Рішення
від 25.10.2010 по справі 2-3806/2010
ГЛОБИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-3806/2010

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

25 жовтня 2010 року м.Глобине

Глобинський районний суд П олтавської області в складі:

головуючого судді: Свістє льнік Ю.М.,

при секретарі: Недосіц і О.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі су ду в м.Глобине цивільну справ у за позовом ОСОБА_1 до О бознівської сільської рад и Глобинського району Полтав ської області про визнання п рава власності на житловий б удинок з господарськими буді влями в порядку спадкування за заповітом, треті особи: Ком унальне підприємство «Креме нчуцьке міжміське бюро техні чної інвентаризації», Глобин ська районна державна адміні страція, відділ Держкомзему у Глобинському районі, Прива тний нотаріус Глобинського р айонного нотаріального окру гу ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОС ОБА_5,-

В С Т А Н О В И В:

11.10.2010 року ОСОБА_1 зве рнувся до суду з зазначеним п озовом. Обґрунтував його тим , що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер йог о батько, ОСОБА_6 після сме рті якого залишилось спадков е майно - житловий будинок з на двірними будівлями, а саме: жи тловий будинок літ.А загальн ою площею 66,2 кв.м., житловою пло щею 39,2 кв.м., площа забудови 70,60 кв .м., прибудова літ.а площею 15,50 кв .м., сарай літ.б площею 8,10 кв.м, са рай літ.Б площею 22,60 кв.м., гараж л іт.в площею 10,90 кв.м., літня кухня літ.В площею 20,40 кв.м., убиральня літ.Г площею 1,00 кв.м., ганок літ.а г, вимощення - І, огорожа №1, во рота №2, які розташовані за адр есою АДРЕСА_1 на не приват изованій земельній ділянці п лощею 0,40 га. В свій час на вказа ний будинок був план та під бу дівництво виділялася земель на ділянка, але документи, що п ідтверджували б вказані обст авини не збереглися.

На випадок своєї смерт і ОСОБА_6 склав заповіт, по свідчений секретарем викона вчого комітету Обознівськ ої сільської ради народних депутатів Глобинського райо ну Полтавської області за як им все своє майно, де б воно не було і з чого б воно не склада лося, і все те, що буде їй належ ати на день смерті і на що за з аконом матиме право, заповів позивачу, своєму сину, ОСОБ А_1. Спадкоємці за законом, ОСОБА_4 - дружина померлого, та ОСОБА_5 - донька помер лого, написали заяви про відм ову від прийняття спадщини. І нші спадкоємці за законом та за заповітом відсутні. Спадк оємців, які б мали право на обо в' язкову частку у спадщині, немає. Спадщина відумерлою н е визнана.

В даний час у ОСОБА_1 виникла необхідність отри мати в приватного нотаріуса Глобинського районного нота ріального округу ОСОБА_3 с відоцтво про право на спадщи ну на домоволодіння з господ арськими будівлями його поме рлого батька. В серпні 2010 року в ін звернувся до Комунального підприємства "Кременчуцьке міжміське бюро технічної інв ентаризації" по питанню нада ння йому витягу з державного реєстру прав власності на не рухоме майно про вартість жи тлового будинку з господарсь кими будівлями, який необхід ний при нотаріальному посвід ченні свідоцтва про прийнятт я спадщини. В наданні цього ви тягу позивачу в усній формі в ідмовлено, оскільки назване підприємство не визнає за по мерлим, ОСОБА_6, права влас ності на збудовані приміщенн я житлового будинку з надвір ними будівлями.

Згідно повідомлення №261/01-14 від 24.09.2010 року приватного н отаріуса Глобинського район ного нотаріального округу ОСОБА_3, позивачу відмовлен о у видачі свідоцтва про прав о на спадщину за заповітом на житловий будинок з господар ськими будівлями, що належал и померлому, оскільки відсут ній документ, що підтверджує право власності померлого н а нерухоме майно.

Згідно довідки №541 від 06.10.2010 року, виданої виконкомом Обізнівської сільської ради Глобинського району Полтавс ької області, згідно запису в земельно-кадастровій книзі за №90 померлий його батько, О СОБА_6, мав у користуванні зе мельну ділянку розміром 0,25 га , для обслуговування житлово го будинку та господарських будівель і споруд та 0,15 га для в едення особистого селянсько го господарства за адресою: АДРЕСА_1.

Відповідно довідки № 539 від 06.10.2010 року, виданої виконко мом Обізнівської сільської р ади Глобинського району Полт авської області, ОСОБА_6 п остійно проживав в АДРЕСА_1 і за ним значиться, згідно з аписів в по господарській кн изі під №356, належний йому житл овий будинок з господарським и будівлями, які розташовані на неприватизованій земельн ій ділянці розміром 0,40 га. Відп овідно вищевказаної довідки , станом на 15.04.1991 року тип двору б ув: робітничий.

Згідно технічного па спорта на садибний (індивіду альний) житловий будинок, виг отовленого станом на 17.08.2010 року Комунальним підприємством " Кременчуцьке міжміське бюро технічної інвентаризації", к ористувачем житлового будин ку №10 з господарськими будівл ями, який знаходиться за адре сою: АДРЕСА_1 - є ОСОБА_6 .

На підставі викладено го, позивач прохає суд визнат и за ним в порядку спадкуванн я за заповітом право власнос ті на спадкове нерухоме майн о: житловий будинок літ.А зага льною площею 66,2 кв.м., житловою площею 39,2 кв.м., площа забудови 70,60 кв.м., прибудова літ.а площею 15,50 кв.м., сарай літ.б площею 8,10 кв .м, сарай літ.Б площею 22,60 кв.м., га раж літ.в площею 10,90 кв.м., літня к ухня літ.В площею 20,40 кв.м., убира льня літ.Г площею 1,00 кв.м., ганок літ.аг, вимощення - І, огорож а №1, ворота №2, які розташовані за адресою АДРЕСА_1 на не п риватизованій земельній діл янці площею 0,40 га

В судове засідання по зивач ОСОБА_1 не з' явився , в заяві, адресованій суду, пр охав розглянути справу за йо го відсутності, вказав, що сво ї позовні вимоги підтримує п овністю, прохав позов задово льнити.

Представник відповід ача - Обізнівської сільської ради в судове засідання не з' явився. В заяві, адресованій с уду, прохав розглянути справ у у відсутності їх представн ика, вказав, що заперечень щод о задоволення позову не має.

Представники третіх о сіб - Комунальне підприємств о "Кременчуцьке міжміське бю ро технічної інвентаризації ", Глобинську районну державн у адміністрацію, відділ Держ комзему у Глобинському район і, приватний нотаріус Глобин ського районного нотаріальн ого округу ОСОБА_3 в судов е засідання не з' явилися. В з аявах, адресованих суду, прох али розглянути справу у їх ві дсутності, вказали, що позов в изнають, заперечень щодо йог о задоволення не мають.

Треті особи - ОСОБА_4 , ОСОБА_5 в судове засіданн я не з' явилися. В заявах, адре сованих суду, прохали розгля нути справу у їх відсутності , вказали, що позов визнають, з аперечень щодо його задоволе ння не мають.

Суд вирішив за можливе розглянути справу у відсутн ість сторін, на підставі наяв них у справі доказів.

Згідно ч.4 ст.174 ЦПК Украї ни, у разі визнання відповіда чем позову суд за наявності д ля того законом підстав ухва лює рішення про задоволення позову.

Суд, вивчивши та проаналіз увавши матеріали справи і да вши їм належну оцінку, приход ить до висновку, що позов ОС ОБА_1 підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст.3 ЦПК України кожна особа має прав о в порядку, встановленому ци м Кодексом, звернутися до суд у за захистом своїх порушени х, невизнаних або оспорювани х прав, свобод чи інтересів.

Частиною 3 ст.10 ЦПК Укра їни визначено, що кожна сторо на повинна довести ті обстав ини, на які вона посилається я к на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, вс тановлених цим Кодексом.

Відповідно до ст.60 ЦПК України кожна сторона зобов ' язана довести ті обставини , на які вона посилається як на підставу своїх вимог і запер ечень. Доказуванню підлягают ь обставини, які мають значен ня для ухвалення рішення у сп раві і щодо яких у сторін та ін ших осіб, які беруть участь у с праві, виникає спір.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБ А_6, про що в книзі реєстрації смертей Обознівської сі льської ради Глобинського ра йону Полтавської області 11.02.201 0 року зроблено запис №3.

За свого життя 16.08.2002 року він склав заповіт, посвідчений с екретарем виконавчого коміт ету Обізнівської сільської р ади народних депутатів Глоби нського району Полтавської о бласті за реєстром №138, згідно якого заповів усе належне йо му майно ОСОБА_1 Заповіт н а день смерті не змінено та не скасовано.

Згідно повідомлення №261/01-14 від 24.09.2010 року приватного н отаріуса Глобинського район ного нотаріального округу ОСОБА_3, позивачу відмовлен о у видачі свідоцтва про прав о на спадщину за заповітом на житловий будинок з господар ськими будівлями, що належал и померлому, оскільки відсут ній документ, що підтверджує право власності померлого н а нерухоме майно.

Згідно технічного пас порту: житловий будинок літ.А загальною площею 66,2 кв.м., житл овою площею 39,2 кв.м., площа забу дови 70,60 кв.м. збудований в 1972 роц і, прибудова літ.а площею 15,50 кв .м. збудована в 1972 році, сарай лі т.б площею 8,10 кв.м. збудований в 1978 році, сарай літ.Б площею 22,60 кв .м. збудований в 1972 році, гараж л іт.в площею 10,90 кв.м., збудований в 1978 році літня кухня літ.В пло щею 20,40 кв.м. збудоваа в 1972 році, уб иральня літ.Г площею 1,00 кв.м., зб удоваа в 2002 році ганок літ.аг з будований в 1972 році, вимощення - І збудоване в 1990 році, огоро жа №1 збудована в 1975 році, ворот а №2 збудовані в 1975 році, які роз ташовані за адресою АДРЕСА _1 на не приватизованій земе льній ділянці площею 0,40 га

Відповідно до Поста нови Ради Міністрів СРСР ві д 26.08.1948 року «Про застосування У казу ПВР СРСР від 26.08.1948 року» по будовані громадянами на відв едених їм земельних ділянках будинки є їх особистою власн істю.

Порядок правової реєс трації будинків та господарс ьких будівель і споруд, а тако ж домоволодіння в містах та с елищах міського типу був вре гульований на Україні Інстру кцією про порядок реєстрації будівель в містах, робочих, да чних і курортних селищах Укр аїни від 23/25.12.1947 року, Інструкціє ю про порядок реєстрації буд инків і домоволодінь в міста х і селищах міського типу Укр аїнської РСР, затвердженою 31.0 1.1966 року Мінкомгоспом УРСР.

Запис в реєстраційній книзі про належність домово лодіння на праві особистої в ласності певній особі, є офіц ійним доказом права власност і даної особи на це домоволод іння.

Згідно Закону «Про сіл ьську Раду депутатів тру дящих УРСР» від 02.06.1968 року, кожн а сільська рада вела погоспо дарські книги, в яких відпові дним записом посвідчувалося право землекористування всі х громадян на території сіль ської ради, в особовому рахун ку вказувались прізвище, ім' я та по батькові глави сім»ї, н а ім' я якого відкрито особо вий рахунок, він і був власник ом будинку.

Відповідно довідки № 539 від 06.10.2010 року, виданої виконко мом Обізнівської сільської р ади Глобинського району Полт авської області, ОСОБА_6 п остійно проживав в АДРЕСА_1 і за ним значиться, згідно з аписів в по господарській кн изі під №356, належний йому житл овий будинок з господарським и будівлями, які розташовані на неприватизованій земельн ій ділянці розміром 0,40 га. Відп овідно вищевказаної довідки , станом на 15.04.1991 року тип двору б ув: робітничий.

Оцінивши надані дока зи, суд прийшов до висновку, що спадкодавець ОСОБА_6 за с вого життя набув право власн ості на назване нерухоме май но відповідно до закону, що ді яв на час створення даного ма йна, проте, за життя не зареєст рувала своє право власності в органах БТІ відповідно до з акону, що діє на час прийняття позивачем спадщини, в зв' яз ку з чим і виник спір. Спір мож е бути вирішено лише в судово му порядку, оскільки правовс тановлюючі документи не поме рлих не видаються.

Згідно висновку №1234/01-10.02 від 2 9.09.2010 року відділу регіонально го розвитку, містобудування та архітектури Глобинської р айонної державної адміністр ації Полтавської області про те, що будівлі збудовані без і стотних порушень діючих буді вельних норм і правил.

Відповідно до ст. ст. 15, 16 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивіль ного права у разі його поруше ння, невизнання або оспорюва ння. Кожна особа має право на з ахист свого інтересу, який не суперечить загальним засада м цивільного законодавства. Способами захисту цивільних прав та інтересів може бути в изнання права.

Згідно ст.392 ЦК України власник майна може пред'явит и позов про визнання його пра ва власності, якщо це право ос порюється або не визнається іншою особою, а також у разі вт рати ним документа, який засв ідчує його право власності.

У відповідності до ст .ст.1217, 1218, 1223 ЦК України спадкуван ня здійснюється за заповітом або за законом. До складу спа дщини входять усі права та об ов'язки, що належали спадкода вцеві на момент відкриття сп адщини і не припинилися внас лідок його смерті. Право на сп адкування мають особи, визна чені у заповіті.

На підставі вищевикладен ого, дослідивши надані копії з спадкової справи після пом ерлого ОСОБА_6 за №26 від 2010 р оку, суд встановив, що спадщин у в установлений законом стр ок по заповіту прийняв його с ин - ОСОБА_1.

Спадкоємці за законом, др ужина померлого - ОСОБА_4 та дочка померлого - ОСОБ А_5 не висловили свого бажан ня прийняти спадщину після п омерлого,. Інші спадкоємці за законом та за заповітом відс утні. Спадкоємців, які б мали п раво на обов' язкову частку у спадщині, немає. Спадщина ві думерлою не визнана.

Встановивши, що позивач в ус тановлений законом строк при йняв спадщину по заповіту, су д прийшов до висновку, що він м ає право на успадкування май на ОСОБА_6

Визнання права влас ності за ОСОБА_1 на спадко вий житловий будинок з госпо дарськими будівлями не оспор юється відповідачем та не по рушує прав чи інтересів інши х осіб.

Позов ґрунтується на законі, доведений належними доказами, а тому підлягає зад оволенню.

Керуючись ст.ст.15, 16, 392, 1217, 1218, 1261 ЦК України, ст.ст.10, 11,30, 60, 61, 212-215 Ц ПК України, -

ВИРІШИВ :

Позов ОСОБА_1 до О бознівської сільської рад и Глобинського району Полтав ської області про визнання п рава власності на житловий б удинок з господарськими буді влями в порядку спадкування за заповітом - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3, уродженця с.Обізнівка Глобинського ра йону Полтавської області в порядку спадкування за запо вітом після померлого ОСОБ А_6 право власності на нерух оме майно а саме, на житловий б удинок літ.А загальною площе ю 66,2 кв.м., житловою площею 39,2 кв.м ., площа забудови 70,60 кв.м., прибуд ова літ.а площею 15,50 кв.м., сарай л іт.б площею 8,10 кв.м, сарай літ.Б п лощею 22,60 кв.м., гараж літ.в площе ю 10,90 кв.м., літня кухня літ.В площ ею 20,40 кв.м., убиральня літ.Г площ ею 1,00 кв.м., ганок літ.аг, вимощен ня - І, огорожа №1, ворота №2, як і розташовані за адресою АД РЕСА_1 на не приватизованій земельній ділянці площею 0,40 г а.

Апеляційна скарга на р ішення суду подається протяг ом 10 днів з дня його проголоше ння. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час п роголошення судового рішенн я, можуть подати апеляційну с каргу протягом 10 днів з дня от римання копії цього рішення.

Суддя: Ю.М.Свістєльнік

Дата ухвалення рішення25.10.2010
Оприлюднено15.12.2010
Номер документу12806578
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-3806/2010

Ухвала від 19.04.2017

Цивільне

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ

Мазур Лідія Михайлівна

Рішення від 21.06.2010

Цивільне

Лисичанський міський суд Луганської області

Стахова Н. В.

Ухвала від 20.09.2010

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Саган В. М.

Рішення від 26.05.2010

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Ткаченко Н. В.

Рішення від 25.08.2010

Цивільне

Хортицький районний суд м.Запоріжжя

Комісаренко Л. В.

Ухвала від 20.12.2010

Цивільне

Євпаторійський міський суд Автономної Республіки Крим

Куліковська Ольга Миколаївна

Рішення від 09.12.2010

Цивільне

Тернівський районний суд м.Кривого Рогу

Тарасенко Олександр Вікторович

Ухвала від 24.11.2010

Цивільне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Тесленко Тетяна Вікторівна

Рішення від 25.10.2010

Цивільне

Глобинський районний суд Полтавської області

Свістєльнік Ю. М.

Ухвала від 30.11.2010

Цивільне

Лозівський міськрайонний суд Харківської області

Помазан Вікторія Анатоліївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні