Постанова
від 18.08.2010 по справі 16/88-10
ЗАПОРІЗЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

У к р а ї н а

ЗАПОРІЗЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИ Й

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОСТАНОВА

Іменем України

18.08.10 Спра ва №16/88-10

Колегія суддів Запорізьк ого апеляційного господарсь кого суду у складі:

Головуючий суддя Зубкова Т .П. судді Зубкова Т.П. , Коробк а Н.Д. , Хуторной В.М.

при секретарі: Савченко Ю.В.

За участю представників:

прокурор - не з' явив ся

від позивача - не з' яв ився

від відповідача - н е з' явився

розглянув у відкрито му судовому засіданні м атеріали справи та апеляційн ого подання Першого засту пника прокурора Херсонської області (м. Херсон)

на ухвалу господарсь кого суду Херсонської област і від 08.07.2010 р. у справі № 16/88-1 0

за позовом Прокурора Скадовського району Херсонс ької області в інтересах дер жави в особі Красненської сі льської ради (с. Красне Садовс ького району Херсонської обл асті), Державної податкової і нспекції у Скадовському райо ні (м. Скадовськ Херсонської о бласті)

до Товариства з обмежен ою відповідальністю “Мобіст ар”(м. Херсон)

про стягнення 12988,40 грн.

Ухвалою господарського с уду Херсонської області від 08.07.2010 р. по справі № 16/88-10 (су ддя Немченко Л.М.) на підставі п. 1 ч. 1 ст. 80 Господарського проц есуального кодексу України п рипинено провадження у справ і за позовом Прокурора Скадо вського району Херсонської о бласті в інтересах держави в особі Красненської сільсько ї ради та Державної податков ої інспекції у Скадовському районі про стягнення з Товар иства з обмеженою відповідал ьністю “Мобістар” заборгова ності за оренду земельної ді лянки в розмірі 12988,40 грн.

Ухвалу мотивовано тим, що по зивачами у даній справі є орг ани владних повноважень, том у в даному випадку мають місц е публічно-правові відносини з приводу стягнення заборго ваності за договором оренди землі.

Не погоджуючись з прийнят им судовим актом, Перший заст упник прокурора Херсонської області звернувся до Запорі зького апеляційного господа рського суду з апеляційним п оданням, в якому просить скас увати ухвалу господарського суду від 08.07.2010 р. про припинення провадження у справі, а справ у направити на розгляд суду п ершої інстанції.

В обґрунтування вимог апе ляційного подання прокурор п осилається на порушення місц евим господарським судом нор м матеріального та процесуал ьного права. Вказує, що між сто ронами у справі склались гос подарські відносини з привод у виконання договору оренди землі, а відповідно до ст. 12 ГПК України справи у спорах, пов' язаних з виконанням господар ських договорів, відносяться до підвідомчості господарсь ких судів. У зв' язку з цим про курор вважає, що справу належ ить розглядати за правилами господарського судочинства .

Ухвалою Запорізького апел яційного господарського суд у від 06.08.2010 р. апеляційне поданн я прийнято до провадження т а призначене до розгляду на 18. 08.2010 р.

Розпорядженням в.о. голови З апорізького апеляційного го сподарського суду № 2064 від 18.08.2010 р. справу № 16/88-10 перед ано на розгляд колегії судді в у складі: головуючий суддя - Зубкова Т.П., судді Коробка Н.Д ., Хуторной В.М. Колегією судді в у вказаному складі справу і апеляційне подання прокурор а прийнято до свого провадже ння.

Сторони у справі не надали п исьмових відзивів на апеляці йне подання прокурора.

Прокурор та сторони в судов е засідання своїх представни ків не направили, про причини неявки суд не повідомили, про час та місце розгляду апеляц ійного подання повідомлені н алежним чином.

Колегія суддів вваж ає, що наявних у справі матері алів достатньо для розгляду апеляційного подання по суті і розгляд подання можливий б ез присутності в судовому за сіданні представників сторі н та прокурора.

В судовому засіданні коле гією суддів прийнято постано ву апеляційної інстанції.

Згідно з ч. 5 ст. 106 Господарськ ого процесуального кодексу У країни апеляційні скарги на ухвали місцевого господа рського суду розглядаються в порядку, передбаченому для р озгляду апеляційних скарг на рішення місцевого господарс ького суду.

Відповідно до ст. 99 Господ арського процесуального код ексу України апеляційний господарський суд, перегляда ючи рішення в апеляційному п орядку, користується правами , наданими суду першої інстан ції.

Згідно зі ст. 101 Господарськ ого процесуального кодексу У країни в процесі перегляд у справи апеляційний господа рський суд за наявними у спра ві і додатково поданими дока зами повторно розглядає спра ву. Апеляційний суд не зв' яз аний доводами апеляційної ск арги і перевіряє законність та обґрунтованість рішення м ісцевого суду в повному обся зі.

Колегія суддів, проаналі зувавши на підставі фактични х обставин справи застосуван ня господарським судом норм матеріального та процесуаль ного права при винесенні оск аржуваної ухвали, знаходить апеляційне подання таким, що не підлягає задоволенню, в си лу наступного.

Прокурор Скадовського рай ону Херсонської області звер нувся до господарського суду Херсонської області з позов ом в інтересах держави в особ і Красненської сільської рад и та Державної податкової ін спекції у Скадовському район і про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальніст ю “Мобістар” заборгованості за оренду земельної ділянки в розмірі 12 988,40 грн.

Як вбачається з матеріалів справи, заборгованість вини кла на підставі договору оре нди землі від 04.03.2008 р., укладеног о між Красненською сільською радою (орендодавець) та Товар иством з обмеженою відповіда льністю «Мобістар».

Передана в оренду земельн а ділянка належить до земель комунальної власності.

Згідно з п. 8 ч. 1 ст. 14 Закону Ук раїни від 25.06.1991 р. «Про систему о податкування»плата за землю (земельний податок, а також ор ендна плата за земельні діля нки державної і комунальної власності) віднесена до зага льнодержавних податків і збо рів (обов'язкових платежів).

Відповідно до ч. 2 ст. 21 Закону України від 06.10.1998 р. N 161-XIV «Про орен ду землі»розмір, форма і стро ки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі ор енди (крім строків внесення о рендної плати за земельні д ілянки державної та комунал ьної власності, які встановл юються відповідно до Закону України "Про плату за землю").

Згідно зі ст.ст. 14, 17 Закону Укр аїни від 03.06.1992 р. № 2535-ХІІ «Про плат у за землю»платники земельн ого податку, а також орендної плати за земельні ділянки де ржавної або комунальної влас ності (крім громадян) самості йно обчислюють суму земельно го податку та орендної плати щороку за станом на 1 січня і д о 1 лютого поточного року пода ють відповідному органу держ авної податкової служби за м ісцезнаходженням земельної ділянки податкову декларац ію на поточний рік за формою, встановленою центральним п одатковим органом, з розбив кою річної суми рівними час тками за місяцями. Подання та кої декларації звільняє від обов'язку подання щомісячних декларацій. Податкове зобов 'язання по земельному податк у, а також по орендній платі за землі державної та комуналь ної власності, визначене у по датковій декларації на поточ ний рік, сплачується рівними частками власниками та земл екористувачами земельних ді лянок за місцезнаходженням з емельної ділянки за базовий податковий (звітний) період , який дорівнює календарному місяцю, щомісячно протягом 3 0 календарних днів, наступних за останнім календарним дне м звітного (податкового) міся ця.

Положеннями пунктів 1.2, 1.3 ч. 1 ст. 1 Закону України від 21.12.2000 р. № 2181-ІІІ «Про порядок погашення зобов' язань платників пода тків перед бюджетами та держ авними цільовими фондами»ви значено, що зобов'язання плат ника податків сплатити до бю джетів або державних цільови х фондів відповідну суму кош тів у порядку та у строки, визн ачені цим Законом або іншими законами України, є податков им зобов'язанням. Податкове з обов'язання (з урахуванням шт рафних санкцій за їх наявнос ті), самостійно узгоджене пла тником податків або узгоджен е в адміністративному чи суд овому порядку, але не сплаче не у встановлений строк, а так ож пеня, нарахована на суму та кого податкового зобов'язанн я, є податковим боргом (недоїм кою).

Згідно з пп. 2.3.1 п. 2.2 ст. 2 даного З акону органами, уповноважени ми здійснювати заходи з пог ашення податкового боргу (да лі - органи стягнення), є в иключно податкові органи , а також державні виконавці у межах їх компетенції.

Таким чином, законодавство м встановлено особливий поря док сплати та стягнення орен дної плати за землі комуналь ної власності.

З урахуванням викладеног о, заходи з погашення податко вого боргу має здійснювати т ериторіальний податковий ор ган за місцезнаходженням від повідача в порядку, передбач еному Законом України «Про п орядок погашення зобов' яза нь платників податків перед бюджетами та державними ціль овими фондами».

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 3 Коде ксу адміністративного судоч инства України справою адм іністративної юрисдикції є п ереданий на вирішення адміні стративного суду публічно-пр авовий спір, у якому хоча б о днією зі сторін є орган викон авчої влади, орган місцевог о самоврядування, їхня поса дова чи службова особа або ін ший суб'єкт, який здійснює вла дні управлінські функції на основі законодавства, в тому числі на виконання делегова них повноважень.

Згідно з п. 5 ч. 2 ст. 17 Кодексу ад міністративного судочинств а України, юрисдикція адміні стративних судів поширюєтьс я на публічно-правові спори, з окрема спори за зверненням с уб'єкта владних повноважень у випадках, встановлених Кон ституцією та законами Украї ни.

Таким чином, звертаючись д о суду за стягненням заборго ваності зі сплати орендної п лати за землю, податковий орг ан у спірних правовідносинах виконує владні управлінські функції на основі законодав ства і по відношенню до відпо відача виступає як суб' єкт владних повноважень.

Тому спір у даній справі за характером правовідносин ст орін є публічно-правовим і ма є вирішуватися адміністрати вним судом.

Відповідно до змісту ст. 12 ГП К України господарським суда м не підвідомчі справи у спор ах, що виникають із публічно-п равових відносин та віднесен і до компетенції адміністрат ивних судів.

Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 80 ГПК Україн и господарський суд припиняє провадження у справі, якщо сп ір не підлягає вирішенню в го сподарських судах України.

Враховуючи викладене, госп одарський суд першої інстанц ії дійшов вірного висновку п ро необхідність припинення п ровадження у даній справі зг ідно з п. 1 ч. 1 ст. 80 ГПК України.

Наявність договірних відн осин відповідача з Красненсь кою сільською радою не вплив ає на визначення підвідомчос ті даного спору, оскільки, як б уло зазначено вище, законода вством встановлено особлив ий порядок стягнення орендно ї плати за землі комунальної власності. При цьому оцінку о бґрунтованості позовних вим ог Красненської сільської р ади до відповідача належить здійснювати під час розгляду справи по суті. В даном у випадку справа не підлягає розгляду по суті в порядку го сподарського судочинства.

Тому оскаржувана ухвала су ду підлягає залишенню без зм ін, апеляційне подання - без задоволення.

Керуючись ст.ст. 99, 101, п. 1 ч. 1 с т. 103, 105, 106 Господарського процес уального кодексу України, За порізький апеляційний госпо дарський суд

ПОСТАНОВИВ :

Апеляційне п одання Першого заступника пр окурора Херсонської області (м. Херсон) залишити без задов олення.

Ухвалу господарського су ду Херсонської області від 08.0 7.2010 р. у справі № 16/88-10 залиш ити без змін.

Головуючий суддя Зубкова Т .П.

судді Зубкова Т.П.

Коробка Н.Д. Хуторно й В.М.

Дата ухвалення рішення18.08.2010
Оприлюднено08.12.2010
Номер документу12674104
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —16/88-10

Ухвала від 29.06.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Здоровко Л.М.

Ухвала від 05.08.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Савченко А.А.

Ухвала від 25.05.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кононова О.В.

Ухвала від 15.06.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кононова О.В.

Ухвала від 12.07.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кононова О.В.

Постанова від 14.12.2010

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Бандура Л.І.

Постанова від 18.08.2010

Господарське

Запорізький апеляційний господарський суд

Зубкова Т.П.

Ухвала від 24.11.2010

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Бандура Л.І.

Рішення від 11.06.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Рішення від 20.07.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Здоровко Л.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні