожного міс яця за попередній місяць. Окр ім цього рахунки можуть вруч атися представнику виконавц я чи пересилатися поштою (п.2.2.1. договору).

Згідно п. 2.2.2 договору тарифи на водозабезпечення для спо живача на момент укладення д оговору становлять - 1, 32 (з ПДВ ) грн./м3.

Відповідно до п. 2.3. договору рахунки або інші платіжні до кументи виконавця за надані послуги підлягають оплаті сп оживачем у триденний строк п ісля їх отримання, при цьому в ихідні і святкові дні до уваг и не беруться. Враховуючи мож ливість отримання рахунків с поживачем в абонентному відд ілі КП “Тернопільводоканал” , оплата спожитих послуг з вод опостачання і водовідведенн я здійснюється споживачем в будь-якому випадку не пізніш е 15 числа наступного місяця за тим, в якому йому було надано відповідні послуги;

В п. 4.3.1. договору передбачено , що у випадку відмови спожива ча прийняти рахунок на оплат у наданих за цим договором по слуг, затримки його оплати по над два тижні з моменту отрим ання, а також в разі невиконан ня споживачем інших умов дог овору, виконавець має право п рипинити йому подачу води аб о відключити його каналізаці йну мережу, попередивши про ц е за 5 діб до дня застосування вказаних санкцій (п.п. г,д,н п.13.3. та п.п. в ч. п. 17.4. Правил).

Цей договір набуває чиннос ті з моменту його підписання сторонами і діє протягом одн ого року, а в частині своєчасн о невиконаних зобов' язань - до моменту їх повного викона ння (п. 5.1. договору).

Відповідно до п. 5.2. договору договір вважається щорічно п родовженим на тих самих умов ах, якщо за один місяць до закі нчення терміну його дії жодн а із сторін не направить інші й стороні письмової заяви пр о припинення дії соговору.

07.05.2009р., старшим інспектором К П “Тернопільводоканал” Ка рпенко С.М. було здійснено о бстеження водоканалізаційн их мереж, в результаті чого бу ло виявлено самовільне підкл ючення виробничої бази і цех у по виготовленню столярних виробів ПП ОСОБА_2 по АДР ЕСА_1 до міської каналізаці ї без дозволу ВАТ “ПМК - 5” про, щ о було складено акт (а.с. 15).

Підприємець ОСОБА_2 зве рнувся до КП “Тернопільводок анал” листом № 13 від 12.05.2009р. про в несення змін в “Технічні умо ви № 182/05” від 27.05.2005р., а саме пункт 2 “Умови каналізації” викласт и у такій редакції: місцем при єднання каналізаційних мере ж є: “мережі господарсько-фек альної каналізації, які прох одять територією ВАТ “ПМК -5”” (а.с. 14).

11.06.2009р. інспекторами КП “Терн опільводоканал” повторно зд ійснено технічне обстеження водоканалізаційних мереж оп алубно-заготівельного цеху п о АДРЕСА_1 та з' ясовано, щ о водовідведення здійснюєть ся до системи комунальної ка налізації міста, в зв' язку з чим зобов' язано здійснити заміну існуючого водоміра КВ 1,5 на лічильник класу точност і “С” відповідного тиску, роз міру і зняти та розчистити мі сце де розташований каналіза ційний колодязь скиду стоків , про що складено відповідний акт (а.с. 16).

Листом №1724/09 від 20.08.2009р. КП “Терн опільводоканал” повідомило ФОП ОСОБА_2 про зупинення скиду стоків шляхом припине ння водопостачання, оскільки технічна документація на пр иєднання до мереж централізо ваного водовідведення відсу тня, відповідно має місце гру бе порушення п. 4.2. “Правил кори стування системами централі зованого комунального водоп остачання та водовідведення в населених пунктах України ” (а.с. 19).

ФОП ОСОБА_2 звернувся до виконавчого комітету місько ї ради з проханням вирішити к онфліктну ситуацію, яка вини кла між ним та КП «Тернопільв одоканал».

Управління житлово-комуна льного господарства та еколо гії листом № 3259/07 від 05.10.2009р. повід омив підприємця ОСОБА_2, щ о дане питання було розгляну то та доручено КП «Тернопіль водоканал»вирішити питання щодо забезпечення водопоста чання та водовідведення об' єктів по АДРЕСА_1 (а.с. 21).

Проте, КП «Тернопільводока нал»дане питання не було вир ішено, що стало підставою зве рнення до суду.

При винесенні постанови, ко легія суддів керувалася наст упним:

Згідно зі ст.11 ЦК України під ставами виникнення прав та о бов' язків, зокрема є догово ри та інші правочини.

Відповідно до ст. 901 ЦК Україн и за договором про надання по слуг одна сторона (виконавец ь) зобов'язується за завдання м другої сторони (замовника) н адати послугу, яка споживаєт ься в процесі вчинення певно ї дії або здійснення певної д іяльності, а замовник зобов'я зується оплатити виконавцев і зазначену послугу, якщо інш е не встановлено договором.

Порядок надання споживчих послуг з водопостачання вст ановлюється центральним орг аном виконавчої влади з пита нь житлово-комунального госп одарства, зокрема Правилами користування системами кому нального водопостачання та в одовідведення в містах і сел ищах України, які затверджен і наказом Державного комітет у України по житлово-комунал ьному господарству від 01.07.1994р. № 65.

Як було зазначено вище, КП "Т ернопільводоканал" з 15.08.2009р. при пинив надання позивачу послу г з водопостачання на підста ві актів перевірки технічних обстежень водоканалізаційн их мереж від 07.05.2009р. та 11.06.2009р., в ход і яких працівниками водокана лізаційної інспекції було ви явлено самовільне підключен ня опалубно-заготівельного ц еху по АДРЕСА_1 до міської каналізаційної мережі без д озволу ВАТ "Тернопільська ПМ К-5".

Проте, п. 4.2. Правил користува ння системами централізован ого комунального водопостач ання та водовідведення в нас елених пунктах України, забо роняючи будь-яке самовільне приєднання об' єктів водосп оживання до діючих систем це нтралізованого водопостача ння та водовідведення, не пер едбачає у такому випадку, як н аслідок - припинення водопос тачання, а лише передбачає зд ійснення розрахунку витрат в оди за пропускною спроможніс тю труби вводу при швидкості руху води в ній 2,0 м/сек та дією її повним перерізом протяго м 24 годин за добу.

Припинення водопостачання по своїй правовій природі є н ічим іншим як розірвання дог овору, шляхом односторонньої відмови.

Згідно із ст. 907 Цивільного ко дексу України договір про на дання послуг може бути розір ваний, у тому числі шляхом одн осторонньої відмови від дого вору, в порядку та на підстава х, встановлених цим кодексом , іншим законом або за домовле ністю сторін, що відповідає з агальному правилу, встановле ному законодавством у ст. 615 ЦК України про те, що односторон ня відмова від виконання зоб ов' язань не допускається, к рім випадків, встановлених з аконом або договором.

Оскільки ні умовами догово ру про надання послуг з водоп остачання та водовідведення за № 762 від 31.05.2005р., ні Правилами ко ристування системами центра лізованого комунального вод опостачання та водовідведен ня в населених пунктах Украї ни, ні главою 63 Цивільного код ексу України таких підстав н е встановлено, тому припинен ня водопостачання зі сторони КП "Тернопільводоканал" слід вважати безпідставним.

Враховуючи наведене, колег ія суддів погоджується з вис новком місцевого господарсь кого суду про задоволення ви моги зобов' язання відпов ідача відновити водопостача ння опалубно-заготівельного цеху за адресою АДРЕСА_1, о скільки дана вимога є докуме нтально обґрунтована, підста вна, в свою чергу відповідаче м належними та допустимими д оказами не спростована.

Щодо зобов' язання укласт и відповідний договір на цен тралізоване водопостачання та водовідведення цеху, то ко легія суддів зазначає наступ не:

Статями 641 ЦК України та 181 ГК У країни передбаченого загаль ний порядок укладання господ арських договорів, проте, поз ивачем не надано суду доказі в, які б підтверджували напра влення (надіслання) ним відпо відачу пропозиції на укладен ня договору.

Враховуючи, що позивачем не доведено факту дотримання н им вимог закону щодо порядку укладення господарських дог оворів, колегія суддів погод жується з висновком місцевог о господарського суду про ві дсутність правових підстав д ля зобов' язання КП "Тернопі льводоканал" укласти договір про надання послуг з централ ізованого водопостачання та водовідведення, тому в цій ча стині позову слід відмовити.

Статтею 32 ГПК України встан овлено, що доказами у справі є будь-які фактичні дані, на під ставі яких господарський суд у визначеному законом поряд ку встановлює наявність чи в ідсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і запере чення сторін, а також інші обс тавини, які мають значення дл я правильного вирішення госп одарського спору.

Згідно зі ст. 33 ГПК України ко жна сторона повинна довести ті обставини, на які вона поси лається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази по даються сторонами та іншими учасниками судового процесу .

Таким чином, всупереч вимог ст.33 ГПК України скаржником н е надано суду доказів, які б сп ростовували факти, викладені в позовній заяві.

З огляду на викладене, дово ди скаржника, зазначені в апе ляційній скарзі, апеляційним судом не визнаються такими, щ о можуть бути підставою згід но ст.104 ГПК України для скасув ання чи зміни оскаржуваного рішення, тому суд апеляційно ї інстанції вважає, що рішенн я місцевого господарського с уду прийняте у відповідності до норм матеріального та про цесуального права, відповідн о його слід залишити без змін , а апеляційну скаргу - без за доволення.

Керуючись, ст. ст. 43, 99, 101, 103, 105 Г осподарського процесуально го кодексу України, Львівськ ий апеляційний господарськи й суд -

ПОСТАНОВИВ :

1. Рішення гос подарського суду Тернопільс ької області від 09.08.2010р. у справ і № 4/55-987 залишити без змін, а апе ляційну скаргу без задоволен ня.

2. Постанова набира є законної сили з дня її прийн яття і може бути оскаржена в к асаційному порядку згідно з Розділом ХІІ-1 ГПК України.

3. Справу повернути в господарський суд Тернопі льської області.

Головуючий суддя Юрч енко Я.О.

судді Давид Л .Л.

Якімец ь Г.Г.

СудЛьвівський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення02.11.2010
Оприлюднено02.12.2010
Номер документу12555814
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —4/55-987

Ухвала від 11.06.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Бурда Н.М.

Судовий наказ від 07.09.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Бурда Н.М.

Судовий наказ від 07.09.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Бурда Н.М.

Ухвала від 17.06.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Бурда Н.М.

Постанова від 02.11.2010

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Юрченко Я.О.

Ухвала від 29.09.2010

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Юрченко Я.О.

Рішення від 09.08.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Бурда Н.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні