Постанова
від 09.12.2010 по справі 15/121-10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

21036, м. Вінниця, Хмельницьке шосе, 7 тел.66-03-00, 66-11-31, http://vn.arbitr.gov.ua



ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 грудня 2010 р. Справа № 15/121-10

за заявою: Управління П енсійного фонду України в Че рнівецькому районі Вінницьк ої області

до: Чернівецького міжго сподарського товариства з об меженою відповідальністю "Шл яховик", смт. Чернівці Черніве цького району Вінницької обл асті

про визнання банкрутом

Головуючий судд я Лабунська Т.І.

При секретарі су дового засідання Гренишена О .В.

За участю предста вників :

управління ПФУ у Че рнівецькому районі Вінницьк ої області - Юзвака А.М., довіреність № 23/06-43/09 від 09.02 .10 року

В С Т А Н О В И В :

29 листопада 2010 року господарським судом Вінниць кої області порушено провадж ення у справі № 15/121-10 за заявою У правління Пенсійного фонду У країни в Чернівецькому район і Вінницької області про бан крутство Чернівецького міжг осподарського товариства з о бмеженою відповідальністю "Ш ляховик", смт. Чернівці Чернів ецького району Вінницької об ласті в порядку ст. 52 Закону Ук раїни "Про відновлення плато спроможності боржника або ви знання його банкрутом".

В поданій до суду заяв і повідомлено, що Чернівецьк е міжгосподарське товариств о з обмеженою відповідальніс тю "Шляховик" (надалі - МТОВ "Шля ховик", смт. Чернівці Чернівец ького району Вінницької обла сті) зареєстроване Чернівець кою районною державною адмін істрацією як суб'єкт підприє мницької діяльності 25 березн я 1997 року за № 82.

25 березня 1997 року, згідн о поданої заяви, управлінням Пенсійного фонду України у Ч ернівецькому районі Вінниць кої області МТОВ "Шляховик", см т. Чернівці Чернівецького ра йону Вінницької області було взято на облік як платника зб ору на обов'язкове державне п енсійне страхування та присв оєно реєстраційний номер 2401007.

Станом на 23 листопада 2010 року загальна сума заборго ваності МТОВ "Шляховик", смт. Ч ернівці Чернівецького район у Вінницької області перед у правлінням Пенсійного фонду України у Чернівецькому рай оні Вінницької області склад ає 8 210,71 грн.

Фактично МТОВ "Шляхов ик", смт. Чернівці Чернівецько го району Вінницької області не веде господарської діяль ності, що підтверджується по відомленням Чернівецького в ідділення Могилів-Подільськ ої ОДПІ від 17 листопада 2010 року та довідкою управління Пенс ійного фонду України у Черн івецькому районі від 23 лист опада 2010 року. Тобто боржником не нараховувалась та не випл ачувалась заробітна плата пр ацівникам, не реалізовувалис ь та не придбавались товари, р оботи, послуги.

У відповідності до ст . 8 Закону України "Про пенсійн е забезпечення" виплата пенс ій здійснюється з коштів Пен сійного фонду України, на яки й покладено повноваження від імені держави здійснювати ф ункції зі збору та акумуляці ї коштів для забезпечення ви трат на виплату пенсій та доп омог, а несплата МТОВ "Шляхови к", смт. Чернівці Чернівецьког о району Вінницької області стразових внесків до пенсійн ого фонду України не тільки з авдає матеріального збитку П енсійному фонду України, але й не дозволяє виконувати пок ладені на нього функції, що ст авить під загрозу своєчасніс ть виплати пенсій, чим порушу ється право громадян та інте реси держави у сфері пенсійн ого забезпечення

У зв'язку з викладеним зая вник просить визнати боржник а банкрутом та відкрити лікв ідаційну процедуру.

В судовому засіданні 09 груд ня 2010 року представник кредит ора підтримав вимоги, виклад ені в заяві.

Представник боржника в суд ове засідання не з' явився. Д окументів, які вимагались ух валою суду від 29 листопада 2010 р оку про порушення провадженн я у справі про банкрутство, не надав.

При цьому суд звертає увагу на п. 4 Інформаційного листа В ищого господарського суду Ук раїни від 02 червня 2006 року № 01-8/1228 " Про деякі питання практики з астосування норм Господарсь кого процесуального кодексу України, порушені у доповідн их записках про роботу госпо дарських судів у 2005 році", п. 11 Ін формаційного листа Вищого го сподарського суду України ві д 15 березня 2007 року № 01-8/123 "Про деяк і питання практики застосува ння норм Господарського проц есуального кодексу України, порушені у доповідних записк ах про роботу господарських судів у 2006 році", в яких наголош ується, що відповідні процес уальні документи надсилають ся господарським судом згідн о з поштовими реквізитами уч асників судового процесу, на явними в матеріалах справи.

Також суд зазначає, що відпо відно до пункту 3.5.11 Інструкції з діловодства в господарськ их судах України, затверджен ої наказом Вищого господарсь кого суду України від 10 грудня 2002 року № 75 (з подальшими змінам и), перший, належним чином підп исаний, примірник процесуаль ного документа (ухвали, рішен ня, постанови) залишається у с праві; на звороті у лівому ниж ньому куті цього примірника проставляється відповідний штамп суду з відміткою про в ідправку документа, що місти ть: вихідний реєстраційний н омер, загальну кількість від правлених примірників докум ента, дату відправки, підпис працівника, яким вона здійс нена.

Як наголошується в п. 19 Інфор маційного листа Вищого госпо дарського суду України від 13 с ерпня 2008 року № 01-8/482 "Про деякі пи тання застосування норм Госп одарського процесуального к одексу України, порушені у до повідних записках про роботу господарських судів у першо му півріччі 2008 року" дана відмі тка, за умови, що її оформлено відповідно до наведених вимо г названої Інструкції, є підт вердженням належного надсил ання копії процесуального до кумента сторонам та іншим уч асникам судового процесу.

На першому примірнику ухва ли від 29 листопада 2010 року про порушення провадження у спр аві про банкрутство є штамп с уду з відміткою про відправк у документа. Дана відмітка оф ормлена відповідно до вимог Інструкції з діловодства в г осподарських судах України, наведених вище, а тому суд дій шов висновку, що вона є підтве рдженням належного надсилан ня копії процесуального доку мента сторонам.

Також суд зазначає, що копія даної ухвали, надісланої на а дресу відповідача, до канцел ярії суду не поверталась.

Враховуючи викладене, суд в важає, що вжив всі залежні від нього заходи для повідомлен ня боржника належним чином п ро час і місце розгляду судов ої справи і забезпечення явк и останнього в судове засіда ння для реалізації ним права на судовий захист своїх прав та інтересів.

Проте, боржник своїм правом на участь у засіданні суду та наданні письмових або усних пояснень не скористався.

Заслухавши представника і ніціюючого кредитора, розгля нувши матеріали справи, проа налізувавши законодавчі акт и, суд приходить до висновку п ро банкрутство боржника на п ідставі наступного.

Відповідно до ст. 4-1 Господар ського процесуального кодек су України господарські суди розглядають справи про банк рутство у порядку провадженн я, передбаченому Господарськ им процесуальним кодексом Ук раїни, з урахуванням особлив остей, встановлених Законом України "Про відновлення пла тоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Згідно із п. 2 ст. 12 Господарсь кого процесуального кодексу України справи про банкрутс тво підвідомчі господарськи м судам.

На підставі положень п. 3 ст. 2 09 Господарського кодексу Укр аїни та ст. 1 Закону України "Пр о відновлення платоспроможн ості боржника або визнання й ого банкрутом" суб'єктом банк рутства може бути лише суб'єк т підприємницької діяльност і.

Стаття 1 Закону України "Про відновлення платоспроможно сті боржника або визнання йо го банкрутом" зазначає, що кре дитором може бути юридична а бо фізична особа, яка має у вст ановленому порядку підтверд жені документами вимоги щодо грошових зобов'язань до борж ника, щодо виплати заборгова ності із заробітної плати пр ацівникам боржника, а також о ргани державної податкової с лужби та інші державні орган и, які здійснюють контроль за правильністю та своєчасніст ю справляння страхових внес ків на загальнообов'язкове д ержавне пенсійне страхуванн я та інші види загальнообов'я зкового державного соціаль ного страхування, податків і зборів (обов'язкових платежі в).

Стаття 52 Закону України "Про відновлення платоспроможно сті боржника або визнання йо го банкрутом" передбачає спе ціальні норми, які регулюють банкрутство за спрощеною пр оцедурою.

Законодавець, порівняно із загальними процедурами пров адження у справах про банкру тство встановив у ст. 52 Закону України "Про відновлення пла тоспроможності боржника або визнання його банкрутом" осо бливості застосування проце дур банкрутства щодо відсутн ього боржника.

Суб'єктом права, що ліквідує ться в порядку, визначеному с т. 52 Закону про банкрутство є б удь-який підприємець, який ві дповідно до законодавства Ук раїни є суб'єктом банкрутств а.

У відповідності до ст. 52 Зако ну України "Про відновлення п латоспроможності боржника а бо визнання його банкрутом" у разі, якщо громадянин-підпри ємець - боржник або керівні ор гани боржника - юридичної осо би відсутні за її місцезнахо дженням, або у разі ненадання боржником протягом року до о рганів державної податково ї служби згідно із законодав ством податкових декларацій , документів бухгалтерської звітності, а також за наявнос ті інших ознак, що свідчать пр о відсутність підприємницьк ої діяльності боржника, заяв а про порушення справи про ба нкрутство відсутнього боржн ика може бути подана кредито ром незалежно від розміру йо го вимог до боржника та строк у виконання зобов'язань.

За змістом даної норми вста новлено, що суб'єктом, до якого застосовуються особливості , передбачені цією статтею є д ві категорії боржників: гром адянин-підприємець - боржник та боржник - юридична особа.

Відповідно до ст. 52 Закону Ук раїни "Про відновлення плато спроможності боржника або ви знання його банкрутом" заява про порушення справи про бан крутство відсутнього боржни ка може бути подана кредитор ом незалежно від розміру йог о вимог до боржника та строку виконання зобов'язань. Отже к редитор, набуває процесуальн ого права та може здійснити д ії, які зазначені вище лише пр и наявності хоча б однієї з ум ов: громадянин-підприємець - б оржник або керівні органи бо ржника-юридичної особи відсу тні за її місцезнаходженням; ненадання боржником протяго м року до органів державної п одаткової служби згідно із з аконодавством податкових де кларацій, документів бухгалт ерської звітності; за наявно сті інших ознак, що свідчать п ро відсутність підприємниць кої діяльності боржника, а не виключно за наявності всієї сукупності перелічених у ці й статті підстав.

Аналогічна позиція щодо пі дстав порушення провадження у справі за ст. 52 Закону Україн и "Про відновлення платоспро можності боржника або визнан ня його банкрутом" викладена в Постанові Пленуму Верховн ого Суду України № 15 від 18 грудн я 2009 року (п. 104).

За змістом ч. 3 ст. 6 та ч. 1, 8 ст. 7 З акону України "Про відновлен ня платоспроможності боржни ка або визнання його банкрут ом" справа про банкрутство по рушується господарським суд ом лише у разі підтвердження кредитором своєї вимоги до боржника документами, що св ідчать про їх безспірність .

За приписами Закону Україн и "Про відновлення платоспро можності боржника або визнан ня його банкрутом" для поруше ння справи про банкрутство я к за загальною, так і за спроще ною процедурою (зокрема, проц едурою банкрутства відсутнь ого боржника) грошові вимоги ініціюючого кредитора повин ні мати безспірний характер.

У відповідності до ст. 1 Зако ну України "Про відновлення п латоспроможності боржника а бо визнання його банкрутом" б езспірними являються вимоги кредиторів, визнані боржник ом, інші вимоги кредиторів, пі дтверджені виконавчими доку ментами чи розрахунковими до кументами, за якими відповід но до законодавства здійснює ться списання коштів з рахун ків боржника.

Виключний перелік виконав чих документів встановлений у статті 3 Закону України "Про виконавче провадження".

Заявлена заборгованість б оржника - МТОВ "Шляховик", смт. Ч ернівці Чернівецького район у Вінницької області перед к редитором - управлінням Пенс ійного фонду України у Черні вецькому районі Вінницької о бласті в сумі 8 210,71 грн. вважаєть ся безспірною, про що свідчит ь наступне.

Постановою Вінницького ок ружного адміністративного с уду від 05 березня 2008 року у спра ві № 2-а-2555/08 задоволено позов уп равління Пенсійного фонду Ук раїни у Чернівецькому районі Вінницької області до Черні вецького міжгосподарського товариства з обмеженою відп овідальністю "Шляховик" та ст ягнуто з боржника 8 388,84 грн., з як их штрафна санкція - 1 760,65 грн. та пеня - 6 628,19 грн. Ухвалою Київськ ого апеляційного адміністра тивного суду від 04 червня 2009 ро ку у справі № 22-а-19328/08 апеляційну скаргу МТОВ "Шляховик", смт. Че рнівці Чернівецького району Вінницької області залишен о без задоволення, постанову Вінницького окружного адмін істративного суду від 05 берез ня 2008 року у справі № 2-а-2555/08 - без з мін. На виконання вказаної по станови 14 вересня 2009 року Вінни цьким окружним адміністрати вним судом у справі № 2-а-2555/08 вид ано відповідний виконавчий л ист.

Із довідки Чернівецького в ідділення Могилів-Подільськ ої ОДПІ № 593 від 17 листопада 2010 ро ку вбачається, що МТОВ "Шляхов ик" смт. Чернівці Чернівецько го району Вінницької області востаннє подавало звітність до органу Державної податко вої інспекції 03 листопада 2010 ро ку, а саме податковий розраху нок комунального податку за жовтень 2010 року без ознак підп риємницької діяльності.

Відповідно до ст. 32 - 43 Господа рського процесуального коде ксу України доказами у справ і, що розглядається господар ським судом, є будь-які фактич ні дані, на підставі яких госп одарський суд встановлює ная вність чи відсутність обстав ин, на яких ґрунтуються вимог и.

За положеннями ст. 43 Господа рського процесуального коде ксу України господарський с уд оцінює докази за своїм вну трішнім переконанням, що ґру нтується на всебічному, повн ому і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обста вин справи в їх сукупності, к еруючись законом.

Відповідно до матеріалів с прави є підстави для визнанн я боржника банкрутом відпові дно до положень ст. 52 Закону пр о банкрутство.

Відповідно до п. 2 ст. 52 Закону України "Про відновлення пла тоспроможності боржника або визнання його банкрутом" гос подарський суд у двотижневий строк з дня винесення ухвали про порушення провадження у справі про банкрутство відс утнього боржника виносить по станову про визнання відсутн ього боржника банкрутом, від криває ліквідаційну процеду ру і призначає ліквідатором ініціюючого кредитора за зго дою останнього.

В судовому засіданні предс тавник ініціюючого кредитор а подав клопотання про призн ачення ліквідатором у справі арбітражного керуючого Слоб одяна В.М.

Одночасно до суду надійшла аналогічна заява арбітражно го керуючого Слободяна В.М. з к опією відповідної ліцензії.

Відповідно до п. 5 ст. 52 Закону України "Про відновлення пла тоспроможності боржника або визнання його банкрутом" лік відатор письмово повідомляє про визнання господарським судом відсутнього боржника б анкрутом усіх відомих йому к редиторів відсутнього боржн ика, які в місячний строк з дня одержання повідомлення можу ть направити ліквідатору та до суду заяви з вимогами до банкрута.

Враховуючи викладене, керу ючись ст. 1, 3-1, 22-25, 52 Закону України “Про відновлення платоспром ожності боржника або визнанн я його банкрутом”, ст. 3 Закону України "Про виконавче прова дження", ч. 3 ст. 209 ГК України, ст. 4-1, 4-5, ст.ст. 32-43, 50, 115 ГПК України суд , -

П О С Т А Н О В И В:

Визнати грошові в имоги управління Пенсійного фонду України у Чернівецько му районі Вінницької області в сумі 8 210,71 грн.

Визнати боржника - Чер нівецьке міжгосподарське то вариство з обмеженою відпові дальністю "Шляховик" (смт. Черн івці Чернівецького району Ві нницької області, вул. Польов а, 1, код ЄДРПОУ 13335127) банкрутом.

Відкрити ліквідаційн у процедуру.

Строк ліквідаційної процедури 6 місяців.

Призначити ліквідато ром арбітражного керуючого С лободяна Василя Миколайович а (ліцензія серії НОМЕР_1 в ід 29 грудня 2009 року, ідентифіка ційний номер НОМЕР_2, АДР ЕСА_1).

Ліквідатору до завер шення строку ліквідаційної п роцедури:

- Забезпечити виконан ня дій та заходів, передбачен их Законом України "Про відно влення платоспроможності бо ржника або визнання його бан крутом".

- Письмово повідомити усіх кредиторів про введенн я ліквідаційної процедури, п рийняти від органів Держав ної виконавчої служби викона вчі документи.

Постанову направит и згідно переліку.

Суддя Лабунська Т. І.

віддрук. 7 прим.:

1 - до справи

2 - Управління ПФУ в Чернівец ькому районі Вінницької обла сті - 24100, смт. Чернівці Чернівец ького району Вінницької обла сті, вул. Леніна, 18

3 - Чернівецьке міжгосподарс ьке товариство з обмеженою в ідповідальністю "Шляховик" - 24 100, смт. Чернівці Чернівецьког о району Вінницької області, вул. Польова, 1

4 - Державний реєстратор Чер нівецької РДА Вінницької об ласті

5 - відділ ДВС Чернівецьког о РУЮ

6 - Сектор з питань банкрутс тва у Вінницькій області

7 - арбітражний керуючий Сло бодян В.М. - 21036, АДРЕСА_1

Дата ухвалення рішення09.12.2010
Оприлюднено18.12.2010
Номер документу12877259
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —15/121-10

Ухвала від 18.05.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Лаврова Л.С.

Ухвала від 14.05.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Лаврова Л.С.

Рішення від 05.12.2013

Господарське

Господарський суд Київської області

Рябцева О.О.

Ухвала від 28.01.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Рябцева О.О.

Ухвала від 08.02.2011

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Лабунська Т.І.

Ухвала від 14.01.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Рябцева О.О.

Ухвала від 19.01.2011

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Лабунська Т.І.

Постанова від 09.12.2010

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Лабунська Т.І.

Ухвала від 29.11.2010

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Лабунська Т.І.

Рішення від 15.09.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Петров В.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні