Рішення
від 30.11.2010 по справі 20/245-10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

25.11.10р. Справа № 20/245-10

за позовом Дніпропет ровської міської ради, м. Дніп ропетровськ

до Дніпропетр овського обласного закритог о акціонерного товариства по туризму та екскурсіях «Дніп ротурист»м. Дніпропетровськ .

за участі Дніпропетров ського міжрайонного природо охоронного прокурора ,м. Дніп ропетровськ,

та прокурора Жов тневого району м. Дніпропетр овська , м. Дніпропетровськ .

про внесення змін до до говору.

Суддя Пархоменко Н.В.

Представники:

від Дніпропетровського мі жрайонного природоохоронно го прокурора - Рижик С.О., посві дчення №НОМЕР_1 від 14.01.2010р.

від прокурора Жовтневого р айону м. Дніпропетровська - І гнатенко О.В. посвідчення № НОМЕР_2 від 20.10.2008р.

Від позивача Лазуренко К. О. довіреність № 4/11-469 від 16.12.2009р

Від відповідача : не з' яв ились

Суть спору :

Дніпропетровська міська ради звернулась з позовом та просить внести зміни в пункт 4.1. договору оренди земельної ділянки від 19.10.2005року укладено го між Дніпропетровською міс ькою радою та Дніпропетр овським обласним закритим а кціонерним товариством по ту ризму та екскурсіях «Дніпрот урист», посвідченого приват ним нотаріусом Дніпропетров ського міського нотаріальн ого округу Літаш І.П.. , зареєст рованого в реєстрі за №5360 від 20 .06.2005року та зареєстрованого в книзі записів державної реє страції договорів оренди зем лі 06.09.2005р. за №040510400795, виклавши йог о в такій редакції:

«3.2. Орендна плата за користу вання земельною ділянкою вст ановлюється відповідно до За кону України «Про оренду зем лі»та не може бути меншою три кратного розміру земельног о податку , що встановлюється Законом України «Про плату з а землю»та відповідно до ріш ення Дніпропетровської місь кої ради від 06.08.08р. № 39/35 у розмірі мінімальної ставки орендної плати встановленої Законом України «Про оренду землі».

Представники Дніпропетров ського міжрайонного природо охоронного прокурора, та про курора Жовтневого району м .Д ніпропетровська в судовому засіданні позовні вимоги мі ської ради підтримали .

Відповідач належним чином був повідомлений про день та час розгляду справи про що св ідчить поштове повідомлення від 01.11.2010р.про вручення відпов ідачу ухвали.

26.10.2010року відповідач надав к лопотання про відкладення ро згляду справи до 24.11.2010року, суд задовольнив клопотання відп овідача, розгляд справи було відкладено до 25.11.2010року, але в с удове засідання представник позивача не з' явився.

Справа розглядається дові дно до статті 75 Господарськог о процесуального кодексу Укр аїни за наявними в справі мат еріалами.

25.11.2010р в судовому засіданні о голошена вступна та резолюти вна частина рішення.

Дослідивши матеріали спра ви, заслухавши пояснення пре дставника позивача , предста вників прокурорів , оцінивши докази в сукупності, господа рський суд, -

ВСТАНОВИВ:

24 червня 2005 року між Дніп ропетровською міською радою та Дніпропе тровським обласним закритим акціонерним товариством по туризму та екскурсіях «Дніпр отурист» було укладено догов ір оренди земельної ділянки площею 0,8792га , що розташована з а адресою м. Дніпропетровськ ,вул. Фучика,30 (Жовтневий райо н ) і зареєстрована в Державно му реєстрі земель за кадастр овим номером 1210100000:03:294:0004.

Згідно п.4.1. вказаного догов ору орендна плата за користу вання земельною ділянкою вст ановлюється у грошовій форм і в розмірі 1(%) відсотка від нор мативної грошової оцінки та дорівнює розміру земельног о податку.

Відповідно до пункту 4.2. змін а нормативної грошової оцінк и земельної ділянки та її інд ексація проводиться без вне сення змін та доповнень до ць ого договору у порядку та у ви падках передбачених законод авством України.

Законом України Про держав ний бюджет України на 2008рік та про внесення змін до деяких з аконодавчих актів України»в ід 28.12.2007року було внесено змін и до частини 4 статті21 Закону У країни про оренду землі», які набули чинності з 01.01.2008року , а с аме зазначено , що річна оренд на плата за земельні ділянки , які перебувають у державній або комунальній власності, н адходить до відповідних бюдж етів , розподіляється і викор истовується відповідно до за кону і не може бути меншою : - для земель сільськогоспода рського призначення розміру земельного податку, що встан овлюється Законом України «П ро плату за землю»; для інших категорій земель - трикратно го розміру земельного податк у , що встановлюється Законом України «Про плату за землю»

22.05.2008року рішенням Конститу ційного Суду України № 10-рп/2008 в изнані неконституційними по ложення Закону України «Про державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до д еяких законодавчих актів Укр аїни», тому зміни до частини 4 статті 21 Закону України «Про оренду землі в тій же редакц ії повторно були внесені Зак оном України «Про внесення з мін до деяких законодавчих а ктів України»від 03.06.12008року , як і набули чинності 04.06.2008року.

Відповідно до частини 2 стат ті 23 Закону України «Про плату за землю»грошова оцінка зем ельної ділянки щороку станом на 01 січня уточнюється на кое фіцієнт індексації , порядок проведення якої затверджуєт ься Кабінетом Міністрів Укра їни.

Таким чином, у відповідност і з законом з 04.06.2008р. розмір річн ої орендної плати за земельн у ділянку, надану в оренду, не може бути меншим трикратного розміру земельного податку, що встановлюється Законом У країни «Про плату за землю», а спірний договір в цій частин і є таким, що суперечить чинн ому законодавству.

Згідно статті 30 Закону Укра їни «Про оренду Землі»та роз ділу 8 Договору зміна умов дог овору оренди можлива за взає мною згодою сторін , Уразі нед осягнення згоди щодо умов до говору оренди та інші спори в ирішуються у судовому порядк у.

З метою приведення рішень Дніпропетровської міської р ади та її виконавчого коміте ту у галузі земельних віднос ин у відповідність до вимог ч инного законодавства було пр ийнято рішення від 06.08.08 №39/35 «про внесення змін до рішень місь кої ради та її виконавчого ко мітету у галузі земельних ві дносин і приведення деяких р ішень міської ради з питань п ередачі земельних ділянок та діючих договорів оренди у ві дповідність до вимог чинного законодавства». Пунктом 3 за значеного рішення встановл ено річну орендну плату за ко ристування ділянками у розмі рі мінімальної ставки орендн ої плати, встановленої Закон ом України «Про оренду землі », незалежно від мети викорис тання. Відповідно до статті 144 Конституції України «Про ор енду землі», незалежно від ме ти використання.

20.05.2009р. Дніпропетровська місь ка рада направила на адресу в ідповідача вимогу №7/5-55/108 про п риведення договору оренди зе млі до вимог законодавства, я ку представник відповідача о тримав 09.07.2009року.

На день розгляду справи до говір оренди землі до вимог з аконодавства не приведено.

Згідно приписів статті 144 Ко нституції України органи міс цевого самоврядування в межа х повноважень, визначених за коном, приймають рішення , які є обов' язковими до виконан ня на відповідній території.

Статтею 652 Цивільного кодек су України передбачено , що у р азі істотної зміни обставин, якими сторони керувались пр и укладенні договору, догові р може бути змінений за згодо ю сторін. Зміна обставин є іст отною, якщо вони змінилися на стільки , що якби сторони могл и це передбачити , вони не укла ли б договір або уклали б його на інших умовах.

За змістом статті 654 Цивільн ого кодексу України зміна ум ов договору вчиняється в так ій самій формі , що й договір. О скільки відповідно до статті 20 Закону «Про оренду землі»у кладений договір оренди земл і підлягає державній реєстра ції, то зміни , які вносяться ш ляхом укладання додаткової у годи до договору оренди земл і, набувають чинності після ї х державної реєстрації.

Відповідно до частини 3 ста тті 173 Господарського кодексу України сторони можуть за вз аємною згодою конкретизуват и або розширити зміст господ арського зобов' язання в про цесі його виконання.

Відповідно до статті 188 Госп одарського кодексу України з міна господарських договорі в в односторонньому порядку не допускається. Сторона, яка вважає за необхідне змінити договір , повинна надіслати п ропозиції про це другій стор оні за договором , а при недося гненні згоди між сторонами, щ одо змін договору, заінтерес ована сторона має право пере дати спір на вирішення суду. А налогічне положення містить стаття 30 Закону України «Про оренду землі», згідно з якою з міна умов договору оренди зе млі здійснюється за взаємною згодою сторін; у разі недосяг нення згоди щодо зміни умов д оговору оренди землі спір ви рішується в судовому порядку .

Таким чином, встановлено щ о законодавчо змінено розмір орендної плати за землю, про щ о був орендар повідомлений, а ле ухилився від вчинення дій , направлених на внесення від повідних змін до договору ор енди землі, за викладених обс тавин позов підлягає повному задоволенню.

На час розгляду справи спір ний договір оренди земельної ділянки між Дніпропетров ською міською радою та Дніпр опетровським обласним закр итим акціонерним товариств ом по туризму та екскурсіях « Дніпротурист»м. Дніпропетро вськ. від 20.06.2005року є дійсним.

Згідно частини 3 статті 653 Цив ільного кодексу України якщо договір змінюється або розр ивається у судовому порядку, зобов' язання змінюється аб о припиняється з моменту наб рання рішенням суду про змін у або розірвання договору за конної сили.

Приймаючи до уваги викладе не позов підлягає повному за доволенню.

Суд вважає , що прокурором п равильно визначена підсудні сть спору, оскільки на правов ідносини розповсюджується д ія частини 1 статті 15 Господар ського процесуального кодек су України , яка передбачає , щ о справи у спорах , що виникают ь при укладення зміні та розі рванні господарських догово рів , розглядаються господар ським судом за місцем знаход ження сторони , зобов' язано ї за договором здійснити на к ористь другої сторони певні дії, внесення змін до договор у передбачають певні дії як з одної сторони так із іншої.

Відповідно статті 49 Господ арського процесуального код ексу України судові витрати відносяться на відповідача . .

Керуючись статтями 49, 82-84, 116, Господарського процесуальн ого кодексу України , господа рський суд ,-

ВИРІШИВ :

Позов задовольнити повн істю.

В нести зміни в пункт 4.1. дого вору оренди земельної ділянк и від 20.06.2005року укладеного між Д ніпропетровською міською ра дою та Дніпропетровським об ласним закритим акціонерни м товариством по туризму та е кскурсіях «Дніпротурист»м. Д ніпропетровськ., посвідченог о приватним нотаріусом Дніп ропетровського міського но таріального округу Літаш І.П . , зареєстрованого в реєстрі з а №5360 від 20.06.2005року та зареєстро ваного в книзі записів держа вної реєстрації договорів ор енди землі 06.09.2005року за №040510400795, ви клавши його в такій редакції :

«4.1. Орендна плата за користу вання земельною ділянкою вст ановлюється відповідно до За кону України «Про оренду зем лі»та не може бути меншою три кратного розміру земельног о податку , що встановлюється Законом України «Про плату з а землю»та відповідно до ріш ення Дніпропетровської місь кої ради від 06.08.08р. № 39/35 у розмірі мінімальної ставки орендної плати встановленої Законом України «Про оренду землі».

Стягнути з Дніпропетровсь кого обласного закритого акц іонерного товариства по тури зму та екскурсіях «Дніпротур ист» (49000, м. Дніпропетровськ , в ул.Фучика,30, код ЄДРПОУ 02650191) в до ход Державного бюджету Украї ни в особі Управління Держка значейства у Жовтневому райо ні м. Дніпропетровська (49027, м. Дн іпропетровськ, пл. Шевченка,7, р/р 31118095700005 відділення банку ГУДК У у Дніпропетровській област і, МФО 805012; код ЄДРПОУ 24246786) - 85 (ві сімдесят п' ять ) грн.00коп. де ржмито.

Стягнути Дніпропетровськ ого обласного закритого акці онерного товариства по туриз му та екскурсіях «Дніпротури ст»( 49000, м. Дніпропетровськ , ву л.Фучика,30, код ЄДРПОУ 02650191 ) в до ход Державного бюджету Украї ни в особі Управління Держка значейства у Жовтневому райо ні м. Дніпропетровська (49027, м. Дн іпропетровськ, пл. Шевченка,7, р/р 3121125970000505 відділення банку ГУД КУ у Дніпропетровській облас ті, МФО 805012; код ЄДРПОУ 24246786) - 236 (д вісті тридцять шість) грн. 00 ко п. витрат по сплаті інформа ційно-технічного забезпечен ня судового процесу.

Видати накази після набран ня рішенням законної сили.

Рішення набирає законної с или після закінчення десятид енного строку з дня його підп исання.

Суддя Н.В. Пархоменко

Повне рішення складено

29.11.2010р.

Дата ухвалення рішення30.11.2010
Оприлюднено03.12.2010
Номер документу12575839
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —20/245-10

Постанова від 28.04.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Першиков Є.В.

Постанова від 20.01.2011

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Євстигнеєв Олександр Сергійович

Судовий наказ від 26.01.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Пархоменко Наталія Володимирівна

Судовий наказ від 26.01.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Пархоменко Наталія Володимирівна

Рішення від 30.11.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Пархоменко Наталія Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні