Рішення
від 20.12.2010 по справі 21/253-10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСП ОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛ АСТІ

01032, м. Київ, вул. Комі нтерну, 16 тел. 235-24-26

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Р І Ш Е Н Н Я

"20" грудня 2010 р. С права № 21/253-10

Господарський суд Київськ ої області у складі судді Яре ми В.А., розглянувши матеріали справи

за позовом Товариств а з обмеженою відповідальн істю «Дельта трейд лтд», Київ ська обл., м. Вишневе

до ОСОБА_2 м. Київ

про визнання права влас ності на нерухоме майно

за участю представників :

від позивача: Романюк Н. С. (довіреність від 01.08.2010р.)

від відповідача: ОСОБА_4 (довіреність від 07.12.2010р.)

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Товариство з обмежен ою відповідальністю «Дельта трейд лтд»(далі-ТОВ «Дельта т рейд лтд»/позивач) звернулос ь до господарського суду Киї вської області з позовом до ОСОБА_2./відповідач) про зобо в' язання останнього переда ти позивачу технічну та прав овстановлюючу документацію на нежилу будівлю загальною площею 147 м2, яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 та зобов ' язання відповідача звільн ити спірне приміщення від ус іх речей останнього.

Позовні вимоги обґрунтова ні неналежним виконанням від повідачем, як учасником ТОВ « Дельта трейд лтд», зобов' яз ань, які передбачені Статуто м Товариства.

Ухвалою господарського су ду Київської області від 19.11.2010р . порушено провадження у спра ві №21/253-10 та призначено її до роз гляду на 08.12.2010р.

До початку розгляду даної с прави по суті, 29.11.2010р. через зага льний відділ господарського суду Київської області від п озивача надійшла заява про з міну предмета позову, відпов ідно до якої позивач просить суд визнати за ним право влас ності на нежилу будівлю зага льною площею 147 м2, яка знаходит ься за адресою: АДРЕСА_2 з т их же підстав, які були зазнач ені у первісному позову. Зазн ачені уточнення судом прийня ті.

Відповідно до усних поясне нь представника відповідача , наданих в судових засідання х, відповідач позов визнав у п овному обсязі.

В судових засіданнях 08.12.2010р. т а 13.12.2010р. оголошувалась перерва до 13.12.2010р. та 16.12.2010р. відповідно.

Розглянувши матеріали спр ави, дослідивши наявні в ній д окази, оцінивши їх в сукупнос ті та заслухавши пояснення п редставників сторін, суд

ВСТАНОВИВ:

30.09.2010р. Києво-Святошинськ ою районною державною адміні страцією Київської області п роведено державну реєстраці ю ТОВ «Дельта трейд лтд».

29.10.2010р. Києво-Святошинською р айонною державною адміністр ацією Київської області пров едено державну реєстрацію но вої редакції Статуту ТОВ «Де льта трейд лтд», яка була затв ерджена загальними зборами у часників Товариства від 21.10.2010р.

Пунктами 1.4, 4.4, 4.5 Статуту Тов ариства в редакції від 29.10.2010р . передбачено, що учасниками Товариства є громадяни Укр аїни ОСОБА_2 та ОСОБА_3.

Для забезпечення діяльнос ті Товариства, за рахунок внесків учасників Товарис тва, створюється Статутний капітал у розмірі 61 000,00 грн.

Учасники визначають насту пний порядок розподілу часто к у Статутному капіталі: зокр ема, громадянин ОСОБА_2 - 99,18% Статутного капіталу Тов ариства. Його внесок - нежи тлова будівля загальною площ ею 147 м2, яка знаходиться за адре сою: АДРЕСА_2 вартістю 60 000,00 г рн. та грошові кошти у сумі 500,00 г рн.

08.10.2010р. складено Акт оцінки вн еску учасника у Статутний ка пітал Товариства (акт при йому-передачі), відповідно до якого вартість внеску ОСОБ А_2 до Статутного капіталу Товариства, а саме нежитло вої будівлі загальною площею 147 м2, яка знаходиться за адресо ю: АДРЕСА_2, становить 60 000,00 г рн. Копія зазначеного акта мі ститься в матеріалах справи.

У зв'язку з тим, що ані техніч ну ані правовстановлюючу док ументацію на спірну нежилу б удівлю відповідач Товарис тву не передав, 03.11.2010р. позивач ем направлено відповідачу ли ст №1/10, відповідно до якого поз ивач просив усунути порушенн я прав Товариства та у стр ок до 13.11.2010р. надати відповідну документацію відносно спірн ого об' єкту нерухомості.

Зазначений лист відповіда ч отримав 10.11.2010р., що підтверджу ється підписом представника відповідача на повідомленні про вручення поштового відп равлення №0103 1297453 5, втім вимоги Товариства не виконав. Коп ії зазначених документів міс тяться в матеріалах справи.

Посилаючись на те, що спірни й об' єкт нерухомості переда но відповідачем Товариств у у якості внеску до Статут ного капіталу, але відповіда ч ухиляється від передачі пр авовстановлюючих документі в на нього, що унеможливлює ви користання позивачем свого майна за призначенням, позив ач просить суд визнати за ним право власності на нежитлов у будівлю загальною площею 147 м2, яка знаходиться за адресою : АДРЕСА_2 з підстав ст. ст. 115 , 329 Цивільного кодексу Україн и.

Дослідивши матеріали спра ви та подані докази, заслухав ши пояснення представників с торін, суд встановив, що заявл ена позовна вимога підлягає задоволенню виходячи з насту пного.

Відповідно до ч. 3 ст. 80 Господ арського кодексу України тов ариством з обмеженою відпові дальністю є господарське тов ариство, що має статутний фон д, поділений на частки, розмір яких визначається установчи ми документами, і несе відпов ідальність за своїми зобов'я заннями тільки своїм майном. Учасники товариства, які пов ністю сплатили свої вклади, н есуть ризик збитків, пов'язан их з діяльністю товариства, у межах своїх вкладів.

Статтею 52 Закону України «П ро господарські товариства» встановлено, що у товаристві з обмеженою відповідальніст ю створюється статутний (скл адений) капітал, розмір якого повинен становити не менше с уми, еквівалентної одній мін імальній заробітній платі, д іючій на момент створення то вариства з обмеженою відпові дальністю.

Пунктами 4.4, 4.5, 3.3 Статуту Тов ариства в редакції від 29.10.2010р . передбачено, що для забезпеч ення діяльності Товариств а, за рахунок внесків учасн иків Товариства, створює ться Статутний капітал у роз мірі 61 000,00 грн.

Учасники визначають насту пний порядок розподілу часто к у Статутному капіталі, зокр ема, громадянин ОСОБА_2 - 99,18% Статутного капіталу Тов ариства. Його внесок - нежи тлова будівля загальною площ ею 147 м2, яка знаходиться за адре сою: АДРЕСА_2 вартістю 60 000,00 г рн. та грошові кошти у сумі 500,00 г рн.

Учасники Товариства зо бов' язані, зокрема, виконув ати свої зобов' язання перед Товариством, в тому числі з майновою участю, а також вно сити вклади та додаткові вне ски у розмірі, порядку і спосо бом, передбаченими установчи ми документами.

Приписами статей 85, 86 ГК Укра їни встановлено, що господар ське товариство є власником: майна, переданого йому у влас ність засновниками і учасник ами як внески; продукції, виро бленої в результаті господар ської діяльності товариства ; доходів, одержаних від госпо дарської діяльності товарис тва; іншого майна, набутого то вариством на підставах, не за боронених законом.

Вкладами учасників та засн овників господарського това риства можуть бути будинки, с поруди, обладнання та інші ма теріальні цінності, цінні па пери, права користування зем лею, водою та іншими природни ми ресурсами, будинками, спор удами, а також інші майнові пр ава (включаючи майнові права на об'єкти інтелектуальної в ласності), кошти, в тому числі в іноземній валюті.

Зазначена норма кореспонд ується з положеннями ст. 115 ЦК У країни та ст. 12 Закону «Про гос подарські товариства».

Аналогічні положення пере дбачені пунктами 4.1, 4.2 Статуту Товариства в редакції ві д 29.10.2010р.

Судом встановлено, що спірн е майно належить відповідачу на праві власності на підста ві договору купівлі-продажу нежитлового приміщення, укла деного 21.05.1999р. з ТОВ «Диво». Копі я зазначеного договору місти ться в матеріалах справи.

Доказів визнання недійсни м зазначеного договору суду не надано.

08.10.2010р. складено Акт оцінки вн еску учасника у Статутний ка пітал Товариства (акт при йому-передачі), відповідно до якого вартість внеску ОСОБ А_2 до Статутного капіталу Товариства, а саме нежитло вої будівлі загальною площею 147 м2, яка знаходиться за адресо ю: АДРЕСА_2, становить 60 000,00 г рн. Копія зазначеного акта мі ститься в матеріалах справи.

Таким чином, в силу вимог ст . ст. 85 ГК України та 115 ЦК України , при внесенні нежитлової буд івлі загальною площею 147 м2 у як ості статутного внеску до Ст атутного капіталу Товарис тва, позивач набув право вл асності на зазначене майно.

Статтею 16 ЦК України закріп лено перелік способів захист у цивільних прав та інтересі в, згідно з яким кожна особа ма є право звернутися до суду за захистом свого особистого н емайнового або майнового пра ва та інтересу, зокрема, визна ння наявності або відсутност і прав.

Дана норма кореспондуєтьс я з положень статті 20 Господар ського кодексу України, якою визначено способи захисту п рав і законних інтересів суб 'єктів господарювання.

Зазначені норми встановлю ють, що позивачем у справі про визнання права власності мо же бути будь-який учасник цив ільних правовідносин, який в важає себе власником певного майна, однак не може належним чином реалізувати свої прав а у зв'язку з наявністю щодо ць ого права сумнівів з боку тре тіх осіб.

В силу ст. 329, 392 ЦК України юрид ична особа публічного права набуває право власності на м айно, передане їй у власність , та на майно, набуте нею у влас ність на підставах, не заборо нених законом.

Власник майна може пред'яви ти позов про визнання його пр ава власності, якщо це право о спорюється або не визнається іншою особою, а також у разі в трати ним документа, який зас відчує його право власності.

Враховуючи, що в силу припис ів ст. ст. 86 ГК України, 115 ЦК Укра їни, ст. 12 Закону «Про господар ські товариства»та положень Статуту Товариства, това риство є власником майна, пер еданого йому у власність зас новниками і учасниками як вн ески, а ненадання відповідач ем позивачу документів, необ хідних для здійснення держав ної реєстрації права власнос ті позивача на спірне майно п орушує права останнього щодо реалізації його прав володі ння, користування та розпоря дження майном, суд дійшов вис новку, що вимога позивача про визнання за ним права власно сті на нежитлову будівлю заг альною площею 147 м2, яка знаходи ться за адресою: АДРЕСА_2, я ка була внесена відповідачем у якості внеску до Статутног о капіталу Товариства є о бґрунтованою, а тому підляга є задоволенню.

Аналогічна правова позиці я викладена у постанові Верх овного Суду України від 06.10.2009р. у справі №33/472.

Витрати по сплаті державно го мита та витрати на інформа ційно-технічне забезпечення судового процесу, відповідн о до статті 49 ГПК України, покл адаються судом на відповідач а.

Враховуючи викладене, керу ючись ст. 124 Конституції Украї ни, ст. ст. 49, 82-85 Господарського п роцесуального кодексу Украї ни, ст. ст. 115, 329, 392 Цивільного коде ксу України, ст. ст. 80, 85, 86 Господа рського кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позовні вимоги задово льнити.

2. Визнати за Товариством з обмеженою відповідальніс тю «Дельта трейд лтд»(08133, Київс ька обл., Києво-Святошинський р-н, м. Вишневе, вул. Суворова, 4, і дентифікаційний код за ЄДРПО У 37228706) право власності на нежил у будівлю загальною площею 147 м2, яка знаходиться за адресою : АДРЕСА_2.

3. Стягнути з ОСОБА_2 (02081, А ДРЕСА_1, ідентифікаційний н омер НОМЕР_1) 600 (шістсот) грн . 00 коп. державного мита та 236 (дві сті тридцять шість) грн. 00 коп. в итрат на інформаційно-техніч не забезпечення судового про цесу.

Дане рішення господа рського суду набирає законно ї сили після закінчення деся тиденного строку з дня його н алежного оформлення та підпи сання, і може бути оскаржено в апеляційному або касаційном у порядку.

Суддя В.А. Ярема

Повне рішення складе но 21.12.2010р.

СудГосподарський суд Київської області
Дата ухвалення рішення20.12.2010
Оприлюднено29.12.2010
Номер документу13085533
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —21/253-10

Постанова від 21.09.2011

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Антонік Сергій Георгійович

Ухвала від 04.08.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Назаренко Наталія Григорівна

Ухвала від 26.07.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Назаренко Наталія Григорівна

Ухвала від 21.06.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Назаренко Наталія Григорівна

Ухвала від 08.06.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Назаренко Наталія Григорівна

Судовий наказ від 13.12.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Назаренко Наталія Григорівна

Судовий наказ від 13.12.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Назаренко Наталія Григорівна

Судовий наказ від 13.12.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Назаренко Наталія Григорівна

Рішення від 20.12.2010

Господарське

Господарський суд Київської області

Ярема В.А.

Ухвала від 19.11.2010

Господарське

Господарський суд Київської області

Ярема В.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні