Постанова
від 22.12.2010 по справі 03/5104
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 грудня 2010 р. № 03/5104

Вищий господарський суд У країни у складі колегії судд ів:

головуючого - Ткаченко Н.Г.,

суддів - Білошкап О.В.,

Катеринчук Л.Й.,

розглянувши у відкритом у судовому засіданні в м. Києв і касаційну скаргу Відділу д ержавної виконавчої служби Ч еркаського районного управл іння юстиції на постанову Ки ївського міжобласного апеля ційного господарського суду від 27 вересня 2010 р. по справі № 03/5 104 господарського суду Черкас ької області за скаргою СТОВ "Телепино" до Відділу державн ої виконавчої служби Черкась кого районного управління юс тиції про бездіяльність держ авного виконавця органу ДВС , -

в с т а н о в и в:

Ухвалою господарськ ого суду Черкаської області від 27 жовтня 2009 р. задоволено ск аргу СТОВ "Телепино" на бездія льність державного виконавц я ВДВС Черкаського районного управління юстиції Трохим енка Ю.В. Визнано незаконно ю бездіяльність державного в иконавця ВДВС Черкаського ра йонного управління юстиції Трохименка Ю.В. по виконав чому провадженню, порушеному по виконанню рішення господ арського суду Черкаської обл асті від 9 грудня 2008 р. та наказу від 22 грудня 2008 р. по справі № 03/51 04. Зобов' язано державного ви конавця ВДВС Черкаського рай онного управління юстиції Трохименка Ю.В. вчинити всі необхідні дії по примусовом у виконанню наказу господарс ького суду Черкаської област і від 22 грудня 2008 р. по справі № 0 3/5104.

Постановою Київського між обласного апеляційного госп одарського суду від 1 лютого 2 010 р. ухвалу господарського су ду Черкаської області 27 жовтн я 2009 р. скасовано, провадження по скарзі про визнання незак онною бездіяльності державн ого виконавця ВДВС Черкасько го районного управління юсти ції Трохименко Ю.В. припин ено.

Постановою Вищого господа рського суду України від 28 лип ня 2010р. скасовано постанову Ки ївського міжобласного апеля ційного господарського суду від 1 лютого 2010 р. по справі № 03/5104 , а справу направлено на новий апеляційний розгляд до Київ ського міжобласного апеляці йного господарського суду.

При новому апеляційному ро згляді, враховуючи вказівки постанови суду касаційної ін станції від 28 липня 2010р., Київсь кий міжобласний апеляційний господарський суд апеляційн у скаргу Відділу державної в иконавчої служби Черкаськог о районного управління юстиц ії на ухвалу господарського суду Черкаської області від 27 жовтня 2009 р. залишив без задов олення, а оскаржувану ухвалу - без змін.

Відділ державної виконавч ої служби Черкаського районн ого управління юстиції зверн увся до Вищого господарськог о суду України з касаційною с каргою, в якій просить скасув ати постанову Київського між обласного апеляційного госп одарського суду від 27 вересня 2010 р. по справі № 03/5104 господарськ ого суду Черкаської області, посилаючись на порушення су дом апеляційної інстанції но рм матеріального права та не правильне застосування норм процесуального права.

Заслухавши доповідь судді Білошкап О.В., перевіривши мат еріали справи та обговоривши доводи касаційної скарги, ко легія суддів прийшла до висн овку, що касаційна скарга не п ідлягає задоволенню з наступ них підстав.

Як встановлено судами попе редніх інстанцій та вбачаєть ся з матеріалів справи, 29 груд ня 2008 р. державним виконавцем В ідділу державної виконавчої служби Черкаського районног о управління юстиції Трохи менком Ю.В. винесено постан ову про відкриття виконавчог о провадження з виконання на казу господарського суду Чер каської області № 03/5104 від 22 гру дня 2008 р. про стягнення з селян ського (фермерського) господ арства "Білий лебідь" на корис ть сільськогосподарського т овариства з обмеженою відпов ідальністю "Телепино" 11662,30 грн.

Відповідно до статті 115 ГПК України рішення, ухвали, пост анови господарського суду, щ о набрали законної сили, є обо в' язковими на всій територі ї України і виконуються в пор ядку, встановленому Законом України "Про виконавче прова дження".

Статтею 1 Закону України "Пр о виконавче провадження" вка зано, що виконавче проваджен ня - це сукупність дій орган ів і посадових осіб, зазначен их у цьому Законі, спрямовани х на примусове виконання ріш ень судів та інших органів (по садових осіб), які здійснюють ся на підставах, у спосіб та в межах повноважень, визначени х Законом, іншими нормативно - правовими актами, а також р ішеннями, що відповідно до ць ого Закону підлягають примус овому виконанню. За нормами с татті 2 Закону України "Про ви конавче провадження" примус ове виконання рішень в Украї ні покладається на Державну виконавчу службу, яка входит ь до системи органів Міністе рства юстиції України.

Примусове виконання судов их рішень, постановлених гос подарськими судами, згідно з і ст. 4 Закону України "Про держ авну виконавчу службу" та ст. 2 Закону України "Про виконавч е провадження" здійснюють де ржавні виконавці.

Статтею 25 Закону України "Пр о виконавче провадження" вст ановлені строки здійснення в иконавчого провадження, зокр ема, частиною 2 ст. 25 зазначено го Закону вказано, що державн ий виконавець зобов'язаний п ровести виконавчі дії по вик онанню рішення упродовж шест и місяців з дня винесення пос танови про виконавче провадж ення, при цьому, строки здійсн ення виконавчого провадженн я не поширюються на час відкл адення провадження виконавч их дій або зупинення виконав чого провадження та на періо д реалізації арештованого ма йна боржника.

Державний виконавець на пі дставі статті 5 Закону Україн и "Про виконавче провадження " здійснює необхідні заходи щ одо неупередженого, своєчасн ого і повного виконання ріше ння, зазначеного в документі на примусове виконання ріше ння, у спосіб і порядку, визнач ених виконавчим документом.

Однак, як правомірно встано влено судом апеляційної інст анції, станом на час зверненн я скаржника до суду із скарго ю на бездіяльність державног о виконавця, органом державн ої виконавчої служби не вчин ено належних дій по примусов ому стягненню зазначеної заб оргованості з боржника.

Строк на добровільне вико нання рішення суду, встановл еного для боржника постаново ю № 10779037 про відкриття виконавч ого провадження від 29 грудня 2008 р., минув в січні 2009 р., а лише 30 ч ервня 2009р. державним виконавц ем складено акт опису та ареш ту майна боржника, в якому зна читься і виконавчий документ №03/5104 і 20 липня 2009р. винесено пост анову про арешт коштів боржн ика.

Також, як зазначено в пост анові Київського міжобласно го апеляційного господарськ ого суду від 27 вересня 2010 р., числ енні звернення скаржника (ст ягувача) про хід виконавчого провадження по виконанню на казу № 03/5104 від 22 грудня 2008 р. держ авним виконавцем ВДВС Черкас ького районного управління ю стиції Трохименком Ю.В. пр оігноровані.

Згідно матеріалів справи, у відповідях КП «Черкаське об ласне об' єднане бюро техніч ної інвентаризації»від 10.12.2009р . за №3721, від 21.08.2009р. №1771 за боржнико м зареєстровано нерухоме май но на праві власності та долу чено копії про право власнос ті на дані об' єкти.

Стаття 19 Конституції Україн и закріплює ї гарантує, що орг ани державної влади та орган и місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов' яза ні діяти лише на підставі, в ме жах повноважень та у спосіб/, щ о передбачені Конституцією У країни та Законами України, щ о кореспондується з основним и засадами та принципами пра вової держави.

Згідно вимог Закону Україн и "Про виконавче провадження ", органи державної виконавчо ї служби, як орган державної в лади, зобов' язаний діяти ви ключно в межах та у спосіб, виз начений ст.ст. 63, 64 вказаного За кону, які передбачають поряд ок звернення стягнення на гр ошові кошти та майно боржник а - юридичної особи.

Розгляд господарськими су дами скарг у порядку статті 1 212 ГПК України є однією з форм с удового контролю щодо викона ння рішень, ухвал, постанов, а виконання рішення, ухвали, по станови господарського суду є невід' ємною частиною суд ового процесу. Зазначені ска рги щодо виконання рішень, ух вал, постанов господарських судів підлягають розгляду го сподарським судом, який розг лянув відповідну справу у пе ршій інстанції.

Відповідно до ч. 1 ст. 1212 ГПК У країни, скарги на дії чи безді яльність органів Державної в иконавчої служби щодо викона ння рішень, ухвал, постанов го сподарських судів можуть бут и подані стягувачем, боржник ом або прокурором протягом д есяти днів з дня вчинення оск аржуваної дії, або з дня, коли зазначеним особам стало про неї відомо, або з дня, коли дія мала бути вчинена.

Суд апеляційної інстанці ї дійшов вірного висновку пр о те, що на день прийняття оска ржуваної постанови від 27 вере сня 2010 р. по справі № 03/5104, рішення господарського суду Черкась кої області від 9 грудня 2008 р. не виконано, позивач не отримав кошти, присуджені судом, що по рушує охоронювані законом пр ава та інтереси стягувача (по зивача у справі), гарантовані Конституцією України та нор мами чинного законодавства У країни.

Статтею 111-7 Господарського п роцесуального кодексу Украї ни передбачено, що перегляда ючи у касаційному порядку су дові рішення, касаційна інст анція на підставі встановлен их фактичних обставин справи перевіряє застосування судо м першої чи апеляційної інст анції норм матеріального і п роцесуального права.

Касаційна інстанція не має права встановлювати або вва жати доведеними обставини, щ о не були встановлені у рішен ні або постанові господарськ ого суду чи відхилені ними, ви рішувати питання про достові рність того чи іншого доказу , про перевагу одних доказів н ад іншими, збирати нові доказ и або додатково перевіряти д окази.

На підставі викладеного, ко легія суддів Вищого господар ського суду України вважає, щ о судом апеляційної інстанці й було повно та всебічно розг лянуто скаргу Відділу держав ної виконавчої служби Черкас ького районного управління ю стиції, з' ясовано обставини , що мають значення для справи , надано їм належну правову оц інку та прийнято судове ріше ння з дотриманням норм проце суального права , що дає підст ави залишити його без змін.

Доводи касаційної скарги не спростовують висновків с удів, які викладені в оскаржу ваних судових рішеннях.

На підставі викладеного, ке руючись статтями 1115, 1117, 1119, 11111 ГПК України, Вищий господарський суд України, -

П О С Т А Н О В И В :

Касаційну скаргу Відд ілу державної виконавчої слу жби Черкаського районного уп равління юстиції залишити бе з задоволення.

Постанову Київського міжо бласного апеляційного госпо дарського суду від 27 вересня 2 010 р. по справі № 03/5104 залишити без змін.

Головуючий: Ткаченко Н.Г.

Судді: Білошкап О.В.

Катеринчук Л.Й.

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення22.12.2010
Оприлюднено30.12.2010
Номер документу13137492
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —03/5104

Постанова від 22.12.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Білошкап О.В.

Ухвала від 30.11.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Білошкап О.В.

Постанова від 28.07.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Білошкап О.В.

Ухвала від 15.06.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Білошкап О.В.

Рішення від 22.11.2007

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Єфіменко В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні