Постанова
від 12.05.2009 по справі 4-623/09
УЖГОРОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 4-623/09

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 травня 2009 року м. Ужгород

Суддя Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області В.І.Бедьо, розглянувши подання помічника Ужгородського міжрайонного прокурора Геревича М. М., про надання дозволу на призначення та проведення у відділі з питань охорони здоровя та медичного забезпечення позапланової ревізії, погодженого з Ужгородським міжрайонним прокурором, -

ВСТАНОВИВ:

З подання вбачається, що 08.05.2009 року Ужгородським міжрайонним прокурором за фактом розкрадання бюджетних коштів та службового підроблення, вчиненого посадовими особами приватного підприємства „Будремторг" та відділу з питань охорони здоровя та медичного забезпечення Ужгородської РДА, порушено кримінальну справу № 6202909, за ознаками злочинів передбачених ч.3 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України.

08.05.2009 року, дану справу до свого провадження прийняв помічник Ужгородського міжрайонного прокурора - Геревич М. М.

Досудовим слідством встановлено, що посадові особи приватного підприємства „Будремторг" та відділу з питань охорони здоровя та медичного забезпечення Ужгородської РДА, протягом травня-жовтня 2008 року в ході виконання робіт по профілактичному та поточному ремонту котельного обладнання районної лікарні № 1 в м. Чоп та районної лікарні № 2 в смт. Середнє, Ужгородського району, діючи умисно, в інтересах приватного підприємства „Будремторг", за попередньою змовою з останніми, шляхом зловживання службовим становищем та службового підроблення, скоїли розкрадання бюджетних коштів в розмірі близько 13 000 грн., внаслідок чого державі заподіяно матеріальну шкоду.

Так, згідно договору підряду б/н від 25.05.2008, укладеного між відділом охорони здоровя та медичного забезпечення Ужгородської РДА та приватним підприємством „Будремторг", на загальну суму 18 157 гривень, останнє протягом травня-червня 2008 року мало провести поточний ремонт котельного обладнання відділу з питань охорони здоровя та медичного забезпечення в м. Чоп. Даний договір укладений з порушенням чинного законодавства, а саме:

-25.05.2008 р. була неділя - вихідний день, невідомо чому саме в цей день був укладений договір;

-договір був підписаний без укладення та затвердження дефектного акту, хоча саме на підставі такого акту, складеного замовником повинен укладатись договір підряду;

-відповідно до п.2.1, саме замовник передає підряднику проектно-кошторисну документацію, а в даному випадку навпаки, складав її підрядник;

-акт приймання-передачі виконаних робіт безпідставно підписаний 29.05.2009 p., цього дня також були перераховані кошти приватному підприємству „Будремторг", хоча роботи по окремим обєктам здавалися лише 24.06.2008 p.;

-згідно п.4.6 даного договору технічний нагляд за виконаними роботами проводить організація, яка має право на ці дії і з нею замовник укладає пряму угоду, в даному випадку технічний нагляд взагалі не проводився, оскільки на момент підписання актів виконаних робіт та перерахунку бюджетних коштів роботи передбачені даним договором взагалі не проводились;

-крім того, договір укладався на проведення робіт по поточному ремонту котельного обладнання, а акти прийому-передачі виконаних робіт підписані по профілактичному ремонту котельного обладнання.

24.06.2008 року між відділом з питань охорони здоровя та медичного забезпечення Ужгородської РДА та ПП „Будремторг" був укладений договір підряду № 53 про виконання робіт по профілактичному ремонту котельного обладнання відділу з питань охорони здоровя та медичного забезпечення Ужгородської РДА м. Чоп, смт. Середнє, на загальну суму в розмірі 19 600 грн., термін робіт встановлено до 30.06.2008 р. Даний договір укладений з порушенням чинного законодавства, а бюджетні кошти незаконно та безпідставно були перераховані підряднику, виходячи з наступного:

-дефектний акт не затверджений;

-проектно-кошторисну документацію складав підрядник, в супереч п. 2.1 договору;

-технічна документація по районній лікарні в смт. Середнє відсутня;

-акти виконаних робіт складені 25.06.2008 p., хоча за один день роботи передбачені в договорі зробити неможливо;

-в акті приймання виконаних підрядних робіт договірна ціна вказана станом на 01.07.2008 p., хоча самі акти приймання виконаних робіт підписані 25.06.2008 р.

-крім того, 05.06.2008 р. між відділом з питань охорони здоровя та відділом капітального будівництва Ужгородської РДА був укладений договір на проведення технічного нагляду, але технічний нагляд не проводився, оскільки ВКБ Ужгородської РДА не повідомлявся про виконувані роботи, чим був порушений п. 4.6 договору № 53.

08.10.2008 року між відділом з питань охорони здоровя та медичного забезпечення та приватним підприємством „Будремторг" був укладений договір на виконання робіт по поточному ремонту котельного обладнання котельні районної лікарні № 2 в смт. Середнє, на загальну суму в 15 800 грн., термін виконання робіт встановлено до 15.10.2008 р. Даний договір також укладений з порушенням чинного законодавства, а бюджетні кошти незаконно та безпідставно були перераховані підрядником, виходячи з наступного:

-дефектний акт затверджений неналежним чином;

-проектно-кошторисну документацію складав підрядник, в супереч п. 2.1 договору; -акти приймання виконаних підрядних робіт підписані ще до підписання самого договору підряду, а саме 06.10.2008 p.;

-бюджетні кошти в розмірі 15 800 грн. незаконно та безпідставно 08.10.2008 р. були перераховані підряднику по актам виконаних робіт від 06.10.2008 p., а акти здачі окремих видів робіт взагалі були підписані 22-23.06.2008 року.

Отже, фактично оплата за вказаними вище договорами проводилась до виконання робіт, з порушенням чинного законодавства, що і потягло розтрату бюджетних коштів, хоча в даних договорах вказано, що оплата за виконані роботи проводиться після завершення робіт та підписання актів прийому-передачі.

У ході цього, посадові особи ПП „Будремторг" не провівши передбачені проектно-кошторисною документацією роботи діючи умисно з корисливих спонукань з метою незаконного заволодіння бюджетними коштами навмисно завищили обсяги виконаних робіт, всього на суму більше 13 000 грн.

В свою чергу, службові особи відділу з питань охорони здоровя та медичного забезпечення Ужгородської РДА, в травні, червні та жовтні 2008 року, вступивши в злочинну змову з посадовими особами ПП „Будремторг", достовірно знаючи про те, що однією з підстав для відрахування коштів з держбюджету є наявність актів приймання виконаних робіт, та про те, що роботи по профілактичному та поточному ремонту котельного обладнання поліклініки та терапевтичного відділення Ужгородської районної лікарні № 1, в м. Чоп, та районної лікарні № 2 в смт. Середнє, Ужгородського району, в повному обємі не проведені і не відповідають відомостям про обсяги їх виконання, вказаним в представлених ПП „Будремторг" актах приймання виконаних підрядних робіт, діючи умисно, з корисливих спонукань, в інтересах даного приватного підприємства, з метою незаконного заволодіння бюджетними коштами шляхом зловживання службовим становищем, прийняли від ПП „Будремторг" виконані роботи, підписавши при цьому, вище зазначені фіктивні акти приймання виконаних робіт за локальними кошторисами профілактичного та поточного ремонту котельного обладнання ВОЗ та МЗ Ужгородської РДА в м. Чоп та смт. Середнє за травень, червень та жовтень 2008 року.

Завищення фактичних обсягів виконаних ПП „Будремторг" робіт по профілактичному ремонту котельного обладнання ВОЗ та МЗ Ужгородської РДА в м. Чоп Ужгородського району, підтверджується матеріалами перевірки проведеної по вказаному факту, зокрема: інвентарним описом необоротних матеріальних активів, поясненнями опитаних осіб, актами прийому-передачі виконаних робіт, платіжними дорученнями та іншими матеріалами.

Таким чином, внаслідок зловживання своїм службовим становищем, посадові особи приватного підприємства „Будремторг" та відділу з питань охорони здоровя та медичного забезпечення Ужгородської РДА, здійснили розкрадання бюджетних коштів в розмірі приблизно 13 000 грн., що в свою чергу спричинило матеріальну шкоду державі на вказану суму.

Прокурор з мотивів того, що по справі необхідно провести позапланову ревізію у відділі з питань охорони здоровя та медичного забезпечення Ужгородської РДА, просить задовольнити подання.

Дослідивши подання, матеріали кримінальної справи, беручи до уваги те, що для забезпечення розслідування кримінальної справи, необхідно провести позапланову ревізію у відділі з питань охорони здоровя та медичного забезпечення Ужгородської РДА, вважаю, що подання є обюгрунтованим та таким, що підлягає до задоволення.

На підставі наведеного у відповідності до ст. 22, 66 КПК України, керуючись ст. 11 ЗУ "Про державну контрольно-ревізійну службу в України", -

ПОСТАНОВИВ:

Подання задовольнити.

Призначити та провести по кримінальній справі № 6202909, порушеній за фактом розкрадання бюджетних коштів та службового підроблення, вчиненого посадовими особами приватного підприємства „Будремторг" та відділу з питань охорони здоровя та медичного забезпечення Ужгородської РДА, за ознаками злочинів передбачених ст. ст. 191 ч.3, 366 ч. 1 КК України - тематичної ревізії, з окремих питань діяльності Відділу з питань охорони здоровя та медичного забезпечення Ужгородської державної адміністрації, що знаходиться за адресою м. Ужгород, вул. Загорська, 8, код ЄДРПОУ 35045600.

Проведення позапланової ревізії доручити КРУ в Закарпатській області.

В ході проведення тематичної ревізії перевірити фінансово-господарську діяльність відділу з питань охорони здоровя та медичного забезпечення, в частині, що стосується питань законності використання, списання бюджетних коштів, по обєктам по обєктам «Поточний ремонт котельного обладнання відділу з питань охорони здоровя та медичного забезпечення Ужгородської РДА в м. Чоп», «Профілактичний ремонт котельного обладнання відділу з питань охорони здоровя та медичного забезпечення Ужгородської РДА в м. Чоп, смт. Середнє», «Поточний ремонт котельного обладнання котельні районної лікарні № 2 в смт. Середнє», з одночасним проведенням зустрічних звірок в підрядній організації, яка виконувала підрядні роботи по вищезазначеним обєктам, а саме в ПП «Будремторг», що знаходиться за адресою: м. Ужгород, вул. Ракоці, 11/3, код ЄДРПОУ 32634670, р/р № 2600501158 у ВАТ «Укргазбанк» МФО 312776 з питань, документального підтвердження виду, обсягів операцій та розрахунків, що стосуються виконання вищезазначених підрядних робіт протягом травня, червня та жовтня 2008 року.

Строк проведення тематичної ревізії встановити 15 робочих днів, з моменту початку ревізії, а саме з 18.05.2009 року по 05.06.2009 року.

Дата ухвалення рішення12.05.2009
Оприлюднено19.12.2022
Номер документу12812654
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —4-623/09

Постанова від 12.05.2009

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Бедьо В.І.

Постанова від 12.05.2009

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Бедьо В.І.

Постанова від 21.08.2009

Кримінальне

Деснянський районний суд м.Чернігова

Малиш В.В.

Постанова від 21.08.2009

Кримінальне

Деснянський районний суд м.Чернігова

Малиш В.В.

Постанова від 12.04.2010

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Капля Олексій Іванович

Постанова від 26.06.2009

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Шевченко І.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні