Постанова
від 25.11.2010 по справі б-24/98-10
ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙН ИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"29" листопада 2010 р. Справа № Б-24/98-10

Колегія суддів у с кладі:

головуючий суддя , су ддя , суддя

при секретарі Сємєровій М .С.

за участю представників с торін:

апелянта - Лиманського А .О. за довіреністю №8927/10/10-07 від 25.06.20 10 року;

арбітражного керуючого - П аркулаба В.Г. - ліцензія АВ №307498 в ід 25.05.2007р.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні у приміщен ні Харківського апеляційног о господарського суду апеляц ійну скаргу Спеціалізованої державної податкової інспек ції по роботі з великими плат никами податків у м.Харкові (вх. №4007 Х/2-6) на ухвалу господ арського суду Харківської об ласті від 20.10.10 у справі № Б-27/98-10

за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "Альфа-Медіа", м. Харків,

до Товариства з обмеж еною відповідальністю "Альфа -Медіа", м. Харків,

про визнання банкрутом ,

ВСТАНОВИЛА:

Ухвалою господарського суду Харківської області ві д 20.10.2010р. (суддя Плахов О.В.) затве рджено суму оплати послуг та відшкодування витрат арбітр ажного керуючого Паркулаба В .Г. в розмірі 7964,04 грн. Затверджен о наданий суду звіт ліквідат ора і ліквідаційний баланс. Л іквідовано юридичну особу - Т ОВ "Альфа- Медіа". Визнано вимо ги кредиторів, не задоволені за недостатністю майна банк рута, погашеними. Зобов' яза но державного реєстратора пр овести державну реєстрацію п рипинення юридичної особи- б анкрута. Провадження у справ і припинено.

Спеціалізована державна п одаткова інспекція по роботі з великими платниками подат ків у м. Харкові з ухвалою місц евого господарського суду не погодилась та звернулась до Харківського апеляційного г осподарського суду з апеляці йною скаргою, в якій просить у хвалу суду першої інстанції скасувати та припинити прова дження у справі. Зобов' язат и державного реєстратора зді йснити дії щодо поновлення б оржника -ТОВ "Альфа- Медіа" в Єд иному державному реєстрі юри дичних осіб та фізичних осіб -підприємців, посилаючись на порушення судом норм матері ального та процесуального пр ава. В обґрунтування апеляці йної скарги посилається на п орушення судом порядку проце дури банкрутства встановлен ого статтею 51 Закону України « Про відновлення платоспромо жності боржника або визнання його банкрутом».

В судовому засіданні предс тавник апелянта вимоги апеля ційної скарги підтримав в по вному обсязі.

Ліквідатор ТОВ «Альфа-Меді а»в судовому засіданні проти вимог апеляційної скарги за перечував з підстав наведени х у відзиві на апеляційну ска ргу. Зокрема зазначив, що пров адження в даній справі про ба нкрутство було порушено і зд ійснювалося за загальною про цедурою на підставі ч.5 ст.7 Зак ону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом », без застосування особливо стей передбачених розділом V I, зокрема с.51 Закону. Просить пр ипинити апеляційне провадже ння з огляду на те, що оскаржув аним судовим рішенням не бул о вирішено питання про права та обов' язки апелянта.

Через канцелярію суду були надані письмові пояснення к редиторів ТОВ «Воля-Кабель» (вх. №10313) та ФОП Котюка В.М. (вх. №10312 ) в яких вони вважають оскаржу вану ухвалу законною та обґр унтованою та просять розгляд ати справу за їх відсутності .

Розглянувши матеріали спр ави, вислухавши пояснення пр едставників сторін, дослідив ши наявні докази по справі, ко легія суддів встановила.

29.06.2010 року ТОВ «Альфа-Медіа»в особі директора звернувся д о господарського суду Харків ської області з заявою про по рушення щодо нього справи пр о банкрутство в порядку ст.ст . 6,7 Закону України «Про віднов лення платоспроможності бор жника або визнання його банк рутом»(надалі- Закон).

Ухвалою від 30.06.2010 року було по рушено провадження у справі №Б-98-10 про банкрутство ТОВ «Аль фа-Медіа» та введено процеду ру розпорядження майном борж ника. Розпорядником майна пр изначено Паркулаба В.Г.

08.07.2010 року було проведено під готовче засідання за результ атами якого була винесена ух вала та зобов' язано боржник а в десятиденний строк з дня п рийняття ухвали опублікуват и в офіційному друкованому о ргані України газеті «Голос України»або «Урядовий Кур'єр »оголошення про порушення сп рави про банкрутство боржник а - ТОВ "АЛЬФА-МЕДІА", м. Харків, к од 31641975 із зазначенням повного найменування боржника, його поштової адреси, банківськи х реквізитів, найменування т а адреси господарського суду , номера справи, дати порушенн я провадження у справі, відом остей про розпорядника майна . Розпорядника майна разом з к ерівником боржника було зобо в' язано розглянути в тридця тиденний строк з моменту пуб лікації оголошення вимоги кр едиторів, скласти реєстр вим ог кредиторів і не пізніше ні ж на п'ятий день після витікан ня строку для подачі вимог кр едиторів, надати складений і підписаний керівником підпр иємства і головним бухгалтер ом підприємства реєстр вимог кредиторів з посиланням на з агальний розмір визнаних вим ог кредиторів. Зобов'язано ке рівника боржника разом з роз порядником майна боржника зд ійснити інвентаризацію всіх активів боржника, копії акті в інвентаризації надати розп оряднику майна.

На виконання ухвали суду 17.07. 2010 року №131(4818) в офіційному друко ваному органі України газеті «Голос України»було опублік оване оголошення про порушен ня справи про банкрутство бо ржника - ТОВ "АЛЬФА-МЕДІА".

Ухвалою від 30.08.2010 року затвер джено реєстр вимог кред иторів Товариства з обмеж еною відповідальністю "АЛЬФА -МЕДІА". Визнано вимоги конку рсних кредиторів боржника, щ о не були заявлені в тридцяти денний строк з моменту публі кації оголошення в газеті «Г олос України»131 (4881) від 17 липня 201 0 року про порушення господар ським судом Харківської обла сті провадження у справі про банкрутство ТОВ "АЛЬФА-МЕДІА ". м Харків код 31641975, погашеними.

Зобов'язано розпорядника м айна визначити розмір кілько сті голосів кожного кредитор а, відповідно до розміру його визнаних грошових вимог, які належать йому при прийнятті рішення на зборах кредиторі в і довести розмір кількості голосів кожному кредитору о дночасно з повідомленням про час і місце проведення зборі в. Призначено збори кредитор ів на 03.09. 2010 року.

Зобов'язано розпорядника м айна, керівника підприємства боржника, кредиторів боржни ка, відповідно до ст. 16 Закону У країни "Про відновлення плат оспроможності боржника або в изнання його банкрутом" пров ести збори кредиторів, де вир ішити питання, передбачені в казаною статтею Закону, у том у числі, утворити комітет кре диторів і прийняти обґрунтов ане рішення про відкриття пр оцедури санації боржника, пр о відкриття ліквідаційної пр оцедури, чи по підписанню мир ової угоди з посиланням на фа ктичні обставини, що привели до прийняття такого рішення .

Кредитори виконали вимоги суду, провели збори кредитор ів вибрали комітет кредиторі в і прийняли рішення про заст осування до боржника ліквіда ційної процедури і про призн ачення ліквідатора.

Також, голова комітету кред иторів звернувся до суду із п исьмовим клопотанням про виз нання боржника банкрутом та застосування до нього процед ури ліквідації, призначення ліквідатором арбітражного к еруючого Паркулаба В.Г. та зат вердження йому оплати послуг арбітражного керуючого в ро змірі 2-х мінімальних заробіт них плат, встановлених чинни м законодавством України.

Розглянувши надані суду пр отоколи загальних зборів кре диторів і засідання комітету кредиторів, вислухавши пояс нення розпорядника майна, го лови комітету кредиторів, за слухавши звіт розпорядника м айна про фінансовий стан під приємства, судом було встано влено, що протягом досліджув аного періоду підприємство х арактеризувалося ознаками п оточної неплатоспроможност і, залежністю від позикового капіталу, а його діяльність б ула збитковою, з моменту здій снення публікації про поруше ння провадження у справі про банкрутство пропозицій від потенційних інвесторів не на дходило. Наведене дало суду п ідстави дійти висновку про н еможливість погашення вимог кредиторів без реалізації а ктивів підприємства, що можл иве у випадку застосування л іквідаційної процедури.

Постановою від 08.09.2010 року ТО В «Альфа - Медіа»визнано бан крутом та відкрито ліквідаці йну процедуру. Ліквідатором призначено Паркулаба В.Г.

Зобов'язано ліквідатора ві дповідно до п. З, 5 ст. 23 Закону "Пр о відновлення платоспроможн ості боржника або визнання й ого банкрутом" в п' ятиденни й строк опублікувати відомос ті про визнання боржника бан крутом і відкриття ліквідаці йної процедури, закрити всі р ахунки банкрута в установах банку і відкрити або переофо рмити один основний рахунок для проведення розрахунків з кредиторами, виконати інші д ії, передбачені ст. 25-34 Закону У країни "Про відновлення плат оспроможності боржника або в изнання його банкрутом".

Зобов' язано ліквідатора в строк до 02.09.2011 року виконати л іквідаційну процедуру, надат и суду обґрунтований звіт пр о виконану роботу, всі докази які свідчать про виконання л іквідаційної процедури.

20.10.2010 року ліквідатор - арбітр ажний керуючий Паркулаб В. Г. н адав суду звіт про виконану р оботу по ліквідації банкрута , ліквідаційний баланс і доку менти, що свідчать про викона ння ліквідаційної процедури підприємства, визнаного суд ом банкрутом, та звернувся до суду із клопотанням про затв ердження звіту ліквідатора т а ліквідаційного балансу.

До господарського суду так ож надійшло клопотання коміт ету кредиторів про затвердже ння звіту про оплату послуг і відшкодування витрат арбітр ажному керуючому Паркулабу В . Г. у справі про банкрутство Т ОВ «АЛЬФА-МЕДІА»на загальну суму 7964,04 грн., визнання погашен ою заборгованості, не погаше ної за недостатністю майна б анкрута, затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційно го балансу.

Розглянувши наданий суду з віт про виконану роботу по лі квідації банкрута і документ и, що свідчать про виконання л іквідаційної процедури, клоп отання ліквідатора та коміте ту кредиторів, вислухавши по яснення ліквідатора, суд вст ановив наступне

Після визнання ТОВ «АЛЬФА -МЕДІА»банкрутом та призначе ння ліквідатора у офіційному друкованому органі - газеті « Голос України» № 177 (4927) від 23 вере сня 2010 р. було опубліковано ого лошення про визнання даного підприємства банкрутом

На виконання постанови гос подарського суду Харківсько ї області про визнання боржн ика банкрутом по даній справ і і з метою виявлення майна, як е можна було включити до скла ду ліквідаційної маси, відпо відно до вимог Інструкції по інвентаризації основних зас обів, нематеріальних активів , товарно-матеріальних цінно стей, грошових коштів і до кументів та розрахунків, затвердженої наказом Мініс терства фінансів України в ід 11 серпня 1994 року №69, було зд ійснено інвентаризацію, про цо складено відповідні акти.

З метою виявлення іншого ма йна та майнових прав під приємства до органів, щ о здійснюють його реєстрацію та облік, а саме до БТІ та орга нів ДАІ, органів Державного земельного кадастру, а також до Дзержинського в ідділу ДВС Харківського місь кого управління юстиції було направлено відповідні запит и.

Однак з отриманих відповід ей вбачається, що в банкрута в ідсутні будь-які інші активи , окрім тих, які були виявлені під час інвентаризації.

Також Дзержинським ВД ВС Харківського міського управління юстиції лікві датору були передані виконав чі документи щодо банкрута.

Рішеннями комітету креди торів було визначено склад л іквідаційної маси банкрута т а порядок продажу його майна .

Керівник банкрута передав ліквідатору наявну документ ацію і печатку.

На підтвердження факту пр иймання-передачі документац ії, печатки і активів підприє мства було складено відповід ні акти

Директор банкрута, який був його єдиним працівником, був звільнений у відповідності з вимогами чинного законодав ства України.

Було здійснено дії, необхід ні для набуття ліквідатором права розпорядження коштами банкрута.

Згідно з рішенням комітет у кредиторів продано активи банкрута.

Найбільшу частку в складі включених до ліквідаційної маси активів банкрута станов или права вимоги до дебіторі в банкрута в сумі 66458,24 грн., які з находились в заставі у ТОВ «В ОЛЯ-КАБЕЛЬ», що підтверджуєт ься матеріалами справи та бу ло встановлено ухвалою госпо дарського суду Харківської о бласті від 30.08.2010 р. про затвердж ення реєстру вимог кредиторі в.

В абз. 2 ч 2 ст 26 Закону України «Про відновлення платоспром ожності боржника або визнанн я його банкрутом»вказано, що майно банкрута, що є предмето м застави, включається до скл аду ліквідаційної маси, але в икористовується виключно дл я першочергового задоволенн я вимог заставодержателя.

Тому отримані від продажу з аставлених майнових прав вим оги до дебіторів банкрута ко шти були перераховані застав одержателю -ТОВ «ВОЛЯ-КАБЕЛЬ ».

Інші кошти, які були отрима ні в ході здійснення ліквіда ційної процедури, були витра чені на заходи, пов'язані з її здійсненням та на оплату пос луг і відшкодування витрат а рбітражного керуючого по спр аві.

Кошти, які були отримані в ході здійснення ліквідаційн ої процедури, витрачалися ви ключно на погашення вимог кр едиторів, відшкодування витр ат, пов'язаних з провадженням у справі про банкрутство, лік відацію банкрута у відповідн ості з вимогами Закону Украї ни «Про відновлення платоспр оможності боржника або визна ння його банкрутом»та рішенн ями комітету кредиторів

Цілі використання коштів п ідтверджуються довідкою про рух коштів та виписками з лік відаційного рахунку.

До архівних установ були пе редані документи банкрута, я кі підлягають довгостроково му зберіганню.

Ліквідаційний рахунок та інші рахунки банкрута закрит о.

В повному обсязі були відш кодовані включені до реєстру вимог кредиторів витрати, по в'язані з провадженням у спра ві про банкрутство, сплачено витрати та вартість послуг а рбітражного керуючого, які в ідносяться до першої черги в имог кредиторів, частково за доволені вимоги першої черги кредиторів.

Відповідно до ч 6 ст. 31 Закону України «Про відновлення пл атоспроможності боржника аб о визнання його банкрутом»ви знано погашеними вимоги, не з адоволені за недостатністю м айна банкрута, зокрема, вимог и конкурсних кредиторів на з агальну суму 8664405,13 грн державне підприємство «Українське аг ентство з авторських та сумі жних прав»- 44877,97 грн., ФО-П ОСОБ А_1 - 10000,00 грн., товариство з обме женою відповідальністю «ВОЛ Я-КАБЕЛЬ»- 8588091,42 грн., Об'єднання п ідприємств «Український муз ичний альянс»- 21435,74 грн.

Органам ДПС України, органа м Пенсійного фонду і фондів с оціального- страхування було направлено повідомлення про завершення ліквідаційної пр оцедури. Ліквідатором було с кладено реєстр погашених вим ог кредиторів. Печатки та шта мп банкрута була передана ор ганам МВС для знищення.

Засідання комітету кредит орів, на якому ліквідатор зві тував перед кредиторами про заходи, здійсненні при викон анні ліквідаційної процедур и, відбулося 15.10.2010 р.

На ньому кредиторами розгл януто та схвалено звіт лікві датора. На засіданні комітет ом кредиторів були прийняті рішення про затвердження зві ту про оплату послуг і відшко дування витрат арбітражному керуючому, про необхідність звернення до господарського суду з клопотанням про затве рдження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу.

Враховуючи, що ліквідатор в иконав всі дії з ліквідації б анкрута, а суду були надані до кументи, що свідчать про заве ршення ліквідаційної процед ури, у тому числі, ліквідаційн ий баланс з непогашеною кред иторською заборгованістю в з в'язку з відсутністю активів , які можна було б направити на погашення кредиторської заб оргованості, судом було затв ерджено умови оплати послуг та витрат арбітражного керую чого, затверджено звіт лікві датора і ліквідаційний балан с, ліквідовано юридичну особ у - товариство з обмеженою від повідальністю «АЛЬФА-МЕДІА» , визнано погашеними вимоги к редиторів, не задоволені за н едостатністю майна банкрута та припинено провадження по справі.

Колегія суддів дослідивши матеріали справи, перевірив ши доводи апеляційної скарги та заперечень на неї, правиль ність застосування місцевим господарським судом при при йнятті оскаржуваної ухвали н орм процесуального права при ходить до висновку про відмо ву в задоволенні апеляційної скарги виходячи з наступног о.

Як було зазначено, в обґрунт ування апеляційної скарги СД ПІ посилається на порушення судом порядку процедури банк рутства встановленого статт ею 51 Закону України «Про відно влення платоспроможності бо ржника або визнання його бан крутом», в той же час всі обста вини наведені раніше свідчат ь про те, що банкрутство ТОВ «А льфа-Медіа»починаючи від пор ушення провадження у справі про банкрутство і до припине ння провадження у справі, від бувалось за загальною, а не за спеціальною процедурою вста новленою статтею 51 Закону, про що свідчать всі матеріали сп рави, у тому числі заява про по рушення справи підписана дир ектором підприємства.

Посилання апелянта на те, що 22.10.2010 року ним була направлена на адресу ліквідатора заява про визнання поточних кредит орських вимог, і місячний стр ок подання кредиторських вим ог передбачених ч.3 ст.51 Закону ще не сплив, а 20.10.10 року був затв ерджений звіт ліквідатора, н е приймається до уваги колег ією суддів з огляду на те, що п ровадження у справі відбувал ось за загальною процедурою, яка не передбачає місячного строку заявлення претензій до боржника з дня публікації .

В зв' язку з наведеним коле гія суддів вважає ухвалу гос подарського суду такою, що пр ийнята на підставі норм діюч ого законодавства, в зв' язк у з чим в задоволенні апеляці йної скарги належить відмови ти.

Керуючись статтями 99, 101, пунк том 1 статті 103, статтею 105,106 Госпо дарського процесуального ко дексу України, колегія судді в, -

ПОСТАНОВИЛА:

Апеляційну скаргу Спе ціалізованої державної пода ткової інспекції по роботі з великими платниками податкі в у місті Харкові залишити бе з задоволення.

Ухвалу господарського суд у Харківської області від 20.10.20 10 року у справі № Б-24/98-10 залишити без змін.

Постанова набирає зак онної сили з дня її прийняття і може бути оскаржена в касац ійному порядку до Вищого гос подарського суду України про тягом двадцяти днів.

Повний текст постанови складено 02.12.2010 року.

Головуючий суддя

Суддя

Суддя

СудХарківський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення25.11.2010
Оприлюднено09.12.2010
Номер документу12696277
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —б-24/98-10

Ухвала від 11.10.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Плахов О.В.

Ухвала від 21.09.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Плахов О.В.

Постанова від 08.09.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Плахов О.В.

Ухвала від 30.08.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Плахов О.В.

Ухвала від 08.07.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Плахов О.В.

Ухвала від 30.06.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Плахов О.В.

Ухвала від 12.11.2010

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Білоусова Я.О.

Ухвала від 16.08.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Крестьянінов О.О.

Ухвала від 18.08.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Крестьянінов О.О.

Ухвала від 16.08.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Крестьянінов О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні