Постанова
від 21.10.2010 по справі 5/2945
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

Господарський суд

Житомирської області


10002, м. Житомир, майдан Путяти нський,3/65

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Від "21" жовтня 2010 р. Спра ва № 5/2945

Господарський суд Житом ирської області у складі:

Судді Брагіної Я.В.

при секретарі Стретови ч Н.К.

за участю представників ст орін

від позивача (Міністерства палива та енергетики Україн и): не з'явився

від позивача (Центральної е нергетичної системи): не з'яви вся

від позивача (Державного пі дприємства "Національна енер гетична компанія "Укренерго" ): Юрченко І.В. - дов.№117 від 30.01.10.

від відповідача: не з'яви вся

від прокуратури: Томчук М.О посвідчення №39

Розглянув у відкритому суд овому засіданні в м. Житомирі справу за позовом Прокурора Шевченківського району м. Ки єва в інтересах держави в осо бі Міністерства палива та ен ергетики України (м. Київ) в ос обі Державного підприємства "Національна енергетична ко мпанія "Укренерго" (м. Київ) в о собі Центральної енергетичн ої системи (м. Київ)

до Товариства з обмежен ою відповідальністю "Ринок" (м . Житомир)

про стягнення 5100 грн.

Прокурор Шевченківського району м. Києва в інтересах де ржави в особі Міністерства п алива та енергетики України в особі Державного підприємс тва "Національна енергетична компанія "Укренерго" в особі Ц ентральної енергетичної сис теми звернувся до господарсь кого суду Житомирської облас ті з позовом про стягнення з в ідповідача 5100грн. штрафу.

Оскільки, відповідач оскар жував до суду постанови пози вача, на підставі яких було на кладено штраф на відповідача , то провадження у справі декі лька разів зупинялось і поно влювалось, а саме:

Ухвалою суду від 17.11.05. справу було зупинено до вирішення с прави корольовським районни м судом за позовом ОСОБА_1 про оскарження дій суб'єкта владних повноважень та визна ння нечинними правових актів індивідуальної дії.

Ухвалою суду від 10.08.06. провадж ення у справі було поновлено .

Проте, ухвалою суду від 23.01.07. п ровадження у справі зупинен о, а ухвалою від 03.09.07. проваджен ня поновлено.

Але ухвалою суду від 02.10.07. про вадження у справі було зупин ено, а ухвалою суду від 09.09.10. про вадження у справі поновлено (а.с.134).

Представники Міністерства палива та енергетики Україн и і Центральної енергетичної системи у судове засідання н е з'явилися. Про причину неявк и суд не повідомили, хоча про ч ас і місце розгляду справи бу ли повідомлені вчасно і нале жним чином, про що свідчить по відомлення про вручення пошт ового відправлення.

Прокурор та представник Де ржавного підприємства "Націо нальна енергетична компанія "Укренерго" у судовому засіда нні позовні вимоги підтримал и у повному обсязі з підстав, в икладених у позовній заяві. З азначили, що вважають за можл иве закінчувати розгляду спр ави за відсутності представн иків Міністерства палива та енергетики України і Централ ьної енергетичної системи, а також представника відповід ача.

Представник відповідача в засіданнія суду не з'явився. 1 9.10.10. до суду надіслав заяву, в як ій просить суд розглядати сп раву у його відсутність. В суд овому засіданні 05.10.10. проти поз ову заперечував. Пояснив, що п рокурор неправильно визначи в позивача.

Заслухавши пояснення прок урора та представника Держав ного підприємства "Національ на енергетична компанія "Укр енерго", дослідивши матеріал и справи, господарський суд,

ВСТАНОВИВ:

Відповідно до ст. 9 Зако ну України "Про електроенерг етику", державний нагляд в еле ктроенергетиці здійснюють Д ержавна інспекція з експлуат ації електричних станцій і м ереж та Державна інспекція з енергетичного нагляду за ре жимами споживання електричн ої та теплової енергії у поря дку, встановленому Кабінетом Міністрів України, та інші ор гани, визначені законодавств ом України. Державна інспекц ія з експлуатації електрични х станцій і мереж здійснює на гляд за додержанням вимог те хнічної експлуатації електр ичних станцій і мереж, вимог т ехнічної експлуатації енерг етичного обладнання об'єктів електроенергетики, підключе них до об'єднаної енергетичн ої системи України. Д е р ж а в н і і н с п е к т о р и з експлуатац ії електричних станцій і мер еж мають право, зокрема: засто совувати у встановленому зак онодавством України порядку санкції до підприємств, об'єк ти електроенергетики яких пі дключені до об'єднаної енерг етичної системи України, за п орушення законодавства про е лектроенергетику з питань, щ о належать до їх компетенції .

З врахуванням ст. 5 зазначен ого вище Закону України "Про е лектроенергетику", одним з пр инципів державної політики в електроенергетиці є створ ення умов безпечної експлуат ації об'єктів електроенергет ики та забезпечення відповід альності енергопостачальни ків і споживачів.

Споживач енергії несе відп овідальність за порушення ум ов договору з енергопостачал ьником та правил користуванн я електричною і тепловою ене ргією та виконання приписів державних інспекцій з енерге тичного нагляду за режимами споживання електричної та те плової енергії згідно із зак онодавством України (ч.4 ст.26 З укоеу України "Про електроен ергетику".

Пунктом другим частини тре тьої ст.27 Закону України "Про е лектроенергетику" встановле но, що за ухилення від виконан ня або несвоєчасне виконання рішень чи приписів Націонал ьної комісії регулювання еле ктроенергетики України, Держ авної інспекції з експлуатац ії електричних станцій і мер еж, Державної інспекції з ене ргетичного нагляду за режима ми споживання електричної та теплової енергії та порушен ня умов ліцензій - штраф у розм ірі до п'яти тисяч неоподатко вуваних мінімумів доходів гр омадян.

Аналогічна норма міститьс я в п. 2 Положення про порядок н акладення на суб'єктів госпо дарювання штрафів за порушен ня законодавства в галузі ел ектроенергетики та сфері теп лопостачання, затвердженого постановою Кабінету Міністр ів України №1312 від 21.07.99. (зі зміна ми і доповненнями): штрафи за п орушення законодавства в гал узі електроенергетики та сфе рі теплопостачання накладаю ться на суб'єктів господарюв ання, зокрема за ухилення від виконання або несвоєчасне в иконання рішень, приписів, ро зпоряджень, інших розпорядчи х документів Національної ко місії регулювання електроен ергетики, Державної інспекці ї з експлуатації електричних станцій і мереж, Державної ін спекції з енергетичного нагл яду за режимами споживання е лектричної та теплової енерг ії та порушення умов ліцензі й.

У 2005 році Державною інспекці єю з енергетичного нагляду з а режимами споживання електр ичної і теплової енергії в Жи томирській області була пров едена комплексна перевірка т ехнічного стану енергогоспо дарства відповідача - Товари ства з обмеженою відповідаль ністю "Ринок", за результатами якої встановлено, що відпові дачем допущено порушення нор мативно-технічних документі в, а саме Правил технічної екс плуатації електроустановок споживачів, Правил улаштува ння електроустановок, про що свідчить акт обстеження №Ж-2 43 від 28.03.05. (а.с.5-6).

На підставі ст.9 Закону Укра їни "Про електроенергетику" т а зазначеного акту-обстеженн я №Ж-243 від 28.03.05. відповідачу вин есено припис № Ж-243 від 28.03.05 р. про усунення виявлених правопор ушень до 05.05.05 р. ( а.с. 7-8).

12.05.05 р. проведено повторне обс теження (акт обстеження №Ж-376 в ід 12.05.05 р.) (а.с.9-10) та складено акт п еревірки №Ж-5 від 12.05.05 р. (а.с.11), в ре зультаті якого встановлено н евиконання припису №Ж-243 від 28.0 3.05., що є порушенням вимог чинно го законодавства, а саме п.27 За кону України "Про електроене ргетику".

Відповідно до ст. 27 Закону Ук раїни "Про електроенергетику " та п.п. 2, 7, 8 Положення "Про поряд ок накладення на суб'єктів го сподарської діяльності штра фів за порушення законодавст ва про електроенергетику", за твердженого постановою Кабі нету Міністрів України від 21.0 7.99 р. №1312, за невиконання припису № Ж-243 від 28.03.05 р. на відповідача п остановою № 11 від 26.05.05 р. було нак ладено штраф в розмірі 5100 грн. ( а.с.14).

Згідно п.10 Положення "Про пор ядок накладення на суб'єктів господарської діяльності шт рафів за порушення законодав ства про електроенергетику", штраф відповідач повинен бу в сплатити на протязі 30 днів з дня винесення постанови.

Проте, відповідач штраф у за значений термін не сплатив, п озов щодо підстав та предмет у не спростував.

Слід зазначити, що відповід ач оскаржував постанову № 11 в ід 26.05.05 р. до суду. Проте постано вою Житомирського окружного адміністративного суду від 02.12.08. в задоволенні позову відм овлено. Зазначену постанову суду залишено без змін ухвал ою Київського апеляційного а дміністративного суду від 02.02 .10. (а.с.128-130).

Враховуючи викладене, суд п риходить до висновку, що позо вні вимоги про стягнення з ві дповідача 5100,00грн. штрафу обгру нтовані, заявлені у відповід ності до вимог чинного закон одавства, підтверджуються на лежними доказами, які є в мате ріалах справи та підлягають задоволенню.

Суд не приймає до уваги запе речення відповідача, викладе ні у відзиві (клопотанні)(а.с. 2 2-24), оскільки вони спростовуют ься постановою Житомирсько го окружного адміністративн ого суду від 02.12.08. та ухвалою Киї вського апеляційного адміні стративного суду від 02.02.10.

Відповідно до ч.4 ст. 94 Кодекс у адміністративного судочин ства України, судові витрати з відповідача стягненню не п ідлягають.

На підставі Закону Україн и "Про електроенергетику", Пол оження "Про порядок накладан ня на суб'єктів господарсько ї діяльності штрафів за пору шення законодавства про елек троенергетику", затвердженог о постановою КМУ від 21.07.99 р. № 1312 (з і змінами і доповненнями), Пол оження "Про державний енерге тичний нагляд за режимами сп оживання електричної і тепло вої енергії", затвердженого П остановою КМУ від 07.08.96 р. №929 (зі з мінами і доповненнями) та кер уючись ст.ст. 94, 158-163, 167, 254, п.6 Прикінц евих та перехідних положень КАС України, господарський с уд

ПОСТАНОВИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з Товариства з об меженою відповідальністю "Ри нок" (м. Житомир, вул. Київська, 9 9; ідент. код 30273375) через Державне підприємство "Національна е нергетична компанія "Укренер го", м. Київ, вул. Комінтерну, бу д.25:

- в дохід державного бюджету України за реквізитами: р/р 31111 106500002, банк УДК у Житомирській об ласті, ЄДРПОУ 22062319, МФО 811039, код 23030300 - 5100,00 грн. - штрафу.

Постанова може бути оскар жена в порядку та строки, пере дбачені ст. 186 Кодексу адмініс тративного судочинства Укра їни.

Постанова набирає законно ї сили в порядку та строки вст ановлені ст.254 Кодексу адмініс тративного судочинства Укра їни.

Суддя

Дата підписання постанови : 25.10.10.

Віддрукувати:

1- в справу,

2 - Мін. палива та енергетики У країни за адресою: м. Київ, вул . Хрещатик, 30 (рек. з повід. про вр уч.)

3 - Держ. підпр. "Національна е нергетична компанія "Укренер го" за адресою: м.Київ, вул. Комі нтерну, 25 (рек. з повід. про вруч .)

4 - Центральній енергетичн. с ист.: за адресою: м. Київ, вул. Ко мінтерну, 27 (рек. з повід. про вр учення)

5 - відповідачу (рек. з повід. п ро вручення)

6,7 - прокурору (рек. з повід. про вручення)

Дата ухвалення рішення21.10.2010
Оприлюднено03.12.2010
Номер документу12576020
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5/2945

Ухвала від 14.12.2010

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Безименна Н.В.

Постанова від 21.10.2010

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Брагіна Я.В.

Постанова від 28.05.2008

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Грамчук І.В.

Ухвала від 22.05.2007

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Бонк Т.Б.

Ухвала від 19.03.2007

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Бонк Т.Б.

Ухвала від 29.03.2007

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Бонк Т.Б.

Постанова від 19.10.2006

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Брагіна Я.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні